Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Fajita ve Hazır Krep [Fotoğraflı!]


asinanyavuz

Öne çıkan mesajlar

Selamlar efenim,

İlk yaz akşamı can sıkıntısı yemek tutorialım ile karşınızdayım. Bu akşam ki deneysel yemeğimiz tex-mex mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden, hafif mi hafif, lezzetli mi lezzetli Fajita olacak. Normalde tortilla ile servis edilen fajita, benim tamamen almayı unutmam sebebiyle, krep ile servis edildi. Krepin yapım aşamaları da böylece bu nadide tutorialda yer bulmuş oldu.

Başlamadan önce, topikteki fazlaca fotoğraf içeriğinin kota düşmanı olduğu uyarısını yapmayı boynumun borcu bilirim efendim.

O zaman sözü fazla uzatmayalım, ve tarifimize geçelim :p

Öncelikle mutfakta geçecek uzun saatler sebebiyle ses çıkartıcı bir alet olan bilgisayarımızı mutfağa kuruyoruz:

Mutfakta Bilgisayar




Bilgisayarımızı açıp, Spotify'ı çalıştırdıktan sonra, yemek pişirmeye başlayabiliriz.

Öncelikle ekipmanlarımızı tanıyalım:

Ekipmanlar

İki adet tava. Biri sote tavası, diğeri krep tavası.


Doğrama tahtası, narenciye sıkacağı, bıçak ve eti marine edeceğimiz sosu koyacağımız cam kap.



Malzemelerimize göz atmadan önce tarifimizi kısaca bölümlere ayıralım. Öncelikle eti marine edeceğimiz sosu hazırlayacak, sonra etlerimizi hazırlayacak, daha sonra etler marine olurken diğer görevlerimizi tamamlayacağız. Şimdi o zaman malzemelere göz atalım, bu malzemeler hep yaklaşık, 2 kişilik tükettik biz, çoğunu ben yemedim abime yedirdim not düşeyim bunu da.

Malzemeler



Sayacak olursak,
Marine edeceğimiz sos için kullanacağımız:
[list]
[*] Çeyrek su bardağı üzüm sirkesi
[*] Bir çay kaşığı beyaz biber
[*] Bir çay kaşığı kekik
[*] Bir çay kaşığı kimyon
[*] Bir çay kaşığı tuz
[*] Bir çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
[*] Bir çay kaşığından fazla belki bi tatlı kaşığı kadar sarmısak tozu, ya da 3-4 sarmısağı ezip de kullanabilirsiniz
[*] Yarım su bardağı zeytinyağı
[*] Bir su bardağı bardak su
[*] Birazcık kişniş yaprağı (olmasa da olur)
[*] Bir portakal
[*] Bir limon
[*] Bir tutam karanfil (ben unutmuşum bunu da, evde de yokmuş, kullanmadım)
[/list]
Krep için kullanacağımız:
[list]
[*] Bir paket Kenton Krep Yap (Tuzlu)
[*] 400 ml kadar Süt
[*] Birazcık sıvı yağ
[/list]

Fajita için kullanacağımız:
[list]
[*] Kişi sayısına göre ayarlanacak dana kontrafile, ince şerit kesilmesini rica ederseniz güzel olur. Ben 150 gr kullandım.
[*] Bir kaç büyük yeşil biber dolmalık falan da olur
[*] Bir kaç kırmızı biber
[*] 1 soğan (fotoğrafta yok)
[/list]
Ayrıca oradaki domateslerin tarif ile herhangi bir alakası yok, yemek için varlar onlar :) O kasenin ilerleyen saatlerdeki hallerini de görebilirsiniz.



Malzemeleri tanıdıktan sonra, marine edeceğimiz sosu hazırlamaya başlayabiliriz. Öncelikle 1 bardak suyu kabımıza boşaltıyoruz.

Suyu Boşaltalım




Daha sonra limonumuzu ve portakalımızı ortadan ikiye keserek, sularını bir sıkacak yardımıyla sıkıyoruz.

Sıkacak





Daha sonra narenciye sıkacağı vasıtasıyla elde ettiğimiz suları, cam kasemizin içine boşaltıyoruz.

Kase oldu sarıı




Bir sonraki aşamada, elimizdeki kişnişten birazcık alıp iyice kıyıyoruz, ve malzemeler kısmında saydığımız tüm baharatları bu aşamada kasemize boşaltıyoruz. Ama yağa henüz dokunmuyoruz.

Kişniş kıyması ve karman çorman kase oldu.





Şimdi bu haldeyken kasemiz, yağı bir elimize alıyoruz bir elimize de karıştırıcı aparatımızı alıyoruz. İyice karıştırırken yavaş yavaş zeytinyağımızı sosumuza ekliyoruz. Ondan sonra da iyice çırpıyoruz.

çırp çırp




Artık marine sosumuz hazıır!

Şimdi sırada etlerimizi marine etmeye hazır hale getirmek var. Kasabımızdan marketimizden aldığımız eti ince şeritler halinde kesiyoruz. Fazlasını buzluğa kaldırmak üzere buzdolabı poşetine koyuyoruz :)

Etlerin boyutu, şeritlerin kalınlığı falan




Tabii ki ince halinin daha güzel olduğuna inandığım için ben ince ince kesmeyi tercih ettim, istediğiniz kalınlıkta kesebilirsiniz.



Etleri hazırladıktan sonra, (burada bi parantez açmakta yarar var, etleri marine edeceğimiz sosa koymadan önce sosu bi 5-10 dakika bekletiyoruz ki kendine gelsin), sosumuzun içine koyup dolaba kaldırıyoruz. Minimum 30 dakika olmak üzere (ki bu çalışmada 1 saat beklettim enfes oldu :)) sosta bekleteceğiz.

Bu arada boş durmamak için, tortillasızlık sebebiyle yapacağımız krepe geçiyoruz.

Krep Malzemeleri




Kenton'un Krep Yap'ının tuzlusu var olduğu için onu kullandım. Arkasında yazdığı üzere, işaretli yere kadar sütle doldurup çalkalıyoruz o kutuyu. Daha sonra lojistik hazırlığımızı yapıyoruz.

Mesela hazır krepleri çıkaracağımız tabağa peçete koyuyoruz ki yağını birazcık emsin falan.



Bu arada bi domates kasesine bakış atalım :)

Hmm azalmış biraz




Neyse, öncelikle krep tavamızı biraz ısıtıyoruz ve şöyle minik miktarda yağ gezdiriyoruz üstünde ki krebimiz tavaya yapışmasın.

Şu kadar yağ yeterli oluyor




Tavamız ısındıktan sonra krep karışımımızı çok kalın olmayacak şekilde döküp, yerçekimi vasıtasıyla biraz tavayı eğerek tavaya yayıyoruz ki çok kalın olmasın. Kızarınca bi tarafı, bir spatula vasıtayıyla çevirip diğer tarafını kızartıyor ve alıyoruz. Bu kadar basit.

Tabi bu arada patiye falan dalarsanız böyle yanıyor hemen.

Yanık vs Sağlıklı Krep





Bu şekilde bi paketten 5-6 tane krep çıkıyor. Kreplerimizin son hali bu şekilde oldu:





Etler hala marine olmaktayken bu arada biz fajita için hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.

Öncelikle soğanımızı ikiye kesiyoruz. Ya da elimizde yarım soğan varsa onu da kullanabiliriz.

Ellerinizin bi kaç gün soğan kokmasını istemiyorsanız eldiven kullanabilirsiniz.




Sonra ince ince yarımdairelere dağılacak şekilde doğruyoruz.

Daha sonra bu şekilde parçalarına ayırıyoruz soğanı.




Soğanlar hazır olduğuna göre biberleri doğramaya geçebiliriz. Öncelikle tepelerini ve çekirdeklerini çıkartıyoruz. Sonra aynı şekilde de biberleri ince şeritler halinde doğruyoruz. Yalnız doğrarken dıştan kesmek yerine içten kesiyoruz ki daha kolay kesilsinler.

Biberler de hazır olduktan sonra elimizde şöyle bir tabak olmalı




Bu arada orada burada patide 1 saatimizin dolmasını bekledikten sonra, sote tavamızı öncelikle ısıtıyoruz biraz.

Isınan Tava




Daha sonra dolaptan çıkarttığımız etleri tavamıza atıyoruz.

Etleri tavaya attık




5 dakika kadar, ya da sevdiğiniz kadar pişirdikten sonra daha sonra tekrar tavaya almak üzere etlerimizi bi tabağa çıkarıyoruz.

Ben iyi pişmiş et sevdiğim için bu hallerdeyken çıkardım




Etleri çıkardıktan sonra hemen biberlerimiz ve soğanlarımızı tavamıza atıyoruz. Ve bir iki dakika kadar tavamızda çeviriyoruz. Biraz soğanların rengi değişince diğer adıma geçeceğiz.

Tavaya attık biberleri soğanları

http://i358.photobucket.com/albums/oo28/jatha/P1010586.jpg



Soğanlar biraz renk değiştirince, tabağa çıkardığımız etleri tekrar tavaya geçiriyoruz. Ve marine etmek için kullandığımız sostan yarım bardak kadar tavaya ekliyoruz.

Bu halde sosu biraz emene kadar çevirmeye devam ediyoruz.




Sosu emdikten sonra, fajitamız hazır!

Afiyet olsun.




Domates kasesinin son haline gelince :)



Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

başarılı bi ev fajitası :D
tebrikler
orjinalinde fajitayı koyduğunuz özel aparatta ısıtılır sebzeler altına koyulur etler üstüne dökülür ve fajita bahartı ile hazırlanmış özel sos o sıcak tavanın üstündeki etlere dökülerek mükemmel bi koku yayar ve fajita siz bitirene kadar pişmeye devam eder.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Eline saglik da
1 saat eti sosta bekletmeye marine denmez ama. Sen sosa bulamissin. Alip o sosla harli ateste pisirseydin de ayni tadi alirdin (harli ates -> dokum tava, tabi dokum tavayi istanbulda zor bulursun herkes teflonla karistirip satiyo). Veya icine koyduklarini piserken koysaydin da ayni tat olurdu. Marine dedigin minimum 1 gundur, facayta gibi ince etleri marine etmeye gerenk bile yok.

Bi de etleri tabaga alirsan kururlar. Onun icin sureleri iyi ayarlayarak hepsini tek bir tavada, kenara ayirmadan yapman lazim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ben mi kaciriyorum; bu tutorial'larin amaci "ahanda yaptim, ben de yemek yapabiliyorum"dan cok, bilmeyenlere nasil yapilacagini ogretmekti sanirim. Bilmeyenlerin yanlis ogrenmesindense, tavsiye niteliginde mesaj atmak kadar dogal bir sey dusunemiyorum ben. Ha ufak bir tavsiyeye bile cemkiriyosa tutorial'i yazan... Ranch sosunda boguluyorum diye bagirirken, diline tabasco surulsun emi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...