Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İdam kalktı, ne derece iyi oldu?

Zlaneth

Öne çıkan mesajlar

Evet ama 25 sene olmadığını düşün. Adamın suçsuzluğunun yarım sene sonra kanıtlandığını düşün, adam haksız yere ölse daha mı iyi? Ayrıca haksız yere birini öldürmek- isterse 25 sene hapis yatsın- çok daha kötü bence.

Kesinlikle kanıtlansa bilmiyorum idama karşı olur muydum. Tecavüz söz konusu olduğunda böyle insanlar yaşamasın diye düşünüyorum ben de, ama idam yine de cinayet, ömür boyu tıkılması daha iyi sanırım.

Ha cinsel organlarını kesseler bence mantıklı bi ceza olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

Temelde idam'a karşıyım.

Belirtildiği gibi, anlık bir olaydır.

Bunun yerine çok ağır şartlar altında ömür boyu hapis taraftarıyım. Ömür boyu, her gün, her an çeksinler cezalarını. Bu esnada da hapishane atölyelerinde çalıştırılıp devlete binen yük azaltılabilinir.

Ayrıca Cezaevlerimiz gerçekten berbat durumdalar (Örneğin Bayrampaşa cezaevini İstanbul Barosunun orayı incelemek için oluşturduğu bir komisyonla gezdim. Çok pis diyemem ama herşey bakımsız. Koğuşlar kapasitelerinin en az 2 katı kadar dolu, bazılarına ek ranza atmaktan yürüyecek alan sizlerin evlerinizdeki 3 metrelik koridorundan azdır. İçerde mahkumların birbirine uyguladığı şiddet malum. Sosyal olarak kart, okey oynamak, maç yapmak dışında çok birşey yok.) ve orada bir ömür geçirmek, her ne kadar belli bir zamandan sonra insanoğlu herşeye alışsada, korkunç birşey. Yeni yapılmakta olan ve hali hazırda kullandığımız F-tipi cezaevlerimiz de var elbette ama onlardaki "hücre" sistemi ise daha tecrtie yönelik olduğundan daha beter bana göre. Oralardaki yaşam şartlarıda; kontrol ve baskı koğuş sistemine göre daha kolay olduğundan, sadece sosyal değil, hemen hemen her yönden daha kötü.

Böyle cezaevleri inanın ölüm cezasından beter olabilir, inanın.
Sosyal ağlarda paylaş

Lorrotar said:
Ekmek said:
roket adam said:
Ekmek said:
İdam ettiğiniz kişinin suçsuz olduğu anlaşılırsa reslicek misiniz adamı peki?

aynı mantıkla baktığımızda, müebbet hapse çarptırılan kişinin 23 yıl sonra suçsuzluğu kanıtlanınca, adamın kayybolan yıllarını kim verecek geri?

enteresan bir mantık yürütme.

bence de enteresan
adamı öldürünce geri dönüşü yok, müebbetde var ama di mi geç de olsa?
ha iki seçenek de riskliyse ben saçma olanı seçerim diyosan da saygı duyarım.

ya sen kendini bi başkasının yerine koyup düşünemiyomusun yani.kendini suçsuz,müebbet hapis cezası alan,idam yasağı olmasa idam edilecek biri olarak düşün.25 sene yatmışsın hapiste ve sana suçsuzsun diyolar.bana deseler ki 25 sene boşa yattın suçsuzsun diye dalga mı geçiyonuz pezevenkler gençliğimi yediniz,idam etseniz daha iyiydi derim.

İşte kanunlar sana özel çıkmıyor Lorratar.
Sosyal ağlarda paylaş

Lorrotar said:
tecavüzden içeri gireni bir dövüyor içerdeki öbür mahkumlar aklınız hayaliniz almaz.hele tecavüze uğrayan çocugun 6 yaşında oldugunu biliyorlarsa dayaktan öldürürler o adamı.

isviçre'de de kızlar teklif ediyo. abi nerden biliyosunuz içeridei mahkumların %60ının tecavüzden girmediğini? ne bu kurtlar vadisinden fırlama "oğlum hapishane ama devletten adaletli! tecavüz edeni öldürüyolar orda! ama 18 adam öldür hiçbişey yapmıyolar" mantığıyla hareket ediyosunuz? bunları görüp de diyen varsa saygı duyarım, ama senin gibi görmediğini bildiğim birisinin demesi çok komiğime gitti doğrusu. ilk ironi falan yapıyon sandım sonraki mesajlarında bu konuya kendinin de inandığını gördüm. belki de yanıldım bilemicem.

yalnız ekmeğin 25 yıl örneğini ne saçma yorumlamışınız. hakikaten saçmalamışınız yani idam etseler daha iyiydi ne lan? her insanın hayatı kutsaldır. kimse bunu ondan alma hakkına sahip değildir. eğer bir kişi başkasının canını aldıysa bu onun insanlıktan çıktığını gösterir, ama devletin yahut bir başkasının "adalet" adı altında o kişinin canını alması onun da insanlıktan çıkmasından başka hiç bir işe yaramaz bence.

sonuç olarak, ekmeğin dediklerini tekrar etmemek adına Ekmek +1
Sosyal ağlarda paylaş

Bu işin okulunda okuyan biri olarak Ekmek haklı diyeyim ben, hiç kasmayayım.
Üzerine de ekleyeyim, ceza hukukunda alınan kararlar her zaman suçlunun lehine olacak şekilde uygulanır. Örneklersek şu an hemen idamı getirsek bile cezasının infazı başlamış birini idam edemeyiz, geriye yürümez bu karar. Yani boşa tartışılıyor aman idam olsa mıydı bilmem ne diye. Olsaydı da asılı göremezdiniz o dayıyı siz asmadıkça.

Ayrıca aynen Ekmek'in söylemiş olduğu sebep dolayısıyla (suçsuz çıkarsa geri dönüşü olmayan tek infaz biçimi idam) idam kaldırıldı, ek olarak sir'ün "devletin cinayet işlemesi" söylemi de var tabi. Ayrıca 2008 yılında olduğumuzu da hatırlayalım, hani moderniz falan artık.
Ha 6 yaşında bir kıza tecavüz edip öldürmüş adam yaşamayı hak ediyor mu, e etmiyor. Ama idam mı daha çok süründürür müebbet hapis mi, e müebbet.

Sana bana kalsa ölsün gebersin de yani, hukuk böyle işleyen birşey değil işte (gene dendiği gibi).
Sosyal ağlarda paylaş

idam konusunda feci kararsız bi kişiyim ben yaw. şini kardeşime biri aynı şeyi yapsa adamın ölümünü izlemekten zevk duyacağımı biliyorum. ama olur da masum biri yakalansa da idam edilse olayın telafisi olmayacağı da kesin.

yarar açısından baksan bu adamı ömür boyu hapis cezasına çarptırsan da, idam etsen de topluma etkisi aynı.

belki köle iş gücü olarak kullanılabilir bunlar. günde 18 saat çalıştırılır falan ekonomiye katkısı olur hayvanın.

sir said:
cinayet, çocuğa tecavüz kadar aşağılık bir suç olmasa da, yine de aşağılık bir suç. bu suçu devlet işleyince adına idam diyolar.

eah klişe. adam alıkoymak da suç ama bu suçu devlet işleyince hapishane diyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Burada sorulması gereken tek soru, Türkiye'de idam cezası olsaydı o adam o kıza tecavüz edip öldürürmüydü yine?

Bence evet. O adam "Ya şimdi tecavüz edip öldürürsem beni idam etmezler, sadece ömür boyu hapse atarlar, o yüzden edeyim" diye düşünmüyor. Hatta ya hiç düşünmüyor sonuçlarını, yada yakalanmayacağını düşünüyor. İki türlü de idamın bir anlamı yok, zira caydırıcılığa bir katkısı yok. Ömür boyu hapse ile idam arasındaki fark değil bir suçlunun suç işlerken kararını değiştiren faktör.

Buradan ağızlarından salyalar saçarak "Öldüüğreeeliiim! Gafaaasına oddunlaa furaaalım! Çükkünüüü keseliim!" diye böğürenlerin de ne denli lüzumsuz kuru laf ürettiklerini söylemeye gerek olmaması lazım.

Bide bunun yanında idam cezasının geri dönüşü olmayan bir ceza olması da ayrı bir şey tabii.
Sosyal ağlarda paylaş

idam üzerine fazla düşünmeden konuşunca çok güzel bir yöntem..

çöpleri dışarı çıkartıyorsun bir nevi. ama diğer taraftan gerçek hayatta işler karışıyor biraz..

çok saçma geliyor kulağa belki ama adalet tecelli etsin yeter. doğru olanın yapılmasından yana taraftarım, benim istediğimin değil
Sosyal ağlarda paylaş

idamı hakediyor. eğer yaşadığın topluma ayak uyduramayıp, insanları tehtit ediyorsan yaşamayı haketmiyosun insanlar içinde. verdiğimiz vergilerle bu adamları ömür boyu beslemek kadar saçma birşey olamaz.

siyasal suçlardan dolayı idama karşıyım fakat kasten adam öldürme ve bunun gibi tecavüz olaylarında kimse kusura bakmasın ama bu adamlar bu toplumda yaşamayı haketmiyor. rahşan affıyla dönen tecavüzcülerden birçoğu aynı suçtan geri dönmüştü hapse hatırlarsanız. bu hayvanlar ile birlikte aynı havayı solumamayı istemem benim en doğal hakkım sanırım.

bir de bazıları yazmış hayat kutsaldır sadece allah alır diye idama karşı olarak. allahın verdiği başka birinin canını kasten almış olan bir insan için bunu söylemek komik kaçmış.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben hayat kutsaldır kısmınıda anlayamıyorum ya.Neyi kutsal?Kim kutsamış çözemedim?
Ancak kutsal olduğunu varsayarsak gerçekten saçma bir yöntem idam.Utopia'da şöyle açıklıyordu sanırım:Bir insanı suç işlemeye yönelten etkenleri ortadan kaldırmadan idam cezasını ortaya koymak bir işe yaramayacaktır.Eğer caydırıcılıksa amaç hayatını hapiste geçirmek daha caydırıcı olacaktır bence
Sosyal ağlarda paylaş

Macload'in argümünanindan yola çıkarsak düzen içinde yaşayan toplumumuza ayak uyduramıyorsun Aritra bu yüzden de ortadan kaldırılman lazım.

Macload bu sözü söylerken elbetteki insanlarin iyiliğini düşündüğü için söyle fakat şöyledi bir durum da var politik sebeplerden ötürü bir sabah kalktığınızda, hiç işlemediğiniz bir suçtan dolayı yargılanıp öldürüledebilirsiniz. İdam belki "iyi", "güzel", "hoş" ama aynı zamanda da iki tarafı keskin bıçaktır. Onunla oynarken dikkat edilmesi gerekir mazallah sonra kendi elimizi keseriz.

edit:bir kaç typo
Sosyal ağlarda paylaş

Snefru said:
Geri dönüşü olan bir ceza varmı?Bilmediğimden soruyorum gerçekten.

Para, hürriyeti kısıtlama (hapis) ve idam olmak üzere üç tip ceza var. İdam uygulanmıyor ülkemizde. İdam dışındaki cezalar "düzeltilebilir" kabul ediliyor. Giden yılları geri getirmek mümkün değil tabii ki ama buna uygun bir tazminat verilebilir, kalanı çektirilmeyebilir vesaire. Keza para cezasında da ödettirilmiş olan para faizi ile geri ödenir. İdam malum resleme imkanımız olmadığından geri dönmüyor ^^

aritra said:
asalım keselim'cilere de hemen "linç etmeyin" diyip hukukçu kesilenlere de şunu söylemek istiyorum, hukuka güvenmek komik. hiçbi zaman güvenmedim. güvenmeyi düşünmüyorum. pörfekt bi hukuktan hiçbi zaman bahsedemeyiz.

Valla tuzum kuru, maksimum 3 seneye hukukçuyum şahsen. "Perfect" hukuk dediğine "ideal hukuk" deniyor ve hukuk felsefesi adı altında şöyle bir 3000 senedir falan tartışılan bir şey bu, malum Roma çıkardı bu naneyi =) Ha güven meselesi açısından türk hukukuna güvenmemene de sonuna kadar hak veririm, orası ayrı. Savunurum ben de işin içinde olduğumdan belki, ama haksızsın da diyemem.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...