Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Okullarda tek tip kiyafet uygulamasi...

Prawler

Öne çıkan mesajlar

balon said:

fizban said:

kravat ceket kaldırılsın, üniforma olarak belli bir tshirt pantalon getirilsin.

sınıf farkı derdi de olmaz böylece.

e insanlar kafasına göre t-shirt kafasına göre pantolunuda ayarlar yine sınıf farkı çıkar bir yerlerden .

kıyafetleri okul sattığı için fark olmuyo (bizim tedde öyleydi)
hem de okul aile birliği bişeyler nasiplenir..
Sosyal ağlarda paylaş

bence ciddi anlamda esnek kuralları olan üniformalı bi sistem olmalı.örneğin etek gömlek/t-shirt ya da pantolan gömlek/t-shirt gibi.tamamen özgürlük olmamalı.üniforma faydalı uygun bi uygulama ama maalesef ki eğitim sistemindeki saçmalıklara takılacağına eteğin boyu kravatın rengi saçın hedesine takılan idareciler varken herşey saçma sapan bi baskıya dönüşüyor.dersin etek giycen gömlek giycen yavrucum rengini modelini seçsin istedği gibi giysin hem özgürlük hem de disiplin al işte.nelerle uğraşıyolar ya adam gibi sorunlara çözüm getireceklerine.
Sosyal ağlarda paylaş

BabacumMostors said:

balon said:

fizban said:

kravat ceket kaldırılsın, üniforma olarak belli bir tshirt pantalon getirilsin.

sınıf farkı derdi de olmaz böylece.

e insanlar kafasına göre t-shirt kafasına göre pantolunuda ayarlar yine sınıf farkı çıkar bir yerlerden .

üstünde okul arması olur t-shirtlerin? zaen okl arması olan ürün sadece okuldan tedarik edilir

pantalo9n dediğin yine düz gri okul pantalonu

sadece okuldan temin edilmiyor işte.
ilkokulum , ortaokulumda da dışardan gayet temin edilebiliyordu armalı önlük ve formalar .

eh onu yaparsan yani tek tik yaparsan zaten bu meslekten para kazananlar bi kılıfını uydurmayacak mı:) kafasına göre farklı kalitede o armadan inanılmaz bi yelpaze üretilebilir bir tekstil mühendisi olarak konuşuyorum :) ve hiç zor bir şey değil . para olsun , sorun yok .

benim anlamadığım insanları serbest bırakmak kıyafet konusunda ne kadar bir soruna yol açar , nedir yani bu dert illa olmasın olmasın diye :)

hiç bi şey olacağı yok , tüm çocuklar zaten gireceği kadar iğrenç bir psikolojiye okulda girebiliyor , en azından biraz rahat takılırlar .
Sosyal ağlarda paylaş

MasterHapLo said:

yeni sistemi duydunuz mu bilmiyorum ama ilogretim okullarina kayitlar artik internetten otomatik olarak evine en yakin okula yapiliyor. baska sehirlerde tam nasil bilemiyorum ama burada okul ne kadar iyi ise etrafindaki insanlarin maddi durumu da o sekilde. alakasiz villada oturan adam zaten ozel okula yolluyor cocugunu. kiyafeti serbest birakirsan sus sistemden sonra sinif farki fazla olmayacaktir ama sunun olacagi kesin. basarili olabilecek olan ama aile durumu kotu olan ogrenciler harcanip gidebilecek.
aynı apartmanda oturan, ev sahibi, zor durumda kirasını ödeyemeyen kiracı, ve kapıcı var diyelim. aynı okula gidiyor çocukları (gitsinler zaten - bunda yanlış birşey yok). ama sosyoekonomik sınıf farkı oluşmaz mı ?
Sosyal ağlarda paylaş

Bizim lise'de kızlar kumaş pantolon giyebiliyolardı.
Bide okulda gayet makul bir fiyata satılan Okul armalı tshirtler vardı.
Mart'tan sonra giyiyoduk onları kısa kollu incecik süperdi.
Mesela ben siyah converse siyah dar paça cepsiz pantolon üstünede o tshirtler'den giydim 3 sene.
Başka liselere bakıyodum saçma gömlek süveter icinde kravat çok kötü duruyodu bide yaz ayları okuldan cıkınca dağılıyodu millet gömleklerin önü acık icinden gelen siyah tshirtler kravat ellerde filan. bence daha kirli bi görüntüydü.
Sosyal ağlarda paylaş

bence uniforma gerekli birsey, ha onluk gercekten cok cirkin de, pantolon gomlek tek tip olmali yani. ulan sanki birey yetisiyo bu ulkede de (bkz AKP'nin 47% oy almasi) bi tek uniforma koyun yapiyo insanlari.

varligim turk varligina armagan olsun lafinin neresi batiyor insanlara onu da hala anlamis degilim. her sabah okutulmasi sacma ama and gayet guzel biseydir yani.

din dersini falan kaldirsalar kalkip alkislayacagim ben de ama boyle abik gubik seyler yapiyolar ve bir de destek aliyorlar yani cok enteresan.
Sosyal ağlarda paylaş

Forma fikrini tamamen sınıf eşitliğine dayandırmak kötü bir fikir. Ben lisedeyken milletin çatır çatır aldıkları yeni telefonları, konsolları vs.i çıkarıp hava yaptıklarını hatırlıyorum. Bende yapardım hatta. Bir dönem çoğu yerde öyledir bence. Sırf forması var diye herkes sevgi pıtırcığı halinde yaşamaz.

Bilmemkaç ay oldu gerçi ama aklıma gelmişken yazayım. Eve dönerken bir ilkokulun çıkışına denk gelmiştim. Önümde biri okuldan çıkan iki çocuk yürüyordu. Okuldan çıkan kız formaya rağmen kurdeleli süslü sevimli birşeydi, yanındaki çocukta şimdi tam hatırlamasamda büyük ihtimalle elinde ekmek poşeti olan bir kapıcı çocuğuydu. Bizim buralara bayağı lüks konutlar diktiler bir süre önce. Yanında da Şiirt'ten göçenlerin mahallesi falan var. O yüzden okul sıralarında böyle tezat yetişmiş insanlar bayağı yaygın oluyor, kardeşimden biliyorum. Neyse işte efenim bu ikisi neşeyle konuşup yürürken yanlarına çok şık bir araç yaklaştı. Aracın içindeki adam kıza seslendi. Meğer babasıymış işte. İşte bu minik kızda babası çağırır çağırmaz araca atladı, cebinden minik bi telefonumsu birşey çıkardı, o şekilde bizim kalan çocuktan uzaklaştılar. Zavallı çocukta elinde poşetle araçla uzaklaşan kıza birşey söyleyemeden bakakaldı. Sonra biraz poşetiyle oynayıp yoluna devam etti.

Anlatmak istediğim şey, el kadar çocukların çoğunun zaten sınıf farkını tüm ağırlığıyla hissediyor olduğu. Zorunlu önlük, kravat ve (benimde ilkokulda iki sene giymek zorunda kaldığım korkunç işkence aleti) papyon taktırılması, durumu iyileştirmez. Tabi ki balo kıyafetiyle okula gelicek kadar abartan manyaklar çıkacaktır bu durumda. O yüzden en iyisi daha önce önerildiği gibi t-shirt'lü, etek zorunluluğu olmayan rahat formalar yapılması.

edik: formaymış :F
Sosyal ağlarda paylaş

Okullardaki sınıf farkının göze batması formanın kaldırılmaması için yeterli bir gerekçe değil. Hayatta sınıf farkları indirgenmeye çalışılmazken tam tersine heryerdeyken neden çocuklar böyle saçma bir düzen içinde eğitim görsünler ki? Madem eğitim sistemimizin amacı robot yetiştirmek değil:)

Bir de AKP'nin 47% oy almasıyla birey olmamanın bağdaşlaştırılması hakkaten apayrıymış yahu. Direk asalım keselim nasıl olsa insan değiller sdf.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
9-10 yaşlarında kızlı erkekli beş çocuk paslı demir parmaklığın üzerine oturmuş laflıyorlardı.
Orta sınıf bir semtin pek sıradan bir sokağındaydık.
Tam yanlarından geçerken oğlanlardan biri cep telefonundan kulağını ayırıp arkadaşlarına bağırdı: "Heyooooo.... babam yeni arabasıyla geliyormuş şimdi!"
Bağırırken heyecanını iyice "erkek" leştirdi. Babasının yeni arabasının markasını ve modelini ağzını doldurarak söylerken iki yumruğunu bel hizasına kaldırdı ve kalçalarını ileri geri salladı!..
Kızlar hemen toparlanıp "aman şapşal, ne olmuş yani" bakışı atarak oğlanı küçümsemeye kalktılar ama bu tavır işe yaramadı!
Durup baktım onlara...
Kılık kıyafetleri nerdeyse aynıydı. Blucin, tişört.
Aynı sokakta oturuyorlardı. Belki birkaçı aynı okulda okuyordu.
Fakat oğlanın küstah gösterişçiliği yüzünden aralarındaki uyum bir saniye içinde tuzla buz oluvermişti.
Arkadaşlığın o güven verici dengesi bir daha geri gelmeyecek gibiydi..
En azından ertesi güne kadar...

Bu manzaraya tanık olduğum gün...
Okul Kıyafetlerini Değerlendirme Çalıştayı'nın açılışında Bakan Nimet Çubukçu "Öğrencilerimiz okul ortamında kendilerini ne kadar rahat hissederse başarılarının o kadar artacağına inanıyoruz" dedi.
O günden beri de gürültü kopuyor.
Bir tarafta "tam sırası bırakalım, artık terk edelim bu asker düzenini"diyenler...
Öte tarafta "serbest kıyafet toplumsal eşitsizliği okullara taşır, marka yarışını hızlandırır, yoksul çocukları ötekileştirir" diyenler...
Oysa her şey keşke bu kadar açık, bu kadar basit olsaydı!
Keşke bir kılık kıyafet tercihiyle toplumsal eşitsizlikler gizlenebilseydi!
Keşke toplumsal hırs ve hınç tabakalaşmasını önleyebilecek kadar etkili olabilseydi okullardaki kılık kıyafet düzeni!
Ama yok böyle bir şey!
Bir de okul üniformalarını siyasal- sosyal totalitarizmin parçası olarak görüp kaldırılmasını isteyenlere gelince...
Okul kıyafetleri serbest olunca okulların "üniform yurttaşlar" yetiştirme misyonu bitecek mi sanıyor bu arkadaşlar?

Hem söyleyin bana...
Sınıfta kimin ne olduğu üniformalarına rağmen çocukların kalem tutuşlarından, kantindeki tercihlerinden ve daha pek çok şeyden hemen anlaşılmıyor mu?
Okul dışındaki hayat almış başını gitmişken bir üniforma neyi, ne kadarını tutup saklayabilir?
Bilmiyorum.
Benim gönlüm bazen üniformadan yana, bazen de kıyafetin serbest bırakılmasından yana kayıyor. Doğru olan hangisi, kararsızım.
Tek bildiğim şey şu...
Anne babalar en basit insani edep ve nezaket ölçüsünden uzak biçimde rekabet hırslarına çocuklarını da alet ediyorlarsa...
Yoksulluk ve zenginlik arasındaki uçurum bu kadar derinleşmişse...
Çocuklara önlük giydirmişiz, neye yarar?

haşmet babaoğlu güzel demiş.
Sosyal ağlarda paylaş

Tenekeadam said:

^^

Bir bakalım.Çocukların eşit olabildikleri tek yer okul olduğu için olabilir.

Gerçekten eşit olduklarına inanıyorsan ve bu eşitliğin üstlerine geçirdikleri kumaş parçasından geçtiğini düşünüyorsan tartışacak birşey yok demektir.^^
Sosyal ağlarda paylaş

sesu said:

Tenekeadam said:

^^

Bir bakalım.Çocukların eşit olabildikleri tek yer okul olduğu için olabilir.

Gerçekten eşit olduklarına inanıyorsan ve bu eşitliğin üstlerine geçirdikleri kumaş parçasından geçtiğini düşünüyorsan tartışacak birşey yok demektir.^^

Şu anda eşit olduklarını düşünmüyorum.Ancak olabilmeleri için bu uygulama gerekir.Tabi tek başına yeterli değildir.Ancak gereken uygulamalardan biridir.
Sosyal ağlarda paylaş

abi herkez çocuğunu kendi sosyo-ekonomik çevresine uyumlu bir okula yollar
zengin olan koleje yada zemgim semtin lisesine gider
ben fatih vatan lisesinde çok bir zengin görmedim doğrusu
zaten üstlerine ne giydirirsen giydir biri iphonela dolaşıyor
okul çıkışı j9'a değil özel şöförlü arabasına biniyorsa ne farkeder ne giydikleri.
bırakın allahaansen

olsun bence üniforma
kışın bi pantalon,polo yaka,üstüne hırka-kazak
yazın şort-tshirt(gömlek)

kravata cekete ne gerek var.
Sosyal ağlarda paylaş

Sınıfsal farkları olan insanlar genelde yaşadıkları semtlerde ki okullara gidiyorlar, maddi durumu yüksek olan insanlar da genelde daha elit okullara gidiyorlar. Yani aynı okulun yarısının lacoste, yarısınında pazar malı ile gelmesi gibi bir durum olamaz bence.

Hayır onu bıraktım, okulda yoksul çocuk düşünülüyor bu konuda, e bu yoksul çocuk sokağa çıkmıyor mu ? Sokakta da aynısı.

İlk önce sınıfsal farkları yok etmeye çalışsınlar, insanlara kendimi geçindirebilmesi için olanaklar sağlasınlar. Sonra sınıfsal farklardan bahsetsinler. Bunun okul elbisesiyle alakası yok.
Sosyal ağlarda paylaş

Sokakta gezerken belli olmasıyla, bilmemkaç sene aynı insan/gruplara karşı eziklik çekmek aynı şey değil.

"Okulda sınıf farkını formayla engellemesinler, sınıf farkının sebebini ortadan kaldırsınlar" gibi bir çözüm de hayalperestlikten başka bir şey değil. Biri bakan efendinin ağzından çıkan söze bakıyor, biri çok uzun vadeli bir amaç. Kalıcı çözüme ulaşana kadar suni bir çözümün bulunmasının kime ne zararı olabilir?
Sosyal ağlarda paylaş

fırata +1

şöyle bi düşünün, 2 çocuk var, biri sabah otobüsle geliyor okula, diğeri servisle, biri resim dersinde kaliteli boya fırça kullanıyor, diğeri ucuz, birisinin çantası diğerinin babasının maaşı kadar, birinin cep telefonu diğerinin 2 aylık maaşı kadar,

birisi öğlen 2 simit 1 ayran alıp doyuyor, diğeri yemekhanede yiyor veya hamburger alıyor mesela.

iş önlüğe kalsa eyvallah da, önlük hiç bir şey çözmüyor malesef.
Sosyal ağlarda paylaş

Annem ile ara sıra sosyal devlet kavramını tartışıyorduk. Onun zamanında ÖSS tarzında bir sistem olmadığı için insanlar başarılı ise direk okula girebiliyormuş.

Hemşire olmayı tercih eden Annem, eşyaları toplamış gitmiş. Tabi bir ufak çanta var. O zaman bile çantayı almamışlar. Biz her bir şeyini karşılarız.

Okul yurdundan, kıyafetlerine, malzemelerine kadar karşılamış.

Mezun edip SSK'ya yerleştirmiş.

Şimdi, bakıyorum da sosyal devleti geçtim. Sınıflaşmalardan söz ediyoruz. Bende zamanında kıravat ve gömlekten nefret ederdim ama olması gerekliydi. Şu anda bu tshirt tarzında bi giyimleri var. Oda iyi gibi.

Ve ben mezun olduğumda olay şuydu;

Adidas Çantalı Çocuk > Takdir Alan Öğrenci

Kapanış Olsun

Kılasör kokan sınıf, gölek içine boğazlı giyen gençler, beyaz çorabın kudreti, etek katlayan kız milleti, tahtayı silmek için nöbetçi olmak.
Özlemişim lan :(

Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...