sir Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 sg-1 için özel Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Loxias Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 @Horizon, insanın doğasında da saldırganlık olduğu bilenen bir şey. O zaman sen, senin mantığınla, hapse gireceksin diye birini öldürmüyorsun. Ne kadar güzel. Olay yasak olması değil. Orada kullanılan elektriğin faturasını bizim ödememiz. Ben korsan indiriyorum diye halkın cebinden para çıkmıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Bi Çanakkale'ye bak bi Mardine güneydoğuya bak! Türkiye'nin dürüstlük grafiği gibi bişey olmuş bence bu! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
midye dolma Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Denizli'yle Karabük süpermiş Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Horizon said: Mesela batıda x suçunun oranı %70 aynı suç doğuda %30 dediğimizde , batıda yaşayan en yoğun kökenli insanları damgalamamız doğru mu olacak ? İyi de olay zaten 1 suçla sınırlı bişey değil ki. Bu tespitin ve genellemenin yapılmasına sebep olan 1 değil 2142078 suç ya da sebep var. Hepsini toplayıp ortaya koyunca güneydoğudaki popülasyon hakkında hiç iyi bi tablonun ortaya çıkmaması gibi bi gerçek var bunun sebebini istediğin gibi yorumla, istersen ırkçılık de istersen şovenizm de ama bu yorumların ordaki insanların çoğunluğunun problemli olmadığı anlamına gelmez. Problemsiz azınlık halka kimse laf etmiyor, edemez de. Ancak istisnalar da kaideyi bozmaz kusura bakma. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Valeron Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 25, 2009 @horizon kime neyin lafını anlatıyosun ki ? yüz yüze anlatılması bile zor olan şeyleri buralardan(hele hele klavye başında daha bi cesur insanların olduğunu görünce) anlatmak mümkün mü allasen ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Haklısın tabi , işte insanların işine gelince "denetim eksikliği olur" işine gelmeyince "bu herifler genel olarak pis canım ondan yapıyorlar" olur. Ben de söylüyorum işte , aynı denetimsizliği batıda yap , doğudan daha fazla kaçak kullanım ortaya çıkar. Bunun kürtlükle türklükle alakası yok , insan ile alakalı. Sokakta önünüze bi çanta dolusu 100 tl lik banknotlar saçılsa görenlerin % kaçı paralarsa saldırır , kaçı saldırmaz ? İnsan böyle birşey. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
-007- Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Ya bırak Allah aşkına batının köylerinde çok mu denetim var. Çanakkale'de yolu yeni ıslah edilmiş köy biliyorum ve orda bu tip saçmalıklar yok. Siz suçu hep devlete atın olay ne devlette ne denetimde olay insanın ta kendisi, çünkü diğer tüm sebepler tükeniyor bi noktadan sonra. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Bizde insana bağlıyoruz işte , insanın kökenlerine değil. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Şimdi bir teorik konuşmak var, bir de gerçekçi olmak var. Teoride eşitlik kardeşlik vs güzel şeyler evet (komunizm bile işe yarar bir sistem teoriye bakıldığında) ama gerçekçi olmak gerekirse insandan insana fark var, köken, ırk, bunda büyük etkendir. İstediğiniz kadar pembe gözlüklerle "ırkçı olma, seksist olma" diyin, ırklar arasında fark vardır, cinsiyetler arasında vardır vs vs. Erkekler fiziksel olarak daha güçlüdür, kadınların memesi vardır. İskandinavlar daha uzun ve sarışındır, araplar esmer tenli, beyazlar kayma, yüzme gibi sporlarda daha iyidir, zenciler koşu ve fiziksel güç bazlı sporlarda. İstediğiniz kadar itiraz edin, bu gerçekleri değiştiremezsiniz. Ve bu farklar fiziksel özelliklerle de sınırlı kalmıyor işte. Karakter yapısı, kişilik, tavır vs konusunda da gayet etkili. Bu sadece genetik deil, kültürel olarak da işlenmiş bir durum. Hani "ingilizler soğuk, fransızlar romantik, almanlar ayı, ispanyollar uykucu, italyanlar sıcakkanlı" diye boşa sınıflanmalar çıkmadı. Hem genetik yapı hem de binlerce yıllık kültür sonucu oluyor bu. Doğruya doğru, gerçekçi olmak istersek kürt halkının yapısında da etik olarak pek onaylanmayacak pek çok şey var tarafsız gözle bakıldığında. Aslında sırf kürtlerde değil. Arap, Türk, Kürt vs gibi doğu, özellikle orta doğu kökenli topluluklarda hep işin kolayına kaçma, kendine bi yarar yontma, üçkağıtçılığa varan fırsatçılık vs bulunuyor. Ama Türkiye özellikle batı tarafında, gerek osmanlı dönemindeki balkan kaynaşması olsun gerek son zamanlarda kültürel olarak son 1-2 yüzyılın etkisiyle daha çok batıya döndüğü için bunu biraz atlatmış durumda, doğudaysa bu durum pek yok, aynı üçkağıtçılık, fırsatçılık sürüyor. "Şark kurnazlığı" diye tanım bile çıkmış işte, o derece. Bundan dolayı kürtlerin de bunun etkisiyle daha "hoşnut olunmayan" (en yumuşak ifadeyle) tavırlara yatkın oldukları bir gerçek. Bunu kabul edebilir ya da gözlerinizi yumup başınızı yastığın altına gömüp "hayır hayır hayıııır" diye bağırabilirsiniz seçim sizin. İster bundan dolayı kültürü suçlayın ister imkansızlığı vs vs, isterseniz ırkçılık diyin farketmez, böyle bir tablo var ortada. Kürtler, doğulular daha çok "baş belası" bu tür durumlarda bahsettiğim sebeplerden dolayı. Tutup "iki taraf da aynı kardeşim" diyemeyeceğiniz kadar fark var arada. Tutup burada teenage solculuğu yapmadan önce biraz daha derin düşünüp kökenine bakmakta fayda var olayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 nasyonalizmin das kapital'i olmuş bu yazı, tebrik ederim. biçok ermeni ve kürt de türklerin katil, hain, soykırımcı olduğunu düşünüyo mesela. haklılar mı acaba? onların ölçütlerinin seninkinden bi farkı var mı? bu derin gözlemlerinizde ve genellemelerinizde kullandığınız ölçüt "böyle bi deyim bile çıkmış abi" den öteye gidebiliyor mu? kimlikleri mutlaklaştırmak, ırkları stereotipleştirmek bizi 1930'lar almanyasına götürmez de nereye götürür? acaba suç işlemede ırktan başka etkenler de var mıdır? sosyal statü, üstkimlik-altkimlik ilişkisi, gelenek-görenek, vicdan, hukuki yaptırımlar, kontrol mekanizmaları, konu,komşu, mahalle, geçmiş, gelecek, karakter, aile yapısı... çok ama çok benzer örnekleri her ülkede, her ırkta bulmak mümkündür. hintlisinde de kusur vardır, ingilizinde de, amerikalısında da, türkünde de, kürtünde de. önemli olan, sen bu insanları "sen kürtsün, sen russun, sen ingilizsin o yüzden suça yatkınsın" şeklinde ayırıyo musun? yoksa kanun önünde herkesi eşit mi sayıyosun? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Horizon said: Haklısın tabi , işte insanların işine gelince "denetim eksikliği olur" işine gelmeyince "bu herifler genel olarak pis canım ondan yapıyorlar" olur. Ben de söylüyorum işte , aynı denetimsizliği batıda yap , doğudan daha fazla kaçak kullanım ortaya çıkar. Bunun kürtlükle türklükle alakası yok , insan ile alakalı. Sokakta önünüze bi çanta dolusu 100 tl lik banknotlar saçılsa görenlerin % kaçı paralarsa saldırır , kaçı saldırmaz ? İnsan böyle birşey. denetimle yaşamak zorunda mıyız abicim? insanın kanında hırsızlık duygusu varsa-ki belirteyim kimseye hırsız demiyorum, benim de kanımda varsa, senin de onun da- afedersin eşeğin şeyi kadar denetle yine yapar o işi. Burdaki mantığk nedir ya, "denetim az ondan yapıyorlar"? Kusura bakmayın ama olay denetim zaafiyeti değil, denetim olunca yapmayıp denetim olmayınca çatır çatır kullanacaksa birşeyi, şerefsizin adinin gerizekalının önde gidenidir, kişiliği yoktur, aldığı nefes bile sana bana ziyandır. Irkçı da değilim hede hödö triplerine girmesin kimse, babam yapacaksa aynı şeyleri babama da söylerim. Alınan alınsın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
midye dolma Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 sir said: acaba suç işlemede ırktan başka etkenler de var mıdır? sosyal statü, üstkimlik-altkimlik ilişkisi, gelenek-görenek, vicdan, hukuki yaptırımlar, kontrol mekanizmaları, konu,komşu, mahalle, geçmiş, gelecek, karakter, aile yapısı... çok ama çok benzer örnekleri her ülkede, her ırkta bulmak mümkündür. hintlisinde de kusur vardır, ingilizinde de, amerikalısında da, türkünde de, kürtünde de. önemli olan, sen bu insanları "sen kürtsün, sen russun, sen ingilizsin o yüzden suça yatkınsın" şeklinde ayırıyo musun? yoksa kanun önünde herkesi eşit mi sayıyosun? biz mahkeme değiliz ki herhangi birini eşit sayma gibi bir derdimiz yok, tabloda belli zaten nerelerin farklı olduğu. saydığın etkenlerden birçoğu zaten etnik grupların davranışlarını belirleyen etkenler, grubun ismini söyleyince o etkenlerin birçoğunu birden telaffuz emtiş oluyorsun zaten öbür türlü ağzın yorulur sadece. zaten kimse kürtler şöyşedir böyledir demedi ki burada, kürtler kaçak elektrik kullanıyor dedirtmemek için mi bu çaba ben anlamadım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 sir said: nasyonalizmin das kapital'i olmuş bu yazı, tebrik ederim. biçok ermeni ve kürt de türklerin katil, hain, soykırımcı olduğunu düşünüyo mesela. haklılar mı acaba? onların ölçütlerinin seninkinden bi farkı var mı? bu derin gözlemlerinizde ve genellemelerinizde kullandığınız ölçüt "böyle bi deyim bile çıkmış abi" den öteye gidebiliyor mu? kimlikleri mutlaklaştırmak, ırkları stereotipleştirmek bizi 1930'lar almanyasına götürmez de nereye götürür? acaba suç işlemede ırktan başka etkenler de var mıdır? sosyal statü, üstkimlik-altkimlik ilişkisi, gelenek-görenek, vicdan, hukuki yaptırımlar, kontrol mekanizmaları, konu,komşu, mahalle, geçmiş, gelecek, karakter, aile yapısı... çok ama çok benzer örnekleri her ülkede, her ırkta bulmak mümkündür. hintlisinde de kusur vardır, ingilizinde de, amerikalısında da, türkünde de, kürtünde de. önemli olan, sen bu insanları "sen kürtsün, sen russun, sen ingilizsin o yüzden suça yatkınsın" şeklinde ayırıyo musun? yoksa kanun önünde herkesi eşit mi sayıyosun? Konu nasyonalizm değil, konu bilimsel açıdan bakıldığında ırsi etkenlerin kişinin üzerindeki etkisi. Ha, bunu aşırıya götürürsen evet nasyonal sosyalizme, Hitler Almanya'sına kadar gidersin. Ama oraya kadar götürmelik bir durum yok ortada. Dediğim gibi kafanı kuma gömüp "Nayır! Yalan Söylüyorsunuz! Nolamaz!" feryatları edebilirsin, ama durumun böyle olduğunu değiştirmez bu. Eşitlik kavramını kafanızda yanlış kurmuşsunuz bir kere. Hiç kimse eşit falan değildir, herkes birbirinden farklıdır. Biri daha zekidir, biri daha atletik. Biri daha yeteneklidir, diğeri daha mantıklı. Biri siyah saçlıdır diğeri sarışın. Biri neşeli geyik insandır, diğeri ciddi. Birisi çabuk sinirlenir, diğeri sakindir. Kimi nereye eşit tutuyorsun? Bireysel olarak kimse eşit olmadığı gibi bu kişilerin oluşturduğu toplumsal kimlikler de birbirine eşit değildir, hepsi birbirinden farklıdır. İngilizi de Almanı da Rusu da. Eşitlik kavramının devreye girdiği yer bu noktada. "Sen herkese eşit davranırsın", birine eşit davranmakla o insanın eşit olması arasında dağlar kadar fark var. Eğer eşitlik yok diye ağlıyorsanız olmayan bir eşitliği suni şekilde kabullenmeyi reddeden bana veya insana değil de bu eşitsizliği yaratan evrim, tanrı, doğal seçilim ya da artık neye inanıyorsanız ona isyan edin. Zaten bu farkların oluşumunu kastederken kültür vs etkileri konusundan da bahsetmiştim, söylediğin o sosyal yapı, eğitim vs de bunun içine giriyor. Birisi çabuk sinirleniyordur gözü kararıyordur, diğeri çok daha sakindir. Ama sen ikisi de cinayet işlediğinde aynı cezayı verirsin. Birine "sen zaten çabuk sinirleniyosun tehlikelisin" diyip daha fazla ya da "senin öfke sorunun vardı abi kendi suçun değil" diyip daha az ceza vermezsin. Peki burada ne olmuş? Herkese eşit davranılmış, ama bir kesim bunu kat kat fazla suistimal etmiş. Trakyanın köyündeki, Aydın'ın Çanakkale'nin kuytusundaki adam bilmiyo mu kaçak elektrik yakmayı? Ama doğuluya göre çok daha az tercih ediyo işte. 70 milyonun üzerinde katılanın olduğu bir gözlemden bahsediyoruz burada, öyle "hata payı"yla geçiştirilecek sapmanın ötesinde bir tümevarım yapılabilecek kadar kesin sonu. Bundan insanların farkı olmadığını çıkarmak abes olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 hayır birde şöyle birşey var abi tablo ortada niye izahını yapmaya kasıyoruz, adamlar çatır çatır kullanıyor işte. Denetim de yapsan söksen 1 hafta sonra yine bağlar, kişiliği bu. Kaçakçılığa hazır yaşama alışılmış. Ağır gelebilir bu ithamlar belki ama, açık ve net bunu gösteriyor tablo. Bursa %5lerde, ve tedaşın da öyle denetim üstüne denetim yapmadığını çok iyi biliyorum burda. Olay sadece insanların düşünce yapısı, kişiliği. Kişiliksizsen her yerde öylesin, hırsızsan her yerde hırsızsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Shaggy Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Horizon said: Bizde insana bağlıyoruz işte , insanın kökenlerine değil. kimse de, bu insanların kürt oldukları için kaçak elektrik kullandığını söylemiyor zaten. kaçak elektrik kullananların çoğunluğunu kürtler oluşturuyor diyorlar. anlamak çok mu zor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 şu önyargıları bilim diye yutturmaya kalkmayın, çocuk yok karşınızda. bakın ne yazmışım kanun önünde eşit. bu, herkes aynıdır anlamına gelmiyo, ama herkes eşit haklara sahiptir anlamına geliyo. ve eğer mesele önyargıysa, aynı önyargıyı her ırka göstermek için yeterli sebebimiz var diyorum. evet, bu devletin insanlara bakış açısıyla alakalı bi kavram. ama sonuçta devlet de insanlardan oluşuyo. mesela bizim yargımız pekala önyargılı kararlar verebiliyo, o kararları verenler de "kürtler şöyle, ingilizler böyle" diyebiliyolar. o yüzden "biz devlet değiliz" gibi bi savunma yetersiz. mesela bankaların hortumlandığı, dakka başı yolsuzluk davalarının açıldığı bi dönem vardı türkiyede. o dönemde de başkalarının suçu bizim cebimizden çıkmıştı. hiçkimse çıkıp "bu türkler hep böyle suça, hortumculuğa yatkın zaten, baksana bütün hortumcular türkmüş" dedi mi? böyle bi genelleme yapılsaydı şu forumdaki tepkiler ne olurdu? kısacası şunu demek istiyorum, bi insanın türk, kürt, arap, ingiliz, rus, zimbabweli vesaire olması; o kişinin herhangi bi özelliğini (suça yatkınlık, dürüstlük, hainlik, mertlik, romantiklik, soğukluk) belirlemek için yeterli değildir. aynı şekilde bi insanın inançlı/inançsız, solcu/sağcı, müslüman/ateist, zengin/fakir olması da bu özellikleri öntanımlamak için yeterli değildir. o yüzden burdan yola çıkılarak yapılan genellemeler, hem yanlıştır hem de artniyetlidir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 said: Biz genellemelerimizi buradan yola çıkarak yapıyoduk, olmazmı? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 istanbulda kaçak elektrik kullanan insan sayısı, mardindekinin iki katı ama, neyse siz devam edin bulmuşsunuz kırk yılda bi grafik. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kermit Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 urfada yatak demirine elektrik kablosunu bağlayıp kuyuya atıp kuyudaki suyu ısıtan adam gördüm ben. ordan sıcak su kullanıyodu. urfa merkeze 5 km uzaklıktaki köylerde bile 1 kuruş ödemiyolar devlette ordan alamadığı için batıdaki insanlara elektrikte geçirerek dengeliyo işte. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 O bankaları hortumlayanların hepsi kesin kürt kökenlidirler. Cem uzan falan da kesin kürttür. Bu büyük hortumcular kürt olsaydı aynı bu tarz lafları konuşuyor olurdunuz , ama kürt değiller ve kimse bu adamların kökenleri ile alakalı bir yorum yapmıyor. Buradan iki yüzlülük ve amacın kürtlere karşı pislik atma olduğunu çok açıkça görüyoruz. Kimse kimseyi kandırmasın. Kandıramıyor da zaten , kendi kendinize gelin güvey olursunuz okadar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SeaGle Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 ne kadar ağlak edebiyatı yapıyorsunuz be sanki yakalım dedik kürtleri kim kürtler şöyle kürtler böyle diyor ki ortada bi olay yokken, al sana liste al sana tablo, çatır çatır giriyor benim faturama onun yaktığı elektrik, afedersin babamın bitarafı çıkıyor para kazanmak için, elalemin manyağı atsın tele bi kablo osura osura cayır cayır yaksın elektriği diye çalışıp ödemiyor beim babam, ya da kimsenin annesi babası kendisi falan. Saçma sapan, salakça şeylerin savunmasını yapmayın, açlıktan ölüp de kimsenin malına el uzatmayan insanlar da var bu ülkede, kaçak elektrikle çalıntı malla yaşamını sürdüren haysiyetsiz de var ayırmayı öğrenin bazı şeyleri, anlıyoruz savunmaya çalıştığınız şeyleri ama komikleşiyorsunuz bazen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 edit:typo Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 sir istanbulda kaçak elektrik kullanan mardinin iki katı olabilir, ama istanbulun doğudan aldığı göç oranına göre bir kıyaslama yaparsan zaten aşağı yukarı bunun sebebini de bulursun. Türkler de hortumcu falan demişsin, e ben de itiraz etmedim zaten. Farkındaysam Türkleri de katarak doğu kültüründe bu var dedim, Türk, Kürt, Arap, Pers, Yahudi farketmiyor, hepsinde var bu üçkağıtçılığa kaçan düzenbazlık, çıkarcılık, her şeyi kara yontma olayı. Türklerde de var. Çünkü ortadoğunun genel kültür yapısı bu, biraz pislik üzerine işte. Ama bunu sırf kültüre sosyoekonomik duruma indirgemek de hata, bir yerden sonra bu tür şeyler yerleşiyor işte, bu kültürü oluşturanlar da bu tip insanlar, yani bir yerde ırkın temeline iniyor bu. Ha ama Türkiye'nin batısı gerek Osmanlı kuruluşundan beri Bizans, Balkan ve Avrupa ülkeleriyle kaynaşma olsun, gerek Osmanlı'nın son dönemlerindeki önce fransız ardından alman hayranlığı olsun, gerekse cumhuriyet dönemi ve sonrası batılılaşma çabaları olsun bunu üzerinden bir miktar attı (ha, temelde hala var tabii). Önyargı falan değil bu, al işte bu grafik sağolsun, günümüzdeki suç ve diğer olaylardaki dağılım sağolsun, gazetelerde her gün çıkan haberler sağolsun bol bol görüyoruz bunu. Dediğim gibi "insancıllık" uğruna ortadaki gerçekleri gözardı ederek buna göre davranmamak da saçma, ortada bu kadar çok veri varken 18 yaş solculuğu da saçma. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 26, 2009 ha istanbulda da kaçak elektrik kullananların tamamı kürt yani, ok. yahu şimdi kim uygar kim modern kim daha ahlaklı tartışmasına mı giricez? dünyanın tabiri caizse ağzına zıçan abd mi modern, 70 yıl önce milyonlarca yahudiyi katleden almanlar mı gelişmiş? yapmayın etmeyin. evet bu ülkeler kendi içlerinde bi demokrasi standardı ve bi etik oluşturmuş olabilirler, ama çok yakın tarihlerde başka ülkelerin ya da toplumların anasını ağlatmışlardı. bütün ulus-devletler, kaçak elektrik kullanmaktan çok daha ağır suçlar işleyerek kurulmuşlardır, bunun için grafiğe gerek yok, biraz tarih bilmek yeterli. yeri geldiğinde her millet kendi çıkarı uğruna diğer milletleri katletmiş veya sömürmüş veya asimile etmiştir. bu bağlamda, herhangi birini diğerinden öne koymak ya da üstün tutmak, ya da "bunlar iyi, buna benzeyelim" demek anlamlı olmaz. aynı şekilde birini diğerinden özellikle kötü ya da aşağılık ya da suça yatkın gösterme çabası da zavallıcadır, kendi suçlarını-eksikliklerini örtbas etme çabasıdır. istersen batılı ülkelerin açtığı savaşlarda öldürdüğü insan sayısıyla, doğulu ülkelerin açtığı savaşlarda öldürdüğü insan sayısını bi kıyaslayın, ondan sonra "insancıllıktan" söz edelim. bir de kültür, dolaysız olarak ırkla ilişkili değildir, her kültür diğer kültürlerden etkilenir, etkilenerek gelişir-değişir. o yüzden bir kimliğin yekpare ve saf ve diğer kültürlerden bağımsız bir kültüründen bahsetmek de mümkün değildir. ortadoğunun genel kültürü, bu tip genellemeler yapmak için aşırı keyfi bi kavram yani. bu kadar çok değişken varken nası böyle genellemeler yapıyosunuz, ve bunlara nasıl "bilimsel" diyosunuz hayretler içerisinde kalıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar