Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilkentliler! Ölüyoduk bugün...

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Yaşanan olaylardan dolayı tüm Bilkent'lilere geçmiş olsun diyorum.

Ben Galatasaray'da okuyorum. Bizim okula bundan 3 sene öncesine kadar dingonun ahırı gibi giriliyordu. Ardından güvenlik ekipleri geldi okulda giriş çıkışlar düzenlendi. En sonunda geçtiğimiz sene misafir kimse içeri alınmamaya başladı. En başta tepki gösterdik, tepkimizi büyüttük, okulda protestolar yaptık. Ama şu an anlıyorum ki ne iyi de etmişler okulumuza misafir almayarak.

Eğer okul kimliğiniz yoksa ve okulda bir işiniz varsa; üstünüzü arıyorlar, çantanızı arıyorlar, neden geldiniz diyorlar, kime geldiniz diyorlar, kime geldiyseniz arayıp teyit ediyorlar, en sonunda kimliğinizi bırakıp içeri girebiliyorsunuz. Ayrıca okula araba sokmanız da yasak.

Ben okulumun böylesine bir duyarlılığı gösterdiğine gayet seviniyorum. Okula arkadaşlarımı veya ailemi davet edemeyecek de olsam da, protestomu veya boykotumu kesip okumaya devam.
Mesaj tarihi:
Mighty_THoR said:

sen benim dediğimi dinle güvenlik şirketleri ve 3. kişiler arasında hatırı sayılır toplantıya girdim hepsi bizim önleyici fonksiyonumuz bir yere kadar asıl amaç caydırıcılık diye belirtiyor

ÖZEL GÜVENLİK EĞİTİMİNİN İÇERİĞİ:

Özel Güvenlik Hukuku ve Kişi Hakları
Güvenlik Tedbirleri
Güvenlik Sistem ve Cihazları
Temel İlkyardım
Olay Yeri Koruma
Yangın Güvenliği ve Tabii Felaketlerde Müdahale Tarzı
Patlayıcı Maddeler
Etkili İletişim
Kalabalık Yönetimi
Kişi Koruma
Uyuşturucu Madde

bak burda caydırıcılığı aşan bir sürü olay var. Asıl amaç caydırıcılık olsa bu konular bu kadar fazla olmazdı, daha çok psikoloji ağırlıklı dersler verilirdi.

Ayrıca yasalara bakalım:

Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri

MADDE 7. — Özel güvenlik görevlilerinin yetkileri şunlardır:

a) Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

b) Toplantı, konser, spor müsabakası, sahne gösterileri ve benzeri etkinlikler ile cenaze ve düğün törenlerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

c) 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 127 nci maddesine göre yakalama ve yakalama nedeniyle orantılı arama.

d) Görev alanında, haklarında yakalama, tutuklama veya mahkûmiyet kararı bulunan kişileri yakalama ve arama.

e) Yangın, deprem gibi tabiî afet durumlarında ve imdat istenmesi halinde görev alanındaki işyeri ve konutlara girme.

f) Hava meydanı, liman, gar, istasyon ve terminal gibi toplu ulaşım tesislerinde kimlik sorma, duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme.

g) Genel kolluk kuvvetlerine derhal bildirmek şartıyla, aramalar sırasında suç teşkil eden veya delil olabilecek ya da suç teşkil etmemekle birlikte tehlike doğurabilecek eşyayı emanete alma.

h) Terk edilmiş ve bulunmuş eşyayı emanete alma.

ı) Kişinin vücudu veya sağlığı bakımından mevcut bir tehlikeden korunması amacıyla yakalama.

j) Olay yerini ve delilleri koruma, bu amaçla Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 157 nci maddesine göre yakalama.

k) Türk Medeni Kanununun 981 inci maddesine, Borçlar Kanununun 52 nci maddesine, Türk Ceza Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasının (1) ve (2) numaralı bentlerine göre zor kullanma.

Silah bulundurma ve taşıma yetkisi

MADDE 8. — Hangi koruma ve güvenlik hizmeti için ne miktar ve özellikte ateşli silah bulundurulabileceği komisyon tarafından belirlenir.

Ancak eğitim ve öğretim kurumlarında, sağlık tesislerinde, talih oyunları işletmelerinde, içkili yerlerde silahlı özel güvenlik görevlisi çalıştırılmasına izin verilmez. Özel güvenlik görevlileri, özel toplantılarda, spor müsabakalarında, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde silahlı olarak görev yapamazlar.

Koruma ve güvenlik hizmetinde kullanılacak silah ve teçhizat, ilgili kişi veya kuruluş tarafından temin edilir. Özel güvenlik şirketleri ateşli silah alamaz ve bulunduramazlar. Ancak özel güvenlik şirketlerine, para ve değerli eşya nakli, geçici süreli koruma ve güvenlik hizmetlerinde kullanılmak üzere, özel güvenlik eğitimi veren kurumlara, silah eğitiminde kullanılmak üzere, komisyonun kararı ve valinin onayı ile silah alma, kullanma ve taşıma izni verilebilir.

Görev alanı

MADDE 9. — Bu görevliler 7 nci maddede sayılan yetkileri sadece görevli oldukları süre içinde ve görev alanlarında kullanabilirler.

Özel güvenlik görevlileri silahlarını görev alanı dışına çıkaramazlar. İşlenmiş bir suçun sanığı veya suç işleyeceğinden kuvvetle şüphe edilen kişinin takibi, dışarıdan yapılan saldırılara karşı tedbir alınması, para ve değerli eşya nakli, kişi koruma ve cenaze töreni gibi güzergâh ifade eden durumlarda güzergâh boyu görev alanı sayılır. Görev alanı, zorunlu hallerde Komisyon kararıyla genişletilebilir.

Zor kullanma ve yakalama yetkilerinin kullanılmasını gerektiren olaylar en seri vasıtayla yetkili genel kolluğa bildirilir; yakalanan kişi ve zapt edilen eşya genel kolluğa teslim edilir.

Bak adamların yetkileri bunlar. Eğitiminde de silah kullanmak falan öğretiliyor. Tabii ki özel güvenliği caydırıcılık boyutu da vardır, ancak özel güvenlik demek "dikkat köpek var" tabelası demek değildir. Bu tablonun üstüne "asıl amaç caydırmak" demek abzürt olur. Adamlar bariz müdahale etmek amacıyla eğitiliyor.

Bone said:
007 ile sen sanıyorsunuz ki, "Güvenlik Görevlisi"nin olayı sadece 40 yılda bir olacak terör gibi saldırıları engellemek, geri kalan zamanda hep o ana hazır olarak beklemek.

Yok öyle şey. Kimseyi kandırmayalım.

İstersen dünyanın herhangi bir ülkesine git, Şirketlerde, okulda veya evlerde "güvenlik görevlisi" olarak alınan kişilerin görevi şunlardır:

1- Giren çıkan kişileri gözlemek, şüpheli olabilecek kişilere dikkat etmek
2- Kamera sistemleriyle çevreyi denetlemek, hırsızlık veya kaza gibi olaylarda gerektiği zaman bu kayıtları çıkarmak.
3- Yol tarifi, yönlendirme gibi durumlarda insanlara yardımcı olmak.
4- Hır gür çıkaran insanları uyarmak, müdahelede bulunmak.
5- Yol tıkanıklığı, kavga vs gibi durumlarda insanların güvenliğini sağlamak.

Yani bunların içine, Bombacıyı tespit edip tek kurşunda öldürmek, olası terörist saldırısına karşı full defansda beklemek, çete savaşlarında bastırıcı güç olmak gibi unsurlar dahil değildir.

Üniversite'de güvenlik görevlilerin %1'lik anı bekleyip sırf ona hazır olmaktan ibaret bir işi olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
Büyük ihtimalle üniversiteyle hiç işiniz olmadığı için olabilir.

Geceleri binanın etrafında dolaşıp hırsızlık gibi olaylara karşı caydırıcı olmak, kaza olaylarında müdahele etmek gerekirse polisi çağırmak, önemli durumlarda üniversite binalarının girişinde bekleyip kimlik kontrolü yapmak, sürekli üniversite içinde arabayla devriye dolaşmak gibi işlerle uğraştıklarını bizzat kendim gördüm. Güvenlik görevlisi sadece çay içip park cezası kesmekten ibaret kişi değil.

Hani varsayalım ki gerçekten Güvenlik Görevlisi dediğiniz şey, teröristi engellemek veya olası çatışmada üstünlük sağlamak amacıyla orda. Hani varsayalım ki gerçekten Güvenlik Görevlileri bu konuda eğitim görüp öyle Güvenlik Görevlisi oluyor.
Gerçekten Bilkent Üniversitesi gibi bir yerde dediğiniz tarz Güvenlik olsaydı, şöyle birşey olması gerekirdi:
5erli gruplar halinde 500 ayrı noktada bulunan, elinde M16, Dragunov, Roketatar, Gece görüş dürbünü, termal kamera, uçaksavar gibi teçhizatlara sahip, gelen geçen tüm araçların içini parçalayıp didik didik kontrol eden, hem özel harekat polisi (SWAT gibi) hem de bordo bereli komando eğitimi almış kililerin 24 saat beklemesi.

Aksi takdirde, sen oraya nasıl bir Güvenlik sağlarsan sağla, Bilkent Üniversitesi'ne terörist girip bombalı eylem yapabilir.

Herşeyi geçtim, baştan anlatmaya çalıştığım şey şu:
Üniversite, alışveriş merkezi gibi yerlerde, terörist eylemleri ve bombalı saldırıları engelleyecek esas makam MİT'tir. İstihbahrat sağlıyarak teröristleri yakın takibe alması, olası saldırıda polis ve asker gibi güçlere haber vermesi gerekmektedir.
Olayın olmasını engellemek için daha olay başlamadan önlem alınması gereklidir.
Olay olmadan önlemekten görevli de MİT'tir.
İstihbahrat'ı tam yapamayıp teröristin olay çıkarmasına izin verirsen,
o terörist o olayı yine yapar, yine yapar.
Bunun önüne geçemessin.

Çok basit düşünüyorsunuz.
Ya da okul/alışveriş merkezi gibi yerlerdeki güvenlik görevlilerini siz gözünüzde fazla büyütmüşsünüz... :)
Umarım şu yazı birşeyler ifade edebilmiştir.

Güvenlik görevlisinin sadece tek olayı o %1lik an değil. Tabii ki %99luk sakin zamanda da sorumluluk ve bir takım basit görevleri var. Ancak güvenlik eğitimine bakarsan o eğitimin daha çok o %1lik kısma yönelik olduğunu görürsün. %99'luk kısma yönelik eğitim de vardır ama diğeri daha baskındır.

Bak ben sana bariz örnek vereyim. Hani yanılarak demişsin ya "Üniversite'de güvenlik görevlilerin %1'lik anı bekleyip sırf ona hazır olmaktan ibaret bir işi olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Büyük ihtimalle üniversiteyle hiç işiniz olmadığı için olabilir."

Birincisi benim öyle bir iddiam yok. İddiamı çarpıtma yani.

İkincisi Yeditepe Üniversitesi'nin tek ana giriş yapısında tüm araçların altı ve bagajı teker teker aranıyor, herkes metal dedektöründen geçiriliyor, özel eğitimli köpekler var, kartlara bakılıyor vs. Ayrıca her binanın girişinde güvenlikler var ve her binaya girerken metal dedektöründen geçiyorsun.

Bilkent'in eksiklikleri her üniversitede yok yani. Olması gereken de Yeditepe'dekidir. Bilkent'teki eksiklikler savunulamaz.

Ayrıca bir "güvenlik uzmanı" olarak güvenliğin görevlerini eksik yazman da saçma olmuş. Güvenlik görevlilerinin yetkileriyle senin bahsettiğin görevleri kıyaslayınca arada büyük bir uçurum görünüyor. Yasalar güvenlik görevlilerine görevi olmayan yetkiyi niye versin!

Bu yetkilerin arasında bombacıya müdahale de var, gerektiğinde ilkyardım yapmak da var. Terörist yakalamak da var. Bunlar doğrudan görevler olmayabilir ama adam bunun eğitimini almış, yapmakla sorumlu! Ne de olsa polisin görevi diyip yatmayacak!

Ayrıca Bilkent için yaptığın savunma çok saçma olmuş. Bilkent'teki asıl problem kampüsün sınırlarının belirgin olmamasıymış anladığım kadarıyla. Yani öyle bir tarif ettin ki isteyen kafasına göre girip çıkabiliyor "bilinmeyen yollardan." Bu güvenliğin sorunu değil kampüsün çevresel problemi. Planı çizen adamla alakalı yani. Güvenlikle değil anlattığın şey. Ama güvenliğin eksikliğinin de payı vardır bu olayda.

Son olarak tabii ki asıl görev MİT ve polisin, ancak ülkemizde alışveriş merkezlerindeki güvenliklerle ya da diğer üniversitelerdeki güvenlik önlemleriyle Bilkent güvenliklerinin ve Bilkent kampüsünün kapılarıyla alakalı durum da bir değil. Bunun çözümü kapıların ve duvarların yapılmasıyla ve güvenliğin etkin hale getirilmesiyle olur. Ve evet bir de polis yönü var. Ama Bilkent güvenliği diğer üniversitelere kıyasla da işini yapamamış böyle de bir gerçek var.

eldar said:
Ne kadar meraklısınız güvenlikçiye, detektöre. Terörizm ne kadar kolay amacına ulaşıyor.

Terörizmin amacı her yere güvenlik koydurmak değil. Terörizmin amacı korku yaratmak. Aksine güvenlik terörün yarattığı korkuyu azaltıyor, terörü amacına ulaştırmıyor.

Ama kişisel görüşüm bir ülkede güvenlik ihtiyacı ne kadar artmışsa içişleri banalığı ve emniyet de o kadar çuvallamıştır.
Mesaj tarihi:
Bizim okul da göstermelik iki kapı var. Selçuk üni de, okulun içine belediye tramwayı giriyor şöle bi kampüs turu atıp çıkıyor.
Her yer açık, ona rağmen kapılarda kartlı geçiş sistemi var. lol
Ha unutmadan kampüsün üst tarafında bir köy var, köyün yoluda kampüs içinden geçiyor. Böyle arada traktörler filan görüosun. sdf

Okulda özel güvenlik va da daha bir faliyete yaradıklarını görmedim. Öyle yatışa para alıor adamlar. Arada sırada kimlik soruluo kapıda, abi unutmuşum dion tamam geç dio adam. sdf Biz napalım, okula tank soksan haberi olmaz güvenliğin kaldıki bombadan haberleri olacak.
Mesaj tarihi:
Bilkentlilere büyük geçmiş olsun.

Flameoffear said:
Bizim okul da göstermelik iki kapı var. Selçuk üni de, okulun içine belediye tramwayı giriyor şöle bi kampüs turu atıp çıkıyor.
Her yer açık, ona rağmen kapılarda kartlı geçiş sistemi var. lol
Ha unutmadan kampüsün üst tarafında bir köy var, köyün yoluda kampüs içinden geçiyor. Böyle arada traktörler filan görüosun. sdf

Sdf bizim kampüsün içinden tren yolu geçiyor :D

TD)Pentagram said:
bence sadece baruta duyarli bi sistem konulabilir kapıya. çatapat ve mantar tabancı sokmuyacagına göre kimsenin?

TD)Pentagram said:
ekmekte poğcada simitte aynı şeyden hamur dan. onun gibi hepsinin ortak bi maddesi vardır

Aket-Atum said:
YUH!

Ahahahaha xD
Mesaj tarihi:
TD)Pentagram said:
bence sadece baruta duyarli bi sistem konulabilir kapıya. çatapat ve mantar tabancı sokmuyacagına göre kimsenin?

katılıyorum, güzel olurdu.
ama sadece kapıya. kapının yanından geçersen işlemiycek :)
  • Yeni Oluştur...