Prawler Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesela insanlar beni gordugu an kapiyi tutuyorlar. Atiyorum otoparktasiniz, apartmana yuruyorsunuz. Kapiya 100 Metre kaldi. Tam o sirada apartmanin dis kapisini acmis birisi sizi goruyor ve kapiyi acik tutup sizi beklemeye basliyor.Siz de hizli adimlarla iceri girip tesekkur ediyorsunuz. Ya da metronun kapisini acacaksiniz. Metrodan cikip kapidan gecen herkes eger arkadan gelen varsa kapiyi tutuyor. Bu gibi seyler. Buna fazla alistim tabii. Turkiye'ye dondugumde kapilar direk suratima kapaniyordu. =)
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 İleride belki ben de giderim Türkiye'den, henüz kesin bir karar vermedim ama şimdilik öyle gözüküyor durum. Giden, sadece mastır vs için giden arkadaşlarım bile orayı gördükten sonra yurtdışında yaşamayı kafasına koymuş, dönmek üzere gidenler bile orada kalmaya karar vermiş durumdalar çoktan zaten. @Prawler, dediğin gibi 2. sınıf vatandaş olayı her yerde olmayabilir. Ben sadece kendi tecrübelerime ve duyduklarıma dayanarak söylüyorum. Herkesin tecrübesi, yaşadığı şey farklıdır elbette. Avrupa'da ırkçılık bayağı yaygın. Hani Almanya'daki düşmanlığı anlarım, oraya giden bizim ilk nesilin yaptıklarından sonra ben de Türk düşmanı olurdum yani alman olsam, İngiltere'de zaten herkese karşı bir üstün görme durumu var kendilerinin, özellikle bir de doğuluysanız tamamen sizi adamdan saymıyorlar. Babam 1 sene orada doktor olarak çalıştı, ben de zaman zaman yanına gittim gördüm. İsveç ve Hollanda'da okuyan arkadaşlarımdan da hani görünürde olmasa bile içten içe farkedilen şeyler duydum. Hollanda zaten feci göç alan ve bu konuda sorunlu ülke. İsveç'te ise esmer olmak direkt olarak dezavantajmış. Avrupa dışında sadece 2.5 haftalığına kalmış olduğum ABD'de de gördüm bu kadar derin olmasa da yabancılara karşı tavrı. Sufi said: insanların toplum içinde yaşamanın minimum şartlarını sağlayamayacak derecede bencilliği. spsifik örenk vereyim: annelerin çocuklarını yolun içinde tutması, trafikte çoğu kişinin yolları ve bütün sistemi o an o kişinin o yoldan geçmesi için hazırlanmış zannetmesi, sırayla işlem yapılan yerlerde kendinden önceki 15 yaşlı kişinin önüne nasıl geçerim çabası vs. bunları eğitim-cehalet sınıfına dahil edemiyorum çünkü zihniyetle ilgili. annesi ve babası da böyle davranmış olduğu için böyle davranıyor insanlar. sonradan da düzeltilmiyor. böyle kişinin çocukları da böyle davranıyor. 2 tane üniversite bitirse de böyle davranıyor. Şu da çok doğru işte. Bu artık cahillik de değil bilinçsizlik. Kendi sıralamamda da belirttim. Geçen gün mesela, hani ara sokak falan da değil düz geniş caddede arabayla giderken tam önümde kadın çocuğunu da kolundan çekiştire çekiştire yola atladı karşıya geçmek için. Ne ışık var ne geçit ne bir şey. Hadi yavaşladım geçsin diye, tam geçerken elindeki anahtarı yola düşürdü, farketmedi o yolun karşısına geçince ben hızlanırken bir anda farkedip panikle 5-6 yaşlarındaki çocuğunu da kolundan çeke çeke tekrar tam gaz gelen arabanın önüne atladı anahtarı almaya. Son anda durabildim, hani bir 20 cm daha gitse araba çarpıyordu. Bu cehalet de değil artık. En cahil adam bile bilir tam gaz gelen araba önünde yola atlanmayacağını. Benzer durumu 1 ay falan önce burada metrobüs yoluna oturup da metrobüs çarpınca ölen adam için de konuşmuştuk. Artık bilinçsizlik, aptallığa varan şuursuzluk bu. Ve her gün defalarca benzerini yaşıyoruz her yerde bunların, karşımıza çıkıyor.
Rewendor Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Prawler said: Mesela insanlar beni gordugu an kapiyi tutuyorlar. Atiyorum otoparktasiniz, apartmana yuruyorsunuz. Kapiya 100 Metre kaldi. Tam o sirada apartmanin dis kapisini acmis birisi sizi goruyor ve kapiyi acik tutup sizi beklemeye basliyor.Siz de hizli adimlarla iceri girip tesekkur ediyorsunuz. Ya da metronun kapisini acacaksiniz. Metrodan cikip kapidan gecen herkes eger arkadan gelen varsa kapiyi tutuyor. Bu gibi seyler. Buna fazla alistim tabii. Turkiye'ye dondugumde kapilar direk suratima kapaniyordu. =) E iyi de senin özel durumun var sanırım (sebebini anlamadım aa genel olarak mesajlarından öyle bir izlenim çıkardım), ama Türkiye'de bunlar hep yapılan şeyler? Yani ne bileyim bana çok oldu kapıyı tutup bekleyen, ya da arkasından koştuğum otobüsü durdurtan, asansörde kapı açık tuşuna basıp beni bekleyen vs vs? Ben de yaparım elimden geldiğince, bana da yapılır??
Nefr Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 yok rew oyle degil, abartiyorlar. yani turkiyede de olur tabii ama bu yaya gecidinde duran sofor gibi; binde bir iste ben kil oluyorum burada prawin dedigine mesela. herif benden bildigin 20 m onde, donuyor beni gorunce kaoiyi tutuyor ustteki ornekteki gibi, e mecburen hizlanmak gerekiyor ayilik etmemek icin oysa efendi gibi gecse gitse ben ne guzel huzurlu huzurlu yuruyup kendi kapimi acacagim zamani gelince telassizca =P saka bir yana hakikaten adamlarin gayet icine islemis. yani goruyorsun mesela adamin acelesi var, ama yine de tutuluyor o kapi. acelesi de olsa, istemeden de olsa, iki ayagi bir pabucta da olsa tutuyor cunku hayati boyunca tutmus herif, refleks nezaketten cok sufinin dedigi aslinda yani; hayatlari boyunca yapmislar, annelerinin babalarinin yaptigini gormusler, alismislar benimsemisler
Sylian Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Artıları: -Yemek kültürü gerçekten güzel -Aslında genelde lokal olarak kendilerini gösterebilmiş olsalar da gerçekten insanlığa katkı sağlayabilecek bir çok insan anadolu toprağından çıkmış (Ha gerçi münferit sebeblerle ölüyorlar ama...) -Tarihi mirasları gerçekten çok fazla (Korunmuyorlar tabii) Eksileri: -Hakikaten bu ülkeden çok kaliteli insanlar çıkıyor(Özellikle teknik konularda) fakat kalitesiz insanlar onları yiyip bitiriyor. Hele devlet kuruluşunda bir kaç seneden fazla kalmaları mümkün değil. -Yöneticilerinin en az halkın çoğunluğu kadar aptal olması. -İnsanların çoğunluğunun şark kurnazı geçinmesi. Güyya kurnaz ama hem kendisine hem de çevresine zarar veriyor. -Cahillik, hem de çok çok büyük bir cahillik. Halen kızların %20'sinin okuma yazma bilmemesi gerçekten utanç verici. -Düşünmeyi öğretmeyen bir eğitim sistemi (Ha gerçi o kadarını da insanlar kendileri öğrensin) -Burada yazmayacağım ama çeşitli sebeblerden dolayı para(ya da güç) sahiplerinin çoğunluğunun o parayı haketmemesi, haksız bir şekilde o zenginliği elde etmeleri. -Türkiye'de yaşayan insanların çoğunluğunun çevrelerine/dünyaya/tarihe karşı ilgisizliklerinin inanılmaz boyutlarda olması bu nasıl düzeltilebilir bilmiyorum.
fede Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 arkadaşlar ülkeye yaşamaya gidiyoruz restorana yemek yemeye değil lütfen
Ardeth Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 lan her değişim programına, dil kursuna ya da mastera giden yahya kemal gibi oluyor sdf gerçi o hem yurt dışını hem istanbulu seviyordu ama siz yarısını alın
fede Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 aslında en güzeli; küçük bir balıkçı köyüne yerleşmek...
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 @Rew: Durumum ozel degil ya, Nefr aciklamis. Demek Kuzey Amerika'da da Avrupa'da da benzer bir kultur oturmus bu konuda. Buranin ilk nesilinin genelde Avrupali oldugunu dusunursek pek sasirtici degil. Asansoru tutma olayina tamam da. Istanbul'da yasadim ve kapimi o sekil tutan insana pek rastlamadim.
suvras Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2009 bunun bir de entel dantel bi kitapçı - cafe ortamı açmak olan versiyonu var.
fede Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 praw abi istanbulun neresinde kapadılar yüzüne asansör, kapı filan. daha bi kere bile yüzüme asansör, kapı kapayan denk gelmediği gibi, dolmuştaki yolcuya da el edince şöföre söyleyip durdurdular. çok talihsiz adamlara denk gelmişin sen de
nedanko Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Ya abi biz yardim severiz deriz ya, buyuk yalan o, ya da yalan demeyelim derece yaparsak 10 uzerinden 1-2.. Abi ben halen ne zaman adres sorsam adamlar deli gibi yardim ediyor, adam aliyor beni, benle sokaga giriyor, o olmuyor gidiyor baskasina soruyor, bekletiyor bir yere giriyor cikiyor, benimle yuruyor 100 metre (yolu degil yoldan gecen adam bu baska yere giden) oyle utaniyorum ki pisman oluyorum sorduguma. Bi kac kerede sey oldu, yine sormustum boyle adres, isim bitti geri donuyorum 30 dk sonra adam gordu beni tekrar orada, nasil buldun mu falan, sonra yine hayat hikayesini anlatti ahbabi gibi uhehuhe.. Baska bi tane yine sordum, donuyom eve trene bindim, trende karsilastim adama adam yine sordu buldum mu, falan ilgilendi. Insan sasiriyor yani. Kompleks yok adamlarda o da super bisi.. Buraya gelirken takim elbiselerimi getirememistim yer kalmadigindan. Neyse geldim burada bir IT sirketinde calisiyorum, toplantiya gidecez bir yere patronla. (Cok buyuk bir avukatlik firmasi, beyaz yakalilarin calistigi bir yer yani) Ya dedim takim elbise getirmedim sorun olur mu kanvas pantolon gomlekle gelsem falan. Yok dedi neyse ben kasildim tabii oyle gittim bi baktim patron kot sortla gelmis ayaginda parmak arasi terlik ustunde hawaii tadinda bir tisort.. Oh dedim yani.. Her seviyeden insanla cok rahat iletisim kuruyorsunuz ve adamlar size dunyasini aciyor, o cok ilginc geliyo halen bana. Ben halen kapaliyim onlara gore mesela..
Aket-Atum Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Burada yazılanlara tamamen katılıyrum. Eklemek istediğim bir nokta var. Biz Türkiye'de çoğunlukla kalitesiz hayatlar yaşıyoruz. Sabah uyandığımız şehir kalitesiz, televizyonu açtığımızda gördüğümüz programlar kalitesiz, televizyondan sıkılıp olur da radyo açarsak oradaki programlar daha da kalitesiz. Evden çıktığımızda etrafta gördüğümüz diğer binalar, yollar, sokaklar, kaldırımlar, asfalt kalitesiz. İşimize, okulumuza gittiğimizde etraftaki insanların çoğunluğu kalitesiz. Gündem harici konuşabilecekleri bir şey büyük ihtimal yok, ya da sağdan soldan edindikleri pop kültür ile kendilerini bilinçli sanıyorlar. Kalitesizlik listesi istenirse daha da uzatılabilir.. Ülkemizin yönetim kadrosunun kalitesizliği zaten bariz, detaya girmeye gerek yok. İnsan ilişkileri ise yakınlık sağlandığında gerçekten güzel ama çoğunluk yüzeysel.
deadwoll Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Eksileri; Açık fikirli olmayan halk Cahil olan ama birşeyler öğrenmek istemeyen halk (zengininden fakirine profösöründen amelesine çok geniş bir kitle bu, öküzler olarak da sınıflandırabiliriz) Kaypak, içten pazarlıkçı, şark kurnazı halk Yobaz halk Varolma gereğini yerine getirmek hariç her işle meşgul olan, rant peşinde devlet kurumları Geleceği değil de anı düşünen özel ve kamu kuruluşları Kalabalık nüfus . . . Artısı; Şiş kebab.
Ardeth Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 her yeri de cennet sanmamak lazım. burdaki programlara medyaya laf ediyorsunuz ama benim amerikalı bir arkadaşın ırakta olan herşeyin haberini benden alıyordu. gerçi burdaki çoğu insan batı avrupa, kanada gibi sakin yerlerden bahsediyor sanırım :p
aquila Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 amerikali arkadasinin haber alma kabizligi o.
Ardeth Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 senden bahsediyodum ... dermişim sdf yok lan ilgili bir insandı. onun orda okuduğu/izlediği haberlerle burdakileri karşılaştırınca çok fazla bilgi eksikliği çıkıyordu
deadwoll Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Yalnız şöyle birşey var, yurtdışındaki birisi de Türkiye'yle ilgili haberleri daha iyi takip edebilir. Çünkü ülke medyası halka herşeyi göstermiyor. Bilgi saklıyorlar ya da bilgi kirletiyorlar. Bu işi Amerika iyi yapıyor mesela, son zamanlar da Türkiye'deki kanallar da Amerika'nın izinden gidip başarılı olmaya başladılar hatta.
Leopar Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 2 yildir sydneyde yasiyorum ve turkiyede hic olmadigim kadar mutluyum, geri donmeyide dusunmuyorum (aile ziyareti, tatil felan haric tabii dsf). budur =) not 1: nedanko ne bos adamsin olm hani evden isini yapiyodun. hadi bakiyim ise devam, gelmiyim oraya :P (ya da geliyim bos vaktin oldugunda hehe) not 2: apis umarim iyisindir, dondugunden beri gorusemedik. gokere selam :)
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Yav ben kablo almiyorum fakirim diye. =P Kanada televizyonlarini zaten begenmiyorum da, oturup oyle TV izleyecek saatlerce pek vaktim olmuyor. Hatta donem basladi, deliler gibi ineklemem lazim. Insanlar yurtdisini kacis gibi goruyor ama ben TR'deyken hersey ekmek elden su goldendi ya :(
Olivies Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 İyi paralarin oldugu surece yasabilecegin tek ulkedir heralde Turkiye. İmkanlarin avrupa standartina yaklasir. Kisiligin harici ekstra saygi gosterilir parana. Cunku fakir-zengin arasi mesafe ucurum oldugundan eline bakan coktur. Zenginin parasi fakirin agzini cok yorar kahvede berberde vs. Herkes tanir bilir yani. Oyle ortalama zengin olman yeterli bunlar icin, yoksa ucuk paran oldugu surece her yerde rahatsin.
Leopar Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 @prawler= avustralyadaki kanallarda oyle, turkiyedeki haber bultenleriyle, gundemle dangoz komedi programlariyla karsilastirinca cok sikici hepsi hehe adamlar artik haber bultenlerinde "bugun sehirde 5 kisinin ayagi kaydi, 3 kopek havladi 1 araba korna caldi" diye haberler koyacak neredeyse
Prawler Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Ha bir de yurtdisinin avantaji downtown cevresinde bile kosuya cikabiliyorsunuz. Bu Sydney'de var mi bilmiyorum ama. Burada insanlar sabah aksam deliler gibi kosuyorlar. Gerci daha cok yazin yapiyorlar bunu. En fazla -15 derecede kosabiliyorum ben, daha dusuk derecelerde zorluyor beni.
Apis Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 @leopar: Evet yahu görüşemedik. Dönüşten öncede baya yoğunduk, tekrar edemedik şu mangal işini. Sizinkilerede çok selamlar =) Bu arada Türkiyede yaşamak, belediye başkanının "sel riski varsa üst kattaki komşunuzda kalın" demesinin normal karşılanması demektir. Hatta aynı zatın su bitince "tatile gidin, çevre illerdeki akrabalarınıza gidin" vs. benzeri söylemleri de vardır ya. Türkiyede yaşamak demek, bu tip olayları kanıksamak, bu insanları tekrar ve tekrar seçip başa getirmek demektir.
Farinal Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2009 çok taşındım şuana kadar ve her apartmanda hep kapım tutuldu hep asansörde beklenildi. minibüse el edersin görmez müşteriler söyler durur. otobüs bazen acır haline durak olmasada alır soğuk havada falan. uzaktaysan bekler durağa gelene kadar çekip gitmez o an kimse yok diye aynadan görür seni. birine yol sorarsın adam ikinci sol birinci sağ falan demez direk yolun yapım tarihine kadar detaylı bi tarif verir sizde iyice itin şeyine soktunuz türk milletini
Öne çıkan mesajlar