KillJoy Mesaj tarihi: Ekim 26, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 26, 2008 açılmıştı sanki izlemiştim bunu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
_ILuVaTaR_ Mesaj tarihi: Ekim 28, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 28, 2008 hmmm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Xenocide Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 29, 2008 fede said: bilim bölümü değil mi burası, yalnış mı geldim edit: yalnış gelinmez öküz, yanlış genilir. edit: genilmez öküz gelinir. hmm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MadOrca Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Ekim 30, 2008 10. boyutta olan bir Allah. Her zaman, her olasılıkta vs. Beynimin pekmezi aktı seyrederken. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 Ardeth said: görende çizgiroman sanacak string theory'i. string theory ile ilgilenmek isteyen arkadaşlar varsa önce kompleks analiz, reel analiz, topoloji, diferansiyel topoloji ve diferansiyel geometri ile başlamalarını öneririm katılmıyorum, the elegant universe adlı belgeseli de tavsiye ediyorum =) tamam string teori üzerine yeni kuramlar ortaya koyamazsınız belki ama nedir ne değildir anlayabilirsiniz biraz. ve benim bildiğim kadarıyla string teori de 11 boyuttan bahsediyo. işin ilginç kısmı olayın bütün matematiği hazır ve denklemlerde hiçbi sorun yok-ama ortaya deney ve gözlem konulamıyo =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 string theory denen şey tamamen bullshheet hacım. cern bitirecek onu yani.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 oldu tamam görürsem söylerim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 sir said: Ardeth said: görende çizgiroman sanacak string theory'i. string theory ile ilgilenmek isteyen arkadaşlar varsa önce kompleks analiz, reel analiz, topoloji, diferansiyel topoloji ve diferansiyel geometri ile başlamalarını öneririm katılmıyorum, the elegant universe adlı belgeseli de tavsiye ediyorum =) tamam string teori üzerine yeni kuramlar ortaya koyamazsınız belki ama nedir ne değildir anlayabilirsiniz biraz. ve benim bildiğim kadarıyla string teori de 11 boyuttan bahsediyo. işin ilginç kısmı olayın bütün matematiği hazır ve denklemlerde hiçbi sorun yok-ama ortaya deney ve gözlem konulamıyo =) ben de sana katılmıyorum zira benim için bir bilim alanıyla ilgilenmek o alanda çalışmaya başlamanın ön adımlarıdır sdf (ön adım dediyse 1 ayda bitecek birşey olmak zorunda değil bu seneler sürebilir zor konularda). Bir belgesel izlemekten ziyade senelerini vermekten bahsetmiştim ben :p Ama string theory ile çok ilgilenmiyorum zaten ne olduğunu da bildiğimi söyleyemem dolayısıyla popüler bilim kültürüyle string theory yanlıştır ya da doğrudur demekten çekiniyorum ekseriyetle Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 madem sen çekiniyorsun ben söyliyim. string theory yanlıştır. hatta literatürde bir teori olarak bile görünmez şu an. Çünkü bir tespitleri yok deney yoluyla ortaya çıkartılabilecek. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 fiziksel bir kuramın doğruluğunun ve daha ziyade kullanılabilirliğinin ölçülebilmesi için deney tabi çok önemli. Fakat fiziksel bir kuramı eleştirebilmek için de o kuramı adam akıllı anlamak bence şart, discovery channeldan, da vinci kanalından, ya da popüler bilim kitaplarından okunulan şeylerle olmaz pek. Zira bunun üzerinde çalışan bunca matematikçi ve fizikçi olması senin yaklaşımından daha güven verici bir durum heh. sicim kuramınin geliştirilmesi sırasında oraya çıkan hesaplama araçları ve çözümlerin fiziğin hiç bir alanında kullanımı olmadığını sanmıyorum yoksa bu kadar insan uğraşmazdı bence. Hatta sicim kuramı yanlış bile olsa bu kuramınin geliştirilmesi sırasında oraya çıkan yeni metodlar, matematiksel araçlar vs faydalı olabilir. Misal kuantum mekaniğinin geliştirilmesi sırasında ortaya çıkan matematiksel araçlar bugün başka dalgaların analiz edilmesinde de kullanılıyor. Tut ki kuantum mekaniği yanlış olsaydı ve küçük parçacıklar dalga benzeri hareket göstermeseydi, o zaman hala bu kuramın geliştirilmesi sırasında ortaya çıkan matematiksel araçlar dalgaların incelenmesinde kullanılacaktı. Bilmem anlatabildim mi. sicim kuramının böyle araçlar üretip üretemeyeceğini anlamak için de bu konuda çalışan biri olmak ve geleceği görebilmek lazım. Yok ben sicim kuramının gerektirdiği tüm matematiği öğrendim ve sicim kuramı çalışıp bu sonuca vardım diyorsan saygılar ama nedense öyle hissetmedim heh. Özet olarak, yanlış çıkar mı çıkmaz mı bilmem ama bunun kullanılamaz olduğuna beni ancak bu alanda çalışan bir fizikçinin sözleri ikna eder. edit: string teorileri sicim kuramı ile değiştirdim :p Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 19, 2008 ardethe yanlissin demek, chuck norrise tekme atmaya calismak gibi bisey heralde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sixoms Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Zamanın 4. boyut olduğu bilimsel olarak kabul edilmiyor değil mi? Felsefik bi yaklaşım diye biliyorum ben? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Venator Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Bilimsel olarak bir sürü şeyi bir boyut olarak tanımlayabilirsin, 3 boyut + zaman da bunlardan bir tanesi, zaman olmayan referanslar da var biraz karışık o işler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ardeth Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 22, 2008 boyut bilimsel bir şey olmaktan ziyade matematiksel bir tercih bence. boyut denen kavramı illa sonuna kadar damarlarımıza hissetmemize gerek yok, her hangi bir gözlemlenebilir özelliği dört tane boyutun kordinatları cinsinden verebiliyorsak ve bu boyutlardan herhangi biri "gereksiz değilse" sorun yok. gereksiz değilse derken eğer bir adamın dünyadaki kordinatı şöyle verseydik x: 3.4 y: 1.2 z: 5.6 x+2y: 5.8 son boyut oldukça gereksiz olurdu değil mi? biz zaten x+2y'yi x ve yden bulabiliriz. İşte gözlemlenebilir bir olayı tarif ederken onun birbirinden bağımsız (yani bir biri cinsinden ifade edilemeyecek) 4 boyutta ifade ediyorsun sadece (meydana geldiği x,y,z kordinatı ve meydana geldiği t zamanı). Zaten boyut denen şey bana fiziksel olmaktan ziyade matematiksel gelir genelde. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karag8z Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 X,Y,Z yer bildirir, T zamanını dersek 4 boyut, P ilede maddesel durumunu özetleyeceğiz ki, paranormal olaylara da bilimsel içerik getirebilelim. Eğer 5. nci boyutu saymaysak paranormal olaylara hep doğaüstü doğa üstü der dururuz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karag8z Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 zaten yok diyoruz. olsa olsa 5 boyut vardır. ki teorik. Örneğin, 22-11-2008 de saat 20:05 te 132,123,132 kordinatlarında balon görüldü. bunun matematiksel açılımı olarak 5 boyut sayabiliriz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 5? zaman ve xyz konum koordinatları desek 4 etmiyor mu ? maddesel durum da zamana bağlı oaaeeeeğ dersime döneyim ben. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Karag8z Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 23, 2008 Maddesel durum ne yazıkki bir tek zamana bağlı değil. + Titanyum bir küre düşün. Küp şeklinde (Tamamen havasız bir ortamda) bir odada kaç sene defarmasyona uğramadan kalabilir? baya uzun heralde. tabi titanyum 10k yılda başka bie elemente dönüşmüyorsa? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Lexius Mesaj tarihi: Aralık 15, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Aralık 15, 2008 Chaotic said: madem sen çekiniyorsun ben söyliyim. string theory yanlıştır. hatta literatürde bir teori olarak bile görünmez şu an. Çünkü bir tespitleri yok deney yoluyla ortaya çıkartılabilecek. madem yanlis neden yuksek lisans programi olarak okutuluyo bazi universitelerde Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar