Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Baykal uzun süredir ilk kez mantıklı

elaidi

Öne çıkan mesajlar

Smoke said:

Yarın öbür gün CHP yada MHP koşulsuz, bilmeden, görmeden bu açılımı desteklese ve sonuçta açılım "kürtleri sabun yapıcaz etnik temizliğe gidicez" dese ne olacak?

simdi tek tek alinti yapamayacagim ama altini cizdigim abuk cikarim bu topicte 6 kere aciklandi, ustune alti cizilerek yeniden anlatildi, yemedi ben cizerek anlattim, en son antimodes ornekleyerek anlatti ama iste derdini dinleyene anlatabiliyorsun ancak

mesajinin kalan kismi da yanitlanmisti ama daha ya bir ya iki kez yazildi, anlasilmamis olmasi cok normal, yeniden yazalim; soz konusu 'surec' gececek bir yasadan ibaret degil. sadece tek bir parti ya da halkin belli bir kesiminin sorunu da degil. dolayisiyla mumkun mertebe herkesin katilmasi, fikrini belirtmesi gereken bir surec; mecliste cogunluga sahip partinin ittirmesiyle, 'ben yaptim oldu'suyla gerceklestirilmesi saglikli olan birsey degil

bu bakimdan akpnin su anda gelin hep beraber yapalim yaklasimi -gostermelik veya degil- 'olay budur, biz bunu yapacaz, var misiniz yok musunuz' demesinden daha iyi

ote yandan evet akp bunu iyi niyetle degil, elinde hicbirsey olmadigi icin yapiyor bence de ama bu birseyi degistirmez ki; bu yaklasim yine de bence olasi en mantikli yaklasim su anda

dolayisiyla biraz daha dikkatli okursan, goreceksin ki ben de -anladigim kadariyla topicteki herkes gibi- karsiyim chpnin bilmedigi birseyi desteklemesine. elestirdigim nokta, bastan surece dahil olup ortaya cikan seyi her adiminda bilerek, sekillendirerek, kendi durusunu dusuncesini isin icine katarak sonucta etken olmayi reddediyor olmasi
Sosyal ağlarda paylaş

yahu bir tek ben mi burada akp'nin yaptığı siyaseti "seve seve gel benle konuş yoksa senin yüzünden olmadı diycem" olarak görüyorum?

CHP bas bas kimse bizle görüşmeye gelmedi diyor?

MHP zaten konuya "politik konumu" açısından hassas ve aşırı önyargılı yaklaşıyor.

Bana göre hala aşırı iyi niyetli ve safça yaklaşıyorsunuz. Karşıda iyi niyetli ve daha önce yaptıklarıyla örnek olmuş bir parti/siyasetçi olur, süpheyle yaklaşırsın hatalı çıkarsın. Ama karşındaki adam ve parti maniplasyonun, günden değiştirmenin ve adam kullanmanın ustası ise sende kendi gardını alarak yaklaşırsın.

CHP %100 haklıdır diyemem ama buradaki duruşu ve politikası geçmiş örneklere bakınca bana göre yerindedir.
Sosyal ağlarda paylaş

Smoke akp'nin randevu talebini mhp ve chp anında kabul etmiyoruz diye cevaplandırdı.

Mhp ve chp'nin şu an yaptığı kendilerince siyasi oy kazanmak , eğer bu süreç iyi işlerse ellerinde patlayacak bu planları.

@Flameoffear

Hem okuduğunu anlamadan saçma bir cevap ver hem de üzerine cahil de. Boşuna demiyorum , okuduğunu anlamadan alıntı yapma. Cevap veremiyormuşum :). Hadi git işine.
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:

1 - Hükümet açılımın ismine kürt açılımı dememesine rağmen inatla bazı insanlar , siyasiler ve medya kürt açılımı diyor.
(Bu da bu insanların nasıl art niyetli olduklarını ve bilinçli olarak süreci baltalama isteklerini belli eden birşey.)

2 - Geçmişte ve yakın geçmişinde bu sorun terör sorunu değil kürt sorunudur diyen ve kürt kültürü ve edebiyatı için bölümler açılmasını isteyen , kürtçe dil eğitiminin seçmeli olarak gösterilmesini isteyen CHP , bugün neler diyor bir bakın.
(Bu da chp nin ben çözemezsem kimse çözemesin ! her türlü karşı çıkarım , çarpıtırım ! Yapısında olduğunun çok açık göstergesidir.)

3 - Hükümetin ve devletin kesinlikle dile getirmediği veya yapmadığı bir çok söylem , talep ağızdan ağıza dolaşıyor ve "bunlar yapılacak ülkeyi bölecekler" diye insanlara empoze edilmeye çalışılıyor. Ki devletin kurumları "tek muhattapımız millettir" demesine rağmen.
(Bu da aslında ülkenin refahını kesinlikle istemeyen , "ülkeyi bok götürsün benim çıkarlarım daha önemli" diye düşünen kesimin yaptığıdır.)

4 - MHP kendisinden bekleneni yapıyor ama açıkça bahçeli işin suyunu çıkardı. Bahçeli kendi ne dediğini ve ne yaptığını artık bilemiyor bana göre. Kendi hükümet ortağı iken yaptıklarını başka bir parti yapsaydı ayaklanmıştı tüm mhp ülkede. Ona rağmen hangi yüzle konuşuyor bilemiyorum.
(Şehit cenazelerini kendi siyasi mitingleri haline getiren bir yapıdan bu konuda başka birşey beklemiyordum zaten. Resmen kanla besleniyorlar. Batsın böyle sözde milliyetçilik..)

Forumda da okadar bilinçsiz ve oradan buradan duyma , hep aynı yazarları okuyup onların çizgisinde yorum yapanlar var ve okadar komikler ki.. Hala birileri çıkmış ortaya kürt açılımı adı altında birşey sundular bıdı bıdı... Bunları söyleyenler devletin ve hükümetin ilk günden beri ağzından bu açılım kürt açılımıdır diye laf çıktığını göstersinler PLS.. Demokratik açılım dedikleri halde milletin önüne kürt açılımı diye sunan yazarlara ve medyalara bakın ki sadece oralara baktığınız belli. Bunu kürt açılımı diye adlandıran kendi okuduğunuz medya ve yazarlardır.

Yani kendileri yazıp kendileri oynayanlar.

Birşey daha eklemek istiyorum , aponun dediklerini açıkçası ben sallamıyorum ama son yazılı açıklamasındaki "mhp ve chp bu sürece destek vermeyip aynı tavırı sürdürürlerse 6 aya kalmaz biterler.." lafını ben kendimce doğru buluyorum ama eğerki koyuyorum bu cümleye ;

eğer sürec düzgün şekilde gelişirse , halktan da desteği artarak devam ederse , chp ve mhp buna rağmen aynı kıt tavırlarını sürdürürlerse hakatten ellerinde olanın yarısını bile yakalayamazlar ileriki zamanda.

Horizonun bildiğimiz saçmalamaları.Bir de üstüne okuduğunu anlamıyor diyor insanlara hahaha.
http://www.youtube.com/watch?v=BQCzsAjfA9o

Bari şu videoyu izle de gör. Kim hangi medyadan (dinci) manipule oluyor ondan sonra gel konuş;önce yüzün olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

Smoke said:

Yarın öbür gün CHP yada MHP koşulsuz, bilmeden, görmeden bu açılımı desteklese ve sonuçta açılım "kürtleri sabun yapıcaz etnik temizliğe gidicez" dese ne olacak?

simdi tek tek alinti yapamayacagim ama altini cizdigim abuk cikarim bu topicte 6 kere aciklandi, ustune alti cizilerek yeniden anlatildi, yemedi ben cizerek anlattim, en son antimodes ornekleyerek anlatti ama iste derdini dinleyene anlatabiliyorsun ancak

mesajinin kalan kismi da yanitlanmisti ama daha ya bir ya iki kez yazildi, anlasilmamis olmasi cok normal, yeniden yazalim; soz konusu 'surec' gececek bir yasadan ibaret degil. sadece tek bir parti ya da halkin belli bir kesiminin sorunu da degil. dolayisiyla mumkun mertebe herkesin katilmasi, fikrini belirtmesi gereken bir surec; mecliste cogunluga sahip partinin ittirmesiyle, 'ben yaptim oldu'suyla gerceklestirilmesi saglikli olan birsey degil

bu bakimdan akpnin su anda gelin hep beraber yapalim yaklasimi -gostermelik veya degil- 'olay budur, biz bunu yapacaz, var misiniz yok musunuz' demesinden daha iyi

ote yandan evet akp bunu iyi niyetle degil, elinde hicbirsey olmadigi icin yapiyor bence de ama bu birseyi degistirmez ki; bu yaklasim yine de bence olasi en mantikli yaklasim su anda

dolayisiyla biraz daha dikkatli okursan, goreceksin ki ben de -anladigim kadariyla topicteki herkes gibi- karsiyim chpnin bilmedigi birseyi desteklemesine. elestirdigim nokta, bastan surece dahil olup ortaya cikan seyi her adiminda bilerek, sekillendirerek, kendi durusunu dusuncesini isin icine katarak sonucta etken olmayi reddediyor olmasi

Nefr ne yazık ki AKP ye güvenmiyorum.
Demokrasi araçtır diyenlere güvenmiyorum.
Bu açılımıda demokrasi adına falan çıkardıklarını inanmıyorum. Hatta tam Amerika Irakdan çekilirken falan olan şeyler bunlar.

Bence gayet ülkenin bir kısmını sattılar, satmıyacak adamlarda değiller. Babam gelse gene satarım nede olsa mottoları.

Yada oy düşüyor oy artıralım sonunda birşey yapmasakda biz denedik derizden başka birşey değil bu açılım.

İşin kötü yanı ülke bölünmeye gitse itiraz edecek bir kurum kaldığınıda düşünmüyorum.

PS: Baykaldanda nefret ederim. Bir sürecide adam gibi yönet be adam. Bir krizde de karlı çık birşey yap. Hep antipatik, söledikleri doğru olsun yanlış olsun illa antipatik duruyor adam.
Sosyal ağlarda paylaş

Nefr said:

sorun bu zaten; niye dedirtiyor ki bunu chp? su anda chpnin ve mhpnin tutumu nedeniyle ileride akp bunu soylediginde tamamen hakli olacak

akpye 'elimizden geleni yaptik, ama muhalefet katilmadi surece' dedirtmek yerine surece dahil olup 'sacmaladiniz siz, biz chp olarak butun iyi niyetimizle katildik, ama civittiniz' diyebilecek mi chp ileride? su tutumla diyemeyecek, akp yine mazlum olacak, yine derin devletin engelledigi ozgurluk savascisi olacak sonucta
buna katılıyorum. mhp'yi tartışmıyorum, oluşumlarına ters; ama chp'nin tutumunu yanlış buluyorum.

ama bazen chp konuştuğunda çok doğru konuşuyor, diyor ki evet kucaklayalım kürtleri. diyor ki evet, seçmeli dil olsun okullarda kürtçe. kürt dili ve edebiyatı bölümü kurulsun. ama anadil kürtçe olmasın bu ülkede, bu ülkede apo'nun ağzına bakılmasın yapılacak hareketler için. hareketler yapılması gerektiği gibi yapılsın.
Sosyal ağlarda paylaş

CHP nin yapması gereken,
kürtlerle çerkezlerle lazlarla görüşmeden, gelin insan haklarına uygun bir demokratikleşme paketi hazırlayalım demek.
Türkiye Cumhuriyeti kimseden izin almamalı...

Bu ülkede dağa çıktı diye kimseye hak vermemek. Hak ettiği normalde sahip olması gerektiği için gerekli olan, normalde olması gereken hakları vermek.

Örnek devletin resmi dili türkçedir. Okulları devlet türkçe açar ama sen sen nece okul açmak istiyorsan aç.

Örnek evletin resmi dili türkçedir. devlet televizyonlarını türkçe açar ama sen sen nece tv açmak istiyorsan aç.

Hangi dilde basın organı kurmak istiyorsan kur.
Hangi dilde kitap yazacaksan yaz şarkı söleyeceksen söyle sanat yapacaksan yap.

Bu sadece dil örneği, bunu tüm alanlara yaymak gerekir tabi.

Ama Baykal gene öneriyi minimum hayırı maksimum tutuyor saolsun. Anti adam birşeyide hayır derken çözümü ile de kardeşim. Burada AKP ye zırnık güvenmeyen ama demokrasiyi isteyen tonla insanıda karşına alma....

Neyse,
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:

Smoke akp'nin randevu talebini mhp ve chp anında kabul etmiyoruz diye cevaplandırdı.

Mhp ve chp'nin şu an yaptığı kendilerince siyasi oy kazanmak , eğer bu süreç iyi işlerse ellerinde patlayacak bu planları.

@Flameoffear

Hem okuduğunu anlamadan saçma bir cevap ver hem de üzerine cahil de. Boşuna demiyorum , okuduğunu anlamadan alıntı yapma. Cevap veremiyormuşum :). Hadi git işine.

Hastamısın sen birader?

Yazmışın işte kim "kürt açılımı bla bla" diyor diye. Ben de demişim sürecin başında RTE "kürt sorunu" diye kafadan girmiş diye. Hala konuşuyorsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Flameoffear said:

Horizon said:

@Flameoffear

Hastamısın sen birader?

Yazmışın işte kim "kürt açılımı bla bla" diyor diye. Ben de demişim sürecin başında RTE "kürt sorunu" diye kafadan girmiş diye. Hala konuşuyorsun.

Yok ben hasta değilim ama , anlama sorunu çekenlerle uğraşmak zor oluyor ne yapalım. Sürecin veya çalışmanın isminden bahsediyorum ben. Bu sürece yetkili makamlardan kimse kürt açılımı vs. demedi. He ce le ye yim mi ? :)
Sosyal ağlarda paylaş

Mhp türk milliyetçiliğinden oy topluyor, başka ne demesini bekliyordun ki?

Akepecilerde bugün çıkmış "biz bu zor şartlar altında bu açılımı götürebildiğimiz kadar götürecez" muhabbeti yapıyordu. Yine anayasa düzenlemesinde olduğu gibi, başörtüsü olayında olduğu gibi doğru düzgün bir fikirle ortaya çıkamayıp çoğunluğa rağmen "bize yaptırmadılar" diye ağlayıp ordan puan toplamayı deneyecekler demek.

Komik bir ülkeyiz valla.
Sosyal ağlarda paylaş

Szasstam said:

1)CHP nin yapması gereken,
kürtlerle çerkezlerle lazlarla görüşmeden, gelin insan haklarına uygun bir demokratikleşme paketi hazırlayalım demek.
Türkiye Cumhuriyeti kimseden izin almamalı...

2)Bu ülkede dağa çıktı diye kimseye hak vermemek. Hak ettiği normalde sahip olması gerektiği için gerekli olan, normalde olması gereken hakları vermek.

3)Örnek devletin resmi dili türkçedir. Okulları devlet türkçe açar ama sen sen nece okul açmak istiyorsan aç.

4)Örnek evletin resmi dili türkçedir. devlet televizyonlarını türkçe açar ama sen sen nece tv açmak istiyorsan aç.

5)Hangi dilde basın organı kurmak istiyorsan kur.
Hangi dilde kitap yazacaksan yaz şarkı söleyeceksen söyle sanat yapacaksan yap.

6)Bu sadece dil örneği, bunu tüm alanlara yaymak gerekir tabi.

7)Ama Baykal gene öneriyi minimum hayırı maksimum tutuyor saolsun. Anti adam birşeyide hayır derken çözümü ile de kardeşim. Burada AKP ye zırnık güvenmeyen ama demokrasiyi isteyen tonla insanıda karşına alma....

Neyse,

1)Demokrasi insanların oyçokluğuyla mevcut düzeni anarşi-iç savaş- terör boyutuna getirmek değildir.Daha demokrasi daha demokrasi nedir bunun dahası? herkesin herşeyi oylaması mı gerekiyor? nedir demokratik olmayan? oylamayla orduyu meclisi anayasayı mı fesh edelim? Dtp nin istediklerimidir? demokrasi?

2)Dağa çıkmaktan ne anladığını yada anlamadığını anlayamadım. Terörün isteklerine boyun eğmek bizi sevre götürür.

3)ilk olarak burdaki "nece" doğrudan kırmançi ve zazacayı işaret etmektedir. ikinci olarak şu an mümkün zaten

4)Bu da hali hazırda mümkün

5)var zaten

6)Tüm alanlar? olmayan şeyleri icat etmek için zaten oldukça zorlama var.Bu kadar kasmaya gerek yok.Tarihte kürtler devletler, medeniyetler, imparatorluklar kütüphaneler saraylar kitaplar vs yaptıda bunlar sanki şimdi anlatılmıyor gibi istenilen her türlü kültürel altyapıyı kursunlar halep ordaysa arşın burda.

7)Baykal hakkında yorum yapmaya gerek yok ancak akpye güvenmeyip demokrasisi eksik kalan biri mi var?

Tablo ortada; amerikanın ıraktaki demokrasisi ne kadar petrol, para, hegemonya adına kurulu ise akp ve dtp nin demokrasisi de o kadar dinci monarşi ve bölünme üzerine kurulu(ortak payda devrim).Bu yaşananları bu şekilde anlamadığını ifade edenler ya aptaldır ya da aptal numarası yapıyodur henüz söyleyemedikleri sebeplerle.
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:

Akepecilerde bugün çıkmış "biz bu zor şartlar altında bu açılımı götürebildiğimiz kadar götürecez" muhabbeti yapıyordu. Yine anayasa düzenlemesinde olduğu gibi, başörtüsü olayında olduğu gibi doğru düzgün bir fikirle ortaya çıkamayıp çoğunluğa rağmen "bize yaptırmadılar" diye ağlayıp ordan puan toplamayı deneyecekler demek.

Şahsen bu konudaki en başarılı yorum budur. Bir ara Türbana özgürlük diye çığırıyordu buradakiler. Birden türban sorunumuz falan kalmadı allaha şükür.
Sosyal ağlarda paylaş

ascraeus said:

valla şu "kürt açılımı" olmasa ülkede muhalefet olduğunu unutmuştum saolsun akp fanboyların flameleri sayesinde hatırladım son dönemde.

yahu şimdiye kadar chp mhp neyi "baltalayabilmiş"-edebilmek, yapabilmek- ki bu açılımı baltalıyorlar. adamlar tek parti ya. bişeyi baltalayabilseler cumhurbaşkanını seçtirmezlerdi, meclis başkanını seçtirmezlerdi, kafalarına göre yasa çıkarmalarına izin vermezlerdi. o zaman neden baltacı demiyodunuz muhalefete şimdi mi adam oldular.

toplumsal mutabakat gak guk ediceksiniz, ee peki önceki konularda yok muydu toplumsal mutabakatın önemi de akp "paket" şeklinde ne getirdiyse kabul ettirdi millete. paketleyip dayatma işini kürt sorunu gelince mi bıraktılar. lol

tabi ki de bırakmadılar. tabi ki de bi anda demokratikleşmediler. sadece yetersiz akp konu hakkında gram bişey üretemediği için şimdiye kadar, muhalefete yükleniyor onlara "baltacı" diyor, zaten baştan beceremeyeceği bi şeyin suçunu onlara yükleyecek ilerde de. biz istedik engellendik dicek, yedircek millete. he engellediler

baltacı deniz paşa. herşeyi baltalıyor pis adamlar
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada Bekir Coşkun çok güzel yazmış, hislerime tercüman olmuş:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12355195.asp?yazarid=2&gid=61

said:
Kürtler...

UZAKTAKİ Kürt evine armağan olarak bir poşet erik götürmeye kalktınız.

Yolda mıncıklaya mıncıklaya, elden ele çekiştire çekiştire, birbirinizin kafasına vura vura erikleri berbat ettiniz.

Bir köy evinin kapısında erikler yerlere saçıldı...

O küçük kız, evin delikanlısı, yaşlı kadın... Yerdeki eriklere hüzünle bakıp, sadece onları sevdiğinizi hissetmek isteyen baba...

Öyle bakakaldılar...

*

Kürtler duygusal insanlardır.

Durup dururken kırdınız onları...

Eliniz boş gidip selam verseydiniz de yeterdi aslında.

Size belki de evlerindeki son yumurtaları kırmadan-dökmeden ikram edeceklerdi.

*

Hiçbiriniz Kürtleri benim kadar tanıyamazsınız.

Ben Kürt nahiyelerinde büyüdüm, tüm arkadaşlarım Kürt’tü, alfabeyi birlikte çözdük...

Onlar bizim akrabalarımızdır...

Başından beri bu “açılım” denilen çürük eriklerin, ne denli onur kırıcı ve ahmakça olduğunu yazıyorum.

Kürtleri PKK ile özdeşleştirip, onların üzerinde siyaset yapan DTP... Kürtleri Türkiye’den koparıp “azınlık” muamelesi yapmaya ve himmette bulunmaya kalkan, ama bunu dahi beceremeyen AKP...

Kürt açılımını fırsat bilip iktidara şirin gözükme yarışına giren... Neyin ne olduğunu bilmeden iktidara yalakalık yapan

yazarlar-aydınlar-sanatçılar...

Tümü el ele verip çok kötü bir şey yaptılar:

Otuz yıldır üzerlerinden oynanan onca oyuna karşı devletine küsmeyen Kürtleri kırdılar...

*

Hiçbir dönemde Türk-Kürt ayrımı böyle derin değildi...

Hiçbir zaman Türkler ve Kürtler birbirlerini “azınlık” ya da “çoğunluk” görmemişlerdi...

Ama artık param parçayız...

PKK bunu başaramamıştı...

“Açılım” dedikleri garip şeyin daha ilk günlerinde, bunun tüm AKP açılımları gibi “fiyasko” olacağını yazdığımda, fiyaskonun bu kadar çabuk anlaşılacağını tahmin edememiştim.

Bu bir fiyasko...

Oysa bir içten selam verseydiniz de yeterdi...
Sosyal ağlarda paylaş

ahaha 80lerin başından beri kürtlerin "azınlık hakları" istediğini bilmeden mi yazıyor bu adam, yoksa basbaya görmezden mi geliyo? şu yazıyı okuyan biçok kürtün aşırı derecede sinirleneceğini düşünüyorum. daha bikaç hafta önce ahmet türk'ün aksanıyla açıkça dalga geçen adam, şimdi "kürtleri benim kadar tanıyamazsınız" diye ahkam kesiyo. bi selam yetermiş, olllldu.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

ahaha 80lerin başından beri kürtlerin "azınlık hakları" istediğini bilmeden mi yazıyor bu adam, yoksa basbaya görmezden mi geliyo? şu yazıyı okuyan biçok kürtün aşırı derecede sinirleneceğini düşünüyorum.

kürtler arasında bi referandum yaptığını varsayıyorum,
yok eğer yapmadıysan uzun zamandır gördüğüm en şeyden sallama genelleme.

"80lerin başından beri kürtlerin %63,8'inin "azınlık hakları" istediğini..." felan yazsaydın da attığın anlaşılmasaydı.
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:

sir said:

ahaha 80lerin başından beri kürtlerin "azınlık hakları" istediğini bilmeden mi yazıyor bu adam, yoksa basbaya görmezden mi geliyo? şu yazıyı okuyan biçok kürtün aşırı derecede sinirleneceğini düşünüyorum.

kürtler arasında bi referandum yaptığını varsayıyorum,
yok eğer yapmadıysan uzun zamandır gördüğüm en şeyden sallama genelleme.

"80lerin başından beri kürtlerin %63,8'inin "azınlık hakları" istediğini..." felan yazsaydın da attığın anlaşılmasaydı.

+1

Benim birçok kürt arkadaşım var ve bu durumdan çok rahatsızlar senin gibilerede feci sinirleniyorlar. Çünkü kendilerini azınlık görmüyorlar :)
Sosyal ağlarda paylaş

"CHP baltalıyor, onlar yüzünden olmuyor hiçbir şey" diyenlere gelsin:

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/12355547.asp?yazarid=148&gid=61

Beceriksizlik ve çapsızlığın sonucu

A&G Araştırma’nın “Kürt açılımına halkın bakışını” tespit etmek için iki ay arayla yaptığı araştırma, açılıma olan desteğin iki ay içinde gerilediğini gösteriyor.

6-7 Haziran tarihleri arasında yapılan araştırma, Türkiye’de halkın yüzde 69,3’ünün Güneydoğu’da silahlı mücadele dışında adımlar da atılmasını düşündüğünü gösteriyor.

İkinci araştırmada ise bu fikirde olanların oranı yüzde 45.6’ya düşmüş bulunuyor.

Bunun bir tek nedeni var: Hükümetin, bu konuyu iyi yönetememiş olması.

Yeterince hazırlanmadan, ne olduğunu kendisi dahi bilmeden ortaya Kürt Açılımı ile çıktı ve toplumdaki olumlu havayı tersine çevirdi.

Bu işi o kadar kötü yönetti ki, asker çıkıp “kırmızı çizgilerini” açıklayana kadar, planının temel hatlarını dahi doğru dürüst telaffuz edemedi.

Çünkü iktidardaki siyasi kadro, böylesine geniş kapsamlı bir politikayı oluşturacak, bunu yönetecek ve sonuç alabilecek çapta değil!

Bir yandan Kürt sorununu çözerek puan toplamak hevesinde, diğer yandan bunun yaratabileceği kayıpları göze alabilecek cesarete de sahip değil.

Bugüne kadar birçok konuda olduğu gibi, bu konuda da sadece konuşarak ve bir şeyler yapıyor görünerek ama ciddi hiçbir şey de yapmadan işi yürütebileceğini zannetti.

İktidarın yaptığı her işe şakşak demeye hazır bir medya çevresi de oluşturmayı başardığı için günlerdir havanda su dövüyoruz ama ortada hiçbir şey yok!

Bu şaşkınlığın bir tek açıklaması olmalı: Hükümet, ABD’nin Irak’tan çekilme planı içinde Türkiye’ye biçilen rolü kucağında buldu!

Ne ona itiraz edebilecek gücü vardı ne de onun gereklerini yerine getirecek gücü!

AKP iktidarının geçmiş 7 yılını bilenler için sürpriz sayılmamalı.

"Okumadan destekliyelim" meselesi hakkında:

http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Yontem_hic_degismiyor_karart_ve_kandir&tarih=27.08.2009&Newsid=256054&Categoryid=4&wid=45

Yöntem hiç değişmiyor; karart ve kandır

Günlerdir tartışılıyor. Kürt açılımı “ABD projesi mi, değil mi” diye. Bu elbette bir ABD projesi. Çünkü açıkça, 2002’den bu yana bu durumlarda uygulanan tek yöntem uygulanıyor; karartma yöntemi. Ve iktidar yandaşları, hiçbir soruya yanıt vermiyor.

Bu ülkede 2001’de Anayasa değiştirildi. Kürt dili yasağı kaldırıldı. Bu bir açılım değil miydi? Bu, Türk halkının “ben hangi din, dil, mezhep, etnik kökenden olursa olsun, hiçbir vatandaşın hakkının ihlal edilmesini istemiyorum” demesi anlamına gelmiyor muydu? Sonra hem de Öcalan hakkındaki hüküm kesinleşmeden, yasa değiştirilip idam cezası kaldırılmadı mı? Yine yasa değiştirilip televizyonlarda kürtçe konuşma olanağı getirilmedi mi? Bunlar açılım, Türk halkının, kültürel hakları tanıyarak, bir arada yaşama isteğinin göstergesi değil miydi? Cumhurbaşkanı Demirel, “kürt realitesini tanımaktan” söz etmedi mi? Ve bunların tümü de, AKP iktidara gelmeden önce hatta daha ortada yokken yapılmadı mı? Ve sonra AKP iktidara gelmedi mi? 2003’den bu yana bu konuda hiç bir şey yapmadan oturmadı mı? Tam 6 yılı bu yönde bomboş geçirmedi mi? Ama Dağlıca baskınından sonra Sayın Başbakan ABD’ye gidip, aynı akşam, bazı iktidar gazetecileri, televizyonda “K. Irak ve Kürt açılımından” söz etmediler mi? Zaten başka bir duruma ABD’nin izin vermeyeceğinin açıkça görüldüğünden söz edilmedi mi? Ve açılım, ardından başlamadı mı?

Üstelik “madem bu açılım, demokrasi için zorunluydu, nasıl olup da AB ile üyelik müzakereleri başlayabilmişti?”

İşte bu nedenle, bunun bir ABD projesi olduğu açık. Yoksa iktidar projesi olsaydı, iktidar bunun içeriğini dolduramaz mıydı? Önce halkın ve diğer partilerin desteğini almaya çalışmaz mıydı? Zaten bu kendi projesi olmadığı için, ne içeriğini, hedefini tam bilmediği için, top gezdirmekle yetinmedi mi? “Zap suyu gibi coşmak, Munzur dağında çiçek toplamak” türü söylemlerle yetinmedi mi? Ve bu nedenle her zamanki gibi yapmadı mı? Yani kendi yandaşlarından oluşan bir koro ve yandaş aydınlar ile, tam bir “sanal ortam” yaratmakla yetinmedi mi?

Belki diyeceksiniz ki “ne var, kimin projesi olursa olsun.” Ama 2002’den beri hep aynı şey gerçekleşiyor; tartıştığımız her şey tamamen sanal. Ve hiçbiri de, bizi bir yere götürmedi... Ekonomi mi tartışıyorsunuz, proje aynı. Benzer bir koro, “Allahım” diyorlar, “böyle gelişme görmedik, artık ABD’de kriz olur, bizde olmaz.” Tersini söyleyenler olursa hemen yanıt hazır; “sakın söyleme” diyorlar, “borsa düşer, döviz artar.” Kıbrıs’ı mı tartışıyorsunuz? Benzer ekip hazır, “Annan Planı’nı okumadım, ama destekliyorum” diyen aydınlar(!) mı ararsınız, “planı bir kabul edin, tüm sorunlar çözülecek, izolasyonlar kalkacak” diyenler mi, “tek engel Denktaş idi, o gitti, sorun hemen çözülüyor” diyenler mi. Pekiyi ya çözülmezse? Hemen yeni proje de hazır. Aynı koro hemen bir iş bölümü yapıyor; biraz çekingen olanları hiçbir şey olmamış gibi devam ediyorlar, biraz daha utanması az olanlar, “bir şey olmadı ama o da bizim suçumuz, yine geç kaldık” diye savlar ileri sürüyorlar.

Tüm konular da, yapılan da hep aynı. İşsizlik de, cari açık da, fındık ya da buğday üreticisinin durumu da. Tümü. Ve aynı “sanal ortamı” yaratıp, tartışır gibi yapma ve “beyin yıkama yöntemi de”. Zaten “koro” ve embedded(!) aydınlar(!) da hazır. Üstelik bazı durumlarda proje raydan mı çıktı? Hemen gidip, “ne olur deliğe süpürmeyin, istediğiniz gibi kullanın, o buna hazır” dediniz mi yeter! Ha bir de halk olup biteni anlamaya mı başladı? Cumhuriyet mitingleri mi yaptılar? Ona da başka bir proje ya da aşama var. Van Rektörlüğünde yapılan “alan araştırmasını” genişlet. Aldığın sonuçları yurt çapına yay. Nasıl olsa, görsel medyanın yüzde 90’ı elinde. Ve Başbakan’ın kendi deyimi ile “silahşorlar” da hazır.

Bu da toplumdaki kutuplaşma hakkında bir yazı:
http://www.tercuman.com.tr/v1/yazaryazi.asp?id=108

TERÖR sorunu + Bölge sorunu + Kürt sorunu = Demokratik açılım
Nereden nereye...
Cumhurbaşkanı Gül, “Tarihi fırsat” dedi.
“Kürt açılımı” siyaset gündemimizin göbektaşına oturdu.
AKP iktidarı “açılım” için kolları sıvadı!
Açılım diye diye aradan üç ay geçti.
Öyle ki, Bakan Atalay ile diyaloğa girenler de, açılımın açıldığı yeri anlamadı.
Anlayanlar ise “hain” ilan edildi.
AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem diyor ki; “AKP’nin açılımı Kürt milliyetçiliği oluşturarak toplumu ayrıştırıyor.”
MHP diyor ki; “Bu bir Amerikan projesidir.”
CHP diyor ki; “Bu Norveç finansörlü, ABD projesidir.”
Necmettin Erbakan diyor ki; “Bu İsrail dayatmalı, ABD projesidir.”
Başbakan Erdoğan diyor ki; “Bunu ispatlamayan namussuzdur, şerefsizdir.”
Mahsun Kırmızıgül diyor ki; “Hepimiz kardeşiz, bu öfke ne diye...”
“Densiz serçe” Sezen Aksu diyor ki; “Açılıma katılmayanlar iki cihanda lekelidir.”
Hanımefendiye sormak lazım, “Vatan için oğlunu şehit vermek nedir bilir misin?”
İşte senin gibilerden cesaret alan PKK diyor ki; “Çözümün adresi Öcalan’dır.”
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk diyor ki; “Cin şişeden çıkmıştır, süreci geriye götürmek mümkün değildir. Silahların susması için Öcalan muhatap alınmalıdır.”
ABD Büyükelçisi diyor ki, “Bu, bizim değil Türkiye’nin kendi projesidir.”
Peki proje nedir?
Demokratik açılım.
Açıl susam açıl...
AÇILMAZ...
Niye?
Anahtar suya düştü.
Su nerede?
İnek içti.
İnek nerede?
Dağa kaçtı...
Dağ nerede?
Yandı, bitti, kül oldu.
Vay benim güzel ülkemin güzel insanları...
Sormaz, sorgulamaz, merak etmezsiniz değil mi; “Aylardır konuşulan bu açılım nedir? Ülkeye ve millete ne kazandırır ne kaybettirir?” diye.
Sadece seyredersiniz suya düşen anahtarı ve yanıp giden koca dağı.
Sonra da sızlanır durursunuz; “Ülke nereye gidiyor?” diye...
Bugüne kadar “sağ- sol, Alevi- Sünni” diye ayrılan ülke “İnanan- inanmayan, ilerici- gerici, laik- antilaik” denilerek ayrıştırılmaya çalışıldı.
Şimdi ise “Türk- Kürt” ayrışması yaratılmaya çalışılıyor.
Bunu kim istiyor?
Tabii ki ABD, AB ülkeleri, İsrail, Norveç, ABD maşası Barzani ve Talabani...
Peki hainler amaçlarına ulaştılar mı?
Belli oranda evet!
Bakın, son zamanlarda cep telofonuma gelen “Çok yıldızlı bayrak altında yaşamaktansa, ay yıldızlı tabuta sarılmayı yeğlerim” yazılı mesajdan da anlaşılacağı gibi toplum gittikçe kutuplaşıyor.
Üstelik kutuplar arasında sadece sıradan bir “fikri ayrım” yok. Aksine küçük bir kıvılcımla şiddete dönüşebilecek nefreti barındıran “uçurumvari bir ayrım” var.
DTP’nin gerçek yüzü
İŞTE bu oyunun ve ayrışmanın farkında olan Türk Silahlı Kuvvetleri de dün Zafer Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı.
Açıklamayı yapan Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ oldukça net mesajlar verdi:
“Devletin kırmızı çizgileri konusundaki hassasiyetimiz aynı noktadadır. Ulus devlet konusunda halen tarafız. Ülkelerin ve milletlerin bütünlüğünün korunmasının bir bedeli vardır. Türk Silahlı Kuvvetleri; bu bedelde kendisine düşen tarihi görev ve sorumlulukların bilinci içerisindedir.”
Yani, “Anlayan anlasın” dedi.
İlk anlayan ise DTP oldu.
Çünkü Genelkurmay’ın yaptığı bu açıklamadan bir gün önce, terör örgütü PKK’nın yayın organı Roj TV’de, Başbakan Erdoğan’a “Demokratik açılım” konusunda methiyeler düzen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün aksine DTP’li Selahattin Demirtaş haddini aşarak iktidarı tehditle karışık eleştirdi.
DTP; “AKP’nin tutumu kaygı vericidir. Açılım dedikleri şey, bilinen resmi söylemin allanıp pullanmasından ibaretmiş. Demokrasi mücadelesi ilkesel ve vicdani bir duruşu ve elbette ki bedel ödemeyi göze almayı gerektirir. Eğer, bu cesareti ortaya koymaktan kaçacaksanız en çok kaybeden siz olursunuz” dedi.
Gördüğünüz değil mi?
“Açılım ve uzlaşma” diyen DTP hemen nasıl kıvırıverdi.

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...