Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

css ile uğraşmış kişilere bazı sorular

Bone

Öne çıkan mesajlar

css/html ile site hazırlamaya çalışıyorum, normalde web design işleriyle uğraşmam, bu yüzden css'ye yabancıyım.

css ve html kombinasyonu hakkında bazı sorularım olacak.

- bir site taslağı çıkartıp, farklı css dosyalarıyla site için farklı temalar seçilmesi mümkün müdür? peki böyle bir şey sitede bir drop down menüyle halledilebilinir mi? ne tip hazırlıklar yapmak gerekli veya nelere dikkat etmek lazım?

- eldeki kaba tasarımı web 2.0 dedikleri tarz dizaynlara benzetmek için ne yapmalı? yuvarlak hatlar ile ilgili bilgilere baktığımda hep "yuvarlak hatlı resim koyun" denildiğini görüyorum. bu sistemi yukarda bahsettiğim css sistemiyle birleştirsek, resim ve css dosyalarını serverda nasıl organize etmeli? ayrıca web 2.0 tasarımı konusunda başka güzel metodlar var mıdır?

- siteyi div'lerle yapmaya çalıştım ama çok sorun çıktı. sitenin div'leri üstüste çakışıyor ve taşıyor gözüküyor, ayrıca menubar gibi tasarladığım yerde yazılar gözükmüyor/çok küçük çıkıyor. oturup tekrardan tablo halinde yaptım ancak öyle düzgün gözüktü site. div'ler neden bu kadar sorun çıkartıyor?

- bir de şunu merak ediyorum. örneğin tablo ve css kullanarak yaptığımız taslağı, sitedeki tüm sayfalara tek tek elle girmek mi gerekiyor, yoksa bunu otomatikleştirebilecek/kolaylaştırabilecek bir yöntem var mıdır?
Sosyal ağlarda paylaş

- bir site taslağı çıkartıp, farklı css dosyalarıyla site için farklı temalar seçilmesi mümkün müdür? peki böyle bir şey sitede bir drop down menüyle halledilebilinir mi? ne tip hazırlıklar yapmak gerekli veya nelere dikkat etmek lazım?

yep, dropdown ile halletmek için javascript kullanman lazım. php ile filan çok daha rahat olur. zaten temalar genelde css ile yapılır. baştan bidaha html kasmakla uğraşılmaz yau. ama çok sağlam css kullanman lazım ki css dosyasını deiştirince tema baştan aşağı değişik görünebilsin.

- eldeki kaba tasarımı web 2.0 dedikleri tarz dizaynlara benzetmek için ne yapmalı? yuvarlak hatlar ile ilgili bilgilere baktığımda hep "yuvarlak hatlı resim koyun" denildiğini görüyorum. bu sistemi yukarda bahsettiğim css sistemiyle birleştirsek, resim ve css dosyalarını serverda nasıl organize etmeli? ayrıca web 2.0 tasarımı konusunda başka güzel metodlar var mıdır?

http://www.opendesigns.org/ - şuradaki temalara göz at, web 2.0 klasik dizaynlarını anlarsın. aç kaynak kodlarına da bak css'i daha iyi çözersin. mantık pek arama ama csste. tabi %80'i mantıklı ama %20. tamamen mantık dışı. özellikle ie6da...

- siteyi div'lerle yapmaya çalıştım ama çok sorun çıktı. sitenin div'leri üstüste çakışıyor ve taşıyor gözüküyor, ayrıca menubar gibi tasarladığım yerde yazılar gözükmüyor/çok küçük çıkıyor. oturup tekrardan tablo halinde yaptım ancak öyle düzgün gözüktü site. div'ler neden bu kadar sorun çıkartıyor?

css kullanmak bundan zor zaten. çok basit bir scripting dili ama sorunlu. 20 kere denersin bir şeyi yapmak için, tutturdukça tutturdukça 10 kere 5 kere denemeye filan başlarsın, mantıksız çalışan sistemi ezberine atmaya başlarsın ve daha iyi css yazmaya başlarsın. hele sen cross-browser kontrol edince neler çıkar neler... ie6 ile sıyırırsın kafayı.

- bir de şunu merak ediyorum. örneğin tablo ve css kullanarak yaptığımız taslağı, sitedeki tüm sayfalara tek tek elle girmek mi gerekiyor, yoksa bunu otomatikleştirebilecek/kolaylaştırabilecek bir yöntem var mıdır?

php, asp...

tavsiyem kullanmıyorsan dreamweaver kullan, tüm css taglarını parametrelerini görürsün. ayrıca divlerle de herşey yapılabilir hiç tablo kullanmadan. ondan vazgeçmeden divlerle kasmaya devam etmen lazım. www.download.com source'u aç

tabi formları filan kasma tablosuz yapcam diye bas tabloyu gitsin oralarda, register sayfası gibi yerlerde...
Sosyal ağlarda paylaş

Diğerleri için uzun uzun yazmak isterdim ama vaktim çok kısıtlı oldugu için sana hemen şunun cevabını veriyim.

Öncelikle Css ve Html'i w3 uyumlu yaparsan hemen hemen tüm browserlarda aynı görünür. Bikaçı puştluk yapar onuda http://forum.webstandardsgroup.org/discussion/172/ şurdaki bahsedilen olay ile farklı css dosyasında tanımlarsın (sadece sorun olan seçiçiyi) sorunlar ortadan kalkar. Table yapısı kullanmamanı öneririm.
Sosyal ağlarda paylaş

said:

mumkundur. halledilebilir. genel css kurallari disinda ozel biseye dikkat etmene gerek yok.
said:

tasarimi web2.0 tarzina benzetmek sana kalmis. bu konuda kesin kurallar ya da herkesin kullandigi bi framework falan yok, tasarim konusunda biraz ortada gezinen bisey web2.0.

yuvarlak hatlar icin image falan kullanmani tavsiye etmem. image kullanmayan ve cross browser compatible bi suru yontem cikti son zamanlarda. onlari arastir derim. keyword round(ed) edges
said:

div olayini kesinlikle ama kesinlikle atlama. divler sorun cikartmiyor, onceden table ile tasarim yapilirken hile yapilmis oldugu icin olmasi gerekenden fazla kolaydi, o yuzden div'ler zor geliyo simdi.
said:

ne demek istedigini tam anlamadim, ama sanirim css kullanirken bi yerde buyuk bi hata yapiyosun, cunku css'in varolus amaci zaten bu sorunun sorulmasini engellemek. htmlde bi elemente id ya da class(lar) verirsin, sonra css'de tag, id, class, parent/child element iliskisi vs kullanarak stil belirtirsin. eger tek tek elle girmek dedigin

said:

<tag style="background-color: #ff9900; border: 1px solid #000000;">

ise, bu pek tercih ve tavsiye edilen bisey degil.
yapman gereken:

html dosyasinda:
said:

<tag id="bonec">

css dosyasinda:
said:

#bonec {
background-color: #ff9900;
border: 1px solid #000000;
}

ek:
css sorunlarini (ozellikle browser farkliliklarini) minimuma indirmek icin css reset dosyalari var. bunlar browserlarin varsaydigi degerleri yoketmek ve bazilari da mumkun oldugu kadar birbirine benzetmek icin kullaniliyo. bunlarin hicbiri browser arasi farkliliklari yoketmiyo, ama basagrisini biraz azaltiyor. ben yahoo'nun css reset dosyasini kullaniyorum, cok isime yariyo. bunu da arastirmak isteyebilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

3. soru;
divleri sakın atlama en temiz kod dreamweaver için td lerden daha yararlı ve basit. kutularla uğraşmaktansa div ler ile kutularla hiç uğraşmadan olayı hallediyorsun.

4. soru ise;

php, asp arkadaşın dediği gibi. ama dreamweaver kullanıyorsan her sayfa için ayrı kodu giriceksin gibi duruyor en azından ben öyle yapıyorum. Yani sayfanın teması falan c/p ile halledilebilir ama özel yapacağın değişiklikler için oturup ayıklaman gerekecek.
Sosyal ağlarda paylaş

CSS ile ilgili en buyuk dert butun tarayicilarin default css degerlerinin farkli olmasidir.

Bu farkliliklarin cogu default gelen padding ve margin degerleridir.

Benim tavsiyelerim su sekilde olacak;

* CSS dosyanin basina bir reset kodu ekle. Cogu degeri sifirlasin ( http://www.adaavm.com/public_files/css/style.css adresinden benim kullandigimi alabilirsin ).

* Mumkun mertebe width, height ve overflow degerlerini ver.

* Dreamweaver'in CS surumlerinden birini kullan. Zira oncekilerde standartlara uymayan seyler mevcut.

* Isin javascript kismi icin mutlaka bir js framework kullan. Misal jQuery. Yarim gununu alir cozmek.

* HTML kodlarin icerisinde css ya da javascript kodu barindirma. Yine yukarida verdigim adresi kurcalayabilirsin nasil olur diye merak edersen.
Sosyal ağlarda paylaş

Muhtemelen intellisense olayi icin diyorsun ve o konuda hem fikirim fakat renklendirme dahi yapmayan editor kendine iskence etmekten fazlasi degil gercekten.

Kaldi ki elinin altinda bir referans tuttuktan sonra, neyin nerede oldugunu bildikten sonra cok da gerek yok herseyi ezberlemeye.
Sosyal ağlarda paylaş

konumuz o degil, saptirmak da istemiyorum ama kisaca; katilmiyorum. eger her seferinde dokumantasyon okuyacaksan herhangi birsey bilmene de gerek yok. oturur her dilde istedigini yazarsin dokumantasyondan takip ede ede. ama on dakikalik isi bir saatte yaparsin o yontemle.

uzun vadede cok kullanacagin bir dili (markuplar da dahil) gercekten ogrenmek istiyorsan notepad'de siyah beyaz sifirdan yazabile kadar debelenmen gerektigine inaniyorum. boyle bir yaklasimi eskiden cok sacma bulurdum, ama birkac tecrubeden sonra cok faydali oldugunu dusunuyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Konuya gereken cevaplar verilmis, bonec tekrar sordugunda toparlanir merak etme.

Surekli kullandigin birseyi zaten ister istemez ogreniyorsun ezberliyorsun.

Siyah beyaz bir ekranda ufak bir parantez ya da noktali virgul kacirdin diye saatlerce bakinip, icin daralip kalkip gitmek cok daha olasi oluyor.

Ha diyorsan ki su anda siyah beyaz, code-time debug'i olmayan bir sistem ile calisiyorum aslansin kaplansin diyecegim ama calsmiyorsun ve calismayacaksinda.
Sosyal ağlarda paylaş

benim su anda nasil bir sistemle calistigimin konuyla alakasini cozemedim. ama eger ogrenme patternlerim yardimci olacaksa; evet, xml/html/css'i notepad'le ogrendim. ubuntu'ya screenlet yazabilmek icin phyton ogrenmeye calisirken de notepad kullandim. iki durumda da ide kullanarak ogrendigim dillere kiyasla cok daha hizli ogrendigimi soyleyebilirim.

bunun icin ise sidik yaristirmaya gerek oldugunu sanmiyorum. benim nacizane tavsiyem bu yonde. kimin hak verip kimin vermedigi beni pek ilgilendirmiyor.

ben lafi ortaya koruuum, begenen alir gider, begenmeyen birakir kacar
- dilber hala
Sosyal ağlarda paylaş

css dosyaları için rahatlık olsun diye köşelikleri ve kenarlıkları ayırdım.
çok basit renkler ve dizayn ortaya çıktı ama ilerde farklı css formatları ile güzelleştirilir diye düşündüm.
bu amaçla hazırlıyorum siteyi.
25px kenarlıklar fazla geldi, 10px'e düşürdüm, ama o da çok ince oldu. sanırım 25px'e göre devam ediceğim.
her ikisi için de şu rar'a bakınız:
http://rapidshare.com/files/296340638/sitetemplate1.rar
tavsiyelerinizi alabilirim.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben genelde Notepad++'ı ufak müdaheleler yapıcaksam kullanıyorum. Ciddi ciddi birşeyler yapmak için oturduysam daha spesifik programlar tercih ederim. Ama gerçekten çok rahat etmemi sağlıyor notepad++ ve hızlı olması çok hoşuma gidiyor.

Buarada Microsoft Expression 3 Studio'ya çöktüm dreamspark'tan, adamlar çok güzel yapmışlar. Cidden hoşuma gitti. SuperPreview eklentisi falan da güzel olmuş.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...