Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hamdolsun kriz bizi teğet geçti

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

Ekonomik kriz etkilerini şirket iflasları olarak göstermeye başladı. Krizden en çok etkilenen sektörlerden tekstilde işletmeler ard arda kapılarına kilit vurmaya başladı.

Krizin son kurbanı Sönmez Filament oldu. Daha önce iki kez üretime ara veren firma, bu kez üretimi tamamen durdurma kararı aldı.

Sönmez Filament, konuyla ilgili olarak İMKB'ye bir açıklama gönderdi. Dampingli ithalat artışının yanında elektirik ve doğalgaz zamlarının da kendilerini olumlu bir beklentiden uzaklaştırdığı belirtilen şirket açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı:

"2003 yılından bu yana zarar ediyor olmamıza rağmen kapasite daraltılması, verimlilik artışı gibi tedbirler ne yazık ki zararlı durumdan çıkabilmemiz için yeterli olmadı. 6 Kasım tarihine kadar üretime verilmiş olan aranın sürekli hale getirilmesine ve bugün itibariyle bütün üretim faaliyetlerimizin tamamen ve sürekli olarak sona erdirilmesine, kalması zarurui personel dışındakilerin iş akitlerinin fesh edilmesine karar verilmiştir."

HİSSELER İŞLEME KAPATILDI

Sönmez Filament'in üretimi tamamen durdurduğunu açıklamasının ardından İMKB'de işlem gören hisseleri de ek açıklama istenmesi nedeniyle işleme kapatıldı. Sönmez Filament hisseleri yüzde 1.85 düşüşle 0.53 YTL'den işlem görüyordu.

Ağustos başında 0.92 YTL olan hisseler, 26 Eylül 2007'de 2.46 YTL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesine ulaşmıştı.

SÖNMEZ HOLDİNG ŞİRKETİ

Sönmez Holding şirketleri arasında yer alan Sönmez Filament 1972 yılında kurulmuştu. Türkiye'nin ilk polyester chips, iplik ve elyaf üreten entegre kuruluşu olan şirketin kuruluş amaçlarının başında, yüksek kalitede her türlü polyester ipliği üretmek geliyordu.

Sönmez Filament'i kapatma kararı alan Sönmez Holding Bursa'nın en köklü ve en büyük gruplarının başında geliyor. Ali Osman Sönmez tarafından kurulan grup, tekstil, turizm, otelcilik, medya, inşaat ve enerji alanlarından 19 şirketle faaliyet gösteriyor.

Türkiyenin köklü tekstil firması Sönmez'in bile duruma gözler önünde. Hamdolsun..
Sosyal ağlarda paylaş

Hmmm,
gerekli önlemleri alabilir, zam ve vergi artışlarını erteleyebilir, kredi için kolaylık ve vergi indirimi sağlayabilir, ithalatı kısabilir, ihracatı arttırmak için subvansiyona gidebilir, vatandaşa "Sevgili vatandaş, devletin polisi var, pompalı tüfekle ateş etmeyin, ateşle oynamayın" diyebilir...
Sosyal ağlarda paylaş

İlk mesajda da belirtildiği gibi 2003 yılından beri zarar eden bir firma. Şu an olan küresel kriz noktayı koymuş ama öncesinden zaten yolu belirlenmiş.

Ki tekstil 2000 yılından beri birçok firma kaybetti , ozamandan beri birçok iflas eden büyük firmalar oldu. Şu anki krize bunu bağlamak komik.

not : Bunun dışında kriz var batıyoruz diyerek dolaşan firmalar kendi yönetim hatalarından dolayı battılar. Onların yanı başında bu tarz krizlerden etkilenmeden tam tersine dahada büyüyen birçok firma da var. İşini kendin iyi yaptığın sürece kriz vs. hikayedir sektörlerde. Batmazsın iflas etmezsin , en fazla durgunluk yaşarsın.
Sosyal ağlarda paylaş

Ramocan said:
Hmmm,
gerekli önlemleri alabilir, zam ve vergi artışlarını erteleyebilir, kredi için kolaylık ve vergi indirimi sağlayabilir, ithalatı kısabilir, ihracatı arttırmak için subvansiyona gidebilir, vatandaşa "Sevgili vatandaş, devletin polisi var, pompalı tüfekle ateş etmeyin, ateşle oynamayın" diyebilir...

onu Başbakan ve diğer yöneticiler yaparlar normalde. Yaparlar değil mi? :)
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:
İşini kendin iyi yaptığın sürece kriz vs. hikayedir sektörlerde. Batmazsın iflas etmezsin , en fazla durgunluk yaşarsın.

Yok oyle bisey. Bir sirketin/holdingin kar etmesi icin sadece calisanlarinin ya da yoneticilerin islerini dogru yapmalari ve iyi yapmalari yeterli degildir.
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:
Horizon said:
Ki tekstil 2000 yılından beri birçok firma kaybetti , ozamandan beri birçok iflas eden büyük firmalar oldu. Şu anki krize bunu bağlamak komik.

Demek ki neymiş, ekonomimiz 7 senedir süper değilmiş

Kim süper über dedi ki , ekonomideki iyiliği kötülüğü yaşadığımız diğer yıllar ile karşılaştırarak konuşuyoruz , ideallere göre değil.

Ayrıyetten orada demek istediğim ekonomi ile alakalı değil genel olarak tekstil sektörünün yaşadığı kriz ile alakalı. Çok uzun süredir tekstil bu şekilde , kotalar vs. , işin içine çinin girmesi. Eskiden tekstil = kolay para idi , ama bizim kolay para , rekabet yok anlayaşındaki tekstilcilerimiz araya çin , pakistan vs. girince işin rekabet kısmına ayak uyduramadılar.
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

O kadar büyük vurduysa kriz neden diyer fabrikaları da kapatmıyor?

Demek ki bu fabrikanın üretim maliyetleri rekabetçi değil. Kiminle rekabet halindeymiş; uzakdoğu. İplik ve diğer işletmeleri hâlâ ayakta. Zararda ısrarcı olmak yersiz, zarar ettiği için işletmelerden birini fes ediyor sadece.

Buna krizi vesile sayabileceğimiz gibi, diğer noktaları zaten onlar açıklamalarında belirtmişler. Tekstil o kadar kötüyse bu konuyla ilgili diğer işletmeleri de kapatırlardı ama diğerleri kârlılığa devam ediyor anlaşılan.

rte veya yönetim bak senin yüzünden koca bir çınar daha gitti demek çok yüzeysel bir yorum olarak kalıyor bence. Yazarkasaların uçuştuğu dönemleri unutmayalım. Her iktidarda belirli sektörler daralma yaşar, bazılarının yüzü güler.

İktidarın hatalı kararları var mı; oldukça fazla. Ama herşeyi de onlara bağlamak yersiz gibime geliyor.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

küçüklüğümüz trt'de sönmez flament bayan voleybol takımının maçlarını izlemekle geçmişti. bu flament neymiş diye merak edecek yaşta bile değildik, sonra birgün bursaya gittim fabrika var bir tane kocaman sönmez flament yazıyordu, duygulanmıştım.

yazık olmuş, sönmez holding bursa'nın ilk ve en büyük holdinglerinden birisiydi. ne var ki yıllardır da battı batacak diye ara sıra gündeme gelirdi. katma değeri düşük bir sektör tekstil marka olamadıktan sonra. haliyle tekstile hammadde sağlayan firmalar çin'le zartla zurtla rekabet ederken batıp gidiyorlar. para kazanırken kendi moda markalarını yaratabilmeleri lazım bu tip firmaların. gerçi o zamanda rakip olacağı firmalara mal satmakta zorlanabilirler ama batacağına kendi firmana mal üret daha iyi.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
İktidarın hatalı kararları var mı; oldukça fazla. Ama herşeyi de onlara bağlamak yersiz gibime geliyor.

+1

bir de ekleme yapmak lazım; "her şey"i tek partiye, tek iktidara yıkmak da ayrı bir gariplik.. sorunları geçmişi yokmuş gibi köksüzmüş gibi değerlendirmek çözümden uzaklaştıran ama lak lakı kolaylaştıran bir etmen olacaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

sg-1 said:
çok beceriksiz bizim bu tekstilciler canım

Bunu sadece tekstilcilerle sınırlama. Şuan işletme bölümünde yüksek lisans yapıyorum, lisans sırasında da kriz yönetimi ve benzeri konularda seçmeli dersler aldım. Şansıma hemen hemen tüm hocalarım piyasadan gelmiş(yada devam eden) kişilerdi. Türk şirketleriyle ilgili öyle olaylar öğrendikki sınıfça hoca karşısında az "Oha" çekmedik. Burada "becerkisiz" tanımını dalga geçmek için söylemiş olsan da ne yazıkki ülkemizde pek çok firma için bu gerçek.
Sosyal ağlarda paylaş

Bazı açıklamalarda yalan söylenmesin istiyorum, zam yapacaklarsa "Ya biz bu Melih Gökçek dallamasına bastık gazı, size kalmadı, kusura bakmayın ama zam yapmazsak GASPROM başka gaz vermiyor" desinler istiyorum...
Dansöz gibi başbakan, fırıldak gibi Maliye bakanı istemiyorum, sevmiyorum, gerek yok!
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...