Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Diyanetten " mp3 indirmek günah " fetvası..

münazara

Öne çıkan mesajlar

Adamın yaptığı yasal zaten sorun burdan başlıyor. Ürünleri olması gereken değerinin kat kat üstünde satabilmek yasal olmamalı ben bunu en başından söylemeliydim iyi hatırlattın. böylece "kazıklanmak" denen kavram ortadan kalkar. Dikkat edersen "Kazıklanmak" Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre yasal. senin gerizekalılığın sonuçta adamın yaptığı bişey yok. Yasal olan herşey doğru demekse yanmışız biz.

Sen fikirlerini kanunlara göremi şekillendiriyorsun? yani bugün mp3 indirmek suç diye mp3 indirmeye karşısın, yarın öbürgün yasal hale gelirse değişcekmi bu fikrin? ben sana fikirlerimi söylüyorum, yasalardan, kanunlardan bağımsız bir şekilde. Ki ayrıca tekrar tekrar vurguluyorum. ben "Korsan piyasa olmalıdır!" demiyorum. ama bu piyasayı yaratanlarda o şarkıcıların ta kendisidir. Hem sorumlusu olup hemde sonra sızlanmaları bana anlamsız geliyor.

Bir not daha: Ben "hakeden" ve zevkime uygun sanatçının albümünü alırım. Daha bikaç hafta önce orjinal Pink Floyd - Dark Side of The Moon albümü aldım. umarım sende öyle yapıyorsundur.
Sosyal ağlarda paylaş

Medya kullanım hakları işi biraz çorba aslında, diyanetin böyle bir fetva yayınlaması yanlış bence.

Bir de diyanet devlet işlerinden ayrı çalıştığı ve yasalardan bağımsız sevap günah tartışması yaptığı için "emek hırsızlığı" kavramı iki ucu .oklu değnek aslında. Çünkü kim kimin emeğini çalıyor temelde bunu şurada biz bile sayfalarca tartışmışız ve herkes kendini haklı buluyor.

Ben de medyaların orjinal alınması taraftarıyım ama insanların zevk aldıkları şeyleri yapmak için uçuk rakamlar ödemek zorunda bırakılmalarını da doğru bulmuyorum. Bugün Türkiye nüfusunun %80'i sevdiği şarkıyı dinlemek için bir CD'ye 30 lira para verecek durumda değil kesinlikle. Ve siz bu insanlara dinleme derseniz problem çıkar o zaman.

Ayrıca arananın bulunması mevzuu da var, Türkiye'de aradığımız hiç birşeyi bulamazken "ama sen bunun orjinalini almazsan çarpılırsın" demek, "cehennemde yerin hazır" demekle eş anlamlı.
Sosyal ağlarda paylaş

"anlaşmalı" dediğin şeyi tam anlayabilmiş değilim ama anlaşmalı dediğine göre indirdiğin mp3'ün sahibine sen indirdiğin için bişekilde bi para gidiyor ya sen satın alıyorsun ya da reklam falan bişeyler oluyor nedense orasını açıklamadın anlamadım. eğer öyleyse niye yanlış olsun o yaptığın.

sen diyorsunki "yaptığımız şey yanlış, yapsakta yapmasakta yanlış." evet doğru söylüyorsun aslında ama bende diyorumki "yanlış ise yapmamak gerek, yapıyorsanda bu konuda tartışmaya girmemen gerek." ben yaptığımın savunulur yönünü söylüyorum. her insanın yaptığı şeyin bi sebebi vardır. benim indirdiğim albüm dışarda 5 lira olsa niye indireyim o albümü ben? daha doğrusu yine indiririm sonuçta pc'den dinlemek daha kolay ama gider orjinalinide alırım arşiv yaparım kendime. orjinal herhangi bir ürüne -kitap olsun oyun olsun albüm olsun-, dokunmanın bile verdiği bi tatmin hissi vardır sırf onun için alınır. ama cebim bu albümü karşılayamadığı için bende yasal olmayan yollara başvurmak zorunda kalıyorum. ben en başından beri bunu söylüyorum. yaptığım bi yanlışı doğru gibi gösterip savunduğum falan yok, ama mazeret sunuyorum evet. mazeretim budur. arkasında durmayada devam edicem.

Onlar korsana tepki koycaklarına, biz bu uçuk albüm fiyatlarına tepki koyalım. fiyatlar makul seviyeye gelince korsan kendiliğinden arınacaktır zaten.

ayrıca dikkat ederseniz korsan piyasasının azmasıyla sanatçılar albümlerini sattırmak için en başında yapmaları gereken yollara başvurmaya başladılar, bikere albüm fiyatlarını düşürdüler, albümlere korsanda elde edemeyecekleri promosyonlar - özellikler koydular. ama bunu korsan azdıktan sonra yaptılar işte. zamanında akılları çalışsaydı şimdi bukadar şikayet etmezlerdi.
Sosyal ağlarda paylaş

ruckus dediğin şeyi bilmiyorum napster denilen olayında bittiğini sanıyordum. yani benim bildiğim napster, şu anki limewire ares vs programların sadece mp3 indirilen hali. (en azından seneler önce ben kullanırken öyleydi.) okuyorum, ama nedemek istediğini tam anlamıyorum. nedir napster şu anda, anlaşmalı mp3 download programı mı? yasalmı oldu yani nedir?
Sosyal ağlarda paylaş

hmm bilmiyodum paralı olduğunu. öyle, bende isterdimki, hani ilaçların numunelikleri vardır ya denemek için verirler, albümlerinde mantığının ona benzer bişey olması lazım, yani ana gelir kaynaklarının albüm olmaması lazım. ordanda bi gelir elde edilmeli tabiki ama en başından beri anlatmaya çalıştığım gibi adama köşeyi döndürcek meblağlarda satılmamalı. köşeyi döndürcekse konserler döndürmeli. illa köşeyi dönmeleride gerekmiyor ama onlar bunu istediği için böyle oluyor. onlar kısayoldan köşeyi dönmek istediği için biz şu anda korsan müzik kullanmak durumunda kalıyoruz. neyse.. öyle işte
Sosyal ağlarda paylaş

diyanet din ilmini yaymayı, doğru öğretmeyi bırakmış, insanların ticari değer yargılarıyla oynuyor, öyle mi? hadi ya?

pek değerli kıymetli müzisyenlerimizin albümlerden kazandıkları miktar oldukça cüzidir, bunu kendileri de bilmektedirler, ama albüm şirketleri para kazanmazsa bu insanlar albüm yapamazlar bu da bir gerçektir.

mp3 indirmek günah mıdır? eğer bunu tartışmaya açabiliyorsak ben de din ilminin gerizekalı insanlar tarafından anlatılması günahtır derim, birilerine hakaret etmiş olurum, gocunur birileri değil mi? anladınız siz.
Sosyal ağlarda paylaş

10 yıl önce 10 ytl ye sattığı yabancı müzik cdlerini halen 10 ytl ye satmak zorunda kalıyorsa d&r ve türevi mağazalar bunun tek sorumlusu mp3tür korsandır.

sen insan gibi piyasa yaparsan korsan da böyle yayılmazdı işte + xenodice e katılıyorum
müziki ticari kaygı ile yapanların elimine olması taraftarıyım şahsen (metallica da sevmem zira napster kapattırdığından kelli)
Sosyal ağlarda paylaş

münazara said:
Bir başkası tarafından üretilmiş herhangi bir ürünün rızası olmadan alınamayacağını, internetten indirilemeyeceğini söyleyen Bardakoğlu, "Telif haklarına riayet, dinen gereken bir husus. Çünkü emeğe saygının bir parçası. Telif haklarını korumamız lazım. Başkasının yazdığını onun izni, onayı olmadan indirerek onu kendinize mal etmek doğru değil. Bir insanın emeğinin rızası dışında elinden alınması doğru değil" dedi.

DIYANET AGA
EMEGINE SAGLIK
TERAZINE TIKLADIM
+REP
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...