Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

[biip] oracle!

riglous

Öne çıkan mesajlar

riglous said:
bonesoul said:
senko said:
ya bide oracle nasıl daha büyük bi firma yaf sundan?
bi bildiğim database'leri var adamların :) sun'un javasından solarisine kadar bi çok şeyi var.

illa cesit degil ki olay. oracle isinde rakipsiz.

Rakipsiz degil abi, cok rakibi var.
Ama sanilanin aksine cok da urunu var adamlarin. otn'e girip bakin, products bolumune, nevriniz doner.

bonesoul cok dogru bi noktaya parmak basmis. Enterprise levelinde adamlar rakipsiz. Turkcell e diyor senelik 30 milyon dolar vereceksin, rakip olmadigi icin veriyor. IBM in DB2 su falan rakipte degil. Cunku IT managerlar teknik insanlar degildir, DB2 yu falan bilmezler. Dunya da anket yapsan acik ara Oracle kendi alaninda birinci cikar.

Bu rakipsizlik adamlari Dunya nin en buyuk sirketlerinden biri yapiyor iste..
Sosyal ağlarda paylaş

Oracle 'i DB2 ya gore tercih etmelerinin sebebi easy-managable olmasi. Yoksa IT managerlarin teknik anlamdaki vasifsizligindan degil - ki hepsinin vasifsiz olduguna katilmiyorum :)

Bir uygulama/donanim/hizmet aldiginizda, bunun arkasinda, basiniza bir sey geldiginde, telefonu acip bagirip cagirabileceginiz, 7/24 hizmet alabileceginize guvendiginiz bir firma ile calismak istersiniz. Cunku her ne kadar butce sabit olsa da, bu tur giderler "olmazsa olmaz" gibi degerlendirildiginden, onemsiz gibi gozukurler.

Yani DB2 un, Oracle onunde ezilmesinin nedeni, DB2 nun teknik yetersizlikleri degil, Oracle'in hizmet/servis konusunda IBM den daha guvenilir ve etkin olusu.
Sosyal ağlarda paylaş

nedanko said:
riglous said:
bonesoul said:
senko said:
ya bide oracle nasıl daha büyük bi firma yaf sundan?
bi bildiğim database'leri var adamların :) sun'un javasından solarisine kadar bi çok şeyi var.

illa cesit degil ki olay. oracle isinde rakipsiz.

Rakipsiz degil abi, cok rakibi var.
Ama sanilanin aksine cok da urunu var adamlarin. otn'e girip bakin, products bolumune, nevriniz doner.

bonesoul cok dogru bi noktaya parmak basmis. Enterprise levelinde adamlar rakipsiz. Turkcell e diyor senelik 30 milyon dolar vereceksin, rakip olmadigi icin veriyor. IBM in DB2 su falan rakipte degil. Cunku IT managerlar teknik insanlar degildir, DB2 yu falan bilmezler. Dunya da anket yapsan acik ara Oracle kendi alaninda birinci cikar.

Bu rakipsizlik adamlari Dunya nin en buyuk sirketlerinden biri yapiyor iste..

Bence olaya butun olarak bakarsan dogru yaniti alamazsin. Firmalarin DB secimleri once butcelerine sonra da buyukluklerine baglidir (ne yazik ki). Buyuk capli firmalar icin tek tercih oracle olabilir ama bu parayi vermek istemeyenler sql server'a hatta informix'e bile yonelebiliyor, bu nedenle kobi olarak baktiginda rakibi var. Butun bunlarin yanisira koskoca bir SAP ailesi var.

Birde olay sadece DB degil. Bu adamlarin bircok urunu var (hyperion, owb, odi vs.), bu bircok urunde bir suru rakibi var (informatica, pentaho (hadi opensource oldugu icin bunun kategorisi ayri), sas, sap, cognos vs.).

IT sektorunun nasil etkilenecegini ben simdiden kestiremiyorum acikcasi. Taslar yerlerinden henuz oynamadi. Onumuzdeki gunler/haftalar/aylarda gorecegiz. Ozellikle MySQL'i satin almasinin yanisira, Sun, PostgreSQL'e de destek veren bir firmaydi. Oracle'in OpenSource konusunda gorusu ne olacak herkesin kafasindaki soru bu. Blog'larda vs. insanlar olaya olumlu bakarak bu gelismenin Postgres'e yarayacagini soyluyor ama, Sun'dan destek almayan PostgreSQL ne yapar, ne yapamaz ben bilmiyorum. Tabi Oracle'in, Sun gibi PostgreSQL'e destek vermesi de muhtemel ama cok dusuk bir ihtimal. Neyse, bekleyip gorecegiz.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
java'da open source olayina bir etkisi olur mu bunun?

"artık bizimsiniz haha, her programdan para vericeksiniz" gibi olaylar?

nası bi etkiden bahsediyosun? java dediğin şey programlama dili, onunla yazılım geliştiren insana bakar bu, kaynak kodlarını açarsa open source olur. C#'la geliştirilmiş open source projeler de var, kullanırken microsoft'a para ödemiyosun.
Sosyal ağlarda paylaş

Laorx said:
java gg

"java gg" denecek bişey yok. oracle çoktan çizmiştir onun yönünü merak etmeyin. microsoft'un sidik yarıştırmak için .Net'i geliştirip karşısına koyduğu bi teknolojiyi çöpe atmaları için katıksız salak olmaları lazım. çok ilginç şeyler olabilir önümüzdeki günlerde IT sektöründe. insanların en çok merak ettikleri konular java ve MySQL zaten. bekleyip görücez.
Sosyal ağlarda paylaş

sorun su javanin gelisimi cok kontrolsüz oldu. web widgetlari yapmak icin yola cıkan appletlerden j2eeye kadar geldi bu olay. ben her ne kadar hep olayın .net boyutunda konumlanmıs olsamda, birsekilde uzaktan izledik. javanin yerini konumunu kimse inkar edemez ama bu yeri ve konumu ne kadar süre daha elinde tutabilir merak ediyorum açıkcası.
Sosyal ağlarda paylaş

sharky said:
Oracle 'i DB2 ya gore tercih etmelerinin sebebi easy-managable olmasi. Yoksa IT managerlarin teknik anlamdaki vasifsizligindan degil - ki hepsinin vasifsiz olduguna katilmiyorum :)

Bir uygulama/donanim/hizmet aldiginizda, bunun arkasinda, basiniza bir sey geldiginde, telefonu acip bagirip cagirabileceginiz, 7/24 hizmet alabileceginize guvendiginiz bir firma ile calismak istersiniz. Cunku her ne kadar butce sabit olsa da, bu tur giderler "olmazsa olmaz" gibi degerlendirildiginden, onemsiz gibi gozukurler.

Yani DB2 un, Oracle onunde ezilmesinin nedeni, DB2 nun teknik yetersizlikleri degil, Oracle'in hizmet/servis konusunda IBM den daha guvenilir ve etkin olusu.

Vasifsiz lafi dogru degil.. Alanlari degil yani.. Ornegin IT firmasi CEO su, IT den anlamak zzorunda degil, hard skillerin onemsiz oldugu alanlar bunlar, Soft skiller agirlikli oluyo bu insanlarda, normalide o. Az biraz teknik bilgisi oluyo, o da cozum larak Oracle i onerecek bir bilgi, cunku DB2 yu duymamis. Bu kadarla sinirli oluyo teknik bilgileri.

Ha normal insan danismani olur, teknik birinden oneri alir DB2 iyidir kotudur vs. Ama iste o da oyle olmuyo. Sun ornegi mesela. Adamlar devlet gibi geliri gideriyle, yonetimiyle. Insan der ki dunyanin en iyi muhasebecilerini tutarsin , teknik insanlarini tutarsin, nasil batar boyle sirketler? Batiyo iste, cunku feodal yapi olabiliyor bu sirketlerde bazen. Dedigim dedik insanlar oluyor. DB2 yu duymamis insn oluyor, birak manageable olup olmadigini bilsin. ORacle aldiriyo sirkete, isirket zarar ediyo vs. Oracle da Sun i alacak buyukluge erisiyor, teknik bilgiye erisiyor, alaninda dah da rakipsizlesiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
MySQL açık kaynak bir sistem, Windows Linux'u satın alsa ne yapar sanıyorsunuz buna kötü bakmanın bir yolu.

Açık kaynak çevreleri MySQL ölmeyecek, Oracle öldürmez diyor ama tarih gösterdi ki aşık kaynak çevreleri daima aşrı iyimserdir kendi ürünleri hakkında. Ama ben de onlara katılıyorum.

Oracle'ın koyu bir açık kaynak düşmanı olduğu ortada ama son günlerde en azından küçük ve orta boyutlu işletmelerde yavaş yavaş kendine yer edinmeye başlayan Microsoft'a karşı bir silah olarak kullanılabilir de MySQL. Destek satmaya başlayabilir belki enterprise linux modeliyle. Hepimiz Red Hat ve Novell gibi firmaların iyi kazandıklarını ve kobilerde özellikle kendilerini gösterdiklerini biliyoruz. Oracle'ın kısmen uzak olduğu bir pazar bu - ki büyük oranda Microsoft ve MySQL yüzünden değil mi?

Bu arada Oracle'ın açık kaynak kaynak düşmanlığına dönersek, artık bunun bir anlamı kaldığını sanmıyorum. Cloud falan bir düşünün siz de. Ayrıca OpenSolaris'i tekrar lisanslayıp linux uyumlu yapmayı planlamaları (en azından ticari bir açıdan) epey güzel, ve MySQL'un de ortalarda dolaşmaya devam edeceği görüşünü destekliyor.

Bence MySQL'a enterprise çözümler getirecekler diyorum RedHat/Fedora modelinde. Sizce?

Not: Ayrıca söyleyen olmamış, Oracle'ın alımına Sun'ın borçları, alacakları ve banka hesapları dahil değil. Epey karışık bir işlem, bir sürü kişinin başı ağrıyacak bu işten.
Sosyal ağlarda paylaş

MySQL kesinlikle olmez bence, Oracle destek vermese bile baska ellerde buyur bana gore..

Ayrica IBM alsa zarar ederdi bu isten, Oracle ile Sun in yaptigi sler uyusmuyo, Oracle in alanini genisletiyo ama Sun in bir cok alanda yaptiklari IBM le uyusuyor. Ayni kitle falan, bi kac yeni sey eklerdi, enterprise customerlari kapardi. Bunu her halukarda en iyi kullanack olan oracle zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

zaten bu olay oracleın kabugunu kırıp enterprise veri yönetimi işinden, daha geniş alanda yazılım ve donanım piyasasına girmeye çalıştığını gösteriyor..

oracleın java ve ozellikle mysql konusunda ki stratejilerini herkes merak ediyor.

son zamanlarda yazılım dünyasında küçük çarplı sarsıntılar oluyor bakalım bizi ne gibi bir deprem bekliyor. youtubeda boy boy biz hardware vendorız diyen apple, intel piyasasına göz dikmiş, işletim sistemlerini kendi donanımı dışında kullanılabilir hale getiriyor yavaştan. iphone platformunda ki app storeda sadece kafasına uyan yazılımları kabul etmesi veya reddetmesi aslında küçük ipuçları veriyor.

linux ise bazı çevrelerce artık bloated olarak nitelendirilmeye başlandı. intelin atom işlemciler için tasarladığı moblin ilk etapta, herşeyiyle 0dan yazılması planan bir işletim sistemiydi. son anda caymaları ise, linux community için mevcut olan binlerce yazılımın ve geniş topluluğun desteğini alıp, atomu güçlü bir platform haline getirmek istemeleri.

ama yinede ilk planlamarı ve özellikle toplulukta linux için bloated yorumları, kısa vadede olmasada bir süre sonra mevcut ihtiyaçlara daha iyi cevap verebilen, teknolojisi 70lere dayanmayan bir işletim sistemini gündeme getirebilir. böyle bir oluşuma gitmek kolay bir iş değil ama bunu tetikleyebilecek şey intel veya amd gibi bir firmanın işlemcilerinde topyekün yeni bir mimariye geçmesi ve eski mimarilere geri dönük uyumluluk sunmaması.

işte bu noktada belkide oracle birşeylere müdahil olabilir diye düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

bonesoul said:

bunu tetikleyebilecek şey intel veya amd gibi bir firmanın işlemcilerinde topyekün yeni bir mimariye geçmesi ve eski mimarilere geri dönük uyumluluk sunmaması.

böyle birşeyi ne intel ne de amd göze alır, çok büyük risk bu. o yüzden keskin bir geçiş beklemeyin, ne olcaksa kademe kademe olucak.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Bu arada Oracle un-official bir açıklama geldi. MySQL açık kaynak olarak geliştirilmeye devam edecek. Resmi değil tabii ama ürün stratejileri yardımcı müdürü söyleyen. Dediğim gibi, bence entreprise destek sunarlar küçük ve orta iletmelerin kaldırabileceği.
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada oracle açık kaynağı öldürür yaklaşımı da pek doğru değil kanımca.. nitekim oracle tüm geliştirme alt yapısını linux'a kaydırdı zamanında.. bu linux için önemli bir adımdı.

ama şimdi şöyle bir durum var; eskiden oracle solaris ile çalışırmış. şimdi "yeniden solaris'e döner mi?" soruları hakim.. zaman gösterir.

öte yandan oracle db içinde java classları ile entegre bir yapısı vardı.. muhtemelen bu entegrasyonu çok daha geliştirirler.

mysql'e gelince.. zaten hiç bir zaman oracle'ın rakibi olmadı. kulvarları da aynı sayılmaz. oracle'ın mysql'i öldürmesi gibi bir durum da söz konusu olamaz bence..

önemli olan şu.. oracle tamamen veri yönetimi üzerine odaklanmış bir firma iken bu alımla birlikte ibm'e çok ciddi bir rakip olacak gibi görünüyor. devamını zaman gösterir herhalde.
Sosyal ağlarda paylaş

Ractamainus said:
öte yandan oracle db içinde java classları ile entegre bir yapısı vardı.. muhtemelen bu entegrasyonu çok daha geliştirirler.

Ilk olarak Jython gibi Python cakmasi bir dil var. Bunu gelistirirler, kullanilabilir hale getirirler.

Sonra MySQL'e, Postgres'e kafa tutabilmesi icin PLSQL destegi gelir.

Ucuncu olarak da Java'yla PLSQL'i entegre hale getirirler (becerebilirlerse).
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
yuce rabbimiza ve teknoloji tanrilarina binlerce kez sukurler olsun IBM almadi Sun'i.

Her gun onlarca makina kuruyoruz, arizalara bakiyoruz ve IBM ile alakali en ufak bir kurulum, ariza vs. inletiyor, aglatiyor bizi. Her yerde ibmlerin sayisi azalip sunlarin sayisi artiyor diye sevinirken IBM in satin almasi mahfederdi.

Oracle MYSQL'in de sahibi oldu artik, oracle'in ufak bir alanda rakibi olabilecek bir olay da ortadan kalkmis oldu.

gg hf.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...