Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ikea

xwhiplashx

Öne çıkan mesajlar

IKEA’ya dair bilmedikleriniz...
Hikaye 1956 yılında İsveç’te, karlı bir kış gününde başlar. Müşteriye teslim edilmesi gereken kolinin bir türlü bagaja sığmaması üzerine genç adam bağırır: “Sökün ayaklarını şu allahın belası masanın! ” Bu sözler, IKEA’nın ilk tasarımcısı Gillis Lundgrend’e aittir ve mobilya sektöründeki bir devrimin ilk kıvılcımı olacaktır.

Lundgrend’in patronu Ingvar Kamprad bu pratik çözümü duyunca, kafasında bir ampulün yandığını hisseder. Ve bugünkü dev IKEA’nın genel stratejisi belirlenmiş olur: Müşterinin evinde monte edebileceği mobilyalar, yassı koliler...

“IKEA”nın açılımı; kurucusu Ingvar Kamprad’ın adının ve soyadının ilk harfleri ile, dünyaya geldiği köyün (Agunnaryd) ve çiftliğin (Elmtaryd) baş harfleridir.

Marka, 1943 yılında tescil ettirilmiş ve 1947’de de mobilya üretimine başlanmış. Dört yıl sonra da, bugünlerde pek meşhur olan ilk IKEA kataloğu basılmış.

IKEA’nın tasarım felsefesi şöyle özetlenebilir: “Güzel görünen birşeyi 2000 $’a imal etmek sıkıcıdır; 20 $’a imal etmek ise devrimdir.” IKEA tasarımcıları, her ürün için önceden belirlenen bir bütçe üzerinden tasarım yapıyorlar.

Ikea’nın kurucusu Ingvar Kamprad dünyanın en zenginleri sıralamasında ilk 15’te yer alıyor. Hatta, bir İsveç dergisinin yaptığı araştırmaya göre servetinin Bill Gates’i bile geçtiği açıklanmış, ancak bu haber daha sonra Reuters tarafından yalanlanmıştı. Kambrad, komşuları arasında ünlü Formula 1 pilotu Michael Schumacher’in de bulunduğu İsviçre’de yaşıyor. Bu kadar büyük bir serveti olmasına rağmen, halk otobüslerine biniyor, hatta indirimli kart kullanıyor.

IKEA’nın mavi zemin üzerine altın sarısı logosu İsveç bayrağının renklerini taşıyor. Sadece bu kadar da değil! Banyo ürünlerine Norveç göllerinin isimleri, mutfaklara İsveç erkek isimleri, odalara İsveç kız isimleri, yataklara ise İsveç kentlerinin adları veriliyor.

Firmanın bugün 33 ülkede 213 satış noktası bulunuyor.
IKEA, geçen sene 145 milyon adet (ki dünya üzerinde basılan İncil sayısının da üstünde) kataloğunu ücretsiz olarak tüketicilere dağıtmış ve -haliyle- mağazalarını 400 milyonu aşkın kişi ziyaret etmiş.

Efsaneden nasibini sinema sektörü de aldı ve iki kült bir araya geldi: IKEA ve Fight Club. Tüketim kültürünün baştan sona eleştirildiği filmin bir sahnesinde, Edward Norton’un canlandırdığı karakter kendisinden ve evinden bahseder: “Tıpkı diğerleri gibi, IKEA’nın kışkırtıcı içgüdüsünün kölesi olmaya başladım. Zekice tasarlanmış bir şey gördüğümde, örneğin ying-yang desenli bir kahve masası, dayanamıyorum ve ona sahip olmam gerektiğini düşünüyorum. Katalogların sayfalarına gömülüyorum ve beni en iyi yansıtacak yemek odası setinin ne olacağına merakla bakıyorum.” Malum karakter, filmin sonunda materyal dünyaya olan bağlılığından dolayı “IKEA-boy” yakıştırmasına maruz kalır.

IKEA, ürünleri kadar reklam kampanyalarıyla da dünya çapında olay yaratıyor. Mafya kılıklı adamların evleri basıp, insanları zorla IKEA’ya gitmeye zorladığı, gay çiftlerin kullanıldığı filmler... Yeterince çarpıcı değil mi?

IKEA , ‘aynılaşmaya ittiği için’ eleştiriler de alır zaman zaman. Giderek bir salgın haline gelmesiyle, artık her evin bir IKEA evi olmaya başlamasına ve farklılık taşımayışına, kataloglardan seçilen yaşamlara dair… Nasıl olursa olsun, IKEA, bir ilk oluşuyla daha uzun süre gündemde olmaya devam edecek gibi görünüyor.
Sosyal ağlarda paylaş

55 m2'ye sığdırılmış tam teşekküllü 4 kişilik ev gördüm ya o yeter.

ama türkiye'de gelişmiş bir mobilya sektörü (hatta ikea'nın sattığı hemen hemen her şeyin kaliteli yerlisi) varken buradan alışveriş etmeyi pek akıllıca bulmuyorum, ancak aradığınız özel birşeyi bulamadığınızda son çare olarak değerlendirilebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

ikeanın mallarının tamamı kalitesiz ve aşırı pahalı. kesinlikle alışveriş yapılcak yer değil, sadece göz boyuyolar, süper stratejileriyle.
En güzeli ikeayı sık sık gezip, dahiyane fikirlerini çalmak, bol bol foto çekmek ve sonra daha makul fiyatlı, henüzgözü açılmamış yerlerden benzeri malları almak veya hünerli bir marangozla anlaşmak:D
Sosyal ağlarda paylaş

Red said:
ikea dan basit şeyler alınmalı.öyle ev döşicek şeyler alınmamalı bence.cunku gerçekten kalitesiz ve pahalı.

ve ikea çok karışık.ben girdiğimde dışarı cıkamadım ya.kalabalık herşey heryerde falan filan

türkiyede pahalı aslında, onuda satışların çok yüksek olmamasına ve vergiler yüksek olmasına bağlıyorum ben..
Sosyal ağlarda paylaş

sırf 3 4 saat uyumak için gittiğim bir yer olarak aklımdadır hep ikea birde 1.5 tl ye hot dog + sınırsız kola olayı için gidiyorum gidersem. Güzel hoş tasarımlar var ama o kadar para verilmez ama tahta kaşıklar ve tencere takımları ucuz oluyor geçen 3 lü tencere takımını 20 tl ye almıştım o iyi birde mantar pano.
Sosyal ağlarda paylaş

ikeada genele yayılabilinecek çözümler var.. mesela sehpa işibni ikeadan hallettik ama koltuk ttakımını başka firmadan

ikea nın her malı kaliteli ya da ucuz değil.. ama şu da var ki biz 2m lik yatak ve 1.80 lik kütüphaneyi bir arabaya sığıştırıp eve götürebiliyorsak bu bizi mutlu ediyor

eğer birisi evini komple ikea dan döşüyorsa o onu sorunudur fakat ikea daki ürünelrle piyasdaki farklı ürünlerden bir dekorasyon komosizyonu çıkarabiliyorsa işte bu iyidir

ay lav ikea (evimin her şeyi olmasa da)
Sosyal ağlarda paylaş

evet alırsın
monte edersin, sonra kırılır. bozulur.

odama ikea'dan 3 şey aldım, 2si gitti.
2 lamba, bi jaluzi.
jaluzinin kolu çat diye kırılıverdi. bildiğin boktan sunta.
ışıklardan birinin kafası kırıldı. o kadar uyduruk plastikki.
3. ışık sağlam. ama ışığı patladı onun da 7. günde.

ha süper tasarımlar, süper ergonomikler. kurulum olayı süper.
ama hammadeler kötü işte.

sevmiyorum. hatta allah belasını versin.
Sosyal ağlarda paylaş

çok şey var ikea'dan aldığım, bir patlama çatlama olmuşluğu yok henüz. malına göre demek ki, çünkü kaliteden şikayet edeni de çok duydum.

diğer yandan mağaza içi yönlendirmelerine, köftesine, minik kaplarda yoğurt satma inceliğini göstermesine, katalog diline ve inatçı mantığına hasta olduğumunun markasıdır kendisi.

bütün malları güzel değildir, çoğu malları kaliteli değildir, ama hepsi akıllı işlerdir, güzel fikirlerdir. tam da yapıldıkları amaca hem de harfiyen uygundur hepsi. ikea ucuza stil satar. hem de çeşitli çeşitli. hem de kombinasyona uygun. tasarımı halka ulaştırır, az parayla "dekorasyon" yapma imkanı verir. sık sık değiştirme imkanını ve sebebini de yanında verir aradan tabi çaktırmadan. çok akıllı, pek net bir markadır. severim.
Sosyal ağlarda paylaş

ikeadan mobilya üzerine fikir alınır.. ama türkiye şartlarında eve aksesuar almak için gidilicek en güzel yerlerden biri. özellikle murfak bölümüne hastayım. ucuz olmaları da cabası.. sıkıldıkça değiştir tabak çanağı. sinir olurum annemin misafir takımı 30 senedir aynı. neymiş kaliteliymiş. ne gerek var? 10da 1 fiyatına kalitesizi al , sürekli değiştir..

ama dediğim gibi , özellikle oturma grubu gardrıb falan alınıcaksa , modokoya gidilmeli.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...