Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

PC Oyunları öldü mü?


Bone

Öne çıkan mesajlar

Çok sorulan bir sorudur bu aslında.
Bu soru karşısında PC oyunlarını desteklerdim.
Buna karşın son zamanlarda içimi bir karamsar duygu kapladı.
Bu yüzden bu soruyu tekrar sormak istedim.

- Artık PC exclusive oyun çıkmıyor. "AAA" denilen oyunların hepsi konsollara çıkıyor, bunların bir kısmı PC'lere de lütfedip çıkıyor, ancak PC exclusive oyun hiç görmüyorum. PC exclusive oyunlar da alelade oyunlar oluyor.

- PSN ve X-box Live hedelerinde yayınlanan dlc'ler, küçük oyunlar vs oyun dergilerinde 1-2 sayfa incelemesi oluyor. Buna karşın PC'lerde oynanabilen flash veya indie oyunlar pek rağbet görmüyor, en popülerleri 1-2 satır yer alıyor.

- PC'de yıllardır oynadığımız bazı oyunlar oluyor. 15-20 sene önce çıkmış ve xp/vista uyumlu yeni DVD'leri de piyasaya sunulmuş oyunlar oluyor bunlar. Fakat bir bakıyorsun, xbox live arcade hedesine bu oyunu uyarlıyorlar, sanki o oyunu ilk defa yapıyorlarmışçasına promolar, bonuslar, dlc'ler felan sunuyorlar. Oyuncular ve dergiler de bu oyun sanki ilk defa çıkıyormuşçasına ve PC'de oynanamıyormuş gibi üstüne saldırıyor. Buna karşın o oyunun PC versiyonuyla kimse ilgilenmiyor.

- Konsollara çıkmış oyunlar PC'ye 6 ay veya 1 yıl gibi bir süre sonra çıkıyor. Konsoldakiler o oyunun altını üstüne getirdikten sonra lütfedip PC'ye de sunuluyor. GTA IV, Street Fighter IV, Bionic Commando gibi. Yalnız bunlar X-Box emulasyonu gibi oluyor. Sanki oyunun kodlarını PC'ye çevirmemişler de, bir emulasyon programı indirip onu oyuna uyarlamışlar gibi oluyor. Bu tip oyunların kontrolleri PC'lere uyumlu olmayabiliyor. Özellikle Bionic Commando'nun "PC" videosunu izleyince bu şekilde hissettim. A-B-X-Y diye düğme mi olur...

- Bazı oyunlar var, konsola çıkmasa hiç duyulmayacak veya oynanmayacak. Örneğin Portal-TF2-L4D konsollara Orange Pack adı altında çıkmasa bu kadar popüler olur muydu, sanmıyorum.

- PC piyasası sadece MMORPG'lere kalmış durumda. Herkesin evinde PC var aslında, herkes MMORPG oynuyor. WoW gibi, AOC gibi MMORPG'lerin grafiklerini kaldırabilecek PC'leri var. Ama PC'de sadece MMORPG oynuyorlar, gerisini hep konsollarda oynuyorlar. FPS oyunlarınu bile konsollarda oynuyorlar.

- PC'ye çıkan oyunlar hep abuk sabuk koruma yöntemlerine sahip oluyor. İnternet'e bağlanıp onay yapma, aynı oyunu 5 defadan fazla kuramama, oyunu kurduğunuzda tüm sisteminizi ele geçirip kilitleyebilen virüs bazlı koruma yöntemlerinin olması gibi şeyler iyice PC oyunlarını sıkıntıya sokuyor.

Bütün bunlar PC piyasasının ölmekte olduğu konusunda içimde düşünce oluşmasına neden oluyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eh insanlar aboow pc nin karışıklığı ile uğraşmadan deli oyun oynayacüzzz plazma tv de oyun oynaycüüzzz paramda war kariyerimde alırım xbox ps3 aynı anda dual oynarım derse

kaçınılmaz olan biseydi bu almayın oynamayın bak bakalım nası dönüolar pc ye ;p

konsol sevmedim sevmiyorum sevmicem almayacam da asdaf
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Yani şans eseridir ki o plasma tvsi olan ve 1-2 saat eglencelik biseyler oynasam diyen abilerin esas oyun piyasasını döndürdükleri ortada, bu yüzden böyle. Grafikleri güzel bişey istiyorsanız zaten konsoldan oynamak her zaman daha iyi(hint: büyük televizyon). Öte yandan PC oyunları her zaman daha bir hardcore oldu, hala daha öyleler. Daha da değişecek PC oyunları orası kaçınılmaz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

vurmalı kırmalı oyunları nedense konsolda oynayamıyorum.

aim almak için benim elimde mouse olması lazım ilerlemek için tuşlarım olması lazım.

o joystick gibi şey olmuyor ya. yetmiyor oyunun heyecanına. böle hızlıca hemen hoplayıp zıplamak lazım. ne güzel cs oynardık be.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Konsol daha kolay. Benim gibi saatlerce Civ oynayan adam bile artik en fazla 1 saat oyun oynayacak enerji / vakit bulabiliyor. Eskisi gibi sarmiyor oyunlar o yuzden 1-2 saatlik hevesimi alip kapatiyorum oynadigim oyunlari. Su an icin pcde daha cok oyun oynasam da Konsolda da iyi oyun cikinca gunlerce basina baglayabiliyor.

Ozet olarak Pc oyunlari populerlik acisindan biraz dusebilir ama hic bir zaman yok olmaz, strateji oyunu dedigin pcde oynanir, dovustu aksyondu dedigin de konsolda.


Bu arada dipnot, konsol dedigniz sey hic te pahali bisi degil. 2-3 yilda yenilediginiz bilgisayarinizin masrafi 1000 lira tutsa, konsol dediginiz seyi 700 liraya almak mumkun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

FPS'lerde kesinlikle klavye+mouse kombosu üzerine alternatif yok. Pc oyunculuğu ölmez eğer bir şekilde tüm sektör konsolo çalışmaya başlamaz ise.

Konsolun handikapı şu çok pahalı, oyunları ise dahada pahalı. Bilgisayar olmaz ise olmaz şu etapda, bir çok işlevi var nihayetinde ve öncelik olarak eğer alınacaksa bilgisayar alınır. En basitinden, internet, ödevler için ve diğer uygulamalar için (word,excel vs.) olmaz ise olmaz birşey. Ps3 artı bir oyun alacağıma, gider o fiyata çok güzel bir PC toplarsınız.

Bunu bilen oyun üreticileri bilgisayarada oyun çıkarmaya devam edecektir yani mantıken çıkarmaları lazım.

Ayrıca konsollara çıkan oyunlar genelde aksiyon oyunları oluyor, bu tür oyunlarda genelde tekrar oynanabilirliği olmayan oyunlar, ilerde bir şekilde dev bir online ortama dönüştürebilirlerse belki oynanabilirlikleride artar. Ayrıca klavye, mouse zımbırtısı artık standart hale gelmeli konsollora, ben klavye+mouse ikilisi fps oynayamayacaksam ne anlamı kaldı konsol almamın.

Birde konunun cahiliyim ama, coh serisi gibi bir strateji veya civ gibi bir seri ve türevleri konsolda var mı ? Bildiğim kadarıyla yok, dolayısı ile konsol almanın yine bir mantığı yok benim için, yani konsol ve konsol oyunları fiyatları bu derece yüksekken.

Ps3 ve xbox oyunları hep bana, aşırı makyajlı bol efektli ama nedense derinliği olmayan oyunlarmış gibi geliyor. Aralarında elbette klasikler var ama sırf onlar içinde konsol almaya gerek yok bence, her ne kadar tak cd yi ve oyna gibi bir rahatlığı olsada.

Edit: Ne çok konsol kelimesi kullandım şu yazıda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Konsollar gelişen teknoloji ile daha cazip hale gelir oldular.

Bir kere PC'yi sürekli güncel tutman gerekiyor ki oynadığın oyundan tad alabilesin. Ayak uydurman lazım trende. Konsolda ise durum öyle değil. Şu an 2.500 Lira masraf ile aldığın sistem (Lcd+Konsol) seni 5-6 sene boyunca hiçbir teknolojiden mahrum bırakmıyor.

Öte yandan gelişen Live özelliği sayesinde konsollarda oyun oynamanın tadı paha biçilemez. İşten yorgun argın döndüğüm bir akşam, 2 dakika içinde SF4, Fifa 2009, Killzone 2 gibi oyunlara bağlanarak eğlenmek süper bir olay.

Gayet iyi PC donanımım da ise oynadığım oyunların %90'ını MMO'lar oluşturuyor.

Hem konsolun da bir pratikliği var. Haftasonu aleti kapıp arkadaşlara gidebiliyorsunuz ya da evinize davet ediyorsunuz. Sınırsız eğlence. :)

Amma yazım hatası yapmışım be.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Azmodai said:

Konsol daha kolay. Benim gibi saatlerce Civ oynayan adam bile artik en fazla 1 saat oyun oynayacak enerji / vakit bulabiliyor. Eskisi gibi sarmiyor oyunlar o yuzden 1-2 saatlik hevesimi alip kapatiyorum oynadigim oyunlari.


Eğer beni gülhane parkında ölüm dövüşüne davet etmeyeceksen bişey söylemek istiyorum, bence senin için çürümüş konsol uşağı olmuşsun iyice. Ne kadar yorgun olursam olayım şöyle kafamı sağlam meşgul eden bi rpgdir efendim heroes meroes turn based stratejidir oynayınca mutlu oluyorum rahatlıyorum. Dandirik konsol çakması oyunlar kesinlikle dinlendirmiyor, eğlendirmiyor. Aksine sıkılıyorum çünkü biraz elitim.

PC oyunları da ölmedi, ama başka bi başlıkta tartışıyoduk bunu sanki.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Konsol her açıdan daha rahat ya. Fpslerde bile alıştıktan sonra auto aim sayesinde oynaması gerçekten daha rahat, daha kafa yormadan daha güzel. Azmonun dediği gibi oyna kapa. Ama şu da var ki, fallout 2 sabahlamasından aldığım tadı hala alamadım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bilgisayar oyunları ölebilir benim için sorun yok, hatta daha güzel olur. Yok ekran kartım kötü 25fps aliom yok işlemcim düşük takiliyor sorunları olmaz. alırsın konsolunu, alırsın oyununu oynarsın, 5 sene konsolun yenisi çıktığında onu alırsın devam edersin.

Hele konsollara klavye + mouse kombosunu oturtsalar bilgisayarı aramam zaten.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Dev said:

Heroes nedir bu arada lol ya, gidin age of wonders 1 oynayın, gerek grafikler, gerek ayrıntılar çok daha fazla. Tamam az birim olabilir ama en azından adam gibi bir konsepti ve tonlarca ayrıntısı var, şehir yağmalarından sürgünlere kadar.


YA NELER DİYOSUN ARKADAŞIM ?

bir gün black dragonlar sıkıştırır rüyanda, kan ter içinde uyanırsın. ayıp bu dediklerin ayıp.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...