Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İşe alım sürecinde yaşanan ayrımcılık

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

sadece ODTÜ mühendisi arıyorum diye takıntı yapan bir şirkete de başvurmayın zaten boşverin bence. Elbette belli başlı okullardan çıkanların kalifiye olma ihtimali daha yüksek fakat hepimiz biliyoruz ki diğer okullardan da pek çok odtülüyü, boğaziçiliyi bilgisiyle ezecek insanlar çıkabiliyor.

ÖSS'yi eleştirip sonra da gelip adam haklı demek de saçma geliyor bana. Üniversitelerin durumu ortada, adam gibi araştırma yok, patent yok, bilmemne yok. sebebi de iyi hocaların iyi öğrencilerle buluşamaması. bunun sebebi de öss işte. sen okuyan, düşünen nesil yetiştirmek yerine günde 100 soru fazla çözenlerin en iyi okullara gittiği nesiller yetiştirirsen üniversitelerin de sürünür böyle.

bu politika da şirketin kendi seçimidir, hatta kendi hatasıdır. daha rahat koşullar altında çalıştırabileceği pek çok kalifiye mühendisi kaçıran kendisi olur, o kalifiye mühendis de zaten bir şekilde hak ettiği işi bulur.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

Mighty_THoR said:

yurdumun ne denli bu kavramlardan uzak olduğunu anlamak için çok basit bir şekilde secretcv de veya kariyet.net de bir cv oluşturun bunların hepsini soruyorlar

bunlari sormak yasak
sen verirsen bi sorunu yok
yane ben gidip beyazim dersen kimse sana kizmaz

bu turk kariyer siteleride bir sart deil sonucta opsiyon
sen butun bilgilerini veriyorsun ki sana en uygun isi buluyorlar
yane orda isi arayan sensin
elemani arayan onnar deil

tek tarafli calismiyor o siteler, databasedeki bilgilerden sorgu cekilip liste cikartarak da kontak kurabiliyor eleman arayan firmalar, is arayanlarin da sistemi acik ilanlara gore tarayabildigi gibi. oyle olmasaydi zaten gazeteye ilan verirlerdi, agir musluman isteyen vakit zaman falan, darbeci isteyen cumhuriyete gibi hem ayrimcilik da yapabiliyosun caktirmadan.
Sosyal ağlarda paylaş

anlamadim abicim
1. odtulu secmek neden hata: her okulun bi egitim tarzi vardir ve ona gore egitim verir. buna gore artilari ve eksilei olur. mesela ben elektrik tesisat sirketi kuram gider yildizli muhendis alirim yanima cunku emo subesi yildizin karsisinda ve nerdeyse clisan 3 muhendisten 2 si yildizli.

2. muhendislerin anlamasi inkansiz ne deme onu cozemedim bide. teorik olarak en yuksek puanla ogrenci kabul edilen is grubu muhendislik. tip ve hukuk bile cogu bolumun altinda. nedir anlamayacagimiz.

3. is basvuusu yapmak sizin terciginiz adam odtu mezunu ariyodur. ararsin dersin ki arkadas ben itu mezunuyum genede gorusmeye gelmek istiyorum. gidersin adamin onune atarsin cv ni adam begenir alir beenmez almaz.
Sosyal ağlarda paylaş

Otedengelen said:

BonePART said:

Mighty_THoR said:

yurdumun ne denli bu kavramlardan uzak olduğunu anlamak için çok basit bir şekilde secretcv de veya kariyet.net de bir cv oluşturun bunların hepsini soruyorlar

bunlari sormak yasak
sen verirsen bi sorunu yok
yane ben gidip beyazim dersen kimse sana kizmaz

bu turk kariyer siteleride bir sart deil sonucta opsiyon
sen butun bilgilerini veriyorsun ki sana en uygun isi buluyorlar
yane orda isi arayan sensin
elemani arayan onnar deil

tek tarafli calismiyor o siteler, databasedeki bilgilerden sorgu cekilip liste cikartarak da kontak kurabiliyor eleman arayan firmalar, is arayanlarin da sistemi acik ilanlara gore tarayabildigi gibi. oyle olmasaydi zaten gazeteye ilan verirlerdi, agir musluman isteyen vakit zaman falan, darbeci isteyen cumhuriyete gibi hem ayrimcilik da yapabiliyosun
caktirmadan.

tamamda yazmak zorunda degilsin
dogru yazmak zorunda degilsin
hata kariyer net kullanmak zorunda degilsin
Sosyal ağlarda paylaş

o kelimenin anlamını burada tartışmıştık :D ilginç bir şekilde hatunlar için kullanılıyor ve bence asıl anlamı çok açık :)

bide bone o söylediklerim bir seçenek değil cv yi oluştururken var veya yok şeklinde mecburen belirtiyorsun sigara içiyormusun evet hayır sabıkan var mı evet hayır engelin var mı evet hayır şeklinde yani kısacası seve sevede ... ... de dolduruyorsun ve ona göre firmalar eliyor seni
Sosyal ağlarda paylaş

bana secret cv den iş çağrısı gelmiş. arayıp bulmuşlar beni. peki gidicekmiyim. hayır. çağırdıkları iş saçma sapan bişey.. biz nerelere başvuruyoruz bize ne teklifler gelio allam yeerebbim..

edit-

bi de evet ya presentable muhabbeti rezil artık iyice. direk manası eli yüzü düzgün, derli toplu, sunulabilir, iyi sunan...

2 kesin anlam çıkar bence:

- İYİ VERİRR İYİ OFFF
- yüzüne bakılır, dilenci kılıklı olmayan

iş için:
- erkekse, beyaz tenli, entel görünümlü temiz ve marka giyeni
- bayansa, DAŞŞ GİBİ BETON GİBİ, bol makyajlı, kısa etekli, çok süslü ve verebiliritesi yüksek
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

anlamadim abicim

2. muhendislerin anlamasi inkansiz ne deme onu cozemedim bide. teorik olarak en yuksek puanla ogrenci kabul edilen is grubu muhendislik. tip ve hukuk bile cogu bolumun altinda. nedir anlamayacagimiz.

konu odtulu secmek veya muhendis secmek degil, dar bir pencereden bakiyorsun olaya. muhendis oldugundan gozunun onundeki problemi cozmeye odaklisin su an.

teorik olarak en yuksek puanla ogrenci kabul edilen is grubu muhendislik konusuna gelince, oss puanlari arz talep dengesiyle olusur. ne doktorlar ne avukatlar istedi ve abazan makine muhendisleri disinda gecerli meslek yok ulkenin cogunlugunda o yuzden muhendisligin puanlari yuksek.

tabii ki okul kalitesi ve imkanlarina gore puanlar bolumlere gore tekrar siralaniyor, herneyse sonucta muhendislik yuksek puanla ogrenci aliyor diye muhendislerin kafasi herseye basmasi gibi bir durum yok.

ornegini goruyoruz iste bu topicte.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

isletme muhendisi diye fason bi bolumdende adam almam

işletme mühendisi fason bir bölüm değil ki. işin matematik kısmına bakıyor onlar. daha çok makina başında falan başlıyorlar, girdi çıktı analizi, gereken hammaddenin miktarı vs. ve yahutta firmada idari kesimde sayısal modeller falan kullanılıyorsa, o işlere bakıyorlar. fason bi bölüm değil aslında.
Sosyal ağlarda paylaş

Ractamainus said:

ama "takdim edilebilir" gibi düşünürsen, düzgün konuşmak da prezentabl olmanın bir parçası olabilir.

tabii ki duzgun konusmak bunun bir parcasi, isterse bihterle behlulu oynayan tipler olsunlar NABER LAN TARRAĞIM gibi lafları ağzından kaçıracak birini gidip de satış elemanı yapmazsın sahaya müşteri karşısına sürmezsin, kapatırsın ofisine eğer geri kalan koşulları sağlıyorsa.

dikkat, almazsın işe demiyorum sadece farklı pozisyona yerleştirirsin ihtiyacını karşılıyorsa. eleman alırken sadece okula derecesine vs. bakılmaz, o yuzden birebir gorusmeler ve test surecleri yasanir gibi gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

benim arkadasim muhendis olarak cv koydu her turlu sales person isi geldi
genelde pyramid scheme tipi seyler
iste ayda 200 liralik urun alican
3 uye bulucan
ayda 500 lira kazancan felan

o isi ev kadini da yapar, spamliyolardir buyuk ihtimalle. sokakta kredi karti satilan bi ulke burasi, titan saadet zinciri vs iste degisik.

lanet olsun nefret ettim tekrar.
Sosyal ağlarda paylaş

"Kemalpaşa'da kurulu fabrikamız için ODTÜ mezunu, 30 yaşını aşmamış, erkek gıda mühendisleri alacağız. Ücret tatminkardır."

İlanda takılacak çok yer var, ama bir de bu ilanın metninin hangi statüdeki, hangi kişi tarafından hazırlandığı. ODTÜ mezunu arayan ciddi bir firmanın seri ilan sayfalarındaki gibi bir ilan vermesi de biraz düşündürücü açıkcası.
Sosyal ağlarda paylaş

ben hiçbir büyük firmanın ODTÜ mezunu arıyoz biz dediini ne okudum ne duydum ne de gördüm..

siemens mesela, bilmemne engineer, graduate from bilmemne departmens of universities vsvs der geçer...

türkiyede odtü yıldız dan mezunlar arıoz die ilan hiç görmedim.

velhasıl o iş ilanı da ufak tefek, mal bi firmanın mal bi patronundan verilmiş.. belli..
Sosyal ağlarda paylaş

Otedengelen said:

BonePART said:

anlamadim abicim

konu odtulu secmek veya muhendis secmek degil, dar bir pencereden bakiyorsun olaya. muhendis oldugundan gozunun onundeki problemi cozmeye odaklisin su an.

teorik olarak en yuksek puanla ogrenci kabul edilen is grubu muhendislik konusuna gelince, oss puanlari arz talep dengesiyle olusur. ne doktorlar ne avukatlar istedi ve abazan makine muhendisleri disinda gecerli meslek yok ulkenin cogunlugunda o yuzden muhendisligin puanlari yuksek.

tabii ki okul kalitesi ve imkanlarina gore puanlar bolumlere gore tekrar siralaniyor, herneyse sonucta muhendislik yuksek puanla ogrenci aliyor diye muhendislerin kafasi herseye basmasi gibi bir durum yok.

ornegini goruyoruz iste bu topicte.

hayir sen 2 mesaj once
muhendislikerin bunu anlamasini beklemek hata gibi bisi demisinde
o ne demke yane
Sosyal ağlarda paylaş

said:
AVCILAR'daki İhracat ağırlıklı çalışan İşyerimiz için
SİGARA KULLANMAYAN
MAKİNE veya ENDÜSTRİ MÜHENDİSİ
KALİTE Kontrol departmanında istihdam edilecek,
ODTÜ, YILDIZ TEKNİK mezunu, en az 3 yıl tecrübeli, çok iyi derecede İngilizce bilen, BAY/ BAYAN [email protected] FAX:0.212.422 06 81

Şuraya bak.

Sanki Allah ilan vermiş... Ne firma adı var, ne sektör... Hayali şirket olmadığını nerden bilicen de bütün bilgilerini yollayacan bunlara?

Tamam, işveren belli şeyleri arayacak tabi de, işçine de neler sunuyorsun, sen nesin anlat bi arkadaşım.
Sosyal ağlarda paylaş

Dragonmax said:

ben hiçbir büyük firmanın ODTÜ mezunu arıyoz biz dediini ne okudum ne duydum ne de gördüm..

siemens mesela, bilmemne engineer, graduate from bilmemne departmens of universities vsvs der geçer...

türkiyede odtü yıldız dan mezunlar arıoz die ilan hiç görmedim.

velhasıl o iş ilanı da ufak tefek, mal bi firmanın mal bi patronundan verilmiş.. belli..

buyuk firma demez zaten
buyuk firma interviewda adam secer

bu adamlar belirli bi kesimden adam istiyo
ufak bi sirketler
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...