fede Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 enflasyon oranında faiz haram değildir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Flameoffear Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Şimdi teknik olarak dinden para kazanmanın kötü bir şey olması lazım. Bu teknik bilgi doğrultusunda aradığınız müftünün de bu işi yapmak için para almıyor olması lazım. Bu doğrultuda hareket edersek, din pazarlayıp para alan birinden görüş alıp hareket etmek ne kadar doğrudur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
caramel Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 ya nasıl haram abi faiz çok fena faiz para yerim olsa alala lala 15 milyar faiz olsa yenmezmi abi tadına doyum olmaz meletin. hem banka bu parayı alıyor daha çok para kazanıyor yane biz banka üzerine bi yatırım yapıyoruz yada şöle diyeyim adamlara paramızı kiralıyoruz onlar karşılıgında faiz + güvence veriyolar bence faiz günah degil. faiz para yenmek için vardır. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 senko said: çok tartışmalı bir konu faiz olayı. sonuçta haketmediğin bir kazanc elde ediyorsun Faiz haram denilmesi çok saçma. Hani Kuran'da böyle birşey yazdığını da görmedim -gerçi o zamanlar şimdiki bankacılık hizmetleri var mıydı o da ayrı soru- ama "bakın biz dinin en iyisini biliriz" diyenler ortada çılgınlar gibi "faiz haram" diye bağırıp çağırıp duruyor. Adı faiz değil X, ama faizle benzer sistem bulmuşlar, islam bankalarında onu kullanıyorlar. ee faiz günahsa bu ne diyorsun, "bu X sistemi" diyor, adı farklı yani. Faizin nesi haram yahu. Hani bankacılık okumadım ama bildiğim kadarıyla bankaya para yatırdığın zaman o banka o parayı işletiyor. parayı geliştiriyor ve bu şekilde kar elde ediyor. faizli yatırma sisteminde ise bankaya yatırdığın paranın üstüne faiz geliyor. sistem bu, parayı değerlendirme sistemi. bu sistem hangi mantıkla haram denilcek ki? dolandırıcılık yapmıyorsun, kapkaç yapmıyorsun, hırsızlık yapmıyorsun. bildiğin ekonomi sistemi kullanılarak parayı değerlendirme meselesi. e madem ekonomi sisteminde paranın değerlenmesini hırsızlıkla eş tutuyorsunuz, bankaya para yatırmak da aynı harama giriyor. çünkü para yatırdığın zaman sen faiz almasan da, banka bu parayı işletiyor ve bunun üzerinden kar elde ediyor. yani "haram" para kazanıyor. sen de faiz almasan da "haram"a ortak olmuş oluyorsun. aslında düşününce, günlük hayatta her para kullanışında haram iş yapmış oluyorsun. ekonominin çarklarını kullanmış oluyorsun çünkü. odiflame said: faiz haram kar payı haktır.bir fethullah hadisidir.fethullahın 40 hadisi kitabında yazar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Vadesiz hesapta parayı oraya korsun "burda dursun bu dersin" istediğin zaman alırsın, olur biter.Banka parana dokunmaz dolayısıyla sana o parayı bankaya yatırdığın için 1 kuruş vermez. Vadeli hesapta parayı bankaya verirsin alıcağın tarihi söylersin bankaya (Her ayın 26.'sı mesela) "bu parayla ben alana kadar ne halin varsa gör" dersin.Bu bankaya parayı verme karışılığında faiz alırsın.Banka senden daha çok kazanacağını, sana faiz verince üstüne para kalacağını hesaplayarak bu işe girer. Ben kazıklanan, hakkı yenen, dolandırılan kimseyi görmüyorum. Nesi kötü bunun birisi yazsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 faiz islama göre neden haramdır? çünkü Hz. Muhammed döneminde faizin haram olmasını gerektirecek örnekler vardı. doğru düzgün bir para sistemi olmadığı için nakit dönmesi çok zor oluyordu. birisine 100 para borç veren adam ertesi gün bunu 150 para olarak almak istiyordu. 1 gün için %50 faiz. yani parayı verdiği adam bu parayı sadece ihtiyacını karşılamak için alıyor, bu paradan gelir elde etmiyor ama borç aldığı nakit için %50 gibi fahiş bir fatura geliyordu kendisine bu da zor durumda olan birisinden faydalanmak demekti. islamda sosyalizme dayalı bir din olduğu için haram olarak kabul gördü. günümüzde bankaların verdiği faiz neden haram değildir? çünkü bankya verdiğiniz 100 lirayı 1 ay sonra 110 lira olarak alacağınız taahüt edersiniz. banka da bu parayı. başkasına kredi vererek, yatırım veya ihtiyaç kredisi olarak vermektedir ancak 1400 sene önceki örnekteki gibi fahiş bir faiz oranı koyamaz çünkü para sistemi oturmuştur, arz ile talebin birleşitiği noktada olur bu faiz. üstünde olursa zaten alan olmaz. o yüzden bu işten kimse zarar görmez, kimse de haksız kazanç elde etmez. alan memnun satan memnundur. dolayısıla sizin verdiğiniz parayı (parayı burda bir iş makinası gibi düşünün onu kiraladığını farzedin) işletir ve sizini kapitaliniz kiraladığı için size bir miktar para verir buna da faiz denir. islami bankalar da sizden aldığı parayı orda burda işletir. kazandığını kar payı olarak size dağıtır. düz bankalarla hiç bir farkı yoktur. 2 senedir işletme bölümündeyim. derslere çalışmadığım için bu kadar çıktı. benden daha iyi bilen vardır para araçlarını filan. sözü onlara bırakıyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Greeny Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 faiz haramdır. basit düşünün, bankaya ne kadar verdiğin önemli değil. hakkın olmayan parayı alıyorsun, iddia haram, piyango haram, loto haram vs. söylenen şey belli, " alınteri olmadan elde edilen kazanç, haramdır". ayrıca, 2 topic öncesinde allah yok diyenler yorum yapmasın mümkünse. saçma çünkü, hiç ilginiz olmayan, inanmadığınız şeyler konusunda (din için geçerli) yaptığınız yorumlar saçma oluyor. nerdrage değil bu, muslumrage de değil. laf sokmuyorm. siz de sokmayın mümkünse. yazılan - çizilen şeyler belli eğer inanıyorsanız. inanmıyorsanız, zaten allah yok o yüzden no problem. di mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 senin bir dozerin var. onu komple alacak parası olmayan birisine kiraya veriyosun. para almaz mısın ondan? almam diyosan başka birşey demiyorum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 E abi kira haram değil ki? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 demek ki faiz de haram değil Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 İşin temelinde Müslümanlıktaki "risksiz kazanc" a hoş bakılmaması prensibi yatıyor. Birçok tanımda faizi, paranın kullanılma bedeli olarak görürüz. Bu tamamen doğru değildir. Çünkü ödünç verenin faize hak kazanması için borçlunun parayı kullanması şart değildir. Aynı zamanda faiz yasağının bir açıklaması da toplumun diğer kesimlerinin müstahak olmadığı halde zarar görmesidir., Amerika'daki kredi krizi yüzünden (gerçekte varolmayan paraların borç verilmesi) bugün bunca krizi yaşamıyor muyuz ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 kriz olayı ayrı. kapitalist sistem düzgün işlese faiz haram olmaz diyorum ben. abuse edince kriz çıkıyor faizler verilen sanal paralar dönünce ortada haram oluyor. ona bişey diyemem. insanın bok yemesi o. sonuçta herkes kendi kapısının önün temizlemesi lazım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Shadow Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 fede gayet güzel açıklamışın olayın mantığını, ancak şööle bi durum varki banka insanlara yüksek faizle kredi veriyor ve eğer ödeyemezlerse donlarına kadar alıyor. yani bizler bankaya para yatırıp faiz alarak, bu çarkın sorunsuz olarak devamlı dönmesine sebep oluyoruz. ayrıca kuranda "faiz almak haramdır" yazıyor ve kuran hiç bir zaman değiştirilmedi-değiştirilmeyecek olan "allahın sözleri" oluyor. konuya bu açıdan yani mantığımızla değilde inancımızla bakarsak, faizin her türlüsü haram oluyor... haaa bana sorarsan, sana katılıyorum ve faizide çatır çatır yerim:D ama burdaki olay o dağil zaten, parayı biz yemiycez, afrikada zor durumdaki insanlara göndercez diyoruz o bile haram deniyor. cidden sorgulanmalık bir durum:S Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pasaktaylan Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Shadow said: fede gayet güzel açıklamışın olayın mantığını, ancak şööle bi durum varki banka insanlara yüksek faizle kredi veriyor ve eğer ödeyemezlerse donlarına kadar alıyor. yani bizler bankaya para yatırıp faiz alarak, bu çarkın sorunsuz olarak devamlı dönmesine sebep oluyoruz. ayrıca kuranda "faiz almak haramdır" yazıyor ve kuran hiç bir zaman değiştirilmedi-değiştirilmeyecek olan "allahın sözleri" oluyor. konuya bu açıdan yani mantığımızla değilde inancımızla bakarsak, faizin her türlüsü haram oluyor... haaa bana sorarsan, sana katılıyorum ve faizide çatır çatır yerim:D ama burdaki olay o dağil zaten, parayı biz yemiycez, afrikada zor durumdaki insanlara göndercez diyoruz o bile haram deniyor. cidden sorgulanmalık bir durum:S dostum bu tarz şeylerde herzaman para ön plandadır sen parana bak şimdi sen o parayı faizsiz yatırdın diyelim sonuç olarak bankaya yatırdın o parayı ve sen o parayı bankaya yatırdıgın için banka o parayı kullanacak ee sonuç oparayla millete borç vericek sizin mantıga göre ozaman hertürlü haram oluyor.benden tavsiye o parayı yatırın abi biriksin.o parayı faizsiz bırakmak asıl haramdır bankaya ekstara yardımdır.patronların ekmegine ekstaradan yag sürmemek lazım bence bunu bir düşünün. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 O da doğru bak. Hiç olmadı bağışlarsın faizi yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Archangel_ Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 - Hocam rusa gitmek haram mıdır? - Da! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
zlorwf Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Uzun zamandır gördüğüm en mal topic. Kilitlensin ya da silinsin. Forumtr ayarında muhabbet seviyesine düştüğümüzü de mi görecektik? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kalender Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 dostum bebeğine sağlık. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 banker yakup, banker yakup. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
gellidus Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Faiz yemek haramda bu guya muhafazakar kesimin bankalari yok kuveyt turk yok cart yok curt faiz yerine kar ortakligi adi altinda birsey yapiyor.. Yani sen adamin isletmesine ortak oluyorsun ama ne hikmetse sene sonunda yaptigi kar diger faiz veren bankalarin oraniyla esit oluyor.. Yani her sene ayni oranda kar ediyorlar hicmi daha az daha fazla kar etmiyoruz.. MEsela ben gecen sene x kazanmisim bu sene 3x kazanmisim niye bu kar hep ayni demiyorlar.. Tabi islerine gelmez.. Faizin muslumanlikla fln alakasi yok yatirin faize gitsin yada soyle babana kuveyt turk e yatirsin kar ortagi olsun en azindan gonlu rahat eder ama.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
eisenheim Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 birader kendi mantığına uygun geleni yap.. ordan burdan fikir sorma bu konuda.. elalemin yardımıyla gerdeğe girme.. eğer faizle bi aileyi doyurmak istiyosan en iisini yapmış olursun bence.. bende olsam aynısını yapardım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aiko Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 bence afrikadaki aç insanlara gidep para haram değildir ama sevabıda yoktur. nötr Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kalender Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 X( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Greeny said: faiz haramdır. basit düşünün, bankaya ne kadar verdiğin önemli değil. hakkın olmayan parayı alıyorsun, iddia haram, piyango haram, loto haram vs. söylenen şey belli, " alınteri olmadan elde edilen kazanç, haramdır". ayrıca, 2 topic öncesinde allah yok diyenler yorum yapmasın mümkünse. saçma çünkü, hiç ilginiz olmayan, inanmadığınız şeyler konusunda (din için geçerli) yaptığınız yorumlar saçma oluyor. nerdrage değil bu, muslumrage de değil. laf sokmuyorm. siz de sokmayın mümkünse. yazılan - çizilen şeyler belli eğer inanıyorsanız. inanmıyorsanız, zaten allah yok o yüzden no problem. di mi?o ne demek ya? ben eminim senden cok dini kitap okumusumdur, din hakkinda konusamaz miyim? inanmak ile bilmek baska seyler. inananlarin hepsi biliyor olsaydi zaten bu halde olmazdi dunya. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 12, 2009 dövize 15 yıldır en yüksek faizi veren banka imar bankası. bilgi fukarası genç dimağlara yardımcı olmak amacıyla yazdım bunu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar