Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

CGI, HTML 5, DHTML/XHTML, Facebook

Bone

Öne çıkan mesajlar

anlasam sormazdım di mi.

diyelim ki php veya asp kullanıcaksın, bu ikisi arasındaki farklar çok bariz ve tam olarak hangisinin ne amaçla kullanıldığını anlayabiliyorsun.

ama framework işinde onlarca farklı framework olduğu için tam olarak ne oldukları bile belli olmayabiliyor.
örneğin bazıları kendine library diyor, bazıları framework diyor, bazıları toolset diyor. hatta hepsi farklı işlevlere sahip oluyor o biraz daha tuhaf.

gerçi multi framework kasmaktansa tek bir framework üzerine yoğunlaşmak daha mantıklı gibi gözüktü bana.
her ne kadar bazı yerlerde multiframework kullanımı hakkında bilgilere rastlamış olsam da, tek bir framework kullanımının daha sağlıklı sonuçlar doğuracağı sonucuna vardım.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

ajax frameworkleri hakkında sorum olcak.

framework ya da library, o tarafına takılmıyorum ama ajax değil, javascript. bir önceki mesajımda da üzerinde durmuştum. ajax, javascript içindeki bir fonksiyonu (XMLHttpRequest) kullanan metodolojinin adı altı üstü.. o libraryler ajax'tan çok daha fazlasını yapıyorlar. bunlara bildiğim kadarıyla bir google "ajax library" diyor =P sebebini bilmiyorum.
Bone said:

jQuery'i gördüm, çok methediliyormuş. SQL Query yazarmış gibi kolay kullanılabilen bir library'e sahipmiş.
http://docs.jquery.com/Plugins altında da pluginleri mevcutmuş.

sql gibi değil yapısı pek (açıkçası hiç bir zaman sql'in kolay olduğunu da düşünmedim =P). ama kesinlikle kolay. jQuery'nin bu kadar hızlı yayılmasının sebeplerinden birisi de bu zaten. çok iyi bir selector yapısı var. dom üzerinde gezinmek çok kolay. evet, fazlasıyla da plugin'i var piyasada. başlangıç için iyi bir tercih bence. ama önemli olan bir nokta da; jQuery'nin notasyonuna takılıp, javascript'te ne yaptığını bilmeden yüzeysel olarak kullanmak, faydadan çok zarar getirebiliyor problem çözmek adına.
Bone said:

jQuery'i başka library'lerle kullanmak için (Adobe'un Spry'ı da buna dahil sanırım) ince ayar çekmek lazımmış jQuery'e. O halde yüklemiş olduğumuz tüm library'lere ince ayar çekmek lazım birbiriyle uyumlu çalışması için?

ince ayar dediğin, script'in başında noConflict fonksiyonunu kullanmaktan ibaret.. genelde library'lerin çoğunda da standart haline gelmiş bir fonksiyondur kendisi.. zira aynı isimlendirilmiş değişkenlerin çakışmaması için yapılır bu. zorunlu değildir, dediğim gibi çakışma ihtimaline karşı kullanılır. çakışmayabilir de en nihayetinde.
Bone said:

Google'ın AJAX library'si varmış, online olarak library erişimi sağlıyormuş.
http://code.google.com/intl/tr-TR/apis/ajax/
Direk bunu kurup tüm libary'lere ulaşmaya çalıştığımızda yine uyumluluk için ayar yapmamız gerekiyor mu?
Yoksa direk jQuery kurup ihtiyacımız doğrultusunda geliştirmek yeterli olur mu?

google'ın base library'si var (http://code.google.com/apis/ajaxlibs/documentation/index.html#AjaxLibraries). sayfaya onu çağırıp, sonra library içinden "google.load("jquery", "1.3.2")" gibi belirli library'leri import edebiliyorsun. bence en iyi yöntem değil.
ama direkt google'ın host ettiği library'leri kullanabilirsin (http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js). zira bunu bir çok site kullandığı için, siteni ziyaret etmiş kullanıcıda daha önce cache'lenmiş olma ihtimali yüksek oluyor. bu da daha hızlı yükleme demek.

ama müm haklı gibi bone. yani temel bazı şeyleri es geçip, direkt kat çıkmaya çalışıyorsun gibi görünüyor. bu da seni daha zorlayabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

bone, lutfen yanlis anlama bu yazdiklarimi son derece samimi olarak yaziyorum. ayrica her web developerin basina geldigi icin de public olarak yaziyorum, dikkate alirsan faydasini kesin gorursun.

sadece bu topic degil, diger topiclerden de gordugum kadariyla kavram karmasasi icinde bogulmussun. isin teorik kismini bir kaliba tam oturtamamissin, "teoriyi anliyim, pratikte biseyler yapicam" diye dusunuyosun buyuk ihtimalle. ama isin teori kismi asla ama asla bitmek bilmez. basit bir hobi applicationina mukemmel yapiyi olusturucam diye tam 1 yil boyunca semalar, planlar, application yapilari vs olusturdugumu biliyorum. en sonunda elimde mukemmel, ama yapilmasi cok cok gereksiz absurt bi yapi vardi iskelet halinde. bunu yapma.

yapman gereken, kavramlari simdilik bi kenara birak, isin teorik kismini, "hangi framework daha iyi olur", "jquery ile prototype cakisir mi", "facebook nasil yapmis" gibi sorulari bi kenara birak, ne yapmak istiyosan sadece basla ve biseyler yap. her sorunu sadece karsina ciktiginda coz. yaptigin sey cok dandik olacak, kullanilmaz olacak, ama bunu yaparken bi suru sey ogrenmis olacaksin. bunu yaparken her turlu frameworku de kullan, isine yarayan her turlu teknolojiyi de ogren, ama bunlarin hepsi aninda kullanilabilir bilgiler olsun. "ilerde applicationim nasa'da kullanilirsa scalable olsun istiyorum" su an senin derdin olmamali.

yani, death star yapmaya calisma. death star yapmak cok buyuk deneyim ister. sen derme catma, kanatlari dokulen burnu sokulen xwing ve ywinglerden bi fleet yap, kotu bisey degil bu.

isin dogrusu elbette yapiyi en bastan mukemmel olusturmak. ama bunun icin henuz erken.

bu soylediklerimi yanlis anlama lutfen, gercekten son derece samimi olarak yazdim, ve web dev ile ilgilenen herkesin de basina geldigine inaniyorum. (diger alanlarda da vardir belki, ama bilemiyorum, bana dusmez bisi soylemek)
Sosyal ağlarda paylaş

Gazanfer said:

bone, lutfen yanlis anlama bu yazdiklarimi son derece samimi olarak yaziyorum. ayrica her web developerin basina geldigi icin de public olarak yaziyorum, dikkate alirsan faydasini kesin gorursun.

sadece bu topic degil, diger topiclerden de gordugum kadariyla kavram karmasasi icinde bogulmussun. isin teorik kismini bir kaliba tam oturtamamissin, "teoriyi anliyim, pratikte biseyler yapicam" diye dusunuyosun buyuk ihtimalle. ama isin teori kismi asla ama asla bitmek bilmez. basit bir hobi applicationina mukemmel yapiyi olusturucam diye tam 1 yil boyunca semalar, planlar, application yapilari vs olusturdugumu biliyorum. en sonunda elimde mukemmel, ama yapilmasi cok cok gereksiz absurt bi yapi vardi iskelet halinde. bunu yapma.

yapman gereken, kavramlari simdilik bi kenara birak, isin teorik kismini, "hangi framework daha iyi olur", "jquery ile prototype cakisir mi", "facebook nasil yapmis" gibi sorulari bi kenara birak, ne yapmak istiyosan sadece basla ve biseyler yap. her sorunu sadece karsina ciktiginda coz. yaptigin sey cok dandik olacak, kullanilmaz olacak, ama bunu yaparken bi suru sey ogrenmis olacaksin. bunu yaparken her turlu frameworku de kullan, isine yarayan her turlu teknolojiyi de ogren, ama bunlarin hepsi aninda kullanilabilir bilgiler olsun. "ilerde applicationim nasa'da kullanilirsa scalable olsun istiyorum" su an senin derdin olmamali.

yani, death star yapmaya calisma. death star yapmak cok buyuk deneyim ister. sen derme catma, kanatlari dokulen burnu sokulen xwing ve ywinglerden bi fleet yap, kotu bisey degil bu.

isin dogrusu elbette yapiyi en bastan mukemmel olusturmak. ama bunun icin henuz erken.

bu soylediklerimi yanlis anlama lutfen, gercekten son derece samimi olarak yazdim, ve web dev ile ilgilenen herkesin de basina geldigine inaniyorum. (diger alanlarda da vardir belki, ama bilemiyorum, bana dusmez bisi soylemek)

tam tersi, framework ile web developing öğrenmek kesinlikle mantıklı.
ben şahsen şu yolu takip ederdim:
HTML -> CSS -> JAVASCRIPT -> PYTHON -> DJANGO
Sosyal ağlarda paylaş

post, get nasil gider, session nasil calisir bilmeden bunlari backgroundda sorunsuz halleden framework kullanilirsa yanlis olur. framework kullanimi sadece frameworksuz nasil calistigi bilinen seyleri kolaylastirmak icin olmali bence. "son 10 projede ayni user sistemini 10 kere yazdim" diyosa birisi, framework kullansin user sistemini ona emanet etsin, ama "kullanici nasil login olacak ben bunu anlamadim" diyosa bu is icin framework kullanmak yanlistir.

"20 dakikada kendi blogunuzu yapin!" parolasiyla yola cikan frameworklerden (nerdeyse hepsi) ne ogrenilebilir cok merak ediyorum. isi kolaylastirir, ben de kullaniyorum, ama frameworksuz nasil oldugu ogrenilmeli once.
Sosyal ağlarda paylaş

Hellnar said:

Gazanfer said:

tam tersi, framework ile web developing öğrenmek kesinlikle mantıklı.
ben şahsen şu yolu takip ederdim:
HTML -> CSS -> JAVASCRIPT -> PYTHON -> DJANGO

adam demişki beyin ameliyatına girişmeden önce damar yolu açmayı öğrenmek gerk. bunun nesi tam tersi seninki de laf söyledi balkabağı hesabı. ve bence gazanfer topicteki en doğru mesajı atmış. buradaki tartışma bone'un hiç bilmediği bir konuda afaki olarak kuyuya attığı taş üzerine debelenmekten ibaret.
Sosyal ağlarda paylaş

parvus said:

reyou said:

2- sayfanin geri kalan kismi ile yuklenen ogenin kac kilobaytinin servera indirildigini her 10 ms de bir ajax call yaparak toplam boyutuna oranini bulur ekranda gosterirsin.
bu degilmidir istediginiz?

işte php'de ne kadarının yüklendiğinni takip edemiyorsun dil yapısı müsait değil bu işe. istersen bi dene yapmayı ilk yapan insan olacaksın dünyada.

php+ajax ya da cgi perl ile gideceksin illa ki

php 5.2 ile birlikte apc extensionuda yükleyince,gayette güzel upload progress bar yapaibliyosun,apc extensionla upload edilen dosyanın o anki bilgilerini alıp ekrana yazdırabilirsin,tabi birde dedigin gibi ajax kullanmak gerekiyor.Bende boyle bir proje yapıyorum,upload kısmı bitti,db kısmınıda bitirirsem tüm projeyi paylasacagım.
Upload bar kısmı su sekilde:
http://www.ultramegatech.com/blog/examples/pb2/upload_form.php
Sosyal ağlarda paylaş

Tamam ben de php + ajax ile yapılamıyor demedim ki. Hangi konuda iddia etmişsin, ayırca doğru extension'ı bulursan ya da yazarsan zaten yapılamayacak şey kalmaz. Biz public / official sürümden bahsediyoruz. Ortalama bir kullanıcı tutup yeniden mi derleyecek sunucudaki php'yi ?
Sosyal ağlarda paylaş

parvus said:

Tamam ben de php + ajax ile yapılamıyor demedim ki. Hangi konuda iddia etmişsin, ayırca doğru extension'ı bulursan ya da yazarsan zaten yapılamayacak şey kalmaz. Biz public / official sürümden bahsediyoruz. Ortalama bir kullanıcı tutup yeniden mi derleyecek sunucudaki php'yi ?

tamam da niye hemen gardını alıp savunmaya gecmişin ki:),ben sana yanlış biliyosun demedim, konuyla ilgili güzel bir örnek verdim sadece
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...