asinanyavuz Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Selamlar efenim, İlk yaz akşamı can sıkıntısı yemek tutorialım ile karşınızdayım. Bu akşam ki deneysel yemeğimiz tex-mex mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden, hafif mi hafif, lezzetli mi lezzetli Fajita olacak. Normalde tortilla ile servis edilen fajita, benim tamamen almayı unutmam sebebiyle, krep ile servis edildi. Krepin yapım aşamaları da böylece bu nadide tutorialda yer bulmuş oldu. Başlamadan önce, topikteki fazlaca fotoğraf içeriğinin kota düşmanı olduğu uyarısını yapmayı boynumun borcu bilirim efendim. O zaman sözü fazla uzatmayalım, ve tarifimize geçelim :p Öncelikle mutfakta geçecek uzun saatler sebebiyle ses çıkartıcı bir alet olan bilgisayarımızı mutfağa kuruyoruz: Mutfakta Bilgisayar Bilgisayarımızı açıp, Spotify'ı çalıştırdıktan sonra, yemek pişirmeye başlayabiliriz. Öncelikle ekipmanlarımızı tanıyalım: Ekipmanlar İki adet tava. Biri sote tavası, diğeri krep tavası. Doğrama tahtası, narenciye sıkacağı, bıçak ve eti marine edeceğimiz sosu koyacağımız cam kap. Malzemelerimize göz atmadan önce tarifimizi kısaca bölümlere ayıralım. Öncelikle eti marine edeceğimiz sosu hazırlayacak, sonra etlerimizi hazırlayacak, daha sonra etler marine olurken diğer görevlerimizi tamamlayacağız. Şimdi o zaman malzemelere göz atalım, bu malzemeler hep yaklaşık, 2 kişilik tükettik biz, çoğunu ben yemedim abime yedirdim not düşeyim bunu da. Malzemeler Sayacak olursak,Marine edeceğimiz sos için kullanacağımız: [list] [*] Çeyrek su bardağı üzüm sirkesi [*] Bir çay kaşığı beyaz biber [*] Bir çay kaşığı kekik [*] Bir çay kaşığı kimyon [*] Bir çay kaşığı tuz [*] Bir çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber [*] Bir çay kaşığından fazla belki bi tatlı kaşığı kadar sarmısak tozu, ya da 3-4 sarmısağı ezip de kullanabilirsiniz [*] Yarım su bardağı zeytinyağı [*] Bir su bardağı bardak su [*] Birazcık kişniş yaprağı (olmasa da olur) [*] Bir portakal [*] Bir limon [*] Bir tutam karanfil (ben unutmuşum bunu da, evde de yokmuş, kullanmadım) [/list] Krep için kullanacağımız: [list] [*] Bir paket Kenton Krep Yap (Tuzlu) [*] 400 ml kadar Süt [*] Birazcık sıvı yağ [/list] Fajita için kullanacağımız: [list] [*] Kişi sayısına göre ayarlanacak dana kontrafile, ince şerit kesilmesini rica ederseniz güzel olur. Ben 150 gr kullandım. [*] Bir kaç büyük yeşil biber dolmalık falan da olur [*] Bir kaç kırmızı biber [*] 1 soğan (fotoğrafta yok) [/list] Ayrıca oradaki domateslerin tarif ile herhangi bir alakası yok, yemek için varlar onlar :) O kasenin ilerleyen saatlerdeki hallerini de görebilirsiniz. Malzemeleri tanıdıktan sonra, marine edeceğimiz sosu hazırlamaya başlayabiliriz. Öncelikle 1 bardak suyu kabımıza boşaltıyoruz. Suyu Boşaltalım Daha sonra limonumuzu ve portakalımızı ortadan ikiye keserek, sularını bir sıkacak yardımıyla sıkıyoruz. Sıkacak Daha sonra narenciye sıkacağı vasıtasıyla elde ettiğimiz suları, cam kasemizin içine boşaltıyoruz. Kase oldu sarıı Bir sonraki aşamada, elimizdeki kişnişten birazcık alıp iyice kıyıyoruz, ve malzemeler kısmında saydığımız tüm baharatları bu aşamada kasemize boşaltıyoruz. Ama yağa henüz dokunmuyoruz. Kişniş kıyması ve karman çorman kase oldu. Şimdi bu haldeyken kasemiz, yağı bir elimize alıyoruz bir elimize de karıştırıcı aparatımızı alıyoruz. İyice karıştırırken yavaş yavaş zeytinyağımızı sosumuza ekliyoruz. Ondan sonra da iyice çırpıyoruz. çırp çırp Artık marine sosumuz hazıır! Şimdi sırada etlerimizi marine etmeye hazır hale getirmek var. Kasabımızdan marketimizden aldığımız eti ince şeritler halinde kesiyoruz. Fazlasını buzluğa kaldırmak üzere buzdolabı poşetine koyuyoruz :) Etlerin boyutu, şeritlerin kalınlığı falan Tabii ki ince halinin daha güzel olduğuna inandığım için ben ince ince kesmeyi tercih ettim, istediğiniz kalınlıkta kesebilirsiniz. Etleri hazırladıktan sonra, (burada bi parantez açmakta yarar var, etleri marine edeceğimiz sosa koymadan önce sosu bi 5-10 dakika bekletiyoruz ki kendine gelsin), sosumuzun içine koyup dolaba kaldırıyoruz. Minimum 30 dakika olmak üzere (ki bu çalışmada 1 saat beklettim enfes oldu :)) sosta bekleteceğiz. Bu arada boş durmamak için, tortillasızlık sebebiyle yapacağımız krepe geçiyoruz. Krep Malzemeleri Kenton'un Krep Yap'ının tuzlusu var olduğu için onu kullandım. Arkasında yazdığı üzere, işaretli yere kadar sütle doldurup çalkalıyoruz o kutuyu. Daha sonra lojistik hazırlığımızı yapıyoruz. Mesela hazır krepleri çıkaracağımız tabağa peçete koyuyoruz ki yağını birazcık emsin falan. Bu arada bi domates kasesine bakış atalım :) Hmm azalmış biraz Neyse, öncelikle krep tavamızı biraz ısıtıyoruz ve şöyle minik miktarda yağ gezdiriyoruz üstünde ki krebimiz tavaya yapışmasın. Şu kadar yağ yeterli oluyor Tavamız ısındıktan sonra krep karışımımızı çok kalın olmayacak şekilde döküp, yerçekimi vasıtasıyla biraz tavayı eğerek tavaya yayıyoruz ki çok kalın olmasın. Kızarınca bi tarafı, bir spatula vasıtayıyla çevirip diğer tarafını kızartıyor ve alıyoruz. Bu kadar basit. Tabi bu arada patiye falan dalarsanız böyle yanıyor hemen. Yanık vs Sağlıklı Krep Bu şekilde bi paketten 5-6 tane krep çıkıyor. Kreplerimizin son hali bu şekilde oldu: Etler hala marine olmaktayken bu arada biz fajita için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Öncelikle soğanımızı ikiye kesiyoruz. Ya da elimizde yarım soğan varsa onu da kullanabiliriz. Ellerinizin bi kaç gün soğan kokmasını istemiyorsanız eldiven kullanabilirsiniz. Sonra ince ince yarımdairelere dağılacak şekilde doğruyoruz. Daha sonra bu şekilde parçalarına ayırıyoruz soğanı. Soğanlar hazır olduğuna göre biberleri doğramaya geçebiliriz. Öncelikle tepelerini ve çekirdeklerini çıkartıyoruz. Sonra aynı şekilde de biberleri ince şeritler halinde doğruyoruz. Yalnız doğrarken dıştan kesmek yerine içten kesiyoruz ki daha kolay kesilsinler. Biberler de hazır olduktan sonra elimizde şöyle bir tabak olmalı Bu arada orada burada patide 1 saatimizin dolmasını bekledikten sonra, sote tavamızı öncelikle ısıtıyoruz biraz. Isınan Tava Daha sonra dolaptan çıkarttığımız etleri tavamıza atıyoruz. Etleri tavaya attık 5 dakika kadar, ya da sevdiğiniz kadar pişirdikten sonra daha sonra tekrar tavaya almak üzere etlerimizi bi tabağa çıkarıyoruz. Ben iyi pişmiş et sevdiğim için bu hallerdeyken çıkardım Etleri çıkardıktan sonra hemen biberlerimiz ve soğanlarımızı tavamıza atıyoruz. Ve bir iki dakika kadar tavamızda çeviriyoruz. Biraz soğanların rengi değişince diğer adıma geçeceğiz. Tavaya attık biberleri soğanları http://i358.photobucket.com/albums/oo28/jatha/P1010586.jpg Soğanlar biraz renk değiştirince, tabağa çıkardığımız etleri tekrar tavaya geçiriyoruz. Ve marine etmek için kullandığımız sostan yarım bardak kadar tavaya ekliyoruz. Bu halde sosu biraz emene kadar çevirmeye devam ediyoruz. Sosu emdikten sonra, fajitamız hazır! Afiyet olsun. Domates kasesinin son haline gelince :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
urmesque Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 ellerine sağlık! bi ara hatırlat krep tarifi vereyim dsf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
wildpervert Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 ocak çok güzelmiş (a) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pogodi Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 oha emek var ! ellerine sağlık ^^ ben de fayansları beğendim çok ahah Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Emaleth Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 bravo. bravissimo!! (tu) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
555 Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 çok lezzetli görünüyo. fajita muhteşem bişi zaten,hele kokusu fln,oh mis. +rep Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eight Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Dostum sabancıda yürürken arkana dikkat et. Her an kaçırılıp mutfağa kapatılabilirsin. /salya Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
EagleEye Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 eti marine etme olayı her et pişirme esnasında uygulanmalımı yoksa bu sos fajitaya özel bişimi mesela mangalda et yapmadan önce böle sosta falan bekletmek ne kadar lezzet katar, farklı tarifler varmı vs vs Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaniLLe Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 basarili tarif ama krep icin hazir tarif kullanmak i ih(td) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 yok o sos fajitanın marine etme sosu sadece diye biliyorum. pişirirken istediğin gibi pişirebilirsin eti. damak tadına göre işte :p alternatif tarifler konusunda bi fikrim yok ama :/ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
utopia Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 krebi kendin yapmasan bile mükemmel bir tarif, en yakın zamanda deneyeceğim (Y) ama tortilla alıp lkgj. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lancelion Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 üşenmeyip yapmak lazım =( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
CusTodeM Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 güzel olmuş ellerine sağlık. Allahtan bana yapan 2 aşçı var :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 başarılı bi ev fajitası :D tebrikler orjinalinde fajitayı koyduğunuz özel aparatta ısıtılır sebzeler altına koyulur etler üstüne dökülür ve fajita bahartı ile hazırlanmış özel sos o sıcak tavanın üstündeki etlere dökülerek mükemmel bi koku yayar ve fajita siz bitirene kadar pişmeye devam eder. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Tenekeadam Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 24, 2009 Takdir ettim. Yapan olsa da yesek. :( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 facaytaaaaaaaaaaaaaa!!! ayrica sogani eldivenle kesen adama sef demem ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 Eline saglik da 1 saat eti sosta bekletmeye marine denmez ama. Sen sosa bulamissin. Alip o sosla harli ateste pisirseydin de ayni tadi alirdin (harli ates -> dokum tava, tabi dokum tavayi istanbulda zor bulursun herkes teflonla karistirip satiyo). Veya icine koyduklarini piserken koysaydin da ayni tat olurdu. Marine dedigin minimum 1 gundur, facayta gibi ince etleri marine etmeye gerenk bile yok. Bi de etleri tabaga alirsan kururlar. Onun icin sureleri iyi ayarlayarak hepsini tek bir tavada, kenara ayirmadan yapman lazim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
burtonesk Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 eline sağlık efsaneymiş^^ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Asteroth Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 Hakkaten insanın canı çekiyor yahu. +rep Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 et kurumadı ama, sonraki o marine sosu emdirince güzel oldu baya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
balon Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 25, 2009 yani başta dalga geçmiştim tiki dürümü vs diye ama yani tiki miki gideri olan bir yiyecekmiş gerçekten . canım çekti resmen , eline sağlık . YAPSAN DA YESEK! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
riglous Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2009 Ben mi kaciriyorum; bu tutorial'larin amaci "ahanda yaptim, ben de yemek yapabiliyorum"dan cok, bilmeyenlere nasil yapilacagini ogretmekti sanirim. Bilmeyenlerin yanlis ogrenmesindense, tavsiye niteliginde mesaj atmak kadar dogal bir sey dusunemiyorum ben. Ha ufak bir tavsiyeye bile cemkiriyosa tutorial'i yazan... Ranch sosunda boguluyorum diye bagirirken, diline tabasco surulsun emi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
vaniLLe Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2009 nerde cemkirmis, göremedim ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Kojiroh Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2009 ALLEAAAAAHH Vakit bulduğum ilk anda yapıyorum +rep (tu) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
burtonesk Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Temmuz 26, 2009 bu topic dahil asinanyavuzun çemkirdiğini hiçbir yerde görmedim ben şimdiye kadar=) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar