Raid3r Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 nebuch al sana çevrenin insan üstündeki etkisine bir örnek :) http://forum.paticik.com/view.php?id=81590 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 said: Thore, 18 Temmuz 2004 19:06 tarihinde demiş ki: bakın zamanında Shields diye bir adam araştırma yapıyor doğduktan sonra farklı çevrelerde yetişen çok sayıdaki tek yumurta ikizini çeşitli psikometrik yollarla zeka ve kişilik yapısı bakımından inceliyor ve müthiş derecede benzerlikler buluyor. ya çok geniş konu bence tartışmaya değmez Evet, hatta bu adamdı galiba, çeşitli saptamaları vardı "IQ, Boy gibi özelliklerin alt sınırı genetiğe üst sınırı ise genelde çevreye bağlıdır." falan gibi.[signature][hline] Quidquid latine dictum sit, altum viditur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Raid3r Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 ben de benim bu ikizler olayını biyoloji hocamdan hatırlıyorum farklı çevrelerde yetişince ne kadar farklı insanlar olduklarını :) sen 70% 30% diyorsun yaklaşık ben 50% 50% diye düşünüyorum ama bu benim düşüncem tabiki bir araştırma vs sonucu değildir açıkçası insanların kendi zevkleri üzerinde fazlasıyla etkili olduklarını düşünüyorum. shields olayı ilginç çünkü bir arada yaşayan tek yumurta ikizleri bile baya farklılık sağlıyor. konu uzun tabi ama tartışmak gereksiz değil kavga etmiyoruz ki ilginç bir konuda tartışıyoruz sadece. yannız topicin içine ettik galiba o ayrı euheh yeni bi konuda tartışsaydık keşke :-P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Evet, bence de gereksiz değil kavga vs çıkmadığı sürece, herkes düzgün tartışıyor, yanlız hakkaten konu baya saptı ona yazık oldu :)[signature][hline] Quidquid latine dictum sit, altum viditur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 ya bencede batırdık konuyu ana konuya dönelim :) ben fedaykini bir yere kadar haklı buluyorum . onunda sebebi bu olayın sadece türkiye gibi ülkelerde olması ( yani maganda kılıklı insanların çoğunlukta olduğu ) .[signature][hline]Her Avcı Avını Tutkuyla Avlar . Bense Ötesinde Bir Av Yaparım . Grandmaster zgrw [Bu imza zgrw tarafından 07 July 2004 23:18 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Thore Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 işte iş nasıl içinden çıkılmaz bir hal alıyor insan o kadar karmaşık ki yaklaşık 150 senedir insanı tanımlamaya çalışan psikoloji bilimi bile sürekli tıkanıyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Şimdiden söyleyeyim, herşeyi okumaya ve ondan sonra bişeyler yazmaya kalktım ama okumaya bile yetişemiyorum. Neyse; Fedo şimdi senin dediğinden ben şunu anlıyorum (gerçi o kadar uzun yazıyı sadece 1 kere okudum ama) Erkek "maganda"nın kendine güvenine sahip olmalı demek istiyorsun sanırım. Yani aslında bu tam olarak doğru bir cümle olmadı ama, Bir erkek ne kadar kendine güveni olan, güçlü nerede ne demesini iyi bilen, karakterli olursa, kadını o kadar mutlu eder. Şimdi tekrar hatırlatayım; yanlış anlamadıysam eğer, Bu yukarıda söylediğim erkek tipi sadece, yani kendine güveni olan, güçlü karakteri olan vb. bu magandalık ya da maçoluk değil ki?! "maganda olun demiyorum" demişsin tamam, ama maçoluk da değil bu?! Ya da ben maçoluğun anlamını yanlış biliyorum... Bi de içgüdüler genlerle aktarılır demişsiniz bu yarım yamalak doğru oluyor. Genin içinde o yaratığın parçalarının (en ufağından en büyüğüne) işlevleri yazılıdır sadece. Zaten bu yüzden kürtaj gibi şeylere belli zamana kadar izin var. Genlere bağlı olan herşey oluyor, organlar oluşuyor, daha sonra organlar genlere bağlı hormonları ve enzimleri salgılıyor. Hormonlar diğer organları uyarıyor, çalışma biçimini değiştiriyor. Şimdi burada kontrol genlerde gibi gözükse de direkt olarak kontrol onların değil. (aslında burda iş Matrix'te olanlara ve felsefesine doğru gidiyor ki bu, bu başlığın iyice dağılması demek) Neyse bu arayı bilgi olsun diye yazdım. Asıl demek istediğim, Fedo, ben bu yazdığından bişey annamadım :lol: Şaka bi yana, başlık biraz (hatta aslında fazlasıyla) alakasız olmuş. Sonuçta söylediğin özelliklere sahip erkek feminizme destek verebilir rahatça. Sen sadece sarsak ve zavallı konumuna sokmayın kendinizi dişileri etkilemek adına demişsin ki bu gayet doğru. Bu konuda sana katılıyorum. Ama şu kedi olayını pek anlamış değilim :) Yani, kediler gibi önüne geleni halletmek mi gerekiyor? bu mudur? Eğer buysa dünya senin gibiler yüzünden nüfus patlamasına sahne oluyor hüleaaaaaaayn! :) edit aman be çıkmam lazım ; döncem ben size :)[signature][hline] A Ferrari is a dream, two Ferraris are paradise while three Ferraris are just too good to be true ;) [Bu mesaj Ouz_UFO tarafından 18 Temmuz 2004 19:18 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zgrw Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Ouz_UFO sana katılıyorum çünkü son 10 dk dır topicden bende bişi anlamıom :) topicte bi kedilerin neden kuyruğu var onu tartışmadığımız kaldı :)[signature][hline]Her Avcı Avını Tutkuyla Avlar . Bense Ötesinde Bir Av Yaparım . Grandmaster zgrw [Bu imza zgrw tarafından 07 July 2004 23:18 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 said: Zegna, 18 Temmuz 2004 18:53 tarihinde demiş ki: bisi biliyoruzda konusuyoruz :D herseyi biliyon da bi bizi diskoya götürmüyon :-P[signature][hline]iyi kötü çirkin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 eee?? ben mesaj yazdıktan soora kimse (2 kişi dışında) bişey yazmamış??! *!kendini çirkin ördek yavrusu gibi hisseder, bozuntuya vermez* Noluyo ya? Fedaykin nerdesin?? cevap bekliyorum bak geldim :)[signature][hline] A Ferrari is a dream, two Ferraris are paradise while three Ferraris are just too good to be true ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 magandalari bilmem ama gecmise bakinca kadinlara cok ama coook kotu davranipta pesinden kadin eksik olmayan pek cok adam var . picasso mesela buna en iyi ornektir . iyi egitimli , isinde cok basarili vs bir suru kadina yapmadigi sey kalmamasina ragmen bu kadinlarin hic biri kopamamis adamdan. hatta ve hatta pek coguyla ayni anda ayni evde yasamis . adamin karizmasi diyecem ama siz iyisimi kendiniz biraz bakin google da falan . anlatmaya dlim varmiyor adamin yaptiklarina ^^ bir de bir arkadas (simdi kim back yapacak msji arayacak )demis insan ne kadar karisik bir sey 150 yildir psikoloji ugrasiyor gene cozulmuyor demis buna da katilmiyorum . pek cok hayvanin pek cok garip davranislari var neden yaptiklarini bilmedigimiz . insanda boyle bir durum yok . anlamasida anlatmasida bence gayet kolay insan psikolojisini ama cesitlilik cok . 6 milyar insan varsa nerdeyse 1 milyar farkli kafa yapisi var ondan konu fazla genis yoksa insan tek basina o kadar kompleks degil . [signature][hline]You must be silent in front of my famous presence . [Bu mesaj huun tarafından 18 Temmuz 2004 20:24 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fedaykin Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 sadece bu konu değilde kadın erkek ilişkisinin özünü ben yazayım :-) 1-) Akıllı erkek asla güçsüz yanlarını kadını önünde sergilemez. 2-) Akıllı kadın erkeğinin önünde şişinmesine ve mutlu olmasına izin verir. Hatta bazen masum ve korunmaya muhtaç numarasına yatar ki erkeği onu koruduğunu sansın, onun yapamadığı tamir işlerini başarıp kendisini önemli sansın. 3-) Akıllı erkek kadınını her şart altında korur, o güçlensin diye problemini kendisinin çözmesini beklemez. 4-) Akıllı kadın erkeğinin boş vakitleri olması ve arkadaşları ile gezmesine izin verir, bütün vaktini ona ayırmasını beklemez. 5-) Aptal erkek, kadınına onun için her türlü alışkanlığından, geçmiş bütün yaşamından vazgeçebileceğini hissetirir, daha da beteri vazgeçer. 6-) Aptal kadın bütün işleri kendi başına yapabileceği izlenimini verir, ben özgürüm tek başıma da ayaktayım diye ortalıkta gezinir.[signature][hline]Özgürlüğün değerini ancak onu kaybedince anlarsınız. En zavallı insan ise esaret altındayken kendisini özgür zannedendir. bi fransız gastesi de şey demiş: "ırak üç parçaya ayrılıcak. 1-normal 2-süper 3-kurşunsuz" Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Angelfire Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 . dan ötesi denilemez fedaykin son mesajına ama senin konuyu açtığında vermeye çalıştığın mesajla şu anki topiğin durumu baya bi kaymış hani buna bende yardımcı oldum ama arada bi kaç farklı tartışma yaşandı[signature][hline]Here I'll stand on the firing line Here I'll walk through the field where I died I will fight and let the voice ring true I am the ghost.Standing next to you Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 said: fedaykin, 18 Temmuz 2004 20:20 tarihinde demiş ki: sadece bu konu değilde kadın erkek ilişkisinin özünü ben yazayım :-) 1-) Akıllı erkek asla güçsüz yanlarını kadını önünde sergilemez. 2-) Akıllı kadın erkeğinin önünde şişinmesine ve mutlu olmasına izin verir. Hatta bazen masum ve korunmaya muhtaç numarasına yatar ki erkeği onu koruduğunu sansın, onun yapamadığı tamir işlerini başarıp kendisini önemli sansın. 3-) Akıllı erkek kadınını her şart altında korur, o güçlensin diye problemini kendisinin çözmesini beklemez. 4-) Akıllı kadın erkeğinin boş vakitleri olması ve arkadaşları ile gezmesine izin verir, bütün vaktini ona ayırmasını beklemez. 5-) Aptal erkek, kadınına onun için her türlü alışkanlığından, geçmiş bütün yaşamından vazgeçebileceğini hissetirir, daha da beteri vazgeçer. 6-) Aptal kadın bütün işleri kendi başına yapabileceği izlenimini verir, ben özgürüm tek başıma da ayaktayım diye ortalıkta gezinir. şimdi fedaykincim; 1.ye katılmıyorum. Kadın kişilikliyse, bu zayıf nokta gösterme olayını arada güven bağı kurmak olduğunu anlar. Sonuçta herkesin zayıflıkları vardır, bunları saklamak bence (bunu hakaret olarak algılamayın) orangutanların yaşam biçimine benzer. Yani bizi insan yapan anlaşmaktır. Ha, diyosan o kadar aklıbaşında kadın bulamıyorum (ki genelde böyle olur -bunu da bayanlar yanlış anlamasın, günümüz Türkiye'sinin popüler kültürüyle yoğuulan kadınlarından bahsediyorum) dersen, o zaman burada haklı olabilirsin. 2. hakkında yorum yapmasam da yukarıda yazdığımdan anlaşılır heralde düşüncem. 3. Buna ise tam olarak katılmıyorum, yani kısmen doğru bence. Şöyle ki : burada senin dediğin şekilde davranmak ilişkiyi zedeler bence, sonuçta karşındaki bir birey ve onun yapabileceği şeyler de var. Ama yapamayacağı şeylerde erkekten yardım istemesi kadar da doğal bişey yok zaten 4. Burası doğru işte tam olarak :) 5. hakkında görüşümü önceki quotumda belirttim zaten "sarsak erkek" olmak işe yaramaz tabii ki, yani bu şu "çocuklar duymasın" daki Selimaye çevirir adamı :lol: 6.ya bişey demiyorum zaten o hatun kişinin sorunu :-)[signature][hline] A Ferrari is a dream, two Ferraris are paradise while three Ferraris are just too good to be true ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
edi Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 1-) Akıllı erkek asla güçsüz yanlarını kadını önünde sergilemez. Sergiler ama her zaman degil, karsilikli anlayis gereklidir, karsindaki kadin rakibin degil ki zayifligini saklayacan? ama asiriya kacmamak gerekir, yoksa kadin esi olarak guvenmez, direk arkadas sinifina sokuverir :) 2-) Akıllı kadın erkeğinin önünde şişinmesine ve mutlu olmasına izin verir. Hatta bazen masum ve korunmaya muhtaç numarasına yatar ki erkeği onu koruduğunu sansın, onun yapamadığı tamir işlerini başarıp kendisini önemli sansın. kesinlikle, ben mi acacam sikismiz kavanozu, acsin, kendisini guclu hissetsin :) 3-) Akıllı erkek kadınını her şart altında korur, o güçlensin diye problemini kendisinin çözmesini beklemez. akilli kadin da erkegini korur, yardim eder, en akilli kadin ise bunu yaptigini hissettirmez :) 4-) Akıllı kadın erkeğinin boş vakitleri olması ve arkadaşları ile gezmesine izin verir, bütün vaktini ona ayırmasını beklemez. akilli erkek de ayni seyi yapar :) 5-) Aptal erkek, kadınına onun için her türlü alışkanlığından, geçmiş bütün yaşamından vazgeçebileceğini hissetirir, daha da beteri vazgeçer. aptal kadin da ayni seyi yapar :) 6-) Aptal kadın bütün işleri kendi başına yapabileceği izlenimini verir, ben özgürüm tek başıma da ayaktayım diye ortalıkta gezinir. aptal erkek de ayni seyi yapar ve komik duruma duser :)[signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mr_Hand Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 said: edi, 18 Temmuz 2004 20:45 tarihinde demiş ki: 1-) Akıllı erkek asla güçsüz yanlarını kadını önünde sergilemez. Sergiler ama her zaman degil, karsilikli anlayis gereklidir, karsindaki kadin rakibin degil ki zayifligini saklayacan? ama asiriya kacmamak gerekir, yoksa kadin esi olarak guvenmez, direk arkadas sinifina sokuverir :) 2-) Akıllı kadın erkeğinin önünde şişinmesine ve mutlu olmasına izin verir. Hatta bazen masum ve korunmaya muhtaç numarasına yatar ki erkeği onu koruduğunu sansın, onun yapamadığı tamir işlerini başarıp kendisini önemli sansın. kesinlikle, ben mi acacam sikismiz kavanozu, acsin, kendisini guclu hissetsin :) 3-) Akıllı erkek kadınını her şart altında korur, o güçlensin diye problemini kendisinin çözmesini beklemez. akilli kadin da erkegini korur, yardim eder, en akilli kadin ise bunu yaptigini hissettirmez :) 1. için cevabım : hımmmmmmmmmmm :) 2. için cevabım : noluyo ya burda? hepiniz böyle değilsiniz umarım?! :-) 3.ye hala tam katılmıyorum her şartta korumanın ilişkiyi kötü etkileyeceğini düşünüyorum... ama en akıllı kadın gibi bir dişi bulsam daha ne isterim :-) not : ben yine gitmek zorundayım bana bişey yazarsanız şimdilik cevap beklemeyin. bi de ilginç ya niye tıkandı birden topic kimse bişey yazamaz oldu.. haa bi de nerde bakalım Morgana vb.leri??? :horace: [signature][hline] A Ferrari is a dream, two Ferraris are paradise while three Ferraris are just too good to be true ;) [Bu mesaj Ouz_UFO tarafından 18 Temmuz 2004 21:00 tarihinde değiştirilmiştir] Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
RamsesII Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 fedaykin ne diyebilirimki,müthişsin.Gerçekten harika yazmışın.Bu yazıyı favorilerime alıyorum ve ilerde çok faydalanacağıma benziyor.Abi senden korktum yalnız,kadınları bu kadar iyi tanıyabilen biri olabileceğini düşünmüyordum.[signature][hline]Yükseldikçe uçma bilmeyenlere daha küçük görünmemiz kaçınılmazdır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 said: edi, 18 Temmuz 2004 20:45 tarihinde demiş ki: 1-) Akıllı erkek asla güçsüz yanlarını kadını önünde sergilemez. Sergiler ama her zaman degil, karsilikli anlayis gereklidir, karsindaki kadin rakibin degil ki zayifligini saklayacan? ama asiriya kacmamak gerekir, yoksa kadin esi olarak guvenmez, direk arkadas sinifina sokuverir :) 2-) Akıllı kadın erkeğinin önünde şişinmesine ve mutlu olmasına izin verir. Hatta bazen masum ve korunmaya muhtaç numarasına yatar ki erkeği onu koruduğunu sansın, onun yapamadığı tamir işlerini başarıp kendisini önemli sansın. kesinlikle, ben mi acacam sikismiz kavanozu, acsin, kendisini guclu hissetsin :) 3-) Akıllı erkek kadınını her şart altında korur, o güçlensin diye problemini kendisinin çözmesini beklemez. akilli kadin da erkegini korur, yardim eder, en akilli kadin ise bunu yaptigini hissettirmez :) 4-) Akıllı kadın erkeğinin boş vakitleri olması ve arkadaşları ile gezmesine izin verir, bütün vaktini ona ayırmasını beklemez. akilli erkek de ayni seyi yapar :) 5-) Aptal erkek, kadınına onun için her türlü alışkanlığından, geçmiş bütün yaşamından vazgeçebileceğini hissetirir, daha da beteri vazgeçer. aptal kadin da ayni seyi yapar :) 6-) Aptal kadın bütün işleri kendi başına yapabileceği izlenimini verir, ben özgürüm tek başıma da ayaktayım diye ortalıkta gezinir. aptal erkek de ayni seyi yapar ve komik duruma duser :) bababababababa ba. ahelogg ahelog hele hele helelehlelelee. demek bundan sonra dikkatli olcaz boyle seyler oluyor hmmm. fedonun yazisi cok ofke sacmiyor o yuzden ben de normal fikir belirtiyorum. ee diyorum ki evet, enteresan bi yazi, cogu dogru noktalari var. ozellikle kisilerin birbirinin her istedigini yapip doyumsuz insan yaratmasi konusunda.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
huun Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 uniti allahini seversen bir kere bir kizin elini tuttun mu ? :D[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 said: huun, 18 Temmuz 2004 22:32 tarihinde demiş ki: uniti allahini seversen bir kere bir kizin elini tuttun mu ? :D kim bilmek istiyor ?[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
edi Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 ben istemiyorum mesela :)[signature][hline]Opinions are like assholes. Everybody has got one. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
unity100 Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 bak istemiyorlarmis.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kiddo Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Gene voltran yapıp lafı gediine oturttunuz yaf annasmalımı yapıyonuz haha :D patran patran patran[signature][hline]Çizgi Film----->Soldan Sağa 0_o....o_0.....0_o...o_0.....o_o....0_0....O_O -------------------------------------- Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
EagleEye Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 said: Azmodai, 18 Temmuz 2004 20:46 tarihinde demiş ki: ben bunlari kagida yazdim... sagol edi :P +1 :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LiquiD Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 18, 2004 yazı faydalı bir bakıma ama, insanın löp diye benimsememesi gerekiyor. zira, bu konular hakkında doğru düzgün düşünmemiş bir birey, bunu okuduktan sonra, bir sonraki ilişkisinde karşısındakinde bu yazıya paralel olarak gözlemlerde bulunmaya çalışır. ve insan, çoğu zaman görmek istediğini gördüğü için, karşı tarafta sadece bu yazıya uygun olan yanları görür, ve pek tabii bu olay bir çeşit bağnazlığa kadar gider. ben makalelerde, denemelerde, düşünce yazılarında filan çok kesin bir dil kullanılmaması gerektiği yanlısıyım. özellikle bu tarz, genellemenin allahı olan(her ne kadar yazının başında yazar kendi gözlemlerim diyerek ufak bir uyarı da bulunsa da bu yeterli değildir.) bir yazı, bu konuda boş bir beyin tarafından okunduğunda, kötü sonuçlar doğurabilir. yazının özüne baktığımızda çok doğru bir tespit olduğunu söyleyebiliriz. bu tarz bir tespiti, hayvanları ve insanları ayrı ayrı inceleyen her kafası çalışır zatın da yapabileceğini söylememe gerek yok zaten. ancak ben yine de, bu yazıyı yazan şahsın, kendini fazlasıyla freud'a kaptırdığını düşünüyorum. ancak freud'un genellemeleri, neredeyse tüm doğa üzerineydi ve insanları da bu kapsam altına sokuyordu, ki ancak insanlar biraz daha farklı. insanların "bilmek" gibi bir artısı var. ve yine insanların, özgür olmak gibi bir istemleri var. nereye varmaya çalışıyorum? özgürlüğüne düşkün bir insan, davranışlarının bir bilgisayar programı gibi kodlu olduğunu, aslında çoğu davranışının doğası gereği olduğunu öğrendiğinde ters tepki gafletine düşer. ve burada, irade kavramını keşfeder. ancak benim de kendi çevremden gözlemlediğim kadarıyla, bu irade kavramına kendini kaptıran insanlar, kendi doğalarına o kadar karşı geliyorlar, ki ellerini eteklerini üreme işinden çekiyorlar. bu neyi getiriyor? bu yine doğaları gereği, mutlak bir mutsuzluğu ve huzursuzluğu getiriyor. biz buna ironi diyoruz. iki şekilde de insan mutsuz oluyor. tabii ilk seçenektekini, düşünmezse, düşünmemeyi becerirse ve dolayısıyla bilmezse yine mutlu olabilir. konumuz nedir peki bu hususta? denge.. her insanın kendine göre bir denge noktası vardır. insanın mutluluğunun kaynağı dengedir, ki bu bizi diğer hayvanlardan ayıran düşünce yetisinin doğal bir kaynağıdır. içgüdüyle mantık çoğu zaman çelişir. bu çelişkiden insan, ancak yaşamını dengelemeye çalışarak kurtulabilir. hiçbir zaman sabit bir denge oturtamaz, ki biz buna iniş ve çıkışlar diyoruz. bu işin genel geçer bir formülü olmadığı için, her insanın kendi çevresi ve yaşamı doğrultusunda bir denge formüle etmesi gerekir. yani nedir? yani, mesele kendin olmaktır. ne toptan doğamız gereği, ne de bu yazı gereği davranmamak, kendimiz gibi davranmaktır. insanın kendine çizdiği karakter ile, doğası geleği alttan ve kendiliğinden gelen karakteri sentezlemesi şarttır. ne salt biri, ne de öteki olmak, her zaman mutsuzluğa yol açar bir insan için. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar