Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar Kurulumu için Yardım

ghaldszar

Öne çıkan mesajlar

Bilgisayar kurulumu yaptım.
MainBoard CPU ve fanını taktım. Fan bağlantısını yaptım.
Üzrine SATA hard diski bağladım. Onun da iki bağlantısı var biri boarda biri de PSU' dan gelen kabloya.
RAM' leri taktım.
Ekran kartını taktım. Ekran kartının üzerindeki girişe PSUdan gelen kabloyu taktım.
Bilgisayarı çalıştırdım
Çalıştı fakat görüntü yok. Ayrıca ekran kartının üzerinde bi kırmızı ışık bir kaç saniyede bir yanıp sönüyor. Her yanıp sönüşünde fanlardan birinde -tahmini ekran kartının fanı- yavaşlayıp hızlanma oluyor.
Tehlike işareti mi?
Sosyal ağlarda paylaş

Bana güç kaynağı ile alakalı gibi geldi ama, emin değilim tabii.

PSU dan ekran kartına giden kabloyu da çıkartınca aynı ışık yanıyor demişsin. Buradan ekran kartının yetersiz güçten şikayet ettiğini çıkarırsak, kabloyu taktığında bile güç yetersizse, senin psu yeteri kadar güçlü değildir gibi geldi.
Sosyal ağlarda paylaş

Ekran kartinin uzerinde kirmizi led olduguna gore heralde 388xx, veya 48xx serisi ati oldugunu varsayiyorum.

O problemi benim bildigim kadariyla genelde iki sey neden oluyor. Birincisi voltaj regulatoru normalden cok isinip kapasitorler yeteri kadar verimli dolduramiyor,
ikincisi psu 12V rail da yeteri kadar amp veremiyor.

ikiside soyledigin sekilde fan hizini degistirir, uyari ledlerini yakar.

boot sirasinda kart birden o kadar isinamayacagi icin birincisi oldugunu dusunmuyorum. Zaten overclock da yapmiyorum demistin saniyorum.

ikincisi icin kabloyu tam olarak oturtamamis olabilirsin, moduler psu lardansa baya yaygin bi problem oluyor. Yok tam oturmussa baska bir rail ile dene,

aslinda setup i yazsan daha rahat olurdu ama aklima bunlar geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

PSU da benim görmediğim herhangi bir ayar ya da jumper felan mı var acaba.
İyice yüklenerek denedim ama değişmedi. Çalışırken bağlantıyı PSU bağlantısını sökmeye kalkınca bir anda fan deligibi hızlanıp sonra eski hızına döndü.
Bu arada 2 led yanıyor ikisi de kırmızı.
Bir dorumda şöyle bir şey gördüm.

D1601 - Over temp protection enabled
D1602 - EXT 12V fault
Bu erorrleri anlatıyormuş galiba 2 kırmızı led.
Sosyal ağlarda paylaş

Kartı çıkarıp tktım soketleri takıp çıkardım yok yok.
Deli olmak işten değil.
Hard diski de söktüm acaba yetmiyor mu PSU diye ama 600wSilver Power PSU. 600w PSU bir ekran kartını çalıştırmayacaksa artık.
Bir çok forumda aynı problemle karşılaşan insan var ama şöyle çözdüm diyen yok. Bir şekilde güç yetmiyor ama nerden ve neden anlayamadım.
Göya oyun oynicaktım bugun.
:(
Bende şimdi şans da yoktur teknik servise götürürüm beni bir ay bilgisayarsız bırakırlar
Bayram tatilinde Warhammer hayali suya düşer.
Yeni aldığın alet teknik servise mi girer yaaaa
Sosyal ağlarda paylaş

Problemi google layinca genel boot problemlerindede ledlerin yandigini farkettim.
Mesela anakart uzerindeki cpu icin 4volt girisini unutan/tam takamayanlar var, ayni sekilde korumali anakartlarda cpu fan ini yanlis fan girisine takanlar var. Hepsindede 4850/70 in ledlerinden bahsediyorlar.

karti degistirince problemi cozulenler oldugu gibi boyleleri de var, teknik servise gitmeden once en azindan bi tekrar kontrol etmeye deger sanirim.
Sosyal ağlarda paylaş

4volt girişine kafam takıldı biraz.
Ben PSUdan gelen en baba kabloyu anakart bağladım. O da ATX 24pin power connecter diye geçyor.
Ayrıca başka bir kablo daha taktım boarda. O da 12V power connecter diye geçiyor ve onu daJPW1 diye bir girişe taktım. Herhalde yanlış bir kablo takmamışımdır o girişe dicem ama PSUdan gelen aynı tipde başka kablo yok.
Bir de CPU fanndan çıkan kabloyu da boardda hemen CPUnun dibinde CPUFAN1 denen girişe taktım.
Bunun dışında yapmam gereken bir bağlantı daha mı var?
Sosyal ağlarda paylaş

Evet kare şeklinde yapışkan bir malzeme türü bir şey vardı ince bir katman sanki çıkartma çıkartmışsın da yapışkanı kalmış gibi.
Ben de kutu içinde macun aradım da bulamayıp da onu görünce hazır geliyor artık herhalde diye düşünmüştüm. Ama direk öyle bir şeyden olabileceğini pek sanmıyorum eğer CPU ile ilgili olsa direk yanardı CPU diye düşünüyorum. Fan felan gayet güzel çalışıyor. Sorun var gibi değil ama ekran kartına enerji bir şekilde gitmiyor. Başka bir giriş mi var diye bayağı kurcaladım kartı ama yok tek giriş var ona da taksam da takmasam da farketmiyor.
Ama özellikle kafamı kurcalayan nokta ve sorunu gösterdiğini düşündüğüm nokta şu. Enerji girişini ekran kartına verirken ve keserken fanda hızlanma oluyor. Sanki o anda temas ediyormuş gibi ama çok denedim yarım taktım ittirdim felan o etki sürekli devam etmiyor. O yüzden temas sorunu yok gibi de geliyor.
Sosyal ağlarda paylaş

aynı kart bendede var(gigabyte marka olanı) takarken yaşadığım sorunlar:

karta giren elektirik kablosunu unutmam(bunu yapınca ekranda bi yazı çıkmıştı sanırım kırmızı)

öbürüde kartı tam oturtamamamki halada oturtamıyorum kasama ve anakartıma anatomik olarak pek uymadı bazen açıp tekrar bastırıyorum görüntü vermeyince. ama tam girmiyo sonuna kadar naaprsam yapıyım.

bence senin yapman gereken doğru güç kablosunu bulup takmak.
Sosyal ağlarda paylaş

Psu' dan üzerinde PCI-E yazılı sadece 2 kablo çıkıyor, aynı tip sokete sahip şimdi bilgisayarın yanında olmadığımdan tam söyleyemiyorum ama sanırım 4 ya da 6 girişli/bölümlü soket. Aynı soket şekline sahip -o ikisi dışında- başka kablo yok PSUdan gelem. Her ikisini de denedim tek tek. Sonuçta karta tek kablo giriyor ya da öyle görünüyor.
Ayrıca Defalarca çıkarıp taktım kartı, her iki PCI-e slotuna da fakat nafile. Daha fazla bastırmak istemiyorum açıkcası yeteri kadar bastırdım ama
Sosyal ağlarda paylaş

bide şeyi denersen hoş olur,ekran kartının güç kablosunu hiç takmayıp açmayı deneyince nasıl bir hata veriyo? benim aldığım hatayı alırsan(ekran kartının güç kablosu takılı değil diye yazı çıkmıştı) en azından ekran kartını yerine oturtabildiğini anlamış olursun.
Sosyal ağlarda paylaş

elesso said:
bide şeyi denersen hoş olur,ekran kartının güç kablosunu hiç takmayıp açmayı deneyince nasıl bir hata veriyo? benim aldığım hatayı alırsan(ekran kartının güç kablosu takılı değil diye yazı çıkmıştı) en azından ekran kartını yerine oturtabildiğini anlamış olursun.

Ben daha hiç görüntü alamadım ki ekrandan
Kabloyu taksan da takmasan da bir şey farketmiyor. Aynı ledler aynı şekilde yanıp sönüyor fan da aynı şekilde yavaş çalışıyor ve ledler yandıkca yavaşlayıp hızlanıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

Kojiroh said:
O da olabilir de, ihtimal tabii bu sadece. Ordaki tüm kabloları iğnelere düzügn bi şekilde (artısı artıya, eksisi eksiye gelecek şekilde) taktığından emin ol bence bi.
Tamamen alakasız da olabilir ama, tüm sorunları ortadan kaldırmak lazım ki asıl sorun çıksın ortaya.

Reset düğmesi boarda bağlı değil çünkü takarken kablolardan birinin ucundaki soket elimde kaldı. Onun sorun olcağını zaten sanmıyorum da power tuşunun bağlı olduğu soketin + ve- girişi var ama bendeki soketlerde böyle bir ayrım yok ondan kıllandım biraz.
Sosyal ağlarda paylaş

Alakasiz bi hardware problemine isaret ediyor da olabilir, sadece bios tarihi ve cmos constant hadisesiyle ilgili de olabilir.

Cmos reset atipda pili bi kac saat takmamislarsa bios saatte bi sacmalik oldugunu varsayip check yapicaktir, o buna neden oluyor olabilir. Saatin calistigindan emin ol yani bios uzerinde.

ikincisi, bios flashlandiktan sonra pil takilmistir, cmos constant eski biosundur, checksum veriyordur. Tekrar flashlamak gerekiyor olabilir. Anakarta bagli olarak win uzerinden bile flashlaniyor artik bios. problemsiz bisey.

Yinede adam gibi yapmalari gerekirdi, problem degilse geri gotur, islerini adam akilli yapsinlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Biostan saati kontrol ettim
15-20 dakika önce ayarlamıştım hala doğru saati gösteriyor.
Tarih ve saat doğru yani
Gelgelelim hiç br şey yapamıyorum windows yüklicektim ilk restartını attı şimdi de açılmıyor CD' den de boot edemiyorum çünkü CD' yi açılacak ilk cihaz olarak ayarlasam bile F2'ye basıp optimzed ayarlarla açdemeden bir şey olmuyor onda da floppy, hard disk. CD sıralaması var.
Sosyal ağlarda paylaş

Gorunen o ki bios duzgun bir sekilde flashlanmamis. Kusura bakma soyleyecegim hicbirsey garanti ve kolay olmiycak.

Cmos reset icin anakart uzerinde jumper fln oynaman, belki disket uzerinden bios flashlaman gerekicek, ki ikiside daha once yapmamis birisi icin karisik ve risklidir.

Geri goturmen ne kadar zor olsada goturmeni oneriririm. Kontrol etmeleri gereken biseydi zaten,
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...