Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Toplama sistem yapacağım da...

octopus

Öne çıkan mesajlar

Selam. Sizlerden de bilgi almak istedim büyük ihtimalle ben bu konularda birşeyler bilsem de herşeyi bilmem imkansız. Sizce şu anda bir bilgisayar toplamak isteseydiniz, istediğiniz kadar uçuk kaçık olabilir bu sistem, gerçekten neleri tercih ederdiniz. İşlemcisi olsun, anakartı olsun, ekrankartı olsun. Araştırma yapıyorum da, en yakın zamanda toparlayacağım ve fiyat konusunda da bana yardımcı olurken direk en pahalısı bile olsa yazmanızı rica ediyorum, almasam bile sadece farkındalık olsun belki bir yerlerden kelepire bulurum.

Ben şimdilik 3 tane ana parçayı şöyle sıraladım kendimce:

Ekran Kartı: ATI Radeon™ HD 4870 X2 Graphics
Motherboard: P5N64 WS Prof. NFORCE 790i Ultra SLI DDR3 2000MHZ 1600FSB
İşlemci: QX9770 CORE2 EXTREME QUAD CORE 3.2Ghz 1600FSB 12MB CACHE 45NM

Eğer siz bilgisayar topluyor olsaydınız ve hiç bi sınırlamanız olmasaydı ( 2 ekran kartını birbirine bağlamak hariç, bir tek bunu düşünmüyorum :) nasıl bir bilgisayar toplardınız.

Şimdiden teşekkür ederim :)
Sosyal ağlarda paylaş

Ben bilgisayarımı yeni topladım

C2 Duo E8500
4 gb 1066mhz ddr2 ram
4870X2 Ekran kartı
Gigabyte P45 DS3R anakart
Samsung T220 monitör
500gb hdd

ve ıvır zıvır falan, crysis full detayda mesela cam gibi oynuyorum, hiç takılma yaşamadan. Buradan referans alabilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Teşekkür ederim şu an senin speclerini de tek tek araştırıp okuyorum.

Bu arada dip not: Bilgisayarı hem süper grafiklerle ve performansla oyun oynamak için hem de video editing için kullanacağım, HD bile olabilir büyük ihtimalle bu ilerde, şu an böyle bi imkanım olmasa da elime bi yerden bi kamera da bulacağım illa ki :) Yani renderla bol bol uğraşacağım buna göre de düşünmek istiyorum, zaman çok geçmiş ben uzak kalmışım biraz kafam çok karışıo şu an detaylara inerken :)
Sosyal ağlarda paylaş

octopus said:
Teşekkür ederim şu an senin speclerini de tek tek araştırıp okuyorum.

Bu arada dip not: Bilgisayarı hem süper grafiklerle ve performansla oyun oynamak için hem de video editing için kullanacağım, HD bile olabilir büyük ihtimalle bu ilerde, şu an böyle bi imkanım olmasa da elime bi yerden bi kamera da bulacağım illa ki :) Yani renderla bol bol uğraşacağım buna göre de düşünmek istiyorum, zaman çok geçmiş ben uzak kalmışım biraz kafam çok karışıo şu an detaylara inerken :)

İşin içine video editing katacaksan, karmaşık ve matematiksel işlemlerde başaralı olan işlemcileri yani; 4 çekirdekli işlemcileri tercih etmelisin.
Sosyal ağlarda paylaş

zaten aynı kart olduğu için markadan markaya sadece isim için alınan ekstra fiyat ve soğutucu fiyatı farkeder.

sapphire, gigabyte, asus gibi markalar zaten bilinen markalar oldukları için aynı modelleri daha üst fiyattan satabiliyorlar.

his'in soğutma sistemi güzel ve çevremden gördüğüm kadarıyla sorunsuz, bu yüzden tavsiye ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Bora, Nforce chipsetli, SLI kullanan bir mobo almak, hele ATI grafik karti alip 4870x2 gibi cift gpu kullanan bir ekran karti aldiktan sonra son derece gereksiz, keza SLI dedigin olay nVidia kartlarinda mevcut tamamen, moboya harcadigin yaklasik 100-150 dolar tamamen cope gitmis olacak o sayede.

Onun yerine 16x-16x crossfire destekli, DDR3 destekleyen X48T chipsetli mobolardan alirsin, ileride daha bir ucayim dersen ikinci bir 4870x2 falan cakabilirsin.

QX9770 demissin, gayet ucuk otesinde bir cpu, ozellikle ekstrem benchmarking/overclocking yapan insanlar genelde kullaniyor, world record kasan adamlar falan.

DDR3'lerin su anlik DDR2'lere gore caktigi farklar, en azindan real world aplikasyonlarda nasil su anda, hic bilemiyorum, zaten oyun vs bakimindan diyorsan, Crysis disinda su an sistemleri oyle allahina kadar zorlayan oyun pek yok, ha ileriye donuk yapayim da diyorsan, 2008 sonu, 2009 basi gibi donemde nehalemler ve gelen yeni chipset standartlari ile senin QX9770 cop haline gelebilir gayet. Para vs durumu olmadigindan gerci o konuda yorum yapmiyorum, olabildigince en iyi tavsiyeleri yapmaya calisirim.

Kaan da 4870x2 aldi, yalniz cogu cift gpu kullanan ekran kartindaki gibi 4870x2'lerde de micro-stuttering sorunu var falan diyorlardi, ne alemde o olay hic bilemiyorum, Esh ya da Kharon buraya damlarsa cok daha detayli aciklayabilirler.

Tabi boyle bir sistem toplamisken, maddi sikinti da sifir olduktan sonra kaliteli water-cooling ve iyice ugrasip daily use icin guzel overclock degerleri falan ortaya cikarmak cok guzel olur, birde zaten sogutma vs acisindan boyle bir sisteme cok saglam kasa/coolerlar/psular falan gerekecek, bayagi ugrasmak gereken is var kisacasi.

4870x2'lerin isinma problemi var dogal olarak, cok cok saglam cooling sistemi de gerekiyor bununla birlikte.

4870x2 alinca tabi minimum 24''lik bir monitor lazim ki, ultra yuksek cozunurluklerde oynanabilsin, yoksa 19''lik bir monitorde kart ziyan olur, hayvan gibi guclu olmasiyla getirdigi guzellik yuksek cozunurluklerde basarili olmasi, en dusugunden 1900x1200'de falan oynamak lazim oyle bir makineyle, hatta mumkunse 2560x1600'lere falan cikmak lazim.

De iste QX9770 yaklasik 2.6k YTL'den falan basliyor Turkiye stoklarinda, nehalem'lerin gelisiyle de mumu gayet sonebilir bence, yine de extreme serisinden quad core islemciler hakkinda pek bir bilgim yok, onlarin detayina da kharon ve esh girerse cok daha iyi olur.
Sosyal ağlarda paylaş

MADBOY said:

Onun yerine 16x-16x crossfire destekli, DDR3 destekleyen X48T chipsetli mobolardan alirsin, ileride daha bir ucayim dersen ikinci bir 4870x2 falan cakabilirsin.

Peki bunun için güzel bir örneğin var mı somut olarak ne alabilirim mesela ? yazdığın şeyler süper olmuş eline sağlık.

İşlemci için ise hiç düşünmeden harcicam parayı gerçekten uzun süreler kalır bilgisayar taş gibi sağlam işlemcim olsun istiyorum, yalnızca oyun için değil çünkü.

Asla overclocking de yapacağımı sanmıyorum, hiç öyle şeylere ilgi duymadım oyunları zorlamak için denemedim bile. Hardcore şeyler yapmaya kassam da bilgisayarda, olayların gidişatını simple tutmak istiyorum hep.

DDR3 rami illa ki alıcam bi kere taktım aklıma onu, video editing fln filan derken illa ki işime yaricak çünkü o teknoloji.
Sosyal ağlarda paylaş

Madboy zaten tum noktalara deginmis az cok, ustunden gecelim soyle bi; birde gerekli uyarilari yapalim.

Oncelikle evet, vga da tek kartta israr ediliyorsa 4870x2 su an icin alinabilecek en guzel kart, her ne kadar ben %5 lik artislar icin 100-150 dolar daha fazla vermeyi mantikli bulmasamda butce problem degilse alinacak kart budur. Anakart hakkinda soylenmesi gereken soylenmis. x48 yerine p45 ler de tek kart kullanilacaksa yeteri kadar genisleme imkani sunuyor, p serisi diye gozardi etmemeli.

islemci icin oyunlarda e8400-500 ustunu ziyan olarak gorsemde madem render gibi seylere girilecek quad core bencede mantikli , ve paranin carcur olmadigi en mantikli islemci benim gozume q9550 olarak geliyor.

Aslinda ethusiast level bir makine toplamak icin cok cok kotu bir donem, dolarin durumunu gectim, intelin 45nm nehalem leriyle birlikte gelecek mimari degisim(mem control un islemci ustune eklenmesi, socket degisim) ram lerdede baya bi gelisme gorecegimizin habercisi.32nm lik nehalemlerle birlikte ise ipin ucu iyice kacar ddr4 e dogru yelken acariz gibi geliyor. o yuzden paranin cop olmamasi icin islemciye max 350 dolar diyorum ben. 200 dolara e8500 hala buyuk bi alternatif.

Watercooling, overclocking bence olayin birazcik daha hobi kismina kaciyor, bench alayim, modding yapayim, review hazirlayim falan denmiyorsa ben gereksiz goruyorum. Elbet parasini basinca cok guzel rig ler olusuyor ama overclock yoksa neden diye sorarim.

1920x1200 ve ustu cozunurlukler icin 24-26inch ve ustu monitorler zaten olmazsa olmaz a giriyor. Bu konuda sikinti yok, uzun sureli yatirimlar oldugu icin alinabilecek en iyisinin alinmasi en mantiklisi.

Ramlere gelince, en az 4gb alincagini dusunerek konusuyorum;
en iyi modullere bakarsak 1066 lik ddr2 (ki basit o.c. ler ile 1150-1300 mhz gorurler) 4gb ramler maks 150 dolar oldugunu dusnursek,2gb lik 1333-1600 ddr3 ramlerin 350-400 dolar oldugunu da goze alirsak nerde ddr3 mantigi diye sorarim. ustelik amd sistem veya nehamelem toplanmadigi icin mem control olmadigindan bu 200mhz lik hiz artisinin bize system de overall olarak performans artisi %2 yi gecmeyecektir dahi.

Hani fiyat/performans i gectim, performans bilgisayari toplaniyor tamam ama , %1-%2 ler icin yuzlerce dolar vermek israf oluyor. buna verilcek parayi tutup socket degisince direk anakart/islemci/ram e verilse dahi bu denli bi degisimle yine zarar edilmiyor.

bence isi ve ses yalitimli guzel bir kasa, q9550 + 1066-1200mhz ddr2 4gb ram,(belki 8 neden olmasin? 2gb lik ddr3 fiyatina =P) guzel bir heatsink ve bi kac hi-end kasa fanini seasonic psu ile tamamlarsak tamamen 20db altinda seyreden sessiz bi masaustu canavari elde edilmis olunur.

quad extreme, ddr3 e verilcek paralarla nehalem e geciste ssd disk gibi luksleri bile dusuncek durumda olursunuz ztn.
Sosyal ağlarda paylaş

merak ettiğim birşey var, şimdi ben ilerde belki ikinci ekran kartını alır takviye yaparım diye düşündüm fakat bunu destekleyen anakart sistemni tam olarak çözemedim sanırım affola :) araştırıyorum ama yeni yeni öğrenmeye çalışıyorum, aldığımda da adam gibi almış olabilmek için.

DDR3 destekli bi anakarta mı yapılabiliyor bu sadece? mesela x48 serisine baktığım zaman hem ddr 2 liler var hem de ddr3lüler şimdi ddr2 alıp ona 8 gb a kadar ram abanmak daha mantıklı geldi, peki sonradan 2. ekrana kartını takmak istesem bunu bu anakarta yapabilir miyim? ne arayacağımı googlea hangi soruyu yazacağımı şaşırdım desem yeridir :)

En mantıklı işlemci seçimi olarak da Q9550 göründü, fakat bu işlemcinin hızının 2,83Ghz olması beni çok etkiler mi? Ram 8gb olsa ve max kapasitede çalışsa, ekran kartı da hd4870x2 olsa, yani q9650 ya da q9770 olmaması, 3ghz ya da 3,2ghz olmaması bana ne kaybettirir acaba ?

Şimdiden teşekkür ediyorum bana çok yardımcı oluyor bu konu.
Sosyal ağlarda paylaş

Su anda oyuncular icin 3 tip populer chipset var. nforce (nvidia nin), amd ve intel.

intel ile nvidia da bir anlasmazlik sonucu intel sli destekli anakart yapmaz.(gerci gecenlerde opustuler baristilar, x58 le birlikte sli destegi de sagliycaklar)
nvidia da haliyle nforcelarda xfire desteklemiyor ati icin.

o yuzden basitce su anda piyasadaki kartlardan intel ve amd anakart xfire, nforce anakart sli diyebiliriz.(tabiki destekleyen anakartlarda sadece)

cift ekran kartlari genelde bi sonraki nesil ethusiast level kartlar tarafindan husrana ugratildigindan ben bir celsede alinmiyorsa alinmamasi taraftariyim.
(bknz. 3870 alip ikincisini almayi dusunenler, 2 x 3870 , 4850 tarafindan maymun ediliyor)

Tabii bunlar 2x4850 gibi insani sinirlar icin gecerli degil, su anda 400 dolar seviyesinde yapilacak en mantikli harekettir heralde 2 tane 4850.

4870x2 ile xfire yapilmasida husranla sonuclanabilir. coklu grafik islemcisi cozumlerinde (ozellikle birde bunlarla sli/xfire yapilinca) frame dagilimi tek gpu gibi mukemmel bir sekilde sirali olamiyor. Buda dusuk fps lerde duzensiz frame cizilimlerinin hissedilmesine sebep oluyor.
ornek vermek gerekirse, 10ms de bir 1 frame cizilmesi dakikada 100fps ye denk geliyor. fakat bu framelerin arasindaki interval 10ms in asagisina veya yukarsina ciktigi zmn ritim bozuluyor ve bazi framlerin tekrar gozlenmesi seklinde veya frame kaybi gibi bi efekt gozlemliyoruz. boylece madboy unda bahsettigi micro-stuttering (bildigimiz kekeleme, goruntu bi kac defa ciziliyor) hadisesi olusuyor. daha tam manasiyla cozulebilmis bisey degil bildigim kadariyla.

ben sahsen bu denli cift gpu ile sli/xfire yapacak kadar asmis sistemler kurmadigim icin gozle gorulur sekilde bariz inceleme firsati bulamadim bu hadiseyi.

islemci hadisesine de deginirsek bi onceki mesajimda biraz deginmistim;
200mhz lik bir fark icin 300 dolar vermeye degmez. kaldi ki zaten artik islem gucunu olcmek icin mhz cok yetersiz bir olcek.
Sosyal ağlarda paylaş

Ya beyler çok alakasız olacak ama biliyorsunuz dolar 1.630'a kadar çıktı. Bu sebeple benim 1.2'de alacağım bilgisayarla şu anki arasında neredeyse 800 milyonluk uçurum var. Ancak bu piyasayı da pek bilmiyorum. Yani bilgisayar piyasasını. Fiyatları geriye çekerler mi acaba? Mesela 205 dolar yerine 160 dolar falan gibi? Vatan bilgisayar tam bilgisayar alacaktım ama artık alma ihtimalim kalmadı. İyi de birşey istediğim için tıkandım kaldım. Var mıdır bunun bir çözümü? Yoksa tek çare doların düşmesini beklemek mi? O da imkansız şu an için...
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...