Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Norvec polisinin hatasi türk kadini öldürdü.

vaniLLe

Öne çıkan mesajlar

ırak savaşı'nda ölen insanları gösterip "benim de ülkem işgal edilse ben de savaşırım" diyen adama, "sonucu gördüğün halde böyle düşünüyorsan fanatiksin" demekten farksız olmuş bu.

sonuca göre fikir mi değiştirelim?

haaa, kaldı ki ben halen hatanın kamu görevlilerinde olduğunu düşünüyorum. sen kendi yargına göre bir sonuç çıkarıyorsun, benim hemfikir olmadığım.
Sosyal ağlarda paylaş

bir tutuğuma dair bir ibare yok, sonu kötü bitecek diye insanların yapacaklarından vazgeçmeleri gerektiği varsaymışsın ki yanlış bir düşünce olduğuna dair basit bir örnek verdim. muhtemelen başka ne örnek versem aynı şekilde cevaplayacaktın gerçi.

zaten boşver hiç devama gerek yok, dediğim gibi ağız dalaşına meraklı değilim.
Sosyal ağlarda paylaş

DeaN said:

Anneniz yarı ölü bir şekilde kıvranırken birileri size saçma sapan sorular sorsa ve buna rağmen üstüne birde polis dayağı yeseniz nasıl düşünürdünüz diye sorgulamak gerekir kanımca ?

Türkiye, gelişememişiz falan diyoruzda en azından Ege denizinde ki mültecileri bile hastahanelerimize kaldıracak, denizin ortasında kurtaracak hassasiyete sahibiz be.

Atesinmi var arkadasim, konuyu okudunmu tamamen? Videoyu izledinmi? Yapilan aciklamalari okudunmu? Ne dayagi? Ne sacmasapan sorusu? Adam "ne oluyor problem nedir" diye geliyo oraya 43543543 kez söyleyisim. Adami "gel bagalim sen ses yapiyomusun artismisin la sen" deyip yere yatirmiyolar keyfine göre. Dinlemeyip polise saldirdigi icin yere yatiriliyolar, dayak falan yok ortada. Ki polis iceride ne oldugunu bilmiyo.

Ege denizindeki multecileri hastaneye kaldiriyoruz evet sonra?Tedavi edip sinirdisi ediyoruz. Ayni durumda norvec o insanlari ölume terketmezdi merak etme.Kurtarir ustune o multecileri bunyesine alir, bedava dil kursu verir, dil kursu verirken adamlar is bulana kadar havadan maas verir, o insanlari topluma kazandirir. Turkiyede azinliklarin gördugu muamelenin 1 tanesini norvecte göremezsin. Sacmasapan yorum yapmayin konuyu okumadan.

Sam said:

Korax said:

Ben adamlarin %0 hatayla calistiklarini söylemiyorum.

bitti burada benim dediğim, daha yazmana gerek yokmuş zaten.

(tu) Ben tamamen aile haksiz demedim. Polisin yada ambulansin neden iceride ne oldugunu bilmemesini dusunuyorum. Aile durumun aciliyetini ve ne oldugunu aciklayamadigindan dolayi diye dusunuyorum. Cunku dedigim gibi, burada en degerli sey insan hayatidir, iceride ölen bi hastanin oldugunu bilseler 15 dakika degil 5 saniye durmazlar demistim. Ha aile anlattida(enazindan durumun aciliyetini) santral anlamadiysa ozaman santralin sucudur oda.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

bir tutuğuma dair bir ibare yok, sonu kötü bitecek diye insanların yapacaklarından vazgeçmeleri gerektiği varsaymışsın ki yanlış bir düşünce olduğuna dair basit bir örnek verdim. muhtemelen başka ne örnek versem aynı şekilde cevaplayacaktın gerçi.

zaten boşver hiç devama gerek yok, dediğim gibi ağız dalaşına meraklı değilim.

Benim de "Her durumda daha önceki sonuçlara bakılarak karar verilmelidir" dediğime dair bir ibare yok ona bakarsan, nasıl söylemediğim bir şeyle söylediğim bir şeyin arasında fark olmuyor bu durumda?

Lafı alıp, kafana göre örnek verip, asla söylemediğim bir fikri savunuyormuşum gibi gösterip sonra "Bir tutmuyorum ama sen bir tutmuşsun" demek muhteşemmiş. Sonra ağız dalaşı yapmaya çalışıyor oluyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam'in buradaki en büyük hatası Norveç ve Türkiye'deki sistemi karşılaştırması. Norveç'te bu tür servisler genellikle outsource edilir yani taşeron firmalara verilerek sosyal devletin üzerindeki hafifletilmeye çalışılır. NTS ve FALCK gibi firmalar mesai saatleri dışında overstaffed(az adam çalıştırmak veya fazla mesai yaptırmak, telefonla arayarak çağırmak vs) çalışabilirler ve çoğu zaman da gecikirler. Norveç'te 112'yi arayan bir kişiye fazla 12 dakika içinde ambulans gelmesi gerekmektedir fakat bu hedef ortalamasına şu ana kadar ulaşılamamıştır...
Şimdi, olan olmuş; ölen ölmüş...Burada en büyük sorun telefonu açan kişinin adresi tam olarak verememesi(aksan/heyecan/fondaki gürültü) ve operatörün "beyefendi sakin olun, adresi tam verin, küfretmeyin" türü konuşmasına karşılık ailenin "kes sesini gönder ambulansı" tarzı gereksiz ve yersiz tutumu. Sonuçta ambulans gecikir ve şahıs ölürse zaten soruşturma açılır ve gereği yapılır. Bu olayda Norveç ambulansına "telefonda tehditkar konuşuldu, hayati tehlike arzettiği için polisi göndermeyi doğru bulduk" kozu verildi ve bu adamlar da bunu sonuna kadar kullanacak. Keşke ambulans geldikten sonra gerekli ve yeterli tepki verilseydi ve bunlar Tulum ailesinin başına gelmeseydi...
Sosyal ağlarda paylaş

Cassiline said:

Kendi ağzından bir kere çıkan lafın fanatiğisin. Geri adım atmamak için ortadaki bariz gerçeği kabul etmiyorsun çünkü.

Diyene bak, sen de 20 sayfadır bir adım geri gitmemişsin valla kusura bakma da :p Sam de hep öyledir zaten, onun için Batman ile Joker gibi olmuşsunuz. Bence zamanınızı harcamayın.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Norveç Alarm Merkezi Müdürü Ollav Roise, Tulum ailesi fertlerinin açtıkları telefon sırasında bir dizi hata yapıldığını itiraf etti. Roise, fazla telaşlı davrandıklarını, telefondaki ifadenin tehdit olarak algılanmasının ve polisin işe karıştırılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Ollav Roise, “Alarm Merkezi’ndeki çalışanlar, sinirli ve telaşlı olan kişilere karşı nasıl konuşacakları ve nasıl davranacakları konusunda eğitim almış insanlardır. Ben yapılan konuşmalarda, personelimizin bunu başaramadığını kabul ediyorum. Yerine getirmemiz gereken görevi yerine getirmediğimizi kabul etmek zorundayım” dedi.

sağduyu sahibiymiş, olması gerekeni çekinmeden söylemiş.
Sosyal ağlarda paylaş

norveclilerin medeniligi veya kamuoyu tirsakligi beni baglamaz, hala soylediklerimin arkasindayim

ben olsaydim arastirmayi yapan kisi, su anda elimde olan bilgiler isiginda o aciklamayi yapmazdim

yine de norvecin boyle yapip alttan almasi dogru davranis bicimi herhalde. kamuoyu yaratti olay sonucta, turk basininda cok fazla yer aldi, irkci damgasi yediler falan, iyi olmus o bakimdan bu aciklama herhalde

ben yine yapmazdim, yine yapmazdim o ayri =P
Sosyal ağlarda paylaş

Norveç hakkında yorum yapamam. Çok gitmedim bilmiyorum, Fakat Almanya'da Vatandaş olmayan kişilere karşı çifte standart uygulanıyor. Biliyorum, Tanıdığım bir çok türk aile ambulans, itfaiye gibi kurumları çağırmak için alman arkadaşlarına, komşularına başvuruyor. Onlar Türk ailenin yerine çağırıyorlar. Çünkü türkler çağırınca Gelmemezlik olayları oluyor. Avrupa ülkelerinin birçoğu tekrar ediyorum Norveç e çok gitmedim sisteminin ne yönde olacağını bilemem fakat Özellikle Almanya, Fransa gibi göçmen nüfusun çoğunlukta olduğu yerler Sağlık, emniyet,eğitim sistemlerinde dahi Adaletten uzaktalar.
Sosyal ağlarda paylaş

demin haberlerde izledim. izmir de olay olmuş galiba buna benzer. esnaf satırlı falan birbirine girmiş yaralananlar olmuş. ambulans olay yerine gitmiş işte. doktor yaralılardan birini tedavi ederken adam yumruk atmış sanırım doktora. doktor çıldırmış bi şekilde bağırıyordu. götürmem ben bu adamı ambulansla tedavide etmem diye. polise bağırıyordu sen götüreceksin bunu hastaneye diyordu. norveçliler bizim sistemi ve milleti görse özrü geri alırlardı yemin ediyorum ahaha.
Sosyal ağlarda paylaş

Hahahah o da güzelmiş.

Ölümü gösterip sıtmaya razı edilmez tabi, olayda sorun varsa o da dile getirilir(ben hala norveçteki yetkililerin hatalı olmadıklarını düşünüyorum gerçi).
Muhtemelen acıları büyük filan diye alttan almayı tercih ettiler ama bu kadar yaygaranın tazminat koparmak için olduğunu bilselerdi alttan almazlardı bence.
Sosyal ağlarda paylaş

nefr iyi de, direkt o kişilerin amiri konuşuyor burada. prim yapmak isteyen müfettiş veya politik hesabı olan siyasetçi değil. eğer onun sözünün de kıymeti yoksa şuna geliyor durum:
aquila said:

irccilik da varsa, gene norvec hakli.

mani bu olayda yumruk filan hiçbir eylem yok, nasıl benzerlik bulduğunu açıklar mısın?
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

nefr iyi de, direkt o kişilerin amiri konuşuyor burada. prim yapmak isteyen müfettiş veya politik hesabı olan siyasetçi değil. eğer onun sözünün de kıymeti yoksa şuna geliyor durum:
aquila said:

mani bu olayda yumruk filan hiçbir eylem yok, nasıl benzerlik bulduğunu açıklar mısın?

yok benzerlikten kastım sağlık görevlilerinin tehdit hissetmesi ve bizzat o tehdit in içinde olması. sonuçta bizimkiler nerde nasıl davranacaklarını bilmediklerinden bizim doktor yumruk yiyor. satırlı kavga çıkaran, birbirini yaralayan adam doktorla yanlız bırakılır mı? yada takarsın bi eline kelepçeyi oturtursun sedyeye bukadar basit. adam eline orda iğne geçirse saplasa doktorun gözüne kim verecek hesabını.

ayrıca norveçli yetkilinin yaptığı açıklama doğru ve yerinde olmuş. adam sorumluluğu almış üstüne. Soruşturma sırasında baya bi yardımı dokunacaktır o açıklamanın. Birde bu adamlar bu işin ehli abi. Yani orda diyor ki ne olursa olsun bizim çalışanlarımız bu işin eğitimini almışlardır ve insan üstü davranmaları gerekir bu durumlarda. Ben sanmıyorum o operatörle polislerin adam akıllı ceza alacaklarını. psikolojik değerlendirmeden geçerler, bir kaç seminere katılırlar okadar.
Sosyal ağlarda paylaş

Polislere hicbisey olmaz, netekim hatali yaptiklari bisey yok, ayrica adamlar icerde olan biteni bilmiyolar zaten. Öyle bi durumda olmasi gereken neyse onu yapiyolar olayi kriminal oldugunu dusunerek. Saglik görevlilerinede bisey olmaz, onlarda bilmiyo icerde ne oldugunu. Muhtemelen santrale patlar olay. Heleki adam santralin hatasini kabul ettiyse, simdi aile guzelce bi tazminat alir. O parayla is kurup zengin falan olurlar, ayni yaygara koparip bisekilde devletten para koparan diger göcmenler gibi...

Ammavelakin "serefsiz irkci norvec, gadini öldurduler la" diyen guzel vatandasimdan bitaneside cikip sormazki, acaba o hatti arayan aile derdini dogru duzgun anlatabildimi? Yada o hatti arayan ailenin bireyi norvecce biliyomu? Yada o hatti arayan birey acaba norvece tasindigindan beri devletten para yardimi alip yatmak yerine, senelerdir dogru duzgun norvecce ögrenememismi? "Turkun turkten baska dostu yohtur" "cCc" "gavur degilmi hepsi serefsiz" "dunya turk olsun" gibi sacma sloganlarin disinda bisey bilmeyen ve basinin tamamen carpitip yansittigi olaylara köru körune inanan yurdum insani.

Aslinda bu laflari köru körune söylemek irkciligin ta kendisi degilmidir? Adam niye turk olsun lan durduk yere? Kendi kulturu, gelenegi yokmu bu adamin alala. Adamin ulkesine tasinmissin, ekmegini yiyosun, adam sana "turklugu unut, norvecli olacan" demiyo. "Turkce yok artik, norvecce konusmak zorundasin" demiyo(elbet seve seve norvecce ögrenmek lazim, nasil turkiyedeki bi göcmenin heryerde ingilizce ile basinin caresine bakamayacagi gibi). Her turlu uyum icin programlar, yardimlar, destekler veriyolar ucretsiz gerek is bulmak icin gerek norvecce ögrenmek icin. 2. sinif muamele diye bisey yok, yeri geliyo iltica eden adamla norvecliyi esit tutuyolar yani.

Cok dagildi toparlayim konuyu, kisaca adamlarin irkcilikla uzaktan yakindan alakasi yok. Sanirmiydiniz almanya yada fransa yada baska bi irkci ulke böyle bi durumda böyle bi aciklamayla hatasini kabul etsin? Almanyada hergun bisey oluyo turklerle ilgili. Cifte standart var diyorum yani evet. Ama ben norvecte isvecte bunun olacagini hic sanmiyorum. Ben zaten göcmenim burda, bugune kadar görmedim böyle bisey devletin herhangi bi kurumunda, görenide duymadim. Cifte standart yapacak olsalar, önce devletten para yardimi alan(devlete yuk olan) okadar iraklinin para yardimini zart diye kesip postalarlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

nefr iyi de, direkt o kisilerin amiri konusuyor burada. prim yapmak isteyen müfettis veya politik hesabi olan siyasetçi degil. eger onun sözünün de kiymeti yoksa suna geliyor durum:
aquila said:

abi zaten aciklamanin gercek disi oldugunu falan idda etmedim ki? ben yapmazdim, bence oyle bakilmasi yanlis dedim. adam senin gibi dusunmus, yapmis aciklamayi, ama bu benim fikrimi degistirmiyor. yapan essektir demiyorum ki, ben yapmam diyorum

'aile 9 kere aramis sonra kufure tehdite girismis, o zaman aile hakli' diyen kimdi hatirlamiyorum ama 8967. kez yazan ben olayim topice; kayitlara gore 24. dakikada saglik ekibi olay yerinde. bu ne demek? polisle itisme olayini izledigimiz video -oncesi olmadan, kaydin basladigi andan son ana, yani saglik gorevlilerinin gelisine kadar- 7.5 dakika olduguna gore, (24 - 7.5 = 14.5) sadece ve sadece 14.5 dakika icerisinde 9 kez arayip, kufur ve tehdit sigdirmis aile bu zamana

norvecliler kendilerini kotu hissediyor olabllirler, vicdan azabi cekebilirler, keske santraldeki operator daha iyi kontrol edebilseydi durumu diyor olabilirler, bununla ilgili tazminat odeyebilir veya iyilestirme cabalari icerisine girebilirler; hepsi de son derece insancil, makul yaklasimlar olur, hicbirine itiraz etmem. hatta sirf kamuoyu baskisi nedeniyle ozur dileseler veya ozelestiri yapsalar ona da etmem

gelgelelim su bir ust paragrafta yazdigim seyi yapan, ustune de kapiya gelen polisle itisip kakisan adama 'magdur' demem. isteyen desin, ama ben demem
Sosyal ağlarda paylaş

Netekim onu bende demem iste. Cunku yaptiklari hem suclu hem gucluye giriyo, ortaligi yaygaraya verdikleri icin o kadincagiz öldu belkide. Polise ne oldugunu anlatmiyolar dogru duzgun bagirmak disinda. Varsa norvec makamlarinin hatasi bi okadar bu adaminda hatasi var.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 ay sonra ...
Dun gece norvecte polislik olduk, hazir otobusteyken anlatiyim dedim :)

Fazla detaya girmeden özetleyim giris kismini.

Oslo'ya bi arkadasimi ziyarete gittim, 2 kiz 2 erkek kahve ictikten sonra, napsak napsak derken kizlardan birinin asil yasadigi osloya 1 saat uzaklikta biyere gidelim dediler, atladik arabaya gece 12 civari vardik. Arabayi parkedip yari club yari pub vari biyere girdik. Hafif demlendik hersey gayet guzel gidiyo vs. Sonra ben arkadasimla tuvalete kadar gittim, geri döndugumuzde baska 3 ayri kiz ve bizim masada oturan kizlar arasinda bi muhabbet gectigini gördum, farkettimki tartisiyolar.

Tam masaya geldigimde 3 kizdan birisi montlarini ceketlerini benim oturdugum yere koydugunu, ve arkadasin kiz arkadasinin kizlari "burasi gardrop degil esyalarini alirmisin?" diye uyardigini, diger kizinda inanilmaz ukala bisekilde kulak bile asmayip esyalarini atip dönup gittigini gördum.Tabi bunun uzerine arkadasin kiz arkadasi dellenip bagirdi kizlara, kizlar yine kulak bile asmadan gittiler. Benim hatunda ben geldim diye benim oturdugum yerde kizlarin neyivar neyiyok yere ativerdi.

Aradan 30 saniye gecmeden kizlardan birisi gelip esyalarina bakti, kendi esyalarini ararken baskasinin paltosunu bide ustume atti. Tabi biz olaya sonradan girdigimizden karismadik bile ozamana kadar ama onun ustune benimde sabrim tasti ve kizi uyardim "gardropmuyum ulan ben paltonu ustume atiyosun, rahatsiz ediyosun suanda beni?" diye kibar bi sekilde. Uyariya soruyla cevap aldim bide:

Kiz: nerelisin? (gözleri kapanmak uzere, cok sarhos)
Ben: farkedermi? norveclide olsam arapta olsam turkte olsam yaptigin mantikli biseymi?
Kiz: Esyalarimi ariyorum? Nevar buraya koyduysakki?
Ben: Esyalarini her bilmedigin yere savurursan elbette ararsin, hepsinden daha önemlisi suan butun gecemizi mahfettin, huzurumuzu kacirdin..
Kiz: Bu sana benim iphone'umu cuzdanimi ve anahtarlarimi alma hakkini tanimaz?!
Ben: ??!?! WTF?!
Kiz: Polis cagiracagim!
Ben: Lutfen cagir, cunku suanda bizi cidden rahatsiz ediyosun.

Uzerine olay buyudude buyudu. Arkadas ayirdi, ben kizin diger arkadaslariyla konustum, onlar ikna ediyim derken, bizim kizlardan biri cildirdi bagirdi cagirdi, derken arkadas cileden cikti kiza kicini döndu ve konusmayi kesti bianda. Allahtan kimse ters bisey yapmadi bizden, ama olayi aciklamaya calistigimiz kadar calistik. Tabi buarada ben butun guvenligi cagirip durumu anlatip kizdan sikayetci oldum. Kizlari disari attilar :D

Tabi bizimde huzurumuz kacti 5 dakka daha duramadik ciktik, kizlar guvenlikle konusurken konuya dahil olduk. Guvenlik araci olup iki tarafida dinledi vs. bize hatta iyi geceler siz gidebilirsiniz falan dediler ama kizlar laftan anlamadi, guvenlige lutfen polisi cagirirmisin ben cok yoruldum bu muhabbetten gibisinden biseyler zirvaladim, polis 2 dakika gibi bi surede geldi anonsu alir almaz.

Erkek olani bizle konustu, kadin olanda onlarla konustu. Polis cok guzel bi sekilde dinledi bizi, hic "bunlar göcmen, kafasi kara, kasi kara, kesin calmislardir, ciharin la pasaportlari" falan gibi hicbisey olmadi. Adam cok efendi davrandi hatta sakalastik falan ehuhe, guzel guzel not aldi adam. Sonra kadin geldi, konustular bi aralarinda notlarini karsilastirdilar sanirim. Bizim id numaralarini telefonu falan aldilar. Derken bu sirada polis kadin bisey farketti, cantam calindi diye zirildayan kizin disinda kizlarin hepsinin cantasi sirtindaydi fakat, kizlardan birinde 2 canta vardi :) Kadin hemen sordu, bu 2. canta kimin niye 2 cantan var senin diye. Kiz bok gibi oldu, cevap bile veremedi. Cantam kayboldu diyen kiza "seninmi bu canta?" diye sordu. Kiz bakindi sanki kendi cantasi degil gibi sonra sacmaligi kesip artik "aaa benim cantam tuh hay allah ih ih" falan moduna girdi tabi.

Özurler falan dileme cabalarina girerken bizimkiler sakinlesmedi, bende ustune gittim iyice "benim kafam kara gözum kara diye hirsizmiyim, butun gecemizi mahfettiniz, ustune irkcilik yaptiniz, sahsima hakaret ettiniz, sikayetciyim" diyerekten uzattim olayi. Netice olarak polis kizlarin id numaralarini da aldi. Sikayetci olduk bakalim sonuc ne olacak :)

Ama en basit bi örnekle, ufacik bi agresiflik yapsaydik, kafamiz biraz daha guzel olsaydi, hem mekandan ilk biz atilmistik, hemde kafadan suclu konuma dusmustuk. Kizlar cok icmisti bide onun etkiside oldu baya bi. Iste böyle :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...