Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Atatürk ve din?

irenikus

Öne çıkan mesajlar

irenikus said:
Burada bence tartışılması gereken benim koyduğum alıntıların Atatürk'e ait olup olmadığı. Eğer o sözleri gerçekten sarf etmişse Atatürk başka ne demiş olursa olsun.

o yazdıklarının doğru olup olmadığını buraya sorarak öğrenemezsin, kitabı alırsın, kitabın yararlandığı kaynaklara bakarsın sonra kaynakları araştırır ve onların doğruluğunu kafanda tartarsın hatta onlar hakkında bir araştırma yaparsın. Burdaki insanların o sözler için "bence doğru" "bence yanlış" demesi çok bişey ifade etmiyor
Sosyal ağlarda paylaş

irenikus said:
asinanyavuz said:
"Bizim dinimiz en makul ve en doğal bir dindir. Ve ancak bundan dolayıdır ki son din olmuştur. Bir dinin doğal olması için akla, tekniğe, ilme ve mantığa uygun olması gerekir. Bizim dinimiz bunlara tamamen uygundur. ... İslam'ın sosyal hayatı içinde hiç kimsenin, bir özel sınıf halinde varlığını sürdürme hakkı yoktur. Kendilerinde böyle bir hak görenler dini kurallara uygun harekette bulunmuş olmazlar. Bizde ruhbanlık yoktur, hepimiz eşitiz ve dinimizin kurallarını eşit olarak öğrenmeye mecburuz" (Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, 1959, c.2, s. 90)]
ya da:

Cumhuriyet'in ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi, Atatürk'ün kendisine duyduğu saygı ve hürmeti şöyle anlatmıştır:

"Ata'nın huzuruna girdiğimde beni ayakta karşılardı. Utanır, ezilir, büzülür, "Paşam beni mahcup ediyorsunuz" dediğim zaman "Din adamlarına saygı göstermek Müslümanlığın icaplarındandır." buyururlardı. Atatürk, şahsi çıkarları için kutsal dinimizi siyasete alet eden cahil din adamlarını sevmezdi." (Atatürk ve Din Eğitimi - Ahmet Gürtaş - Diyanet İşleri Bakanları Yayınları s.12)

Kaynak

Atatürk'ün dinsiz olduğuna inanan insanlar Atatürk'ün sizin sunduğunuz örneklerdeki gibi kucaklayıcı söylevlerini Kurtuluş Savaşı sırasında taraf kazanmak amacıyla yaptığı idare etmeye yönelik politik hamleler gibi hamleler olduğunu düşünüyorlar.
e ise yaramis oyleyse de. kemalizm pragmatist bir ideolojidir zaten.
Sosyal ağlarda paylaş

Çok meraklıyız...
Din, şahıs ile Allah arasında değil ya dinimize göre.

Ama yok zaten Atatürk'üde Padişah yetkilendirmişti fln değil mi?
Hatta "Sakarya savaşı dışında meydan savaşı olmadı, niye bu adama başkomutanlık verildiki?" diyenide gördüm ben (Ekşisözlük, Atatürk başlığı).
"7.4 yetmedi mi" diyenide.

Al birini vur ötekine. Hiçbir belge, laf bunların inancını sarsamaz bu şeylere.

Merak ettiğim Atatürk dine karşıydı diyenlerin bir delili var mı?
Ha evet pardon, saltanatla halifeliği korumalıydık değil mi?
Demokrasi bizim memlekete fazla.
Sosyal ağlarda paylaş

yetiştiriliş tarzıyla çok alakalı bu şeyler , bu nedenle 20 sene boyunca o beyne giden yobazlığı silmek ne burda ne de gerçek hayatta pek mümkün olmuyor, ne kadar belge koyarsakda ,yaşanan olaylar yeterli olmuyor , tamamen yetiştirilme içinde büyünen ortam olayı, kısaca eğitim de diyebiliriz.
Sosyal ağlarda paylaş

Apis said:

Merak ettiğim Atatürk dine karşıydı diyenlerin bir delili var mı?

E varmış işte, ilk mesajımda ne koydum ben?
Ardeth said:
irenikus said:
Burada bence tartışılması gereken benim koyduğum alıntıların Atatürk'e ait olup olmadığı. Eğer o sözleri gerçekten sarf etmişse Atatürk başka ne demiş olursa olsun.

o yazdıklarının doğru olup olmadığını buraya sorarak öğrenemezsin, kitabı alırsın, kitabın yararlandığı kaynaklara bakarsın sonra kaynakları araştırır ve onların doğruluğunu kafanda tartarsın hatta onlar hakkında bir araştırma yaparsın. Burdaki insanların o sözler için "bence doğru" "bence yanlış" demesi çok bişey ifade etmiyor

Neden buraya sorarak öğrenemezmişim? Buradaki insanlar o kitapları okumuş, o yazarların neye dayanarak yazdığını biliyor olamazlar mı?
Bir kere Bozkurt kitabı bende var, kitabın yazdıklarını desteklemekte kullandığı tek dayanak da Atatürk zamanında az daha yasaklanıyorken Atatürk'ün "yalan da değil he" diyerek bunu engellemesiymiş. Tek dayanağı bu kitabın, beni tatmin etmedi açıkçası.
Dragonutopia said:
Irenikus sadece karalamaya yonelik bir baslik acmis..
Daha 3. postta sinanyavuz gereken cevabi vermis..
git baska yerde belani ara be adam..

Kimi karalayıcı bir söz söyledim ben? Ha belki Müslümanlar'a göre "dinsiz" kelimesi bir hakaret sayılıyordur ama gerçekte öyle değil. Hiçbir iddiada bulunmamama, hiçbir görüş belirtmememe rağmen programlanmış gibi tek tip mesajlar geliyor hala. Çoğu kişi yazdıklarımı düzgün okumuyor belli ki, daha önceden hazırladıkları lafları kullanmaya yer arıyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Atatürk milletin dinine karışmadığı , hatta yobazlardan arındırmaya çalıştığı ve milletin yobazların yorumlarından arınmış bir din yaşamalarını istediği için isterse hristiyan olsun farketmez benim için. Aslında neymiş , ne değilmiş? sorularının bir anlamı yok. Ne yapmış , ne yapmamışa bakarsın ve böyle düşünürsün o insanı.

'Bütün dinler dinin dibini boylamalı' demiş olabilir belki , ama bunu hangi ruh halinde söyledi kim bilir? Belki son derece yobaz birkaç insanla tartışmasından veya onların yaptıklarından söz ettikten sonra isyan edip böyle söylemiştir, bilemezsin ki. Belki 'din elden gidiyor' diyen insanlara kıl olup demiştir.

Eğer dünyamızda 'din' dediğimiz şey; insanları ahlaka , hoşgörüye , doğruluğa sevkettiğinden daha fazla terörizme , baskıya , küçümsemelere , kin ve nefrete , öldürmeye , kadınları zorla kapatmaya sevkediyorsa o zaman değil denizin dibini boylamasını, din diye birşeyin asla var olmamasını isteriz. Ve Atatürk'ten tut herhangi bir insan bile bunu dile getirirse , sen de bu isteği dile getirene dinsiz dersen, senin ayıbındır. Çünkü türkiyenin yüzde 99 u müslümansa ve en az yüzde 70'i kuran okuyup burda böyle yazıyo böyle yapıyım demediğine göre , bu insanlar 'vicdan' ıyla hareket ediyor demektir. O zaman bu insanlar ne kadar dinsizse , ben ne kadar dinsizsem , Atatürk'te o kadar dinsiz demektir.

Dinim vicdanımdır.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

irenikus said:

Neden buraya sorarak öğrenemezmişim?

Buraya gelmenle tamamen aynı sebepten dolayı. O kitapta yazanlar neden seni bir gerçek olarak tatmin etmedi? Çünkü onlar bir görüş belli ki. Burdaki insanların sana verecekleri cevap ne? Yine bir görüş. Ha sen diyorsan ki eğer misal burda 50 kişiden 30u atatürkün dine saygılı olduğuna inanıyorsa o zaman doğrudur bu görüş onu bilemem ama bu konuda en iyi kaynaklar arşivlerin üzerine araştırma yapan tarihcilerin kitapları olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
irenikus said:

Neden buraya sorarak öğrenemezmişim?

Buraya gelmenle tamamen aynı sebepten dolayı. O kitapta yazanlar neden seni bir gerçek olarak tatmin etmedi? Çünkü onlar bir görüş belli ki.

Hayır görüş değil, kaynak adı altında yazılmış bilgiler. Kaynaklar görüş değildir birşeye dayandırılır. Göreceli birşey tartışmıyoruz burada.

Killer said:
ortalık karıştırmak için girmiş bu adam.yanlış anlamayın falan diye de yazmış lol

Korkaklığın da bu kadarı, tarihi gerçekler hakkında konuşmak neden ortalık karıştırmak oluyor? Burada uydurma birşey tartışmıyoruz. Yeni bir üye olduğum için üzgünüm fakat dış görünüşe değil içeriğe bakmayı öğrenmeniz gerek.
Sosyal ağlarda paylaş

irenikus said:

Hayır görüş değil, kaynak adı altında yazılmış bilgiler.

irenikus said:

kitabın yazdıklarını desteklemekte kullandığı tek dayanak da Atatürk zamanında az daha yasaklanıyorken Atatürk'ün "yalan da değil he" diyerek bunu engellemesiymiş.

Bu bana çok güvenilir bir kaynak gibi gelmedi. Bu tarz "kaynak"ları ben görüş adı altında sınıflandırıyorum. Adam belirli bir kaynaktan çıkarım yapmış gibi duruyor burda (her ne kadar dediğini tam anlamasam da)
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...