Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bosch, fabrikadaki mescidi kapattı

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
fede said:

öyle yapılmasına bişey diyen olmuş mu?
iş yeri izin vermediği zaman, vermesi lazım diyosunuz, ona karşı çıkıyoruz

abi valla topu topuna her şeyiyle 15 dakika sürecek bir namazı kendilerine yasal olarak verilen aralarda bir işçi gideremiyorsa ve yönetim de bu konuda tedbir alamıyorsa ne desek bu konu hakkında boş .

benim demeye çalıştığım şey bu zaten.
Mesaj tarihi:
süre önemli değil abi. yönetimin kararına bakar. adam isterse der ki 2 saat namaz kılabilirsin günde, kimse karışamaz. ama yok kardeşim 15 dakika bile fazla, işler aksıyo ona da kimse bişey diyemez
Mesaj tarihi:
dersin.
işçinin yasal olarak mola hakkı var.

edit: yarım saat falandı sanırım.
kimse makine değil hoş.
dediğim gibi tüm merasimleriyle sabah-öğlen-ikindi 15 dakika tutar ki sende farzı kılarsan sadece 10 dakka falan olur bu süre .
Mesaj tarihi:
bana gelse
kıl olsam bu durumlara bi işçi deseki " benim yarım saat mola hakkım var yasal olarak.ben yemek yemeyip çay içmeyim ibadet yapıcam" dese
ben kıllık değilmi
işyerindeki ibadet yapılabilecek heryere işer sıçarım yap o zaman ibadetini hadi derim.
yada
işyerinin altına bi düzenek kurarım sürekli dönüp durur kıbleyi tutturamazsın.
kıllığa kıllık işte.
Mesaj tarihi:
@fede: abi o mola zaten var ,bunun yanında ayrıca bir 15 dakika kadar da mola verme hakkın var, benim staj yaptığım tüm fabrikalarda uygulanıyordu bu , tabi o süre içerisinde ne yapacağın da sana kalmış.

bu süre içinde de gayet namazını halledebilirsin.

@kermit: patronuna zaten öyle bir teklifle gidemezsin sadece çaktırmadan şikayet edersin bi yere. bence buna da pek gerek yok.

Böyle yapacağına, bana göre de zaten en güzeli,öyle bir yerde çalışma rahatsız oluyorsan. hoş mescitli iş yeri 10 işyerinden 9unda yaklaşık vardır , olmasa bile rahat rahat halleden zibillen insan var.

Patron istemiyorsa ona BENİM YASAL HAKKIM VAR diye çığıramazsın. Anlayışlı bir adamsa uygun bir lisanla belki.
Mesaj tarihi:
Hayır, müslümanız diye geçinenlerin müslümanlıktan haberi olmaması da garip yani.

Cem etmek diye birşey var

http://hakikidinimiz.blogcu.com/iki-namazi-cem-etmek-birlestirmek_36365481.html
Mesaj tarihi:
sevgili arkadaşım,

cem etme gerçekten gerekli olunan durumlarda yapılır .eğer sana işveren izin vermiyorsa ikindi vaktinde öğlen namazını cem et, ama bu zorunda olduğun zaman yapabileceğin bi hareket .

Sen o site eksik vermiş, ben sana anlatayım.
Cem etme , Peygamberin savaş durumlarında uyguladığı bir hadiseydi.

Ortada savaş durumu yok,
yeterli zamanın namaz kılmaya var,
senin öğleni kılman 5 dakka ,
cem etmen için ne gerekçen var?
Mesaj tarihi:
hayır, sana namaz kılmak için zaman tanımıyorsa işverenin yeterli zamanın yok demektir.
Yasal hakkında, molalarda kılabiliyorsan kılarsın, ekstra zaman talep etme hakkın yoktur, zaten dinde de sana bu genişlik sağlandığından gerek de yoktur.

hala 1400 sene öncesinde kalıp oradan örnekler vermeyin.
Mesaj tarihi:
sg-1 sen nerenden anlıyosun konuyu?
kim ekstra zaman istiyor abicim, ekstra zaman falan isteyen yok?

cem etme durumu gibi bir şey sözkonusu değil,çünkü sana verilen süre zarfında sen işini halledebilirsin.

bu süre içerisinde sana karışan biri oluyorsa da bu yasal suçtur.

Peygamberin yaşamı da müslümanlara örnektir,peygamberlerin yaşamını da müslümanlar 1400 yıl öncedir diye kal'a almayacak değil sen dedin diye.

konu bitti işte, anlattık bitti.
azıcık oku postları.
Mesaj tarihi:
@fede
@cuce

Arkadaşlar benim o mesajım bir alıntı ile şu şekildeydi

Horizon said:

Penthesilea said:

7. yuzyilda issiz gucsuz Arap kavimlerinin hayatini duzenlemek amaci guden bir ibadetin modern is hayatinda yeri yok ya. Ayni sekilde sakalin da yok.

Ona bakarsan sen 21. yy'da insanların yaptıkları ibadetlere saygı duymayı öğrenememişsin. İbadet kimseyi rahatsız etmeden , hiçbirşeyi aksatmadan , izinli şekilde yapıldığı sürece iş yerinde sadece kişiyi bağlar.

Mesajların kime , niye , neden yazıldığını anlamadan cevap yazılınca tartışmalar böyle eror veriyor işte. O mesaj konu ile direk alakalı değil yani.
Mesaj tarihi:
balon said:

sg-1 sen nerenden anlıyosun konuyu?
kim ekstra zaman istiyor abicim, ekstra zaman falan isteyen yok?

cem etme durumu gibi bir şey sözkonusu değil,çünkü sana verilen süre zarfında sen işini halledebilirsin.

bu süre içerisinde sana karışan biri oluyorsa da bu yasal suçtur.

Peygamberin yaşamı da müslümanlara örnektir,peygamberlerin yaşamını da müslümanlar 1400 yıl öncedir diye kal'a almayacak değil sen dedin diye.

konu bitti işte, anlattık bitti.
azıcık oku postları.

yav sana verilen sürede yapabiliyorsan yaparsın, yapamıyorsan cem edersin diyorum işte,
ben mi anlatamıyorum yoksa benim anlatabildiklerim karşımdakinin anladığı kadar mı, çözemedim.

ve ayrıca, evet, 1400 yıl önce bosch olmadığı için bugün bosch'ta çalışılmasın misal, çünkü peygamberin bosch'la ilgili fikrini bilemiyoruz. Şu durumda olacak sahabelere ne diyebileceği, ne tavsiye edebileceği konusunda akıl yürütemeyiz,
müslümanlar 1400 sene öncesinin fikirlerini bugüne uyarlamaktan acizdir.

bu mu yani olayın?
Mesaj tarihi:
islam'ın fikri evrenseldir, aksiyonu dinamiktir, onu değiştiren yobazlardır. Peygamber'in hareketlerinin de tüm müslümanlar tarafından daimi geçerliliği vardır,çünkü bu dini öğreten odur .

1400 sene önce sen de yoktun,
sana karşı nasıl davranacağımı da Peygamber söylemedi hoş yani ne alaka bosch'un bahsini açmışsın, bize ne boştan yani.

edit: okula gidiyorum,yokum.
Mesaj tarihi:
Bir kar kuruluşu o yüzden karını azaltan faktörleri ortadan kaldırabilir. Eğer mescit normal sürenin üzerinde kullanılıyor ve iş aksatılmasına sebeb oluyor ise kapatması gayet normal. Mesciti abuse edenlerin suçu bence kapatanların degil.
Mesaj tarihi:
Abi bu patron-calisan iliskili konulari hayretle okuyorum. Ulkemiz halen koylu kafali oldugu icin, genelde patrondur isterse yapr, isterse isten atar, isterse bilmem ne yapar vs diyor. Bizde aristokrasi olmadigi icin halen o geri, koylu kafasiyla olaylara bakiyor. Boyle patronlarimizda cok oldu tv lerde. Yemekten sikayet eden iscilerine, ULAN SANKI EVINDE DAHA IYISINI MI YIYORSUN diyen patronlarimiz oldu. Bu iste tamamen aristokrasinin eksilikligi koylu kafalilik, ciftcilikten kurtulamamiz, halen maraba iliskisi yasamamizin sonucu. Okumusluk, para farkettirmiyor, kisinin, patronun kendi gelisimiyle alakali bir sey bu. Ornegin karamehmet o bakimdan cok farkli bir kisilik, diger malum ve paticigin gelecekteki potansiyel patronlarida farkli bir kisilik.

Genel olarak patron sever insanlarimizaydi bu..
Mesaj tarihi:
"Onların parasını almayalım" da süpermiş, böyle bir şirket mantığı olmaz arkadaşlar, bakkal dükkanı değil koskoca fabrika. Belli bir iş yükü var, çizelgeleme var. İzin alacaksanız önceden günlerini belirterek alırsınız, dağılım buna göre ayarlanır siz dönene kadar. İş saatlerinizi kafanıza göre "yarın 2 saat geç geleyim, 1 saat de erken çıkayım, maaşımdan %1.3 kessinler" diye ayarlayabiliyor musunuz?

İşin gerçeği şu ki, "aman mutlaka namazımı kılmalıyım" diyen adam için 3 seçenek vardır. Birincisi (ülkemiz sözde-inançlılarının büyük bir kısmı gibi) dinini adam gibi bilmiyordur, babası dedesi "aman oğlum ezan buldun mu atla yere" diye ezberletmiştir. Onlara (tıpkı bu topikte olduğu gibi) iş zamanı iş yapılması gerektiği, peygamberin bu yönde hadisleri olduğu falan ne kadar anlatılsa, onun kalın kafasına girmeyecektir.

İkinci ihtimal, kendisi gibi olan çevreye yaranmak için, arada kaza edeceği de varsa hemen cemaat halinde zamanında gidiyordur. Gitmese çağırırlar zaten, ufaktan bir baskı olur falan, yer yer görüyorum bunları gayet.

Son seçenek ise, namazı aynı zamanda mola olarak gördüğünden işte ve vaktinde kılıyordur. Diğer türlüsüyle kim uğraşacak şimdi, hem günde 1 saat fazla çalış, hem de eve gidince yarım saat hepsini kaza et, ohoo. Çok isteyen adam birini koskoca öğlen tatilinde kaza eder, ikisini de eve dönünce. Tabii nasılsa yazılı bahane de var ortada, hem ibadet hem kaytarma, mis.

Dolayısıyla hiçbir mantıksal dayanağı yoktur işte ibadet etmenin, sırf müslümanlık için değil yani, çalışmaya gittiğin yerde çalışma saatleri içinde ibadet etmek gayet çağdışı ve sadakatsiz bir durumdur.

Buna izin veren yöneticiler varsa da buna "izin veriyorlar, göz yumuyorlar" demektir, mecbur falan değiller yani, ya kendileri de öyle insanlar olduğundan ya da iyiliklerinden buna izin vermişler. Liseli yüzsüz sevgili gibi size iyilik yapanı "default" belleyip, normal davrananı "kötü" olarak algılamaya başlamak çok bencil ve dar görüşlü bir davranış bence.
  • Yeni Oluştur...