Horizon Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Kendin bir paket yaparsın geçmişte Deniz Baykal'ın yaptığı gibi , sonra DGM lik olursun. Şimdi kendi başına bir paketleri varmı yok mu ? Bence var , ama bunu önce sürmeden sivil toplum ve diğer partilerle görüşülmesi gayet güzel bir yol. Sonuçta biz paket yaptık gelin destek verin demiyorlar veya bunun için görüşmüyorlar. Tam tersine bu konu hakkında sizin fikirleriniz nelerdir diye görüşüyorlar. Doğal olarak bu görüşmelerin sonucunda ellerinde bir paket varsa daha kesin çizgileri oluşmuş olacak. Bu mesele bir partinin veya hükümetin kendi başına paket oluşturarak çözebileceği birşey değil. Bu tarz bir sorunu çözmek için o şekilde paket oluşturulamaz bana göre. Şu an bile birşey açıklanmadan vatan haini ve bölücü olarak ilan edildi hükümet ve onlarla görüşenler. Maddeler şeklinde bir paket açıklansaydı ne yaparlardı bilemiyorum. Söylediklerinin doğruluğu veya arkasından getirecekleri düşünmeden çok güzel söylüyorsun sg-1 ama , devleti yönetirken heleki böyle bir meselede okadar basit olmuyor heralde ki süreci genel kurmay da destekliyor. Yani burada çok bilmişlik yapıyoruz , hiç gerek yok. -Paket hazırla , "kimseyle görüşmeden kendi başlarına hazırlamışlar , vatan hainleri !" desinler. -Paketi insanlarla görüşerek kesinleştirmeye çalış , "paketi açıklamıyorlar vatan hainleri !" desinler :). Çözümsüzlük veya sırf siyasi görüş yüzünden tüm yollara bok atmaya çalışan insanlardan bıkkınlık geldi. Ama önceden dediğim gibi artık bunlar baya bi azaldı , ona seviniyorum.
Penthesilea Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 demokratik acilim diyip sadece kurt yorungesinde hareket edersen bunun adi kurt acilimidir. etnik kor olmasi gereken bir devlet icin de cok tehlikelidir. akp'ye zerre inancim yok, olanin da aklina sasiyorum. demokratiklesmek kesinlikle gerekli, ama boyle adamlarin elinde, tipki demokrasi gibi demokratik acilim da bir tehlikeden baska birsey degil. icine ediyorlar turkiye'nin, cocuklariniza nasil hesap vereceginizi dusunun gercekten. ben cocugumu burada yapar oyle donerim turkiye'ye eger o zamana turkiye kalirsa, bari cocuk abd vatandasi olsun kacicak bi yeri olsun.
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 çocuğum "sen çocukken de terörden insan ölüyormuş, benim çocuğum olacak hala terörden insan ölüyor" derse nasıl hesap vereceğimi bilmiyorum gerçekten.
Penthesilea Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 teroristlerle masaya oturmayi ben ulkeme yediremiyorum. abdullah ocalan denilen herifin adam yerine konulup roportaj falan yapildigina inanamiyorum. bu olaydan nemalananlar haric kimse terorun devam etmesini istemez, ben de bitmesini istiyorum tabi ki. ama bunun cozumu gidip teroristlerle masaya oturmak degildir, teroristlerin fikrini almak degildir. dtp pkk ile iliskisini kessin, oturulsun her sey konusulsun, tabi sadece dtp olmayacak o masada o durumda, diger etnik kokenlerden de temsilciler bulunacak ve hicbir karar ozellikle bir etnik kokenin lehine alinmayacak. umarim ileride boyle birsey olur ama su an onumuzde bulunanin bunla hicbira lakasi yok. ya bildigin Turkiye'nin en buyuk katilini idam edemediler, herifi koydular o adaya, simdi de sesini cikaran yok adam bildigin basin toplantisi yapacak ya utanmasa. bu nasil bir devlet cidden aklim sasiyor benim.
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 sözle istemek yetmiyor, birşeyler yapmak için çaba sarfetmek gerekiyor. elbette ki herkes memnun olmayacak, şu forumda mağaza kürtçe bilen eleman arıyor diye etekleri tutuşan insan modeli bile var. elbette ki apo ile anlaşma masası değil çözüm ama her yapılmaya çalışılan hareketi vatanın elden gitmesi olarak yoracaksak bu terör bitmez. bunu da son 30 yıla bakıp anlayamayan varsa otursun düşünsün tekrar.
Perfectionist Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Ahahah demokratik açılım tüm Türkiye'ye yarayacak, AB kalitesinde bi demokratikleşme süreci getiricekmiş yani öyle mi? Bunu yazarken kendin inandın mı yazdığına :D Ama bence ülkemizde lazların üzerindeki baskıların ve karşılaştıkları sorunların aşılması için de öcalan ile görüşülmesi on numara bir harakettir.
sir Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 idam edemediler ne abi, idam edilse apodan daha beteri de çıkar, pkk daha da güçlenirdi. iyi ki idam etmediler. "etnik kör" olması gereken devlet, etnik kör olamadığı için, daha doğrusu bir etnisiteyi diğerlerinden üstün tuttuğu için bugünlere geldik zaten. etnisiteler arasında eşitliğin sağlanması, devletin etnik kör olmasının yoludur. siz istiyosunuz ki biz hiç taviz vermeyelim, herşey eskisi gibi devam etsin, sadece kürtler taviz versin ve sorun çözülsün. dünyanın hiçbi yerinde böyle bi barış yok. tamam akpnin elinde sihirli değnek yok, ve belki bu sorun daha uzun yıllar çözülmeyecek, zaten bu öyle tak açılım yapalım şak çözelim diye sonuçlanabilecek bi sorun değil. ama bir niyet ifadesi bile, bir sorun olduğunun ikrarı bile, kürtlerle ilgili bu konuları tartışmaya başlamamız bile o kadar önemli ki. mgk'nın açıklamasını chp ve mhpnin tavrından çok daha makul buluyorum. esas chp ve mhp bu süreçteki rollerini sonraki kuşaklara nasıl anlatacaklar ben onu merak ediyorum.
/Escobar Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Yurtdisinda TC kimligi ile dolasip ben Türkce bilmiyorum diyerek Türk Konsoloslugunda inadina kürtce konusan insanlara acilin bakalim. Is isten gectikten sonra acilan yere vuran coktan vurmus olacak..
Leopar Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 sir said: siz istiyosunuz ki biz hiç taviz vermeyelim, herşey eskisi gibi devam etsin, sadece kürtler taviz versin ve sorun çözülsün. dünyanın hiçbi yerinde böyle bi barış yok. ya iyi guzel taviz verilsin, acilim yapilsin da hangi taviz hangi acilim? ortada somut bi talep var mi? bu ulkenin kurt halki ne istiyor? her kafadan ayri bi ses cikiyor; kimisi federasyon felan diye sacmaliyor, kimisi anadilde egitim diye salliyor. yani tam olarak bu insanlarin ne istedigini biliyormuyuz ki acilim yapicaz? hani dildir kulturdur iyi guzel acilim yapalim da adam gelip "kurtce resmi dil olsun" derse napicaz? ayrica hatirliyormusunuz bilmiyorum ama bu ulkede kurtce kurslari acildi, yani anadil egitimi mumkun. e televizyonda acildi, radyo hakkinda bi bilgim yok ama yerel radyolar falan illaki avardir biseyler. yoksa da acilsin...ama bundan daha fazla ne acilimi yapilabilir?
cihant Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 sir said: "etnik kör" olması gereken devlet, etnik kör olamadığı için, daha doğrusu bir etnisiteyi diğerlerinden üstün tuttuğu için bugünlere geldik zaten. etnisiteler arasında eşitliğin sağlanması, devletin etnik kör olmasının yoludur. E iyi de bu ülkede sadece türk-kürt etnik kökeninden gelen yokki.arnavutu,boşnağı,lazı,gürcüsü,çerkezi bunların hiçbiri halkımız eziliyor,2.sınıf insan muamelesi görüyoruz diye sorun çıkarmadı. Arkadaşım bu sorun 30 yıllık veya sadece PKK'yla sınırlı bi sorun değil,kürtler yüzyıldan uzun süredir ayaklanıyor.PKK kürtlerin 27.ayaklanması mı ne zaten.Sen açılımın kralını da yapsan bu adamlar şartlar olgunlaşınca gene isyan edecek. Tabi bu demek değil ki asalım,keselim.Sen vatandaşının resmi dairelerde işlemlerini anadilinde yapmasını,okullarda seçmeli ders olarak okutulmasını,köylerine anadilinde isim vermesini sağlarsın.Başka kültürel aktivitelerine kısıtlama getirmezsin bunları yaparken de sadece kürtlere yönelik değil bütün etnik kökenleri kapsayan bi şekilde yaparsın işte o zaman açılımın kürt kimliğini koruma faslı zaten sorun çıkarmadan hallolur. Ama dediğim gibi asıl amaç kürt kimliğinin dışlanması değil federasyon-bağımsızlık istemi.
Nefr Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 e konusmadan, adamlari dinlemeden nasil ogrenecegiz ne istediklerini peki? 'acilim' derken sadece cok gizli bir paketten bahsedilmiyor; konuyu konusulabilir tartisilabilir hale getirmek, bir sorunun varligini kabul etmek bile bir adim akp harikalar yaratmadi evet, ama bu batirdigi anlamina da gelmiyor. hicbir parti, hic bir birey tek basina cok ileriye gidemez zaten bu konuda onemli olan gozu kapali satilmislar vatan hainleri diye saydirmayi birakip ne yapilabiliri konusabilmek, ki bu az cok yapilabilir hale geldi edik; birde bu vay sadece kurtler mi var soylemi biraz dayanaksiz degil mi? 12 kusur milyonluk nufustan bahsediyorsun 'sadece' diye. evet tek etnik grup kurtler ve turkler degil belki turkiyede ama kalanlarinin en babasi 2 milyonu goremedigine gore, kurtlerle ilgili daha cok konusuluyor olmasi buradan bakinca cok anormal degil kaldi ki kurtler gibi diger etnik gruplara da ayni haklarin taninmasina itiraz ediliyor da degil, boyle bir talep gelmesi durumunda sakinca yaratacak birsey de degil 'surekli isyan ediyorlar, ne yapsak yine edecekler' olayina girmiyorum bile. bastan kosullara degil genlere baglayacaksak olayi, konusmanin alemi de yok zaten. ayrica kendi icinde celiski iceren bir dusunce o; 'bunca zamandir adamlar isyan ediyor, bunca zamandir hicbirsey yapmadik, e hicbirsey degismedi' derken sadece duruma isyan edenleri suclamak komik
cihant Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Olaylara ülkü ocaklarından fırlamış gibi yaklaşanları zaten ciddiye almamak lazım ancak bide işin dtp kısmı var.Bu adamlar meclise girdiklerinden beri aynı şeyi söylüyorlar.Yani dinleyene yeni bişey yok.Eğitim dili kürtçe olsun,yerel yönetimlerin yetkileri artırılsın,kürtlerin kolluk kuvvetleri olsun demenin altında yatanı görememek için kör olmak lazım.
Aket-Atum Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 "Yılmaz Özdil" said: 27 senedir gazetecilik yapıyorum... Ve, çalışma hayatımın en enteresan "sansür" olaylarından biri geldi başıma... "Açılım"ı destekleyen arkadaşların, iyi okumasını öneririm. * Tatilden döndüm... "Kürtçe" başlıklı bir yazı yazdım. Bugün çıkacaktı. * Şöyle başlıyordu: "Kimimiz Türk, kimimiz Kürt, kimimiz Laz, kimimiz Çerkez... Yahudimiz, Rumumuz, Ermenimiz, Rus gelinlerimiz, Alman damatlarımız; uzatmayayım, ’mozaik’ derler, değiliz aslında, ’ebru’yuz, koskoca bir aileyiz... Ve, ortak bir vatanımız, ortak bir resmi dilimiz var bizim; Türkçe... Bizi, biz yapan." * Şöyle devam ediyordu: "Dünyaya entegreyiz; İngilizce de öğreniriz, Japonca da... Elbette, anadilini de, mesela Kürtçeyi de öğrenmek en doğal hakkıdır yurttaşların... Ama, bu doğal hakkı, ’açılım’ adı altında, ’resmi dil’ haline dönüştürmeye çalışmak, bizi biz olmaktan çıkarmaz mı? ’Bizi bize yabancı’ hale getirmez mi? İki lisanlı toplum olursak eğer... Birlikte yaşamak isteyen, sorunlarını konuşa konuşa çözme iddiasında olan, ancak, birbirinin dilinden anlamayan bir toplumu, hangi tutkal bir arada tutabilir?" * Ve, şöyle bitiyordu: "Silahla beceremeyen bölücülerin tuzağına düşmemeli Türkiye... Kanın durması için teröriste bile şefkat gösterilebilir; bakarsın, tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır... Fakat, farklı dil, kardeşi kardeşe yabancı haline getirir, ki, terörden tehlikelidir." * Yazı buydu. Peki "sansür" nerede? Şurada... * Yazıyı Kürtçe yazmak istedim! * Hayır... Amacım, Türkiye’nin en etkin gazetesinde ilk Kürtçe makaleyi yazan kişi olmak değildi... Yukarıdaki satırları okuyacaktınız ve anlamayacaktınız. Amacım işte buydu. * Araya "ikinci resmi lisan" girdiğinde... Farklı etnik gruplara mensup olan, ancak, Türkçe konuşarak, Türkçe yazarak, Türkçe okuyarak "anlaşan" bir toplumun, nasıl aniden birbirine yabancılaşacağını görecektik... Kanıtı da, bu yazı olacaktı. * E hani sansür? Buyrun... * Kürtçe bilmediğim için, Türkiye Çevirmenler Derneği’ne başvurdum, "Bu yazıyı Kürtçeye çevirmek istiyorum" dedim. "Hay hay" dediler, İstanbul’daki "yeminli tercüme bürosu"nun telefonlarını verdiler. Aradım... "Hay hay" dediler, Kürtçe tercüman bulmak için iki gün izin istediler ve çevirme ücretinin de 180 lira artı KDV olduğunu belirttiler... "Hay hay" dedim, fatura bilgilerimi gönderdim, yazımın Kürtçe tercümesini beklemeye başladım. * İki gün sonra... Türkiye Çevirmenler Derneği’nden aradılar... "Kürtçe tercüman bulduklarını, hatta 8 tane Kürtçe tercümana başvurduklarını, ancak 8 tercümanın da bu yazıyı Kürtçeye çevirmek istemediğini" söylediler... * Allah Allah! Niye birader? "Yazının içeriğini uygun bulmamışlar!" * (Bu arkadaşlar "yeminli" tercüman ama, yeminleri bi acayip... İçeriğini beğenirlerse, tercüme ediyorlar, beğenmiyorlarsa, etmiyorlar... Sanırsın, tercüman değil, sansür kurulu!) * İşte böyle... Terör, bizi bölemez. Lisan, böler. Cart diye. * Bizi bize yabancı eder. Kanıtı da bu yazı.
El-Barto Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Yalan söylemiş yılmaz özdil, öle cümleyi satır sonundan devam ettircek bi yazı asla yazmaz. Bi kere yazı burdan göçüyo :D
Horizon Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Adamın yazıları zaten enter,space den dolayı yeterince uzun , bir de 2 kere copy/paste yapıyorsunuz. Ayıp.
Sam Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 bizim guild'de var aynen böyle bir tip, en sonunda officer'ın biri "daha az enter kullanmaya ne dersin?" diye sordu önceki gün.
DeaN Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Önce ingiliz pasaportları eşliğinde şeyh sex said'ler ortaya çıktı, sonra amerikan silahlarıyla pkk terörü, sonra yakalandı apo mahkemede "kullanıldım" dedi Şimdi ise ekonomik bir sorunu olan bölgede kimlik sorunu adı altında bir sorun yaratıldı, nasıl olduysa baya destek aldı, ülkemiz demokratik bölünme sürecine girdi. Hayırlara vesile ola...
Apis Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Yahu benim anlamdığım bu açılımı müzakere ediyorlar, tartışıyorlar vs. Ama kimle? Bu insanlar ne diyor? Ne konuşuluyor? Ne ne konuşulduğunu, nede ne tartışıldığına dair fikrimiz yok. Bırak paketin tümünü yada ucunu, en azından bunları açıklasalar. Ergenekon'dan sonra etrafı aylarca bulandırıp elde somut hiçbirşey olmayan bir konu daha.
sg-1 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 @horican, vatan haini kısmını deşelim: şu an memlekette mhp dışında kimse bu pakedi daha içeriğini bile görmeden kesin dille reddetmiyor (yani görünen o ki ordu da bu işe sıcak bakıyor) ki konumları gereği mhp'nin de böyle davranması normaldir zaten. vatan hainliği suçlamasını da onlar yapıyor. bir de öcalanla veya pkkyı reddedemeyen bir dtp'yle konuşulmasını istemeyenler var, ki ben bunlardan biriyim, açılıma değil ama getirebilecek olduklarına karşıyım. İçerikte ısrarcı olmamın sebebi bu. açılım ama nereye kadar, her kafadan bir ses çıkarken kimin açılımı? bu mesele kesinlikle hükümetin tek başına altından kalkabileceği bir mesele değil, ama elini taşın altına koyması gereken hükümettir. yol haritasını belirleyecek olan bebek katili değil, hükümettir. sonuçta ağzı olanın konuşmasını engelleyecek olan hükümettir. tekrar tekrar söylüyorum, yine söyleyeceğim, ortada sadece "demokratik açılım / kürt açılımı" diye bir tanım varken, içeriği belli değilken, herkesin kendi açılımını yaparken bu iş olmaz. çocuk ölü doğmasın, bişeyler yapılsın, ama herşey ŞEFFAF olsun. dışarıya "açılım" denen şeyin kapalı kapılar ardında ne olduğunu bilmek hakkımız.
calimero Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 faşizmin, hoşgörüsüzlüğün bu kadar zihinlere zerk edildiği bu ülkede böyle süreçler sancılı geçecektir elbet. Gönül isterdi ki bu açılımları abd nin zoruyla ya da istemesiyle değil kendiliğimizden yapsaydık. yine de sevindirici bu gelişmeler. zaten 1-2 nesil sonra bu başlıkta (negatif yönde) yazan arkadaşların tarzında kimse kalmaz. kimse kürt sorununu hatırlamaz. balık hafızalı bir milletiz zira. bazen işe yarıyor balık hafızası...
Horizon Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 sg-1 Vatan haini olayını genel olarak belirtiyorum. Yani hem siyasi partilerve kişiler olsun hem burada forumdaki kişiler olsun hem de sokaktaki insanlar olsun. Her kafadan tabiki her ses çıkacak , herkes ne düşündüğünü söyleyecek tabiki. Bu olmadan nasıl bir uzlaşı , doğru yol ya da en doğru yolu bulabiliriz ? Sağlıklı olan her insanın düşündüklerini rahatça söyleyebilmesi zaten. Ama her düşündüğünü söylemek , birilerini direk vatan haini ilan etmek değildir. Ya da yapılan görüşmelerin ülkeyi bölecek olmasını kesin bir dille iddia etmek değildir. Dikkatini çekerim ki gelişmeleri takip ediyorsan.. hükümetin yetkili kişileri artı cumhurbaşkanı kesinlikle muhattap imralı değil , halktır dedi. DTP eğerki bu derece büyük potansiyelde seçimlerde destek görmeseydi ozaman ben de görüşülmesinin yanlış olduğunu düşünebilirdim , fakat bu derecede oy alan bir partinin (ki oy aldığı insanlar bu sorunun ortasında olanlardır genel olarak) kaale alınmaması veya en azından konu hakkında ne düşündüğünü veya söylediğini dinlememek çok çok daha büyük bir hata olur. Sivil toplum örgütleri ile , yazarlarla , gazetecilerle görüşülmesi nekadar kapalı kapı oluyor ben onu anlayamadım. Komplo teorisi üretmekse olay sonu yok zaten. Biz daha açılım sözü çıktığı anda kıyamet koparttık , bırakında böyle önemli bir sorunda bir süreç işlesin ve önümüze sunulacak şeyi bekleyelim sabır ile. Sonuçta yapılan şey meclis , anayasa mahkemesi vs. gibi devletin tüm kurumlarından bağımsız ve etkilenmeden resmileşemeyeceğine göre , atılan iftiralar siyasi düşmanlık ve siyasi çıkardan öte birşey değil.
Tenekeadam Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Benim anlamak istediğim şey şu,başbakan bugün terör sorununa çözüm arıyoruz demiş.Dağda bulunan pkklı nasıl dönecek?Kesk genel af istemiş.Zaten dağdaki teröristlerin teslim olmasının tek yolu budur.Bu millet bunu kabul edecek mi? Hadi af çıkardık,geri döndüler ya suriyelisi,ıraklı,iranlısı ne olacak?Onlara vatandaşlık mı vereceğiz? Ayrıca bir terör örgütünün barış isteği ne kadar inandırıcı olabilir? Bu kadar cesaretle,terör bitecek diye bağırmalarının tek bir sebebi var,abd. Yaratılan havaya göre,taviz verecez abd pkkyı tasfiye edecek.Sonra güllük gülistanlık olacaz.Aya koloni kuracaz.Güneş sistemi dışına çıkacaz.Aramızdan mehdi çıkacak. Tamam ama hangi tavizleri vereceğiz?(1 tanesi genel af olur büyük ihtimalle.) Tamam ama abd karşılığında ne istiyor?
Laurelin Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 21, 2009 obama arabasina blingli altin jant istiyormus
Öne çıkan mesajlar