Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Sevan Nişanyan Civilization Oynarken...

sg-1

Öne çıkan mesajlar

navyamphs said:
Hıhım, evet bilmiyorum. SH da 3 sene çevirmenlik yaptım ama tabiki sen daha iyi bilirsin. Büyük ihtimal her geçen uçağa efonaltı diyenlerdensin ama sen tabii ki daha iyi bilirsin :)

Aha bak bi daha yazıyorum, "Diyanetin bütçesi TSK'den fazladır"

yaşın yeterliyse hatırlarsın, "ya düşecek, ya düşecek" lafı vardır çillerin. tutmuyosa google la öğrenirsin. sen söyleyince olmuyor lafının kanıdıdır kendisi : )

tartışmayla bir alakası olmamış.

türk silahlı kuvvetleri personelinin harcamaları + silah techizat alımı + konaklama ücretleri + askeri hastaneler vsvs

diyanet bunlardan daha fazla harcama yapıyo diyosun yani?

peki biz sayıları gösterdik, senin ne gibi bir kanıtın var?

uçak görünce "a uçak" diyorum, bilmediğim konularda yorum yapma gibi bi olayım yok. sen de aynısını yapsan iyi olacak
Sosyal ağlarda paylaş

bone mp 5 savas alinindaki bi amerikan askerinin zirhini delemez
sehir icindede ayni yusek zirhlar olcaktir tabi teroristlerde suc cetelerine bu zirhlar olmaz
mesela kore liler zirhda baya ilerlemisler halo ya benzer super bi zirh yapmislar g3 le bile delip gecemiyosun ne olcak sonra ???
bide yeni yeni plastik zirh nano zirhlar cikiyo buna sahip askere o silahlar birsey yapamaz kursun zirh a carpar ve kirilir veya sekli deyisip yere iner
Sosyal ağlarda paylaş

balondan sen anarsin diyodum bende yaw
hane belediye baskaniniz war patlatiyo paso felan

Horizon said:
Bizimkiler balon açabilirler hiç belli olmaz. Okutulup üflenip çıkarlar :).

Sen ne yapçan öyle gelişmiş silahı , biz Allah Allah diye bağırıp gittikmi iş biter merak etme.
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:
Bizimkiler balon açabilirler hiç belli olmaz. Okutulup üflenip çıkarlar :).

Sen ne yapçan öyle gelişmiş silahı , biz Allah Allah diye bağırıp gittikmi iş biter merak etme.

cok guzel soyledin yav
ordu mordu bos is bizim allamiz var o bizi korur
biz orduyu sokaga atalim
orduya giden parayla biz kuran kursu acalim o zaman nuklear fuze bile islemez bize
zaten chp buna hem firikir :)
Sosyal ağlarda paylaş

TSK nın giderlerinin harcamalarının neye göre oluşturulduğunu bilmeden o kadar çok atıp tutan varki aramızda. yani işin içini az çok bilen biri olarak bakınca yazdıklarınızı komiğime gidiyor açıkcası.Hatta bazıları öyle bi yazmışki TSK personeli krallar gibi yaşıyor kendi ihtiyacları için devletin parasını yiyiyolar.ne kadar seviyorsunuz bişeyleri karalamalıyı.
Sosyal ağlarda paylaş

cengizhan66 said:
bu ne calihlik yav
bikere sinirlarimizi guvenceliyen bi anlasma var ne egeyi biri alir ne baska yeri anca babayi alirlar orduyla alakasi yok onlarin hem ordu yok diye kimse saldiramaz koskoca bm var koskoca nato var

hayallerle yaşamak ne güzel bişi.
keşke ben de böyle rüyalar görsem.

cengizhan66 said:
kisacasi nuklearsilahdan daha guclu bi silah var cok kusursuz adida DEMOKRASi

hey yavrum hey.
kamera şakası felan mı bu :)

MacLeod said:
TSK yı sadece 1 gün yok saysan elinde ne Kıbrıs kalır, ne Ege de gemi yürütebilirsin.PKK yı söylemem gerek bile yok. Ermenilerin sözde soykırımını dayatarak toprağını böler geçer.

Bunu yazan insan bunları bilmiyor mu peki ? tabiki biliyor fakat amacı daha farklı ama bu yazıya gerçekten inanıpta savunan insanları görmek cidden hayret verici.

ayrıca ordunun daha profesyonel yapıya geçmesi gerektiği kısmına katılıyorum ve haberlerde gördüğümüz kadarıyla bunun adımları atılıyor yavaş yavaş.

katılıyorum, güzel yazmışsın.
Sosyal ağlarda paylaş

cengizhan66 said:
bu ne calihlik yav
bikere sinirlarimizi guvenceliyen bi anlasma var ne egeyi biri alir ne baska yeri anca babayi alirlar orduyla alakasi yok onlarin hem ordu yok diye kimse saldiramaz koskoca bm var koskoca nato var

kosovada bosna herekte gorduk ne kadar etkili bm
3 senede cozduler sorunu
keza gurcistandada gordk
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:
cengizhan66 said:
bu ne calihlik yav

kosovada bosna herekte gorduk ne kadar etkili bm
3 senede cozduler sorunu
keza gurcistandada gordk

ironiydi bu ama
neyse
Sosyal ağlarda paylaş

BM mi etkili ?

Bosna da insanlar ölürken hiç kimse yoktu yanlarında.Sırp komutanlar show amaçlı asıldı.
Bosna halkı BM den silah istedi aksine silahsızlandırıldı.BM yüzünden yüzbinlerce insan öldü.Yıllarca arkabahçelerindeki savaşı görmezden geldiler çıkarları uğruna.
Şimdi Bosna'da kaldırım yapılırken bile toplu mezar bulunuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

bm nin silahlı tarafı bişi yapmaz da.

nato üyesi bir ülkeye nato üyesi bir ülkenin saldırması çoook zor. yani çok çok zor, bir gram kredibiliten kalmaz kendi ittifakına saldırırsan.

nato üyesi bir ülkeye nato üyesi olmayan bir ülke saldırırsa, nato üyelerinin yardım etmesi gerekir, ki abd filan eder de, çünkü ittifak olmanın tek anlamı bu. eğer amerika kendi ittifakına saldırı yapılsa direk yardım eder, adamlar zaten nereye asker koysak da silah endüstrisine yardım etsek diyolar, büyük mutlulukla yardım ederler bize.

yani bize konvansyonel saldırı yapılma ihtimali %0.

onun yerine pkkya filan yardım ederler en fazla. bu yüzden bizim meydan savaşı ordusuna değil, iyi eğitimli iyi techizatlı/ekipmanlı çekirdek bir orduya sahip olmamız lazım.

doğuda askerimiz öldükçe pkk kendine yandaş alıyor. onlar 50 asker yerine 5 asker öldürebilse, pkk başarısız görülüp aldığı yardım da azalır.
Sosyal ağlarda paylaş

pkk la jandarmanin savasmasi gerekmiyomu hem askerimiz oluyosa turkiyenin askeri detorin inden
bolgeye cok fazla asker gondermek yanlis olabilidince uzkatan silahlarla savasmak yerine illa dibine girmek yanlis
daglik alanda gircek zirhli arac tank yerine illa duzyerde gitcek tank satin almak yanlis
helikopterler yanlis (cok fazla yapiyo ve turbinansa pek dayanikli deyiller) (daha ise yarar helikopter projeleri lazim)
askerlerde hic zirh yok !!
ordaki 500bin asker yerine yukardaki eksigi olmiyan 10bin asker olsun gorbak pkk kaliyomu
teroristlerle savasta en onemli arac helikopterdir ama daglik yerlerde turbinas fazla olabiliyor ve helikopterler ucuz ve sayisi fazla olmali t-34 gibisi kendin uretmelisin
Sosyal ağlarda paylaş

Asıldı çünkü o savaşın etkisi dünya üzerinde çok büyük oldu.Her tarafta protestolar yapıldı.Savaş suçlularının cezalandırılması için.BM de otoritesini korumak için savaş suçlularını idam etti.Olay bu kadar basit.

NATO ya gelince o da aynı bokun laciverti.92-95 te Nato da yoktu avrupanın arkabahçesinde.4yıl boyunca dünyanın gördüğü en büyük katliam yapıldı hemde avrupa'nın gözü önünde.Ne Nato ne BM hiçbiri 4yıl boyunca hiçbirşey yapamadı.Bosna halkını oyalamaktan başka birşey yapmadı.
Daha 14-15yıl önceki olay gözümüzün önündeyken Nato dan BM den umut beklemek boş olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
zaten insanların askerliği sevmeme sebeplerinden biri bu. hiçbirşey yapmıyorsun.

normalde amerikada cv'ne "askeri eğitim aldım" diyebiliyorsun, + oluyor senin için. çünkü bir disiplin öğretiliyor orda. ayrıca amerikada askere gidince seni iyi bir üniversiteye sokup paranı ödüyorlar. hem asker oluyorsun, hem eğitimini alıyorsun, birkaç sene görevini yaptıktan sonra da hayatına devam ediyorsun.

türkiyede ise sadece oturuyorsun.

verdikleri eğitim ise, üzgünüm ama tamamen yetersiz. "counterstrike oynatsalar 1 ay daha iyi eğitim olur" dediydi bir tanıdığım : ) 2 kere atış yapmışlar. 2 kere atış nedir abi. zaten karşısında ilk kez canlı düşman gören adam donar kalır korkudan, bir de 2 kere atışla neyi vuracaksın?

yani şu anki 1 aylık acemilik + 5 ay eğitimden çıkan bir insan, bırak savaşmayı, taktik bilmeyi, korkmamayı öğrenmeyi, 10 metre uzaktaki cansız bir dummy'i bile 3 atışta vurur.

zorunlu askerlik çok güzel birşey aslında.
düşününce toplumu disipline edecek ve tertip, kural, nizam öğretecek birşeymiş gibi gözüküyor.
belki eskiden öyledir ama şimdi değil.
ama zorunlu askerlik eğitimi almış adama bakıyorsun, göbeği bir karış ilerde, yerlere tükürerek yürüyen, idrak eksikliğine sahip, düzensiz sallapati birşey.
toplumdaki erkekler askeri eğitim almış, ama topluma bakıyorsun kuralsız, karmaşık, kaotik bir halde.
askeri eğitim almış bir toplumun bu kadar kaotik olması şaşırtıcı.

eğer zorunlu askerlik gerekli birşeyse, 18 ay "yat, kalk, koş, yat, kalk, koş"tan öte bir disiplin ve silah eğitimi gerektiğini düşünüyorum.
ve evet zorunlu askerlik kızlara da uygulanması gerekiyor. "ay aman sapık olur toplum, öyle şey olur mu ayol" lafları söyleniyor belki ama israil'de ne güzel uygulanıyor. onların ordusunda orgy fest felan olduğunu da hiç duymadım.

Jadelith said:

amerikan ordusunun eğitimine bakalım (amerikan ordusunda kendisine asker diyemeden bu eğitime girmek şart):

9 haftalık temel eğitim var önce. (uzun koşu, ağırlıkla koşu, fiziksel eğitim gibi şeyleri yazmayacağım onlar zaten var)

silah verilmeden önce yalancı silahlarla talim,

silahsız saldırı (yani silahın elinden giderse diye, elle kolla savaşmak) eğitimi,

bir askerin savaşta nelerle karşılaşabileceği konusunda sınıf içi eğitim,

harita okuma, pusula kullanımı, kara navigasyonu (hatta ormanın içine salınıp "x zaman içinde şurada olacaksınız" şeklinde çalışmalar),

tırmanma, kayalık/dik arazilerde yol/yön bulma,

ilk yardım (kurşun yarasından güneş geçmesine kadar hertürlü ne varsa)

süngü kullanımı,

yaralanmış askerleri taşıma eğitimi,

gaz maskesi kullanımı, gaz maskesiz göz yaşartıcı bomba vb ye karşı direnç (maskesiz bomba atılırsa belirli şeyleri yapabilme zorunluluğu var)

3. haftanın sonunda gerçek bir m16 verilmesi, (daha ateş etmiyorlar) m16 bakımı (x zaman içinde silahı parçalarına ayırıp geri takma testi)

buraya kadar ilk fazmış efenim

ikinci fazda;

silah atış öğretimi (bizim gibi 2 kere ateş edip bırakmıyolar tabii) 2 hafta sürüyor. gelişmiş süngü kullanımı, el bombası atımı/kullanımı, el bombası atıcı silahların kullanımı.

anti-tank silahları, makinalı tüfek kullanımı

üçüncü fazda;

gece savaşma, saldırı altında karar verme, saldırı altında korkmama ve kendisine verilen görevleri devam ettirebilme, şehir içi savaşma.

yukarıdaki yazılanlardan test edilme, belirli bir seviyenin altındakilere bye deme,

daha sonra, testlerin sonucuna ve askerin isteğine göre değişik birimlere gönderilebiliyor asker.

bu birimlerde de 3 haftadan 2 seneye kadar değişen gelişmiş eğitim var (bundan öncekiler, dediğim gibi her amerikan askerinin zorunlu olarak girdiği temel eğitim idi.

kısaca

bizim askerlerimizin 1 ay koşup, 2 kere ateş edip sonra hayatını buna vermiş insanlarla savaşması bekleniyor.

amerika ise minimum 3 aylık bir eğitimden sonra, seçilen askerleri savaşa gönderiyor.

eğer askerlik gerçekten 6 aylık adam gibi bir eğitim olsa, eyvallah dicem. giderim, hatta mutlulukla giderim.

ama eğitim değil saçmalık bizimkisi.

yalnız şu var.
zorunlu askerlikte eğitilen kişilerin amacı şu yukarda saydığın eğitimi alan kişilerle aynı seviyede olmak değil.
olur da böyle seferberlik hali gibi konularda halkın çağrılcağı durumlarda en azından eline silah alıp savaşabileceği yeterliliğe sahip olmak.

ha o durumda bile yeterince tatmin edici bir eğitim değil. o ayrı.

ama zorunlu askerliğin amacı standart ordu askeriyle aynı seviyede olmak olmadığı için, amerika ordu askerinin aldığı eğitimle bizim zorunlu askerliğini yapan kişiyi kıyaslamak gereksiz.

eminim bizim askeri okula gidip kara harp eğitimi alan askerlerimiz de bu seviyede eğitim görüyordur.
Sosyal ağlarda paylaş

zorunlu askerlik hic bi ise yaramaz herkezden bi kere asker olmaz
simdi diyelimki bana tam super eytim verdiler sonrada yuyanlilarla savasa girdiler bende kke ye sempati duyan birisiyim
savas boyunca olabildigince dusmana bilgi sizdiririm ve carpismada komutanlari anlindan vururum :) yani benim gibi 5 kisi olsa cephenin dusmesi icin yeterli olur(tabi mesela hikaye bunlar)
dogal olarak herkezi asker yaparsan ters tepki seklinde savasta sana saldirir
asker olcaksa soyle 8-9 yasindan orduya katilmis omur boyu asker olan kisiler olur olmassa zaten olmaz
simdi benim dusmani tutmicagim ne mesele yada tayip kazancagina dusman kazansin dersem bide 25% bunu derse ne olur???
ya isgal eden kisiler bana daha cok imkam suncaksa bana is imkani suncaksa daha ucuz internet suncaksa o zaman bi dusunur cazip olani secerim arkadas :) bende bi kapitalistim sonucta :)
Sosyal ağlarda paylaş

cengizhan66 said:
yulgoslavya bilrligindeki bi ic savastir ve ic savasa karisilmaz
ancak oraya baska devlet saldirirsa karisabilri
nato turkiyedeki ic savasa karisamaz ama baska ulke saldirsa karisir.

Savaş çıktığında bosna bağımsızdı.Zaten bu yüzden başladı.Sırplar vahşet yarattılar.BM ye bağlı Hollanda, Bosna birliklerini önce silahsızlaştırdı sonra masada Sırp komuatanına sattı.BM tarafından silahsızlaştırılmış bölgede tarihin en büyük vahşeti gerçekleşti.
Nedeni mi? Vahşete uğrayanlar müslümanlardı.
BM Nato falan boşver bunları.Sadece görünürde işe yarayan oluşumlar.5 yıl boyunca avrupanın gözü önünde 350binden fazla insan katledildiyse demek ki işe yaramayan birşeyler var.
Ayrıca BM nin iç savaş durdurmak gibi bir misyonuda var.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
ha o durumda bile yeterince tatmin edici bir eğitim değil. o ayrı.

ama zorunlu askerliğin amacı standart ordu askeriyle aynı seviyede olmak olmadığı için, amerika ordu askerinin aldığı eğitimle bizim zorunlu askerliğini yapan kişiyi kıyaslamak gereksiz.

tamam, anti tank ı geç. gaz maskesini de geç. süngülü & süngüsüz hand-to-hand de gereksiz olabilir bizim için.

fakat ilk yardım, ateş altında karar, küçük birim savaş taktikleri, yaralı taşıma, adam gibi marksmanship silahlarla, vs bunların hepsi doğuya gidecek adam için ÇOK önemli.

ayrıca eğer tek amaç silah atmayı ve komuta zincirini öğretmek ise, bu 2-3 hafta sürer maksimum.

6 ayda sen bir sivili çok rahat tam bir asker yaparsın. bir arkadaşım vardı, "diyosaaaaan" tipli bir kızdı, anne babası israil ordusuna gönderdi, gördüm şimdi kız adeta hanım olmuş.

askeri eğitim verilmesine karşı değilim, ama

a) ya adam gibi asker yap
b) ya da 2-3 hafta askerlik yaptırt, sora bırak, para&zaman çöpe gitmesin.
Sosyal ağlarda paylaş

bLackcha0s said:
BM Nato falan boşver bunları.Sadece görünürde işe yarayan oluşumlar.

ilk olarak, bm nin silahlı kanadına laf edin, ben de ediyorum.

ama bm insani yardım konusunda dünyada ÇOK önemli bir kurum, bunu unutmayın ayıp edersiniz.

ayrıca natonun varoluş amacı silahlı ittifak. bm gibi değil, biri bize dalsa nato zorunlu olarak yardım eder, etmezse de abd yi aşırı güçsüz gösterir ki buna da abd izin vermez.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...