Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bedelli askerliği kaybettik, kısa dönem de kalkıyor

elaidi

Öne çıkan mesajlar

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un ‘’Bedelli askerlik yok’’ diyerek ileride de tek tip askerliğe geçileceği yönünde mesaj vermesi, TSK’daki yeni konsept çalışmalarını da gözler önüne serdi.

Yapılanmanın tamamlanması ile birlikle, yedek subaylık tamamen kalkacak. Herkes 12 ya da 15 ay erlik yapacak. Takım komutanı ihtiyacını, yedek subaylar yerine, sözleşmeli subaylarla karşılanacak.

2008’in Mayıs ayından itibaren 6 komando tugayına artık yedek subaylar alınmıyor. Aralık 2009’dan itibaren de erler alınmayacak. Bu 6 tugay tamamen subay astsubay ve uzman erbaşlardan oluşacak. Böylelikle terörle mücadelede görev alan tamamen profesyonel yaklaşık 9 bin 500 kişilik bir birlik oluşacak.

TEK TİP ASKERLİK

TSK, zaman içerisinde “Profesyonel askerlik ile mecburi askerlikten oluşan bir sisteme” geçecek. Daha önce tümen-alay esasına dayalı olan kuvvet yapısını, tugay-tabur esasına çevrildi. Subay ve astsubaylarına ilaveten uzman erbaş sistemi ile de profesyonel orduya geçişte mesafe kaydedildi.

Profesyonel ordu çalışmaları tamamlandığında, zorunlu askerlik hizmeti de tek olacak. Yedeksubaylık ve kısa dönem erlik kaldırılacak. Herkes celp dönemlerindeki ihtiyaca ve yükümlü sayısına göre, 12 ya da 15 ay erlik yapacak. Yurt dışındakiler için dövizli askerlik devam ederken, yurt içinde ancak her celp döneminde askere alınacak yükümlü sayısı, ihtiyaç duyulandan çok ise bedelli askerlik gündeme gelecek. Genelkurmay, bugünkü şartlarda 2013 yılına kadar bedelli askerliğin gündeme gelmeyeceğini hesaplıyorlar.

KONSEPT DEĞİŞİYOR

TSK’daki reform çalışmalarının ilk aşaması askerlik süresinin kısaltılması ve profesyonel ordu faaliyetleri oldu. 18 aylık uzun dönem askerlik süresi 15 aya, 16 ay olan yedek subaylık süresi 12 aya, 8 ay olan kısa dönem askerlik süresi de 6 aya indirildi. Artık er ve erbaşlara bazı birliklerinde görev verilmiyor.

Özel Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma özel harekât taburları, 5'i Kara Kuvvetleri Komutanlığına, 1'i Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı komando tugayları, Sabit konuşlu iç güvenlik taburları ve Destek unsurları tamamen profesyonellerden oluşacak. İç güvenlik ve komando taburlarında görev alacak erler, Eğirdir Dağ ve Komando Okulunda eğitilecek. Profesyonel olacak 6 komando tugayının her biri yaklaşık 1600 personelden oluşacak.

DÜNYADA DURUM

Gazeteport’un derlediği bilgilere göre, AB üyesi 25 üyeden 10’unda zorunlu askerlik hizmeti yok. Bunlar arasında İngiltere, Fransa, Belçika, Hollanda, Danimarka, İsveç var. Zorunlu askerlik, Portekiz, İspanya, İtalya, Lüksemburg, İrlanda Yunanistan, Polonya, Estonya, Letonya Litvanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya ve Almanya’da var. Fransa’da askerlik meslek statüsünde. Şartları uyanlar, sözleşme imzalayarak orduya katılıyor. İngiltere’de bir profesyonel muvazzaf ordu var. Ayrıca yedek gönüllü ordu bulunuyor. ABD’de ise profesyonel ordu ve yedekler var.

http://www.haberturk.com/haber.asp?id=143855&cat=110&dt=2009/04/30
Sosyal ağlarda paylaş

askerlik kalkmalı ama askere gerçekten ihtiyaç varsa da paşa'nın dediği gibi bunun bedeli bedellisi şu anda olmamalı.

Bu arada subay yetiştirmek için eğitim veren okulların insanlara vaatleri de bir hayli çekici olmalı .Normal askerden daha çok eğitimli vasıflı askere ihtiyacımız var .Mühendisten, doktordan ,berberden,manavdan daha ziyade.
Sosyal ağlarda paylaş

Sly-One said:
doktordan mühendisten ziyade mi

yani doktor dolduralım ve hakkari'ye yollayalım da gazileri tedavi etsinlerden ziyade eğitimli asker yollayalım ki gazi ve şehit haberlerini mümkün olduğunca az alalım . 2 tane ne idiği belirsiz teröristin halkın moralini bozmasına da bir nebze tedbir alalım .Doktor ya da mühendis kaybetmek askerde daha üzücü olur bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Hala sanıyorlar ki,ben elimdeki topla tüfekle bu ülkeye faydalı olacağım..Halbuki bilmiyorlarki,ben kafamla bu ülkeye hizmet edeceğim,elime silah verip bütün gün amaçsız koşturmanın,ot yoldurmanın,onca vakit kaybının ne bana ne ülkeye faydası var..
Hani askerde benim yeteneklerimden faydalansa o da yok...
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanların işi varmı gücü varmı hiç düşünmeden 1.5 sene alıkoymak gerçekten büyük mantıksızlık . Askerlik vatan borcudur muhabbeti yapmasın kimse şahsen ben sırf şu askerlik yüzünden planlarımı aksatıyorum işe güce gircem askerlik araya girip herşeyi altüst etcek . 6 ay zaten çok geliyodu şimdi 1.5 sene ofof.
Sosyal ağlarda paylaş

şole bi ornek aklıma geldi. mesela ben doktorluk okudum ıh mis gibi bitirdim okulumu askere aldıılar beni er olarak. ondan sonra bi tatbikatı yada eğitim yaparken aptal askerin teki bi şekilde bnm elimi kopardı yada ne bilim cok kotu bi şekilde elimi kırdım. ee noldu ozmn bnm doktorluk hayalim? ben okumusum diplomamı almısım ama beni zorunlu askere alıolar ve bnm okdr ugrastığım herşey bi anda gidio. bole saçma bi sistem olur mu ya?
Sosyal ağlarda paylaş

türkmenistanda yakın zamana kadar 2 yıldı askerlik. şimdi 1 buçuk yıla düşürüldü. ama gel gelelim oranın nüfusu 7 milyon gibi bir şey. bizim gibi 70+ milyon nüfuslu bir toplumda hali hazırda askere sürekli giden dinamik bir nüfus var. temelli 12 ya da 15 ay askerlik yaptırmanın bir mantığı yok. bence 5 aylık askerlik kalkmaz. askerliği kaldıralım okumuşlar gitmesin vs. gibi bir mantık da çok temelsiz. devlet ailenin biraz büyüğüdür. ve bu ailenin korunmaya ihtiyacı vardır :)
Sosyal ağlarda paylaş

iyi tamam üniversite okuduk kısa dönem yapacaktı güzel olacaktı da, doğu'da ölen insanlardan ne farkımız var? onlar orada bizim içni canının verirken bizim ayrıcalığımız ne ki "ben ölmeyeyim onlar ölsün" diyebiliyoruz?

tamam üniversite okuyorum, okuyorsunuz yada okudunuz da cidden sanki bu ülkeye çok çok çok yararlı bir insan mı olacaksınızyada olacağım? Bırakın şu "en parlak çağımızda bizi askere alıyorlar" laflarını, o lafı söyleyen ve kafası çalışan bir insan görmedim ben daha.

bu çifte standart beni delirtiyor , orada insanlar ölürken benim vicdanım el vermiyor açıkçası bedelliye falan.
Sosyal ağlarda paylaş

Aket-Atum said:
iyi tamam üniversite okuduk kısa dönem yapacaktı güzel olacaktı da, doğu'da ölen insanlardan ne farkımız var? onlar orada bizim içni canının verirken bizim ayrıcalığımız ne ki "ben ölmeyeyim onlar ölsün" diyebiliyoruz?

tamam üniversite okuyorum, okuyorsunuz yada okudunuz da cidden sanki bu ülkeye çok çok çok yararlı bir insan mı olacaksınızyada olacağım? Bırakın şu "en parlak çağımızda bizi askere alıyorlar" laflarını, o lafı söyleyen ve kafası çalışan bir insan görmedim ben daha.

bu çifte standart beni delirtiyor , orada insanlar ölürken benim vicdanım el vermiyor açıkçası bedelliye falan.

6yıl (kimisi 7 yıl okur hazırlıkla) tıp oku 400 gun doguda zorunlu hızmet yap şimdide bedelli cıkaracaklarına 15 ayı dikte ettiriyorlar.Sen okuya bilir misin bu durumda ?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...