calimero Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 said: ABD’ye "Work and Travel" (Çalış ve Gez) programları kapsamında gelen Türk öğrencilerin dramına hergün bir yenisi ekleniyor. Alaska’da köle gibi çalıştırılan bir Türk öğrencinin akıl hastanesine kaldırıldığı, üç gün müşahade altında tutulduktan sonar şizofrenik paranoya teşhisi konduğu ve çok zor koşullar altında Türkiye’ye gönderilip tedavi altına alındığı öğrenildi. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu(TADF) mahsur kalan 30 kadar öğrenciyi New York’ta çeşitli ailelerin yanına yerleştirdi. Work and Travel mağduru öğrencileri tesbit etmek için bir çağrı yaptı. Çağrıya ABD’nin dört bir yanında sokakta kalan, işsiz olan ve köle gibi çalıştırılan öğrencilerden yüzlerce ihbar mektubu geldi. Mağdur durumda kalan öğrenciler kendilerini dolandıran aracı danışmanlık şirketleri aleyhinde hem ABD’de ve Türkiye’de yasal işlem başlatıp dava açmaya hazırlanıyor. Work and Travel" (Çalış ve Gez) programıyla çocukları ABD’de bulunan aileler ise endişe içersinde çocuklarına ulaşmaya çalışıyor. Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe de, konuyla ilgili olarak daha önce yaptığı açıklamada, "Türk öğrencilere ABD’de 21’inci yüzyılda köle muamelesi yapılıyor, Kunta Kinte gibi çalıştırılıyorlar " demiş ve ABD’nin dört bir yanında mahsur kalan kötü şartlarda çalıştırılan öğrencilere yardım etmeleri için ABD’de yaşayan Türkler’e çağrıda bulunmuştu. -"ARKADAŞIMIZ ALASKA’DA ÇILDIRDI"- Şu anda ABD’nin Alaska eyaletinde balıkçılık firmasında köle gibi çalıştığını söyleyen Soner Özmeşe’de yetkililere yazdığı e- postada ise şunları söyledi: "Ben 2007 de ve bu sene olmak üzere 2 kere bu programa dahil oldum. İlkinde Ohio’da fuar işinde çalıştım, orada eğlenceli zamanlar geçirdim, pek para kazanamadım. Bu senede dil okulu için gerekli parayı çıkartabilmek içın, Alaska yı tercih ettim. Fakat geldiğimiz günden beri yaşadıklarımız tam bir dram. Temmuzun başında balık sezonunun açılması ile sabah 05.00’te işe başlayıp akşam 16.00-17.00 gibi işi bırakıyoruz. bu tempoda daha önce hiç çalışmamış üniversitede öğrencileri olarak, kolumuzu kaldıracak halimiz kalmıyor, yavaş çalıştığımızı düşünen müdürlerin kötü sözleri de bu yorgunluğun tuzu biberi oluyor. Bizimle birlikte gelen bir Türk arkadaşımız bu yorgunluğa ve kötü muameleye daha fazla dayanamadı, ruhsal sorunları oluştu diğer bi arkadaşımızın refakatinde akıl hastanesine yatırıldı. Hastanede 3 gün müşahade altında tutulduktan sonra, şizofrenik paranoya teşhisi kondu. Çok zor koşullar altında Türkiye’ye gönderdik ve orada tedavi altına alındı. Bize yapılan bu kötü muameleden ve arkadaşımızın başına gelenlerden hepimiz çok rahatsız olduk, ve hepimiz burdan gidebilmek için gün sayıyoruz. Başka işler bulmaya çalışıyoruz. Bizi buraya yollayan aracı firmalar hep bize burdaki eğlenceli ortamdan basit işlerde çalışıp, gezebileceğimizden bahsediyorlardı; fakat karşılaştığımız manzara tam bir köle pazarı. Bu yaşadıklarımızın başkaları tarafındanda yaşanmaması için sizden bunu yetkili makamlara bildirip work and travel programı hakkında daha detaylı bir çalışma yapılıp, aracı firmaların denetlenmesini rica ediyorum." "BENİ ’YURT’ DİYE ORMANLIK ARAZİYE BIRAKTILAR"- Bengü Durgun ise, Yurt yerine ormanlık bir arazinin ortasına bırakılan arkadaşı için şöyle konuştu: "Yine bu programla buraya gelmiş olan Aybüke ile iletişime geçtim.Bunun gibi birçok problemle karşılaşmış; ama düşündüğümüzden daha çok korkmuş durumda. Kendisini dinlediğimde: Öncelikle İstanbul Taksim’deki bir şirket aracılığıyla buraya getirildiğini, kendisini Boston’da 1 saat bekletildikten sonra ki havaalanında direkt karşılamamışlar. Danışmanlık firması bir öğrenci yurduna yerleştirileceğini söylemiş, burada ulaşım, yemek, telefon gibi ihtiyaçları karşılanabilecek bir yurt vaadi vermişler, ancak ormanlık bir arazinin ortasında, marketten birkaç mil uzakta, telefon açamadıkları ve açıkınca dahi dışarı çıkıp yürünemeyecek mesafede bir yere yerleştirildiğini söyledi. Bahaneleri de ’yurtta yer yoktu’ demişler. Çalışacağı yeri bir restoran olarak söylemişler ve sonuçta iş olanaklarının genişliğinden bahsetmişler. Ancak geldiğim yer kocaman bir Park ve hava güzelken hizmet veren bir yer, çok yağışlı bir bölgeymiş o sebeple ’sezon zaten çok sürmüyormuş’ dedi. Kendisinin bir ihtiyacı var mı diye sorduğumda KLM’den Türkiyeye dönüş biletimi öne aldırmak istiyorum çünkü burada olan diğer 2 Türk arkadaşımda aynı şekilde mağdurlar ve ’biletlerini öne aldırdılar’ dedi." -"KIZ KARDEŞİM BİNADA ERKEKLERİN ARASINDA TEK KIZ"- Yurt yerine ormanın ortasına bırakılan Aybüke Gökenç’in ablası Gökçen Gökenç’ de konuyla ilgili Türk Amerikan Federasyonu Derneği yetkililerinle temasa geçerek kızkardeşi ile ilgili endişelerini dile getirdi. Gökenç , "Konuyla ilgili gazetelerde okuduğum haber beni önce üzdü, sonra sizlerin varlığını farketmek ise biraz içimi rahatlattı. Kızkardeşim, 21 Ekim 2008’de Newhempshire Salem e gitti. Sodexo da çalışmak üzere. Önce öyle bir eve konmuş ki, ormanın ortasında ve bina erkekle dolu. Tek kız kendisi...Burdaki yurtdışı eğitim danışmanı şirketinden bişeyler yapmasını istedim, bunu söylersem bana gülerler deyip, benim halletmemi söyledi. Neyse,ben görüştüm ordaki yetkililerle, bugün itibariyle bir kız arkadaş geldi yanına, biraz rahatladık. Cep telefonu edindi, birkaç kez görüştük sonra kart kendi kendini iptal etti, ne o arayabiliyor, ne biz arayabiliyoruz.O fırsat bulup arayana kadar da azap çekiyoruz.’’ Dedi. -"MAĞDURUM YARDIM EDİN"- Mağdur öğrenci Samet Yiğit ise, Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu (TADF) Başkanı Kaya Boztepe’ye gönderdiği mesajda yardım istedi. Yiğit, " Merhabalar.2 haftadır Amerikadayım buraya Work and Travel programıyla geldim ve mağdur durumdayım bana yardım edin . Şu an Washingtondayım.’’ Dedi. Work and Travel mağduru öğrenciler kendilerini dolandıran şirketlerin adlarını vererek bu şirketler hakkında kanuni işlem yapılmasını istiyor. Eski bir Work and Travel mağduru olan Melis Özer ise " Work&Travel kapsamında yaklaşık 2 sene önce aynı şekilde giden öğrenciler arasındayım. Aynı mağduriyeti yaşadım" diye konuştu. Alıntı: Milliyet gg Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Yani bağımsız olarak patronlar ırkçılık yapıyorsa tamam şikayet etsinler falan da, nerede çalışacağını kendin seçmiyor musun zaten? Alaska'da saat başı para iyi diye biliyorum, "ne kadar zorlayabilirler ki" diyip tempoyu kaldıramamış olabilir adam. Dolandırıcılık zaten bambaşka bir konu, araştırmak lazım şirketi biraz. Sırf ucuz diye gidip böyle kalmak var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 AHMET! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Laorx Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 iyi araştırmadan cahil cahil gidilirse olucaklar kaçınılmaz. Alaska'ya giden adam başına ne geliceğini bilmesi lazım, ben en yakın arkadaşımı binkez uyarmama rağmen gitti ama o işkenceyi kaldırabilcek bi adamdır kendisi hehe:) Onun dışında bin tane faktör var orada adamı etkiliyen, her sene çıkıyo ağlayan zırlayan oralarda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cons Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 "Türk öğrencilere ABD’de 21’inci yüzyılda köle muamelesi yapılıyor, Kunta Kinte gibi çalıştırılıyorlar " bu ne abi ahahahhahaah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 köle isaura, kunta kinte dostum yaş kaç:P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tenekeadam Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Benim arkadaş san diegoda şimdi.Bisiklet sürüyor asadasd Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fin Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 AAHAHHA bi yerinde patlasin tuna :< WAT diye yirtindin o kdr Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 hırsızın hiç mi suçu yok yahu? sonuçta vaat edilenler verilmemiş firmalar tarafından. bu "yalan" oluyor. ticari bir yalansa da kendisine "dolandırıcılık" diyoruz. kafa tersden mi çalışıyor sizde anlamıyorum ki.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 abi şirketlerin çoğu gidene kadar güzel güzel konuşur. oraya gittikten sonra tek başınasın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Baggio Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Ractamainus said: hırsızın hiç mi suçu yok yahu? sonuçta vaat edilenler verilmemiş firmalar tarafından. bu "yalan" oluyor. ticari bir yalansa da kendisine "dolandırıcılık" diyoruz. kafa tersden mi çalışıyor sizde anlamıyorum ki.. İyi de "Work & Travel'da" işkence edilip dram yaşamış olmuyorsun o zaman, ne oluyorsa senin burada dolandırılmandan oluyor. Milletin işine geldiği gibi haber yapmasına benim lafım. Bildiğin dolandırıcılık haberi bu. Alaska mevzusu bambaşka zaten, kişisel tercih. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ractamainus Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 haber de gayet buradaki firmaların dolandırıcılığı üzerine.. kimse amerika'daki firmalara çamur atmamış ki.. adamlar orada köle gibi çalıştıkları için amerikan firmalarını suçlamıyor zaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 kimse oraya zorla götürülmüyo. internet çağında ordaki durumlardan haberi yoksa kendi salaklığı tamamen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 zorla goturulmemesi vaad edilen seyleri alamayinca haksiz duruma dusecegi anlamina gelmez. o tarz firmalarla ne kadar muhattap oldunuz bilmiyorum da, acik ara dolandiricilik yapiyorlar.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Mağduriyet demem ben buna. Hele kölelik hiç demem. Work and Travel'cılar ellerinde tüfekler kırbaçlarla zorla toplamıyor ki öğrencileri. İnsanlar kendi iradeleriyle gidiyor. Alaskada saatine 10 dolar ödüyorlar böyle work and travella gelen insanlara. Günde 12 saat çalışsan 120 dolar eder. Ayda 2.400 dolar para eder haftasonu hariç her gün çalışırsan. Az para mı? Araştırmadan gidersen olacağı budur. Internette her yerde yazıyor hangi işte günlük ne kadar çalıştırıyorlar ne para ödüyorlar nerde konaklatıyorlar vs. Artı bin tane forum var bu işle ilgili insanlar tecrübelerini ve önerilerini yazıyor. Hiç araştırmadan aç gözlülükle alaskaya gidersen olacağı budur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DRaGoN_SLaYeR Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 geçen sene ben de deli gibi çalıştım, son ay haftada 80 saate yakın çalıştım, gayette mutluydum, gelsin paracıklar ohh ohh modundaydım. köle gibi çalıştırılıyorlar fln denmiş de, benim çalıştığım otelde türklerden beter koşullarda çalışan bir çok amerikalı wardı, bildiğin amerikalı, hispanic ya da zencü ya da kızılderili deil bildiin white american. şirketlere gelince benim konuşmuş olduğum bütün şirketler şunu belirttiler, bak böle böle iş, ama şöyle bişey mümkün, oraya gidersin, adam seni beğenmez 2 gün sora çıkartır işten, ya da 1 gün geç gidersin adam yerine eleman alır cart curt :) walla benim gittiğim şirket çok iyiydi, ordayken bile zırt pırt iyimisiniz bi sorun warmı diyip duruyolardı =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Salak adam hic sormadin mi kendine "yahu Alaska'da cok para kazaniliyor, neden veriyorlar acaba bu parayi, kara kasim kara gozum icin mi?" diye. Tabi kopucak elin. Bok muamelesi gorecegini bile bile gidiyor bircok insan work and travela. Ha dolandirilmak ayri mesele, ama onun ABD ile alakasi yok ki, Amerikan ruyasiyla da alakasi yok. Bildigin adami dolandiran Turk sirketleriyle alakasi var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Mum_Chamber said: zorla goturulmemesi vaad edilen seyleri alamayinca haksiz duruma dusecegi anlamina gelmez. o tarz firmalarla ne kadar muhattap oldunuz bilmiyorum da, acik ara dolandiricilik yapiyorlar.. vaad edilen şeylerin çoğunun patladığı da internette yazıyo ki abi. yeni bi 2 saatini ayırıp google "alaska work and travel" yazıp okusa görür bunları Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mighty_THoR Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 alaskada 10 değil 21 dolar ödüyorlar ama zaten gitmeden ortamın ne olduğu biliniyor ben gitmedim ama work and travella alaskaya gidersem şuursuz çalışacağım gerçeğini biliyorum bunlar cahil cühela gitmişler müstehaktır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aket-Atum Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 27, 2009 geçen yaz bir arkadaşım gitti work and travel ile baya eğlenceli geçti diyordu. ama o gitmeden önce taksimdeki bürolarına onunla beraber bir yada iki kere gitmiştim, orada ilgilenen bir adam vardı. belki o gün canı sıkkındı, bir şeye morali bozuktu bilemem de mahkeme duvarı gibi suratla da konuşma be adam. insan bir güler, iyi günler der bir şey der. adam sanki bir an önce gitseler de uğraşmasak daha fazla der gibi konuşuyordu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lopeth Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 alaska work and work zaten, gitmeyin Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 gidin abi, niye gitmeyin. ha ama millet alaskada oohh dağ bayır temiz kutup havası oooh diye gidiyo ondan çıkıyo problem. gold kasacaksanız gidin yani. başka bişey yok çünkü Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Innuendo Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 abi american dream saniyorlar, arastirmadan "aaabiii alaskada balikcilar binlerce dolar aliyormus" diye sazan gibi atliyorlar. evet cidden iyi para kazaniliyor ama essek gibi calisman lazim. kolelikle felan alakasi yok. paraya bakmadan once ise bir bakacaksin nedir ne degildir diye. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Horizon Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 "kölelik" anlamını bilmeyen Türk basını FTW ! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 28, 2009 fede said: gold kasacaksanız gidin yani. AHAHAHAHAH Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar