Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Komsuyla tatli savasi


Marveloth

Öne çıkan mesajlar

Aramaya inandim ama bulamadim. Sorulduysa affola.

Müslüman geleneklerine ait oldugunu düsündügüm pek cok hamurisi tatlimiz komsumuz Yunanistan tarafindan benimsenmis, sahiplenilmis. Yunanli kiz arkadasimin anlattigi kadariyla Baklava yunanistanda Yilbasinda yapip yenilen bi tatli türü. Tulumbadan kadayifa hepsi Yunanistanda mevcut. Tarih bilgim cok iyi degil. Hatta hic iyi degil. Bu yüzden size danismak istedim. Bahsettigim hamurlu tatlilarin bize, müslümanlara yada Osmanliya ait olduguna dair kanitlar mevcutmu?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kanıt olarak bilemem ama osmanlı tarihi kitaplarında sultanların hayatlarında yedikleri yemeklerin isimleri geçiyor yüzyıllar öncesinde olan bu toplumda.
öz türk yemeği olup olmadığını bilemem tabi ki arapların etkisi büyük olmustur.
ama şundan da eminim yunanlıların bir çok şeyi osmanlıdan kalmadır.
yemeklerine ve yasayıs tarzların çok büyük etkide bulunmusuz.
bizdeki bir çok yemeğin yunanca da ya ismi aynıdır ya da bir harf farkıyla benzerlik oldugunu biliyoruz.

Bir de şu var ki yunanların yaptıgı ayıp mı desem ne desem bize ait olduğunu ismimiz gibi bildiğimiz bir çok şeyi kendilerinin olduğunu savunmları var ki insanı sinirlendirmiyo değil.
hadi yemeği geçtim bundan bir kaç yıl öncesine kadar yağlı güreşleri milli spor diye yutturmaya calısıyolardı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

paticik aslında bir yunan sitesi olabilir. tabii dünya çapında ünlü olduktan sonra gerçekleşecektir bu olay!!

aslında (biz her ne kadar yanlış bilsek bile) karakedisis tarafından pepelekis isimli açılan siteden evrilerek paticikidis olarak hayatına devam etmiştir. turuncudis rengini 1000m mesafeden tanıyabilirsiniz.

imza: stelyo dasaaakis
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu kökeni kimde meselesi oldukça karışık olmakla beraber biraz kim daha çok sahipleniyor mevzusu. Mesela dünyada kimse beyaz peynir diye bir şey bilmiyor (abartı) ama feta deyince herkesin gözüne bizim beyaz peynirin üç aşağı beş yukarı benzeri bir şey geliyor. Sen de türk kahvesini yunan kahvesi diye pazarlıyor uyanıklar diyorsun( ki haklısın) ama türk kahvesinin kökeninin Yemen olduğunu ve pişirme tekniklerini oradan aldığımızı göz ardı ediyorsun. Ya acaba Yemenliler de alçak türkler kahvemizi çaldılar diyor mudur?

Yunanistan'la bu meseleler sıkça gündeme geliyorsa bunda milliyetçi sürtüşmenin yanı sıra Yunanlıların harbiden işin bokunu çıkarmasının da payı var. Hırvatistan'da, Sırbistan'da filan burek diye bildiğin böreğin yandan yemişi yapılıyor ama kimse çıkıp da lan böreğimizi ne ara arakladınız demiyor. Ama Yunanlılar işi abartmış durumda; hadi kabul anasonlu içkiler rum icadı ama sizinki uzo bizimki halis mulis rakı yahu, lokantaya oturuyorsun mönüde ouzonun altında raki yazıyor.. birader bu ne ola ki? o ouzonun ev yapımı olanı. Yapma ya, sen kimi kerizliyorsun, biz Türkiye'den geliyoruz. Aynı şekilde Yunanistan'a giden türklerin sıkça karşılaştığı başka bir durum da cacığın haydari kıvamlısının tzatziki adı altında önünüze getirilmesidir. Hoş cacığın Girit çıkışlı olup (girit ve yunan uygarlıkları fark gösterir) sonra iki taraf tarafından da sahiplenildiği de iddia edilebilir. Bu örnekler çeşitlendirilebilir musakkadan tut da hünkar beğendiye kadar...


Ancak, baklava Yunanlı'dır diyen varsa orada dursun. Baklava ya Türk'dür ya da Arap'tır ki bu sonunucu daha büyük ihtimal, arap baklavası bizden farklı olarak ya kuru ya da ballı bir şerbetle yeniyor. Yunan baklavası da tattığım kadarıyla güzeldir ama herkes haddini bilsin baklavanın olayı Ortadoğu'da.

Şimdi tulumba tatlısının detayını bilemiyorum ama eğer yunancası da tulumba gibi bir şeyse o zaman Yunan yemeği olduğu tezi direkt yatar çünkü tulumba kelimesi doğrudan tulumla alakalıdır.

Kadayıftan kastın herhalde tel kadayıf; onun da Yunan olmasına hiç ihtimal vermiyorum buradan Basra Körfezi'ne kadar her yerde bulabilirsin ki Araplar her şeye koyarlar kadayıfı.

Açıkçası bu konuda çok somut kanıtlar bulmanın mümkün olduğun sanmıyorum ola ki Osmanlı sarayı mutfağından 500 yıllık bir baklava tarifi bulundu, yine de kalkıp hayır onlar bizden gördü demek mümkün. Hiç öyle her yılbaşında yeriz falan da aklını karıştırmasın Rizeliler de her sabah çay içiyor, onlara da sorsan herhalde çayın en hası ordadır.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

O degilde bu adamlarin bu yemek ve icki konusundaki komplexi nedendir acep?Heriflerle konusmaya bile gelmiyo,raki diyosun "BIZIM ULAN O" cacik "LAN BIZ BULDUK ISTE" e baklava "E ALLAH BELANI VERSIN HICMI YUNAN YEMEGI YEMEDIN" diye bide yuzsuzce uste cikiveriyolar.Iste o anda bende su bizim meshur findik ezmeli reklamini anlatip,espriyle sokusturuveriyorum lafi :) (bi reklam vardi,2 yunanli tartisiyodu bu turkler yapmis yine bla bla,neyse bizde finduki diyelim bizim olsun ehi ehi gibisinden) Yani nebilem sacmasapan bi komplex,sahiplenme mevzulari var.Heleki bu mevzudan sonra bide "e daha 100 sene olmadi sizi denize dokeli,dogaldir bizden kalan seyleri yiyip iciyo olmaniz" gibi bisey deyince heriflerin bizim asiri cCc gencliginden bi farki kalmiyo,saldiriveriyolar resmen :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

küçük iddiacı çocuklar gibi "benim babam senin babanı döver!" tavırları komik geliyor.. her bir şeyi sahiplenmeye çalışıyorlar!

ha bu arada haklarını yememem lazım, şu an madalikis ve portakalis yiyorum. ikisi de yunan yapımı. tohumlarını falan yapmışlardır kesin.

o nu da iddia ederler falan. ben şimdiden işimi sağlama alayım.

mesela döner benzeri zamazingo şaurma -büyük ihtimalle- çevirme kelimesinden dönmedir. ama kalkıp da "BU BİZİM AGALİ!! AYAAANI DENK AL!!" diye mızmızlanmayız.

aslında mızmızlansak iyi olurmuş. baksana adamlar her şeyi sahipleniyorlar. hem de yemek gibi etkilerin tamamen açık olduğu ve multiple discoverynin bol bulunduğu bir ortamda!

annemin babaannesi kendi ailesinden öğrenmiş, sos yaparlarmış zamanında yemeklere ekşili bulamaç diye. bildiğin beşamel sos!

fransızlar özür dilesin!!!


ha ayrıca benim babam seninkini döver!
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bueheah,o degil herifler öyle bi imaj olusturuyolarki bazen kendi hayat arkadaslarini nefret ettirir duruma geliyolar :D bitane var burda,eleman basladimi su bizim,bu bizim kiz arkadasida basliyo "hah yine basladi,herseyi biz bulduk,bunu biz yaptik,su bizim,tipik yunan muhabbetlerine" sonra bi gurultu bi kiyamet tabi "ooo buzuki malaki son kim olaki bana oyle konusaki ulanaki" komik insanlar aslinda yunanlilar, yine herseye ragmen bize biraz yakinlar keyifli oluyo takilmasi tabi bu yemek,icki,adalar ve kibris muhabbetinden kacindikca,en ufak biseyde de bit bit basliyolar yoksa sapitiveriyolar bianda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Her ortamda aşırı milliyetçiliklerini gösteren bir toplum. Avrupada "geleneksel yunan tatları" satan restoranlarında döner, iskender, baklava falan satıyorlar.

Hatta bir alman tvsinde izlemiştim, spiker yunan dönerciye bu Türk yemeği diyor, dönerci bizden arakladılar tadında birşeyler söylüyor. Üstüne de baklava ikram ediyor. İşin acı yanı dönerci akdenizliden çok anadolu çocuğu tiplemesindeydi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?id=9748089

e olur öle. daha abartısı da vardı, yunanlı elemanlar bastırıp yakın yakına iki dönerciden yunanlı olana götürüyorlar almanyada çocukları. derken sahipleri türk çıkıyor. diğer dükkan akrabalarının mı neymiş, bunlar da onun için gyro yazmışlar. takılıyoz işte falan diyorlar..
hede hödö
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...