Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Radikal Sanal Alem hayhuy.com v.s.


haydari

Öne çıkan mesajlar

Sanırım genel olarak paralı şeylere karşıyım özellikle de nette. Büyük gazetelerin teknoloji haberleri reklam kokan hareketlerden öteye gitmiyor. Radikal Sanal Alem ise bunlardan farklı. Alışılmışın dışında tam da gazetenin ulaşamadığı, radikal kelimesinin tanımına çoğu zaman uyuyor. Diğer gazetelerde benzer bir servis bile yok. Ben uzun süredir Radikal Sanal Alem'i takip ederim. Nadirdir reklam kokan hareketleri. Bu hayhuy.com haberi ise bana reklam gibi geldi.

Meraklılar İçin

Merakımın kaynağı doğuştan olsa gerek diye uzun süredir düşünürüm.




Merakla girdim baktım. Site para kazanma amaçlı. Bu durum bence nette çok da doğal değil. Genellersek siteler reklamla pek para kazanmıyorlar. Çok büyük olmak lazım. Mümkünse kendi reklamını kendin alman lazım. Öteki türlü parayı google reklamz v.s. kazanıyor. Sana düşen dilim küçük. Neyse netten nasıl para kazanılıra dönmesin mevzu. Bu sitelerin ortalama yıllık 40-45 TL gibi kullanıcı başına para talepleri de uçuk geliyor bana. Rapid dahil nette hiçbir şeye para vermek istemiyorum, vermedim de. Net özgür olsun diyorum. Torrent kullanılsın diyorum. Bu tarz siteler reklamla yaşayabiliyorsa yaşasın diyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Neyi savunduğunu anlamadım ben, Radikal Sanal Alem'de hayhuy haberi yapılması bana garip gelmedi. Ücretsiz olmasını talep etmişsin, ama reklamlar yetmiyorsa fiyakalı üyeliğin ücretli olması normal. Fiyakalı üye olup olmamak senin tercihin zaten.

Çok rahatsız ediyorsa bu durum, ilgili kuruluşlara finansman sağlama konusunda yol göstermeyi deneyebilirsin bence. Giderleri olan siteler bunlar :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben her şeyin bir şekil beleş olmasından yanayım. internette de ise bunu hemen istiyorum. mesela hayhuy'un alternatifi vardır. ben bilmiyorum. ben sadece radikal'deki yazıdan yola çıktım. beleş sitenin radikal'de çıkması anca çok büyümesiyle olur. tabi düşüncemi anlattığım için yazı uzun oldu. düşüncemi de tartışabiliriz. bana şu var muadili beleş diyebilirsiniz de.

neden "her şey beleş olmasın ?" mesela bu kısma takılanlara bir soru. ancak bu sorunun yeri konu dışı mıdır nedir onu da bilemiyorum şu an.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

işte bu Türk internet kullancısının donation mantığına ne kadar uzak olduğunu gösteriyor. internette siteler artık eskisi gibi değil, 2 html ile site yapılmıyor. adam gibi birşeyler çıkarmak için, 5 tane browsera, birçok çözünürlüğe uygun görsellik için çok detay css, js çalışmak gerekiyor. tabi bu işin görsel kısmı, business-logic kısmı ise tamamen ayrı bır dava.

hal böyle olunca, bu sitelerin arkasında gönüllü geliştiriciler olarak durmak, özelliklede Türk kullanıcısına yönelik "kaliteli" siteler üretmek zor, nede olsa toplumumuz beleşci..

bu durumda ayakta kalan sitelerin arkalarında firma destekli ve tonlarca reklam içermesi çok normal..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

beleş beleşçi falan ayrı konu zaten. bilgisayar dünyasından netten bahsediyorum. hangi birine para vereceğiz ? işletim sistemlerinin bile özgür olduğu bir ortamda internet sitelerine para vermek, rapid gibi firmaların serverlarını kullanmak bence internetin de doğasına ters.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Paralisi da var parasizi da. Kimsenin zorla parasini almiyorlar. Parasiz alternatifi cogu seyin vardir ama bir yere kadar gider.
Bu tamamen ureticinin tercihidir. Onun belirleyecegi stratejidir. Senin "beles" diye niteledigin bircok programla, parayla satilan arasinda o kadar ince bir cizgi var. Sirf paralisindan pazar payi kapmak icin bedava baslayan programlar var. Parayla satilani yapandan cok daha sinsi parasiz program var. Var oglu var.

Neye gore degerlendiriyosun ki? haydari'nin cikarina gore yurumuyo bu isler. Adam sittin tane programci calistiriyo, her ay maas veriyo onca insana, sonra biri cikip diyo ki "ben rapid'in parali olmasi cok sacma". Napacak adam, kesesinden mi verecek sana yaranabilmek icin? Senden almayacak da kimden alacak?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haydari said:
ben her şeyin bir şekil beleş olmasından yanayım. internette de ise bunu hemen istiyorum. mesela hayhuy'un alternatifi vardır. ben bilmiyorum. ben sadece radikal'deki yazıdan yola çıktım. beleş sitenin radikal'de çıkması anca çok büyümesiyle olur. tabi düşüncemi anlattığım için yazı uzun oldu. düşüncemi de tartışabiliriz. bana şu var muadili beleş diyebilirsiniz de.

neden "her şey beleş olmasın ?" mesela bu kısma takılanlara bir soru. ancak bu sorunun yeri konu dışı mıdır nedir onu da bilemiyorum şu an.


yarın öbür gün vaktini harcayıp ortaya bir ürün koyarsan da yolda yürürken yanından geçen meslek liseli gençlerin telefonundan mp3 olarak duyarsan eserini, ve beş parasız olursa o ara bu yazdıklarını tekrar düşün.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mantık derken neyi kastediyorsun ?
senin mantığına uygun olmayabilir, benim mantığıma uygun. kapalı olduğum bir şey yok. sadece internetin ya da bilişimin yani şu an insanlığın en özgür olduğu alanın şirketler, para v.s. olmadan yaşaması gerektiğini düşünüyorum. bu geleceği garanti altına alır. mouse tüketir klavye üretir hesabı bir iş. bir şeyler istiyorsak araştırmak, sorgulamak, yapmak falan bizim işlerimiz. birilerinin sana bir şeyler vermesi temelinde hareket etmek bana mantıklı gelmiyor. rapid / torrent gibi. para verip adama katkı yapacağıma torrent ile özgürlüğe katkı yaparım. indiriyorsan gönder de yani doğal olan bu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Özgür yazılım falan iyi güzel de unutmaman gereken birşey var, programcılar da yemek yer! O özgür yazılımların çoğu mali olarak da gelir elde etmeyi başarmış şeyler (geliri olmayanlar iyi projelerde genel olarak üniversite öğrencilerinden çıkma zaten). Açık kaynağın ekonomik yanını da incele öyle gel bunları anlat.

Linux her ne kadar özgür olsa da bu demek değil ki onu yapanlar bu iş için para almıyor, alıyor elbet. Kernel programcıları iyi paralar alıyor hem de. Özgür demek yapılan işin saklanmaması demek, beleş olması değil. Açık kaynak projelerinin çoğu bağış ve sponsorlarla ayakta duruyor, KDE'nin geliri yok mu sanıyorsun? (Linux'den örnek vermişin, ondan yazdım bu pragrafı)

Hayhuy'a da baktım şimdi (ilk kez girdim siteye). Güzel bir fikir, benim ilgimi çekmiyor ama fikir güzel. Para kazandırır. Öylese izin ver de kazansınlar!

Emek değerli birşey, ister düşünsel olsun, ister fiziksel. Ve hayır, bu kesinlikle sosyalist bir değer değil, düz kapitalist bir kavram. Emek değerli. Daha nasıl açabilirim bunu? Herşey beleş olsun, kahrolsun kapitalizm, falan filan diyenler asıl zararlı olanlar. Kapitalizm emeğe çok daha fazla değer verir, sadece emek kavramları farklıdır.

Senin dediğine geri dönersek, eğer bir fikrin varsa, kodlarını yazabilmiş (ya da yazdırabilmiş) isen elbette karşılığını da almalısın. Sofraya yemek getirmelisin. Üniversitede okuyup Gnome çalışanı olarak Tomboy yazmak ile okulu bitirip kernel üzerinde çalışmak ya da internette bir hizmet vermek aynı şey değil. İnternette bir hizmet vermek için belirli şeylere iktiyacın var öğrencinin boş zamanı ya da pratiği dışında. Veriyolu, sunucu, depolama, destek, bakım, reklam... Nereden sağlayacaksın bunları Türkiye'de? Gelmeyen bağışlardan mı, verilmeyen reklamlardan mı?

Pardus'u şuçluyorum ben aslında bu tarz fikirler için. Özgürlükİçin gibi garip forumları şuçluyorum. Tamamen milliyetçiliğe oynarak emperyalist olmayan, milli, özgür işletim sistemi gibi sloganlarla geldiler. Özgür kavramını hiç birşey bilmeyen bilgisayar kullanıcılarına bedava olarak açıkladılar. Tek yaptıkları yabancı kaynak kodlarını tekrar paketleyip aşırı geri kalmış bir depodan sunmak, Google Summer of Code'da üniversite öğrencilerine staj yaptırıp, sistem araçları yazdırıp, sonra da bunu milli diyerek yalan yanlış konseptlerle sunmak (bu yaz da yapıyorlar aynısını). Hem tüm Linux çevrelerine saygısızlık ediyorlar, hem de bu konunun açılmasına da neden olan garip fikirler aşılıyorlar.

Ciddi bir müzik programı olan Ardour bir sponsor bulamadan önce hiçbir işe yaramayan birşeydi, hala da Pro Tools ile yarışamaz. Pro Tools bedava mı olsun diyelim biz de? Binlerce saatlik emek verilmiş ona, karşılığını istiyorlar, pis kapitalistler mi oluyorlar? Hayhuy'da aynı, emek verilmiş, güzel bir fikir de var, ve daha önemlisi sabit bir gider var, sabit bir gelir olmadan neden hizmet etmeye devam etsinler? Sen evine temizlikçi ya da tamirci getirdiğinde hizmetinin karşılığında adamın ya da kadının gelirini sağlamıyor musun? Açık kaynak işinde istersen temizlikçi getirmek yerine kendin temizlersin, kapalı kaynakda temizlikçi getirmen gerekir her halükarda.(güzel benzetme oldu lan).

Özgürlük açık demek, isteyen kendisi temizleyebilir demek, beleş demek değil. Opera'da beleş bir program ama özgür değil, bakım için yine başkalarına gitmen gerek. Anlayın artık şu farkı! Opera para almıyor çünkü milyonlarca kullanıcısı ve mobil sistemlerden gelen çok iyi bir geliri, hatta o sistemler üzerinde tekeli var. Hayhuy'un var mı böyle bir geliri? Zaten emin ol ki eğer böyle bir gelir sağlayabilirlerse para almazlar, verimli olmaz işleri için. Ücretsiz olmaları daha karlı olur ama bunun için önce ücretsiz olarak ayakta durabilecek kadar gelirleri olması lazım.

Wired dergisi ücretsiz şeyler üzerine bir dosya hazırladıkları sayıyı ücretsi dağıtımıştı ve aşırı bir gelir elde etmişlerdi, ayrıca sonraki sayıların satışı da artmıştı, işte sana güzel bir örnek beleş hizmete. O dosya burada: http://www.wired.com/techbiz/it/magazine/16-03/ff_free Oku derim.

Wired'ın açıklaması:


We know, we know: A newsstand copy of WIRED will set you back $4.99, which is nowhere close to free (although we think it’s great value). In the spirit of the cover story, we’ll send a gratis copy of this month’s issue to the first 10,000 people who ask. See wired.com/free for details.



Çok yazdım, seninki gibi tavırlar sinirimi bozuyor. Biraz düşünün de sonra önermelerde ve eleştirilerde bulunun lütfen.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Öncelikle seni saygılı olmaya davet ediyorum. Ben burada "anlamıyor musunuz" bile yazmıyorum. "Anlatabiliyor myum" diyorum. Farklı fikir ve düşünceler sana mantıksız gelebilir. Bu çok doğal. Ancak kendince Pardus ile konuyu bağdaştırmışsın. Bu kadar basit olabilileceğini düşünmen senin kusurun.

Richard M. Stallman

Bu adamı duydun mu ? Mesela. Madem Linux'tan konuya girdin. Ayrıca birilerinin para kazanma amaçlı bir siteyi yapmaları fikri bağlamaz. Alternatif ücretsiz daha iyisi yapılabilir.

Bunun dışında bu dünya böyle iyi bir yere gitmiyor. Ben savunulacak bir yanını görmüyorum. Mantık temelinde alternatifler üretiyoruz. Bunlara böyle saldırmaktansa, başka bazı yaklaşımların senin de aklına yatabilecek şeyler olduğunu düşünebilirsin.

Sonra daha uzun bir yazı yazarım.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Pardus'u şuçluyorum ben aslında bu tarz fikirler için. Özgürlükİçin gibi garip forumları şuçluyorum. Tamamen milliyetçiliğe oynarak emperyalist olmayan, milli, özgür işletim sistemi gibi sloganlarla geldiler. Özgür kavramını hiç birşey bilmeyen bilgisayar kullanıcılarına bedava olarak açıkladılar. Tek yaptıkları yabancı kaynak kodlarını tekrar paketleyip aşırı geri kalmış bir depodan sunmak, Google Summer of Code'da üniversite öğrencilerine staj yaptırıp, sistem araçları yazdırıp, sonra da bunu milli diyerek yalan yanlış konseptlerle sunmak (bu yaz da yapıyorlar aynısını). Hem tüm Linux çevrelerine saygısızlık ediyorlar, hem de bu konunun açılmasına da neden olan garip fikirler aşılıyorlar.

+1,000,000 pardus konusunda daha fazla birşey söylemeye gerek yok zaten az çok takip edenler, pardusun ilk geliştiriciler için medya ve marka aracı olduğunu biliyor..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haydari said:
Ayrıca birilerinin para kazanma amaçlı bir siteyi yapmaları fikri bağlamaz. Alternatif ücretsiz daha iyisi yapılabilir.


ben beleş istiyorum diye gezeceğine, madem bu kadar biliyorsun otur sen yap bu ücretsiz alternatifleri. ha yapamıyorsanda, ozaman kullanıcı olmaktan öteye gidemeyeceğin için yapabileceğin birşey yok, elinde ne varsa onla idare edecen.

rapidshare boğazınımı sıkıyor torrent kullanma bize üye ol diye? neyi tartışıyosun, kimileri vardır kaliteli hizmet almak ister rapid kullanır, ücret öder kimileride alternatif ücretsizlere yönelir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haydari said:
Öncelikle seni saygılı olmaya davet ediyorum. Ben burada "anlamıyor musunuz" bile yazmıyorum. "Anlatabiliyor myum" diyorum. Farklı fikir ve düşünceler sana mantıksız gelebilir. Bu çok doğal.


diyen sen

haydari said:
dar zihniyetin algılayamıyor galiba.


diyen yine sen.. enteresan..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haydari said:
Öncelikle seni saygılı olmaya davet ediyorum. Ben burada "anlamıyor musunuz" bile yazmıyorum. "Anlatabiliyor myum" diyorum. Farklı fikir ve düşünceler sana mantıksız gelebilir. Bu çok doğal. Ancak kendince Pardus ile konuyu bağdaştırmışsın. Bu kadar basit olabilileceğini düşünmen senin kusurun.

Richard M. Stallman

Bu adamı duydun mu ? Mesela. Madem Linux'tan konuya girdin. Ayrıca birilerinin para kazanma amaçlı bir siteyi yapmaları fikri bağlamaz. Alternatif ücretsiz daha iyisi yapılabilir.

Bunun dışında bu dünya böyle iyi bir yere gitmiyor. Ben savunulacak bir yanını görmüyorum. Mantık temelinde alternatifler üretiyoruz. Bunlara böyle saldırmaktansa, başka bazı yaklaşımların senin de aklına yatabilecek şeyler olduğunu düşünebilirsin.

Sonra daha uzun bir yazı yazarım.

Super ornek verdin. Bu adamin kazandigi paranin yaninda bosverdigi paranin haddi hesabi yoktur. Bunu hepimiz biliyoruz. Amma velakin bu adamin kazandigi paranin da haddi hesabi yoktur. Sence hic mi bir sey kazanmadi bu adam? Elbet bir yerlerden geliri var, olmak zorunda. En basiti wikipedia mesela. Adam fikri soyluyor, oturup yapin diyor ve bu gun fikrin nerelere geldigini biliyoruz. Ama wikipedia sence her seyiyle "beles" mi? Hayir, ozel firmalara yaptiklari spesifik islerle deli gibi para kazaniyorlar. Ha parayi senden almiyor ama baska bir yerden mutlaka kazaniyor. Bu noktada iki ihtimal var, ya bu islerin hakkaten parasiz yurudugunu dusunuyorsun ki oturup ben de yaparim dedigine gore islerin nasil yurudugunu az cok biliyosun ya da, insanlara batan tarafi bu ihtimal, "para benden cikmasin da nereden cikarsa ciksin" diye dusunuyosun.

Paticik'i ele alalim. Uye olmak bedava, konusmasi, yazmasi, paylasmasi bedava. Ama burayi ayakta tutan insanlar bir yerlerden mutlaka gelir elde ediyorlar. O zaman aslinda Paticik de aslinda tamamen "beles" sayilmaz, birilerinin cebinden cikiyor cunku buranin masrafi. "Nereden kazanirsa kazansin, Internet uzerinden kazanc elde etmesin" kismiysa tamamen duygusal bir yaklasim. Daha once de soyledigim gibi bu stratejik bir harekettir; firma her tarafa bol keseden esantiyon dagitir, gelir internetten para kazanir ya da internetten 5 kurus bile kazanmaz, gercek hayatta herkesi somurur. Bunun seni etkileyen tarafini cozemedim hala? Daha dogrusu senin bu stratejiye olan tepkini cozemedim. Yapmasinlar mi? Bu mudur?

- Hadi mac yapalim ama Hasan kaleye gecsin, cok pis abaniyo o, yoksa oynamam.
- E oynama...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haydari, kapitalist bir sistemde yaşıyoruz. internette bu sistemde yaşayan bir medya türü. dolayısıyla internet üzerinde bulunan herhangi birşeyi sistemden koparamazsın. öyle ya da böyle, onlar da bu sisteme bağlı ve bu sistemde var olabilmeleri için (belirli bir emeğin üstüne çıkmış projeler için diyorum) para kazanmaları gerekiyor.

internette para kazanmak için bir çok iş modeli var. ve her duruma göre seçilmesi gereken iş modeli değişebiliyor. zira o iş modeli kullanıcının, o ürünle (web sitesi de dahil) nasıl bir etkileşime girdiğini belirleyen şey.

hayhuy.com bu tarz bir iş modeli seçer. limango.com üyeliği bedava yapar, firmalardan yüzde alır. youtube para kazanamaz, hatta sunucu yükünden dolayı zarara giderken google'a satılır.. hatta google bile tam anlamıyla bir iş modeli oturtamadı youtube için hala. ya da internette özgür diyebileceğim en büyük oluşum, mozilla. şu zamana kadar google olmasaydı bu kadar güçlenemeyecekti belki de.. zira o sağ üstteki default google arama motoru ve açılış sayfası, kendilerine milyon dolarlar getirdi.

sonuçta bunların hepsi birer "iş". ve bu sistemde iş kurmak, parayla ilgilidir ve temelde o bedava dediğin firmalar dahi, iş modellerini para kazanmak üzere seçerler. bu mantıkta reklam yayınlamak en büyük iş modeli olsa da, tek seçenek değil. ki televizyon da ayrı bir medya türü olarak en çok reklam geliriyle yaşasa dahi şifreli kanalların da çalışma mantığı pek farklı değil.

yani browser'ını açıp da girdiğin o sitelerin çoğunun arkasında firmalar var. eğer ki internet ücretsiz olmalı, her şeye erişim hakkımız diyorsan; önce dünyaya dönüp sistemi değiştirmek için bağırman gerekir. "otobüsler de bedava" olmalı demelisin. hatta herkesin otomobili olabilmeli o zaman! herkesin oturacak bir evi olmalı. çünkü onlar da birer iş.

"ben yaparım yaaa" tavrına gelince. o işler öyle değil işte. önce emeğe saygın olmalı. seninki daha çok martaval okumak. açık ve net: "sen yapamazsın". şu özgüvene bitiyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

haydari said:
beni boş ver kendine bak. ben sizin dediklerinizi alt alta yazacak değilim. kendim de yaparım o siteyi dert değil. ben alternatifi var mı diye de sordum zati.


ne varmış kendime bakacak? üslubun düzgün değil, derdin ne anlatamıyorsun, sorumu soruyorsun, kazancını internetten sağlayanlara mı giydiriyosun belli değil.
madem yapabiliyosun kendin, konuşacağına otur yap.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
riglous said:
insanlara batan tarafi bu ihtimal, "para benden cikmasin da nereden cikarsa ciksin" diye dusunuyosun.


Bana batan asıl şey yapılan işe ve harcanan emeğe burun bükmesi arkadaşın. Değer vermemesi. Ben sırf bu değeri kabul ettiğim ve saygı duyduğum için para biriktirip iki yıl kadar kasarak bu öğrenci halimle kendime Pro Tools sistemi kuruyorken bazı arkadaşlarımız korsan Cubase gibi şeyler kullanıp benim bu özverimi aptalca buluyorlarsa sinirlenirim yani. Bu beni çıldırtıyor. Ha Pro Tools olmuş ha hayhuy.com. Temelde hiç bir fark yok. Söylemek istediğim en önemli şey bu aslında. Kendinize gelin diye bağırmak istiyorum yani.

Her ne kadar okulu bırakmış olsam da üç yıl sınıflarımı geçerek iktisat okudum, açık kaynağın da, özgür yazılımın da epey içindeyim. Anlıyorum yanı bu özgür yazılım pazarını ve ücretsiz internet servislerinin ekonomi modellerini. Programcı olmayabilirim ama döküman, destek, paketleme ve çeviri işlerine sık sık katılıyorum da. Öğrenciyim, gönüllüyüm ama, gelir-gider gibi dertlerim yok. Pardus'a biraz nefret kusmam (ki hala haklı olduğumu düşünüyorum) arkadaşın örnek gösterdiği (ki Linux konusunu sırf o yüzden açtım) bu Pardus'un tüm özgür yazılım konseptlerini ve değerlerini ayaklarının altına alıp cahil cühela üzerinden prim yapmaya çalışması. Yurt dışındakiler bile beğeniyor, tamam, ama yurtdışındankiler Türkiye dönen olayları bilmiyorlar.

Bu arada değinmeden edemeyeceğim, torrent ve Rapidshare farklı şeyler. Ne oldularını anlatmama gerek olduğunu sanmıyorum ama Rapidshare'in kendi sunucuları olduğunu unutuyorsun. Usenet'e para veriyorum ben de, ve hakkediyorlar, tüm yeni dosyalar olaşabileceğim en yüksek hızda, peer ya da seed bulma derdi olmadan orada. Usenet ya da Rapidshare gibi şeyleri satılabilecek bir nesne haline çeviren de bu: peer ya da seed bulma derdi olmama ve daima maksimum hız.

Bu arada düzgün bir şekilde derdimi nedenleriyle açıklıyorum, etrafa saldırmıyorum.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...