Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

wireless aletlerin sağlığa zararı...


Jadelith

Öne çıkan mesajlar

Wireless sinyaller gayet zayıf olurlar, bir zarar vereceğini sanmam. Esasında radyo ile yaklaşık olarak aynı kuvvetteler, biraz daha yüksek frekans wireless/gsm. Eh kimsenin radyo dalgalarından dolayı kanser olduğunu duymadım o yüzden sanırım güvendesin.

Özellikle mouse gibi tükettiği güç bayağı düşük olan aletler hiçbişey yapamazlar, baz istasyonu değil bu sonuçta.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

varmış. Bizim okuldaki bir fizik hocası bahsetti. Kısa dönemde tabii ki de bir zararı yok ama uzun dönemde bünyeye zarar veriyor.
Hatta hoca şöyle bişi demişti. "Evinizdeki odanızdaki tüm virelesleri kapatın, cep telefonları kapatın, pcnizi fln kapatın bi yatın uyuyun. Ertesi günde ne kadar wireless varsa açın çep telefonunuzu da başucunuza koyun öyle uyuyun, aradaki farkı anlayacaksınız."
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öf fizik hocasının yaklaşımına bak. İnsan vücuduna zarar verebilecek yani bir molekülü parçalayacak vs enerjiye sahip olması lazım, wirelessdın dalga frekansı ne? ona bakıp buna yeterli enerjisi olup olmadığına bakılabilir. Ama tabi bir de bu tarz şeylerin de etkisi mesafe ile dramatik olarak azalır. Örnek olarak bir odada ağır derecede ışıma yapan uranyumun dibindenki adam 1 gün sonra ölürken, odanın ucundaki adam 1-2 sene sonra ölür (yaşanmış bir olaydır). Dolayısıyla bir zararlı etkisi olabileceği ihtimaline karşın wirelessı falan yatağınızın dibine koymayın sdf
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Kablosuz yayın yapan cihazların frekanslarından ziyade, ne kadar güçle çıkış yaptıkları önemli.

RF dalgalarının insan vücuduna zarar vermesi için Gamma ışınları gibi moleküler seviyede -fiziksel- bozunum yaratmasına gerek yok. Taşıdıkları enerjiyi vücuda penetre ederken ısıya çeviriyorlar. Sıcaklıkları yükselen hücrelerde kimyasal bozulma görülebiliyor. Mikrodalga fırının çalışma prensibi de bu zaten.

Tabi o fırınlar ısıtacağınız malzemeye 1000 watt seviyelerinde bir güç aktarırken, cep telefonlarının ve kablosuz ağların miliwatt'larda seyrettiğini gözönünde bulundurmak gerek.

Sonuç olarak kablosuz haberleşmenin etkilerini kısa sürede ve/veya ampirik deneylerle anlayabilmek imkansız.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

normalde ben herhangi bir zarari olacagini dusunmuyorum ama uzun zaman icinde yogun olarak maruz kalinirsa mutlaka bir etkisi vardir diye dusunuyorum.

Uzun zaman burda herhalde bir 10 yil. Yogun olarak maruz kalinma da soyle olabilir; bilgisayarin yatak odandadir. bilgisayarina hersey wireless olarak baglaniyordur. wireless modem kullaniyorsundur.ustune 2-3tane cep telefonun yatarken hemen basucundadir (ve hatta sarjdadir). Odan bir yatak bir bilgisayar masasi bir gardrop/kitaplik alacak kadar buyuktur. Bu tur yogun bir ortamdan bahsediyorum ben.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya allah aşkına, sıcaklık farkı demişsiniz iyi güzel de miliwatt seviyesinde güç tüketen aletler bunlar. İsterseniz wireless mouse'u kafatasınıza bağlayın, hesabını yaparsanız 0.1 derece bile sıcaklık farkı yaratamayacağını görürsünüz. Aletin ısınması daha çok fark yaratır. Efficiency olarak da deli gibi iyi aletler değildir, herhangi bir wireless cihaz ne kadar ısınıyorsa en en en fazla o kadar gücü sinyal olarak dışarı verebiliyor demektir, ki pratik uygulamalarda bu çok daha düşük olacaktır. Mesafe gibi şeyleri katmadan bile.

Wireless frekanslarını ezbere bilmiyorum da en popüler GSM frekansları 0.9GHz ve 1.9 GHz'dir. Wikipedia 802.11b/g için 2.4GHz diyor, en çok kullanılan iki protokol olduğu için 2.4GHz olarak alınabilir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Wireless mevzuusu çok yeni bi olay, Sonuçlarını ancak 2050'lere doğru göreceğiz, 2000 jenerasyonu çocuklar orta yaşlara gelince bakalım neler olacak çok merak ediyorum. Wireless, elektromanyetik kirlilik vs. yanında her an her dakika bünyemize aldığımız binlerce kimyasal.

Fiziksel etkisinin bizi pek "etkileyebileceğini" ben de sanmıyorum fakat mutlaka bu dalgaların bize bir etkisi olmalı. Hani kanser olmayız belki ama, deliririz, ne bileyim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

eski ericsson 338'lerle bir dk bile konuşsam kulağım ağrıyordu, yeni cep telefonları öyle değil ama gene de bir rahatsızlık hissediyorum. wireless fare, klavye gibi aletlerde hiç öyle birşey hissetmedim.

dağ başında bile yaşasanız radyo dalgaları devamlı bedeninizin içinden geçiyor zaten, matt parkman'ın ahbabı kahin zenci gibi en fakir ülkenin en ıssız çölünde takılmayacaksanız fazla kurcalamaya gerek yok bence. :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

benim kuzenim uranyum hastası şu anda.


Ben sağlığa bir şekilde mutlaka zararı olduğunu düşünüyorum.Radyo dalgalarınında var.Tamam belki kanser yapmıyor ama ufakta olsa zararı olduğunu ve kişinin negatif olmasını sağladığını düşünüyorum.


Sadece elektronik aletlerin değil şehrin bile zararı var.
Gideceksin ara ara çıkıcaksın dağ evine kafa dinleyeceksin hiçbir teknolojik alet olmadan.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Türk'e bişey olmaz.

Türklerin çoğu hastalığa karşı bağışıklığı olduğunu düşünüyorum.Gerçekten Türk'e bişey olmaz.Bi fransız ingiliz gelip şu şehirde standart bir yaşam sürse.Kesin çok sık hasta olur ilk yıllarında.Sonra evrimleşir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

mobi said:
Ardeth said:
. Örnek olarak bir odada ağır derecede ışıma yapan uranyumun dibindenki adam 1 gün sonra ölürken, odanın ucundaki adam 1-2 sene sonra ölür (yaşanmış bir olaydır).


kim yaşamış la bunu?


Amerikada Los Alamosta yaşanmış. Daha kritik kütle falan gibi konular yeni çalışılırken arkadaşlar birbirinden ayrı durması gereken iki uranyumun (sanırım) arasına tornavida koymuşlar (hayır Türk değillermiş) o tornovid kayıp o kütleler bir araya gelince ışıma olmuş. Olayın hemen yanındaki adamlar işte ayırmak için onu üstüne atlamışlar. Odanın diğer tarafında da bir takım elemanlar varmış o sırada falan. Los Alamosta çalışmış bir fizik hocamız anlattıydı bunu
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:
fizik hocasi deil cinci hoca
odanizi mora oyayain uyuyun
evdeki incilleri yakip uyuyun
felan uzatilabilri konu


O senin cinci dediğin hoca 7 yılını nasa'da geçirmiş. Amerikanın kaç tane üniversitesinde ders vermiş. Dünyanın 4bir yanında elektromanyetizma konusunda konferanslar vermiş biri. Emin ol ki fizik bilgisi senden kat be kat üstündür.

Ben yazımda wireless modem veya kablosuz klavye mouse öldürür diye bir şey demedim. Ama biliyoruz ki etrafımızdaki tüm elektronik eşyalar, kablolar vs elektromanyetik alan üretiyorlar ve biz de bu alana maruz kalıyoruz. Her ne kadar bunların enerjileri hücrelerimize zarar veremiyecek boyutta olsa da hiçbi zararı yok demek ne kadar mantıklı tartışılır.

Sina çok güzel bir örnek vermiş demişki adam uranyuma maruz kalmış 1 saatte ölmüş. Diğer odadaki elemanın ölmesi 1 yıl sürmüş. Şimdi gamma ışımalarının dalga boylarının uzunluğu 10üzeri -13 nm. x-ray'ların 10üzeri - 9 nm, zaten bu yüzdendir ki röntgen çekildiğimizde saniyelik belki saniyeden de az süre maruz kalıyoruz. 1dk boyunca xray'a maruz kalsak allah bilir ne olur. Gelelim radyo dalgalarına radyo dalgalarının da frekans uzunluğu yani dalgaboyu 1m dir. Burdan şunu çıkarabiliriz ki aslında gamma ışımaları ile radyo dalgalarının tek farkı dalga boyları. Gamma ışınları insana çok kısa sürede zarar veriyorsa bu dalga boyunun küçüklüğünden ve taşıdığı enerjiden dolayıdır. Radyo dalgalarının frekansı az ve taşıdığı enerji az diye insan sağlığına zararsız diyemeyiz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...