Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Faiz Haramdır!?

Shadow

Öne çıkan mesajlar

Bende şu alınteri olayını çözemiyorum bir türlü...Neye göre kime göre...Hatta şöyle diyeyim para nedir ki insanın ürettiği birşey değil mi?Bunun bir kural kitabı mı var şu işte şu kadar çalışırsan şu kadar para kazanırsın diye...
İnşaat işçisi götünü yırtarak afedersin karnını zor doyururken,sen sırf daha iyi koşullarda doğup büyüdüğün için muhtemelen onun fiziksel olarak milyonda biri kadar yorularak onun milyon katını kazanacaksın...Nedir şu alın teri lafı,şu paranın bir kural kitabı mı var abicim kime göre neye göre para kazanılıyor ve haram veya değil...Herkes hakketiğini kazanıp da ona göre mı yaşıyor anlamıyorum ki şu para olayını...

Bir de arkadaşlar kusura bakmayın,akıl fikir verilmiş size,o kadar eğitim alıyorsunuz,gidipte hayat görüşü "0" olan,sizden 50 kat daha az kafası çalışan birinin dediğine inanıp,kendi inandığınızı,doğru olduğunu düşündüğünüz şeyi yapmayı bırakacak mısınız yani?
Bu bütün din hakkında yorum yapan insanlar için geçerli...
Elin mal müftüsü bana gelecek böyle böyle diyecek bende tamam hocam diyip uygulayacam,akıllı olun biraz...
Sosyal ağlarda paylaş

Bank Asya ya yatırın paralarınızı. Orada faiz yok, kar payı var dsfsdfsdfs. Şaka bi yana faiz haram olsa da şu çağda faizsiz yaşamanın imkanı var mı acep. Bazı tanıdıklarım faiz bulaşmış bütün kazançların haram olduğunu söyler, mesela kredi kartın var, 1 gün geciktirdin ödemeyi faiz girdi, aldıkların haram oluyormuş. Ama açıkçası bana pek mantıklı gelmiyor. Şu anki finansal sistemde faizsiz geçinmek imkansız.

Belki eski çağlarda tefecilik tarzı işler yapanlar için getirilmiş bir kural olabilir (kaynak: üstünde oturuyorum şu an)
Sotto said:
Bende şu alınteri olayını çözemiyorum bir türlü...Neye göre kime göre...Hatta şöyle diyeyim para nedir ki insanın ürettiği birşey değil mi?Bunun bir kural kitabı mı var şu işte şu kadar çalışırsan şu kadar para kazanırsın diye...
İnşaat işçisi götünü yırtarak afedersin karnını zor doyururken,sen sırf daha iyi koşullarda doğup büyüdüğün için muhtemelen onun fiziksel olarak milyonda biri kadar yorularak onun milyon katını kazanacaksın...Nedir şu alın teri lafı,şu paranın bir kural kitabı mı var abicim kime göre neye göre para kazanılıyor ve haram veya değil...Herkes hakketiğini kazanıp da ona göre mı yaşıyor anlamıyorum ki şu para olayını...

Bu kadar sığ düşünen birini daha görmedim hayatımda dsfgsfdsf. Alınteri deyince aklına direkt alından akan bir miktar NaCl de içeren H2O ve mineral karışımları geliyor olsa gerek dsfsdf.

Alınteri dediğin "haksız kazanç olmayan" manasında. Yani birinin hakkını yiyip, dolandırıp kazanırsan, alınteri kapsamına girmiyor bu. Ama gidip istersen amele ol, istersen grafiker, ikisi arasında fiziksel ter bakımından fark var tabii ama ikisi de alınteriyle para kazanıyo sonuçta.
Sosyal ağlarda paylaş

faiz haramdır da o yaptığınız şey faiz mi o tartışılır,
ya da faizin ne olduğu tartışılır

ben sana bir ev alsam borç olaraktan, sen de bana 10yıl sonra bir ev alsan ödeşmiş oluyoruz.
ben sana borç versem ev alman için, sen bana 10yıl sonra aynı miktarı mı ödeyeceksin yoksa ev alabilmem için verdiğim para + faizini mi ödeyeceksin?

benim görüşüm haksız kazanç haram.
Sosyal ağlarda paylaş

roket adam said:
Bank Asya ya yatırın paralarınızı. Orada faiz yok, kar payı var dsfsdfsdfs. Şaka bi yana faiz haram olsa da şu çağda faizsiz yaşamanın imkanı var mı acep. Bazı tanıdıklarım faiz bulaşmış bütün kazançların haram olduğunu söyler, mesela kredi kartın var, 1 gün geciktirdin ödemeyi faiz girdi, aldıkların haram oluyormuş. Ama açıkçası bana pek mantıklı gelmiyor. Şu anki finansal sistemde faizsiz geçinmek imkansız.

Belki eski çağlarda tefecilik tarzı işler yapanlar için getirilmiş bir kural olabilir (kaynak: üstünde oturuyorum şu an)
Sotto said:

Bu kadar sığ düşünen birini daha görmedim hayatımda dsfgsfdsf. Alınteri deyince aklına direkt alından akan bir miktar NaCl de içeren H2O ve mineral karışımları geliyor olsa gerek dsfsdf.

Alınteri dediğin "haksız kazanç olmayan" manasında. Yani birinin hakkını yiyip, dolandırıp kazanırsan, alınteri kapsamına girmiyor bu. Ama gidip istersen amele ol, istersen grafiker, ikisi arasında fiziksel ter bakımından fark var tabii ama ikisi de alınteriyle para kazanıyo sonuçta.

Bir daha oku istersen,bende biliyorum ne anlamda olduğunu...Diyorumki senin ne kazandığını ne belirliyo da herkes hakkettiğini mi kazanıyor da sen daha iyi koşullarda yaşıyorsun da o mesela yaşayamıyor...Bunun bir formülü var da onun dışında kalanlar alın teri değil...

Dediğim gibi para sonradan yaratılmış birşeydir,kim belirliyo bunun alın teri olduğunu senin hakederek o parayı aldığını diyorum....İddaa oynayan da emek harcıyor o zaman,kimsenin hakkını da yemior,e o zaman alın teri?
Bazısı bi bok yapmadan deli para kazanır,şans yardım eder veya senden fazla para alır aynı işi emeği harcamanıza rağmen...Kuralı nedir,elbetteki başkasının hakkını çalmayacaksın vs ama bu zaten normalde hiçbir şey için yapmaman gerek bir kural para için değilki sadece..
Son kez söylüyorum senin verdiğin emeğin karşılığının şu kadar para olduğunu yazan bir kitap mı var?Belki ben deli paralar kazanacam kimsenin hakkını yemeyecem ama şans bana gülecek,daha az çalışıcam diğerlerinden,haram mı diyeceğiz?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Bir daha oku istersen,bende biliyorum ne anlamda olduğunu...Diyorumki senin ne kazandığını ne belirliyo da herkes hakkettiğini mi kazanıyor da sen daha iyi koşullarda yaşıyorsun da o mesela yaşayamıyor...Bunun bir formülü var da onun dışında kalanlar alın teri değil...

Dediğim gibi para sonradan yaratılmış birşeydir,kim belirliyo bunun alın teri olduğunu senin hakederek o parayı aldığını diyorum....İddaa oynayan da emek harcıyor o zaman,kimsenin hakkını da yemior,e o zaman alın teri?
Bazısı bi bok yapmadan deli para kazanır,şans yardım eder veya senden fazla para alır aynı işi emeği harcamanıza rağmen...Kuralı nedir,elbetteki başkasının hakkını çalmayacaksın vs ama bu zaten normalde hiçbir şey için yapmaman gerek bir kural para için değilki sadece..
Son kez söylüyorum senin verdiğin emeğin karşılığının şu kadar para olduğunu yazan bir kitap mı var?Belki ben deli paralar kazanacam kimsenin hakkını yemeyecem ama şans bana gülecek,daha az çalışıcam diğerlerinden,haram mı diyeceğiz?

Eline geçen fırsatları kullanan, az çok riske giren, iyi çalışan insanlar genelde kazanırlar bu kadar basit. Verilen emek dediğin gibi net sayısal bir şey değildir, nitel gözlemdir sadece. O yüzden bahsettiğin gibi bir durum olamaz. Sen deli paraları çalışıp kazanırsan, niye millet laf etsin ki? Bu ancak şans kıfsmet falan öyle açıklanabilir gibi geliyor bana.
Sosyal ağlarda paylaş

hem para kazanmak için faizi çıkar
hem de paranın değeri azaldığı için enflasyon olsun

heyecan yaptırıyorlar boşa

bankaya veriyosun, banka başkasına faizle veriyor, başkası iş yapıyor geri ödüyor
değer kaybı için enflasyon limiti desek yine başa sarıyor

tek para birimi artı süreye bağlı vade farkı
zaten herşey böyle başlamamışmıydı
Sosyal ağlarda paylaş

İşte demek istediğim alın teri göreceli bir kavram..Eğer dersen ki "başkasının hakkını çalmadan,hırsızlık yapmadan kazandığın paradır alın teri" bende sana o zaman iddaa,borsa da alın teri derim...
Baştan demek istediğim buydu,adam kazandığı parayı borsada işletiyor niye haram mesela,iddaa da keza adam kafa yoruyor emek harcıyor,2 sindede kimse kimsenin hakkını yemiyor?
Kumar da öyle o zaman şans işin içine giriyor...Ha kumar masasında şansla kazanmışım parayı(kimsenin hakkını çalmıyorum),ha şans hayatta bana gülmüş kapılar açılmış benle aynı koşulda olan adamdan daha çok kazanmışım aynı emeğe rağmen?
Dersin ki bana emek yok kumarda haksız kazanıyorsun,bende derim ki senden çok daha az emek harcayarak,belki de sırf senden daha iyi koşullarda doğduğum için senden iyi işlere gelirsem sırf "şans" bana güldüğü için,o zaman o da aynı şey...
(Tabii ki kumar bir açıdan farklı kaybetme konusunda fln,sadece kazanma açısından bak)
Demek istediğim emek kime göre nasıl emek...Adamın kafası çalışıyorsa ötekinden o da mı emek yerine geçiyor..1 dk çalışma emek değil 10dk çalışma mı emek...
Sosyal ağlarda paylaş

Zengin bir babanın çocuğu olmak şart değildir, kaderdir. Değiştiremezsin yani, yeni doğmuş çocuklar baba seçmiyor çünkü. Ama kumar oynamak bir tercihtir. Böyle düşünelim.

Ayrıca iddaa ve borsa nın haram olması bana mantıklı gelmiyor, gerçi açıklamasını da bilmiyorum.

Edit: Evet abi iddaa da kumar. İçinde bir miktar şans faktörü var sonuçta, öngörülemeyen bir sonuç çıkartabiliyor. İddaa da haramdır diye düşünüyorum o zaman

Ek olarak ben müftü falan değilim dini açıdan sorgulamıyorum yani, onu da yaziym.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...