Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ceylan Önkol

Aket-Atum

Öne çıkan mesajlar

sir said:

sıkıntıdan patlamış da diyebilirdik bak, o da güzel bi açıklama.

valla "on km'den havan topuyla vurulmuş"tan daha mantıklı olurdu muhtemelen.

o diil de cevap istediğiniz gibi gelmeyince esas sormanız gereken soruyu gözden kaçırıyorsunuz:

o patlayan şey oraya nasıl gitmiş, ne zaman gitmiş, arazi taraması yapılmamış mı vs?

Oralarda daha yakın zamana kadar sık sık çatışma olduğunu varsayarsak demek ki şimdiye kadar ceylan gibi bir olayın yaşanmaması mucize, bundan sonra da yine yaşanabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

"tahrayla mühimmata vurdu, tahra parçalandı ama eli parçalanmadı, ama gövdesine isabet etti." açıklamasından da daha mantıklı olurdu heralde.

evet bi de mühimmatın modeli, yapım yılı, oraya nasıl geldiği sorusu var, ama şu tahrayla vurma işi de biraz garip değil mi?
Sosyal ağlarda paylaş

abi kimse sormuyor tarafta "biz geçen sefere 'yukarıdan fiyyu diye ses geldiydi!' diye yazmıştık.. şimdi bombaatarın tetiğini çeken [burada POFF sesi ile birlikte yakın mesafeye bir adam peydahlanıveriyor! elinde de launcher!] bir adamdan bahsediyoruz.. çosaçmalan!"

her neyse

Taraf, bu saçma sapan yalanlarla uğraşacağına gerçeği söylemek zorunda...

Yalana fena alışmışlar ve bu alışkanlıklarını değiştirmek zorundalar.

Yalan söylediklerini bizzat TSK ile ilgili olarak söylediklerinden de biliyoruz zaten.

Ceylan’la ilgili ilk açıklamalarını yaparken, köşelerinde roket, havantopu gibi teorileri gerçek belleyip bir de "köylülerin tanıklıklarını" gerçek olarak aktarmışlardı zaten.

Yani onlara göre, Ceylan’ı havadan FİYUUU diye ses çıkartan bir roket/hava topu mermisi öldürmüştü. TSK öldürmüştü ve bu bir gerçekti!

her neyse, adamın yazısının diğer kısımlarını kendi yalancılıkları ile ilgili değiştirmeyeceğim.

çünkü konuşamazlar.. çünkü yalan söylüyorlar

dürüst değiller.

bi ara dürüst ve saygıdeğer olmayı dilemeleri ümidiyle..
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

"tahrayla mühimmata vurdu, tahra parçalandı ama eli parçalanmadı, ama gövdesine isabet etti." açıklamasından da daha mantıklı olurdu heralde.

evet bi de mühimmatın modeli, yapım yılı, oraya nasıl geldiği sorusu var, ama şu tahrayla vurma işi de biraz garip değil mi?

valla patlama anıyla ilgili detaylı hiçbirşey bilemeyeceğimizden "cesedin neden orası parçalanmış, burası parçalanmamış" gibi komedi bir tartışmaya girmeyi doğru bulmuyorum, kendini haklı çıkarmak için bilmediğimiz ve asla bilemeyeceğimiz şeyler üzerinden spekülasyon yaratmana gerek yok.
Kaldı ki etrafta serseri mayın olan mühimmat yüzünden ölen ilk çocuk Ceylan değil, buldukları el bombasından yaralanan veya ölen çocukların/insanların olduğu pek çok olay var. Yani Ceylan olayı çok da şaşırtıcı değil aslına, açıkçası savcının bulduğu sonuç çok bariz bir "occam's razor" örneği.

Mühim olan bu olayların bir şekilde azaltılması, gerek halkı bilinçlendirerek gerek de ordunun (bu olayda silahın orduya ait olduğunu varsayıyorum şimdilik) sorumluluğunu yerine getirmesi sağlanarak.

@dasaaa, taraf için çok ağır konuşmuşsun, halbuki o gazete cesur ve vicdan sahibi olan insanların çalştığı bir gazete, o kadar vicdanlılar ki işlerine geldiğinde yalan söylemekten bile çekinmiyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

ben ağır konuşmadım ki..

tsk için yazdıklarında general vs yerine taraf koydum

yazı ahmet abi'me ait...
yoksa ben de cesur ve vicdan sahibi olan insanların çalştığı bir gazete olduklarını düşünüyorum

ama kelimler, cümleler ahmet abi'nin yazısından copy/paste.

o ne diyorsa o!

ben onun cümlelerine itafen kopyaladım sadece.

ahmet abim
Sosyal ağlarda paylaş

zaten ceylan'ın öldüğü gün taraf kararını vermişti. öldüren TSK havan topuyla. Bütün kriminal araştırma lablarını topla hepsi aynı kanıya varsın mesela gene inanmazlar. Gene kıvırırlar.

hayır neden elleri parçalanmadı diyip kendilerini haklı çıkarmaya çalışıyorlar. e kardeşim havan daha güçlü nasıl olduda ellerini parçalamadı diye soruyorum bende ozaman. havan yere değdiğinde patlar. ozaman ayaklarınında parçalanması lazım.

Sorumluların bulunması için habercilik yapacaklarını kendilerine düşman belledikleri TSK ı hedefe koyup, biletini kesip saldırıyorlar. Burda sorumlu TSK da olabilir. PKK olabilir, polis olabilir yada birşekilde eline bu bombayı geçirmiş ve oraya buraya atmış biride olabilir. Ama demokrasiyi ağızlarından düşürmeyip hukuğu hiçe saymak nedir yahu. Kendi kendilerine suçluyu bulup yargılıyorlar. Karar istedikleri gibi çıkmayınca feryat figan.

Sorumlu gazetecilik bu değildir. Sorumlu gazeteci olayın araştırılmasını sağlar. peşinden koşar. yargılamaz. suçluyu kendi bulup hedef göstermez. Olayın üstünün kapanmaması için uğraşır. gerekirse birden fazla yerden kanıtları doğrulatır. Kamuoyunun gözünü açık tutar.
Sosyal ağlarda paylaş

bence çarpıtmaya mahal vermemek adına yazının tamamını buraya koymakta fayda var.

"Ahmet Altan" said:

Artık bu alışkanlıklarını değiştirmeleri lazım.

Üç general çıkacak, insanların gözüne baka baka utanmadan bizim gazeteyle ilgili yalanlar söyleyecek.

Kim olduklarını bilmediğimiz bilirkişiler, “çocuk tahrayla yerdeki mermiye vurdu, mermi yerinden fırlayıp kızın karnına saplandı” türünden saçma sapan raporlar verecek.

Ve, herkes bunlara inanacak.

Eskiden yapıyorlardı bunları.

Kimse inanmıyordu ama “biz bunlara inanmıyoruz” diyen bir gazete çıkmıyordu.

Şu zavallı Ceylan’la ilgili bilirkişinin verdiği rapora bir bakın.

“Daha önce araziye atılmış ancak patlamadan kalmış 40 mm’lik bombaatar mühimmatına elindeki tahra ile vurarak patlaması neticesinde hayatını kaybettiği kanaatine varıldığını...”

“Tahra” dedikleri herhalde Ceylan’ın koyunlarına daldan ot kesmek için kullandığı orağa benzeyen alet.

O aletle mermiye vurmuş da, mermi patlamış da...

Ceylan’ın ilk yapılan otopsisinde saptanan bazı gerçekler var.

Küçük kızın elleri ayakları sağlam.

Mermi karnına isabet edip o minik gövdesini parçalamış.

Bilirkişiler bize bir açıklasınlar bakayım, “bombaatar mühimmatı” nasıl oluyor da üstüne sopayla vurulunca yerinden fırlayıp, o tahtayı vuran kızın karnına saplanarak patlıyor.

Bu bilirkişinin mermisi öyle bir mermi ki üstüne vurulduğunda olduğu yerde patlamıyor, dimdik havaya doğru da gitmiyor, havalanıyor, bir metre yükseldikten sonra doksan derece kıvrılıyor, “hedefi” vuruyor ve vurduğu hedefin içinde infilak ediyor.

On iki gün “araştırma” yaptıktan sonra buldukları “gerçek” bu.

Bütün saçmalıkları bir kenara bıraktığımızda elimizde inanılır bir tek gerçek var.

Ceylan, “bir bombaatar mermisiyle” vurulmuş.

O merminin “yerden havalanıp” kızı karnından vurduğuna inanmamızı bekliyorlarsa daha çok bekleyecekler.

Çünkü buna inanmayacağız.

İnanan birinin çıkacağını da sanmıyorum.

Haa, inanmış gibi yapanlar çıkacaktır ama onlar söz konusu “ordu açıklaması” olduğunda zaten her şeye inanmaya hazırlar, varlık nedenleri bu “inançları” zaten.

Biz şu soruyu sormaktan vazgeçmeyiz.

Ceylan’ı kim vurdu?

O “bombaatarın tetiğini” kim çekti?

Ordu, bu saçma sapan yalanlarla uğraşacağına gerçeği söylemek zorunda.

Yalana fena alışmışlar ve bu alışkanlıklarını değiştirmek zorundalar.

Yalan söylediklerini bizzat bizimle ilgili olarak söylediklerinden de biliyoruz zaten.

Ceylan’la ilgili ilk açıklamalarını yaparken, basın mensuplarının önünde üç general “orduya karşı asimetrik bir savaş verildiğini” söyledi.

Yani onlara göre, “Ceylan’ı kimin öldürdüğünü” soran, “orduya karşı asimetrik savaş yapmak” maksadıyla soruyordu bunu.

O soruyu soran, Ceylan’ı mesele eden bizim gazete.

Şimdi o generallere soruyorum.

“Bizim gazete orduya karşı asitmetrik savaş mı yürütüyor?”

Bir gazetenin, kendi ordusuna karşı “savaş yürütmesi” için bu savaştan bir çıkarı, onu o savaşa yönlendiren bir “bağlantısı” olması gerekir.

Ordunun elinde kocaman bir istihbarat örgütü var.

Çıkartın bakayım şu bizim bağlantıları ortaya.

Hadi...

Deyin ki, “bu gazete şu bağlantısı nedeniyle bize karşı savaş yürütüyor.”

Somut somut, açık açık konuşun.

Konuşamazsınız... Çünkü yalan söylüyorsunuz.

Orduya karşı savaş falan yürütmüyoruz, ordunun siyasetten çekilmesini, hukuka uymasını, kendi vatandaşlarını öldürmemesini istiyoruz.

Bunların hepsi hukuki istekler ve bunları istemek bizim hakkımız.

Bir generalin birinci özelliği “dürüst” olmaktır, binlerce insan size “inanıp” sizin emrinizle ölüme yürüyecek, “dürüst” olmayan birine nasıl inanacak peki o insanlar?

Siz dürüst değilsiniz.

Ceylan’ın ölümünü soruşturanların “asimetrik savaş” falan yürütmediğini bildiğiniz halde bunları uyduruyorsunuz.

Niye yapıyorsunuz bunu?

Ceylan’ı kimin vurduğunu saklamak için mi?

Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, eski usul yalanlarla, suçlamalarla gerçeklerin üstünü örtmek, insanları korkutup sindirmek mümkün değil.

Bırakın bunları, siz bize Ceylan’ın nasıl vurulduğunu söyleyin.

Bu “yerden havalanan mermi” palavrası, “asimetrik savaş” palavrası kadar saçma çünkü.

Sizleri televizyonda konuşurken gördüm, genç generallersiniz, önünüzde daha epey yol var gidecek, o kadar yolu yalanla gidemezsiniz.

Dürüst ve saygıdeğer olmayı deneyin.

Bu, sizin adınızı, omuzlarınıza iliştireceğiniz bütün yıldızlardan daha fazla ışıldatır.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bilirkişiler bize bir açıklasınlar bakayım, “bombaatar mühimmatı” nasıl oluyor da üstüne sopayla vurulunca yerinden fırlayıp, o tahtayı vuran kızın karnına saplanarak patlıyor...

....

O merminin “yerden havalanıp” kızı karnından vurduğuna inanmamızı bekliyorlarsa daha çok bekleyecekler.

bilir kişi değilim ama bir namlu benzeri sistem içinden ateşlenen mühimmatın öncelikle ilerleyeceğini ve sonra patlayacağını herkes bilir sanıyorum..

ee.

yoksa adamın elinde patlar, coyote olursun o anda.. yazık olur.

hani, mühimmat trinity gibi havada asılı kalmış da öyle patlamış şeklinde bir olay havası estirilmiş..

yoköle bişi yani..

ama cool story ahmet..
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

ben ağır konuşmadım ki..
tsk için yazdıklarında general vs yerine taraf koydum
yazı ahmet abi'me ait...
yoksa ben de cesur ve vicdan sahibi olan insanların çalştığı bir gazete olduklarını düşünüyorum
ama kelimler, cümleler ahmet abi'nin yazısından copy/paste.
o ne diyorsa o!
ben onun cümlelerine itafen kopyaladım sadece.
ahmet abim

Ahmet altan saçmalamış o zaman, yazının tamamını okudum ve bu sonuca vardım.
Hiç anlamadığı bir konuda ahkam kesmeye çalışmış, çuvallayacağını anlayınca lafı gizli bağlantılarına getirmiş ve "ispatlamazsanız hedehödüsünüz"le yazısını bitirmiş.

"bişey sıktık, tutmadı, o zaman sağa sola çamur atalım ki aradan sıyrılalım"

dasaaa said:

bilir kişi değilim ama bir namlu benzeri sistem içinden ateşlenen mühimmatın öncelikle ilerleyeceğini ve sonra patlayacağını herkes bilir sanıyorum..

ee.

hani, mühimmat trinity gibi havada asılı kalmış da öyle patlamış şeklinde bir olay havası estirilmiş..

yoköle bişi yani..

ama cool story ahmet..

"hiç anlamadığı" derken bunu kastetmiştim işte, eğer patlayan şey mermiyse havada yol almak için namlu veya bir kılavuz sisteme ihtiyacı vardır, yoksa gayet el bombası gibi patlayabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

peki havan mermisi nasıl oluyorda kızın karnına gelebiliyor. havan la nişan almayı geçtim ortada havan atışı yapabilecek karakol yok zaten. nasıl olurda havan kızın karnına isabet edebilir yahu. havan dediğin yukardan düşüyor. ya yere düşer ya kafasına.

bomba ise kızın kucağında olabilir. bohça gibi birşey giyiyorlar doğudaki insanlar. kıyafetlerinin cepleri falan olmadığı için bellerine bağladıkları birşeyler oluyor. içine yiyecek vs koymak için. o tarz birşey olabilir kızın üstünde. kız da meraktan yanına almış olabilir. sen , ben biliyoruz bomba nedir , silah nedir. ama o bölgede yaşayan kız çocuğu ne bilsin. merakından almıştır. oynamaya çalışmıştır. Tabi bunlar fikir yürütme. belki çok alakasız olmuştur olay.

Neticede bilirkişi raporunu çürütmeye çalışan altan oturup düşünmüyor kendi havan iddiasını.

Ne olursa olsun ortak bir nokta var. Bu kız pisi pisine ölmüştür. birinin sorumluluğunda bulunan o patlayıcı naneyle hayatını kaybetti. Sorumluların bulunması, cezalandırılması, bölge halkının bu gibi olaylar hakkında bilgilendirilmesi lazım. Askerin, polisin bölgede bu tarz patlamamış mühimmatları temizlemek için araştırma yapması lazım. İnsanların bu tarz mühimmatları bulmaları durumunda ne yapması gerektiği hakkında bilgilendirilmeleri lazım.

O patlayan bombaya gelince ( yada siz ne kabul ediyorsanız) biran evvel kime, hangi kuruluşa ait olduğu bulunmalı. soruşturmaya devam edilmeli.
Sosyal ağlarda paylaş

Bu duruma göre Türk ordusu 2 büyük sistemden birini geliştirdi
1 Süper askerler. Havan mermisiyle 0.5 metreden az sapmayla nokta atışı yapabilen mehmetçiklerimiz var
2 Güdümlü havan! Üstün Türk teknolojisi bizi havanda çığır açacak bir noktaya getirdi.

O kadar iyiyiz ki.
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

said:
Bilirkişiler bize bir açıklasınlar bakayım, �bombaatar mühimmatı� nasıl oluyor da üstüne sopayla vurulunca yerinden fırlayıp, o tahtayı vuran kızın karnına saplanarak patlıyor...

....

O merminin �yerden havalanıp� kızı karnından vurduğuna inanmamızı bekliyorlarsa daha çok bekleyecekler.

bilir kişi değilim ama bir namlu benzeri sistem içinden [b]ateşlenen mühimmatın öncelikle ilerleyeceğini ve sonra patlayacağını herkes bilir sanıyorum..[/b]

ee.

yoköle bişi yani..

ama cool story ahmet..

O zaman yanlış biliyormussun.

havan, uzum menzilli top, gibi silahlarda kullanılan -içinde patlayıcı bulunun- mermilerin uc kısımlarında tetik bulunur, darbe aldıklarında patlarlar. Merminin arkasındaki cekirderle, içindeki patlayıcıyı tetikleyen ucundaki cekirdeğin alakası yoktur.

Bu yuzden mermi'nın kıcına horozla vurunca mermi ucar, sonra ucu sert bir yere carptığında (mesela yere carpan havan topları o filmlerde gördüğün) patlar. sen ucuna vurduğunda, merminin kovandan fırlaması gerekmez.

Heleki burdaki gibi iddaa edilen mermi zaten ateşlenmiş ama ucu calışmamış veya yeterince dik acıyla carpmamıs; patlamadan düştüğü yerde kalmıştır. Hadi dediğin doğru bile olsa zaten kovandan cıkmış o dediğin "once bi ilerler sonra patlar" durumunu sağlayacak bişey kalmamış. sg-1'nın dediği gibi aslında pimi olmayan bir el bombasından farksız.
Sosyal ağlarda paylaş

asfaloth said:

ya birşey diyeceğim, ahmet altanın anlattığı şey direk olarak bouncing betty değil mi?

evet kimse dikkat etmemiş ama bouncing betty denilen mayın Yay mekaizması ile 1 1,5 m arası yükselip Havada patlar yay mekanizması ile yükseldiği içinde toprak üzerinde ciddi bir iz bırakmaz. eskilerden unutulmuş bir mihimmat olamazmı (pkknın yada ordunun) (ordu köy civarlarına mayın dösemediğine göre ????
Sosyal ağlarda paylaş

olayı çok takip etmedim ama illa birinin hedef alıp da vurması gerekmiyor. şans eseri atılan bir havan topu da gelmiş olabilir. diyeceksiniz onca yerde kıza mı geldi havan topu, herhangi bir yere düşmesinden hiç bir farkı yok açıkçası. başka bir yerde bir koyunun tepesine düşünce şaşırır mısınız da kızın tepesine şans eseri düşmüş olması bu kadar imkansız geliyor?
Sosyal ağlarda paylaş

"Pen Duick" said:

Bu duruma göre Türk ordusu 2 büyük sistemden birini geliştirdi
1 Süper askerler. Havan mermisiyle 0.5 metreden az sapmayla nokta atışı yapabilen mehmetçiklerimiz var
2 Güdümlü havan! Üstün Türk teknolojisi bizi havanda çığır açacak bir noktaya getirdi.

O kadar iyiyiz ki.

Havan ateşiyle öldüğünü söylüyorsa Altan efendi, hakikaten bu ikisinden birini kesin gerçekleştirdik.

Paticik ahalisi merak etmesin, 1.5 aya askerdeyim. Eh koğuş nöbetçisi olmak gibi ihtimallerde var ama elime bir güdümlü havan geçerse yada süper asker fln görürsem yazarım. (Ha, tabii birde internet bulmam lazım. Olmazsa 7.5 ay bekleyiverin)

Edit: Cüce sen yanılıyorsun. Pen Duick'in olasılıkları üzerine düşünürsek gayette var ihtimal.
Sosyal ağlarda paylaş

Cuce said:

elbette yerden yükselen herhangi bir mayın olabilir ama, kalıntılardan havan topu mermisi olduğu ortaya cıkmış, bu bilginin dopru olduğunu kabul ederek konusuryoruz artık.

havan topu mermisi değil ya. bomba atar mermisi ( bombanın kendisi yada düzenekli şekilde emin değilim) olduğu tespit edildi. grenade launcher yani. raporda kızın bunu arazide bulduğu söyleniyor. biris oraya kasıtlı atmış, mühimmattan kurtulmak istemiş zamanında yada orda bir çatışma gibi birşey oldu bi ara patlamadan kaldı.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya abicim neyi tartışıyorsunuz hala, olay ne bir kardeşimiz ölmüş bomba patlamış bir şekilde. iddia neydi tsk hava topuyla vurdu kızı bilmem kaç kilometre ötede de karakol var bilgisi iddiayı desteklemek için sunuldu. açıklama ne? karakoldan oraya gitmez havan mermisi menzil dışı 1 patlayan havan değil tüfeğe takılan bomba 2. eee? sonuç? neyi tartışıyorsunuz daha?

Ahmet Altan mı uzman siz mi uzmansınız bilelim. Ya da bazılarımızın güvenmemekte, bok atmakta ısrarlı olduğu ordumuz mu uzman? Olayın başında demişim neden teröristlerin yapma olasılığı düşünülmüyor da askere saldırılıyor diye. Hala bir teröristin zevk için kızı öldürmüş olabileceğini düşünen ya da atılmış eski bir bombayla oynarken kızın ölmüş olma olasılığını konuşan yok. Sizin için ordunuzun küçük bir kızı patlatarak öldürmesi bu saydıklarımdan daha mantıklıysa cidden sorunlusunuzdur, ne yaptığınızı düşünün çıkın bir hava alın. Ordu, asker dediğiniz sizin benim gibi insanlardan oluşuyor hatta çoğu 20 yaşında genç insanlar bu adamlar bizim için dağ başını duman almış geziyor, nöbet tutuyor, ölüyor. O karakoldaki askerlerden biri şu haberleri okusa moralini düşünün. Ayıp be!

Ben askerin yapma olasılığını en son düşünürüm, zaten asker yapsa emin olun o eri cezalandırır gazetelere çıkmıyor diye asker kimseyi cezalandırmıyor sanmayın. Büyük problem var bence... yani askerine güvenmiyorsan en azından böyle bir noktada bu ülkede nasıl yaşayabiliyorsun ki? kafayı yer adam her asker polis gördüğünde patlatacaklar beni diye kaçar var mı böyle şey ya? siyasi meseleleri fln geçin bir askerin bir türk askerinin onu bile geçtim her hangi normal bir vatandaşın durup dururken bir kızı bombayla patlatacağına inanabilmek bazı sorunların belirtisi olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...