Bone Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 http://www.hurriyet.com.tr/gundem/9916783.asp?gid=229&sz=50850 Adam merdivenlerden düşüp kafasını yardı diyorlar ama o kadar basit olcağını sanmıyorum. Biri başına vurmuş veya merdivenden de itmiş olabilir. Geçmiş olsun diycem de, doktor "Genel durumu fena değil" dese de, bu yaşta bu tip şeyler direk ölümle sonuçlanır. Birkaç güne vefat da edebilir, o zaman başınız sağ olsun diyebiliriz ancak. Bakalım daha kime ne olcak. Ergenekonun üstüne gidiyoruz oley. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zlaneth Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Ergenekon fıs çıkarsa, bu paşa da vefat ederse, vebali kimin üzerine merak etmeye başladım. Hani öteki dünya diyerek başımıza gelenlerin, öteki dünya da başına gelecekleri görmek istiyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 12 eylül de zilyon tane adamın vebali var bu tip adamların boynunda. ergenekon da kesinlikle boş olamaz. ha gösterildiği kadar dolu da olmayabilir belki ama kesinlikle bu herifler suçlu. yani telefon kayıtları hedesi hödösü geçti ele. biliyorum bir insanın başına kötü bir şey gelmesi insanı üzmesi gerek fakat gram üzülmedim dersem yalan olmaz... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zlaneth Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Yok üzülmemene inanırım, bakalım insanların yorumları ne olacak... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Chaotic Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 this is the end..beutiful friend.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 12 Eylül'ün tüm suçunu "bu adamlara" adamak çok şukela olmuş valla tebrik ederim. O zaman yaşıyordu diye Tayyibi niye suçlamıyorsun? Yok, maksat orduya laf atmak. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
calimero Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 bu adamlara birse tayyibe iki (hatta 1.5 1.5 paylaşsınlar hak geçmesin) bu adamların zihniyeti de darbeci bir zihniyet. biz başımızda tayyip gibi bir andavalı da istemiyoruz, ayrıca darbeci paşaları da istemiyoruz. kusura bakmayınız... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 her ne kadar bunu içim acıyarak yapsam da. bone +1 :( yargı sonucu çıkmadan adama laf atmak saçma. bide eğer adam ölürse şimdi ve suçluysa yargılanmadan ölmüş olur ki onu da istemeyiz. dimi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 veli küçük de düşüp kafayı çarpmadı mı banyoda? noluyorz ben anlamadım¿ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Bu tipleri hiç sevmesem de ölmesini istemem. Suçluysa kısa sürede ölmesindense hapishane hayatını doya doya yaşamasını tercih ederim. calimero said: biz başımızda tayyip gibi bir andavalı da istemiyoruz, ayrıca darbeci paşaları da istemiyoruz Ya paşalardan yanasındır yada akp'den. Bu forumda ikisinin arası yok. Tarafını açık açık göstermezsen birileri yakında senin yerine o tarafı belirler. Böyle gidersen de büyük ihtimalle yakında akp'li olursun :)-D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 eet tarafsızlar akp li olarak damgalanıyor forumda ona göre Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zlaneth Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Tarafsızlar "Taraf" olursa damgalanması normaldir alınmayınız. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 ha sen diyosun ki düşünmeyelim. ne biliyim, bir konuda rteyi suçlu bulup diğer konuda baykala katılmayınca ne oluyoruz? satıcı filan mı :) "aa önce tayyipçiydi şimdi baykalcı oldu dönek herif" mi diyosunuz. yani bir konu hakkında düşünüp bir değerlendirme yaptığın zaman o şeyin doğru veya yanlış olduğunu düşünürsün. bu yüzden normal olarak bir tarafı tutuyorsun. bazen ona bazen buna karşı çıkıyorsun. sizin düşünmekten algıladığınız şey ise kendi tarafınızı tutmak, kendi tarafınız yanlış yaparsa onu savunmak, karşı taraf yanlış yaparsa ona karşı çıkmak. takım tutuyorsunuz, başkaları da takım tutmayınca aglılayamıyorsunuz :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zlaneth Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Siz diye genelleme olmuşta biz kimiz? Hem gidip AKP'ye şak şak, sonra da Baykal'a şak şak olmaz arkadaşım. Bir görüşün olur, onu temsil edenler olur. AKP'nin sağ tarafını, Baykal'ın sol tarafını beğeniyorum diyemezsin. Ne sağ ne sol, orta yol Atatürk'ün yolunda ilerlerken aaa tayyip özelleştirme yaptı ama haklı çünkü global dünya hede hödö diyemezsin. Atatürk bu ülkenin her santimini bilerek ölçerek binlerce can vererek aldı, hastayken hala Hatay'ı soruyordu. Telekom satıldı iyi oldu hizmet kalitesi yükseldi oh ne güzel diyemezsin, ha yok dersen Atatürk'e sahip çıkamazsın. Hem Atatürk'çüyüm hem tayyipçiyim, bazen baykalcıyım, bi gıdım muhsinciyim, ağarıda severim doğununda şusunu severim. Senin yaptığını Ahmet Hakan çok güzel yapıyor, onun gibi olursun, sonra ben şöyle düşünemez miyim aaa diyemezsin. Ya Atatürkçüsündür ya da değilsindir. Ben tayyipin doğrusunu savunuyorum ama adamlarından biri "ne mutlu Türk'üm diyene ne demek, ne mutlu müslümanım yazsanıza" lafını kabul etmiyorum diyemezsin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Zlaneth said: AKP'nin sağ tarafını, Baykal'ın sol tarafını beğeniyorum diyemezsin. oha adam bunu dedi. yani bir insanın yaptığı şeylerin ya %100 ü doğrudur ya da %100 ü yanlıştır öyle mi? vay be. ama helal olsun en azından söylüyorsun düşünceni açıkça. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zlaneth Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Her şeyin güzel özelliklerini alalım, mutlu mesut bir dünyada buluşalım, dünya çiçek olsun. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 eheh senin yaptığının bi insanı peygamber yerine koyup her yaptığını doğru varsaymaktan farkı nedir zlaneth? herkes hata yapar, herkes yanlış yöntemler izler..Atatürk herşeyi çok güzel hesapladıysa bugün niye avrupanın en fakir ülkesiyiz, niye chp hiçbi seçimi kazanamıyo, niye demokrasi yerleşmedi ülkeye? ama yok Atatürkçüler 100% doğru şeyi yaptılar her zaman ve her yerde, suçlu diğerleri. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bodrack Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Zlaneth said: Siz diye genelleme olmuşta biz kimiz? Hem gidip AKP'ye şak şak, sonra da Baykal'a şak şak olmaz arkadaşım. Bir görüşün olur, onu temsil edenler olur. AKP'nin sağ tarafını, Baykal'ın sol tarafını beğeniyorum diyemezsin. Ne sağ ne sol, orta yol Atatürk'ün yolunda ilerlerken aaa tayyip özelleştirme yaptı ama haklı çünkü global dünya hede hödö diyemezsin. Atatürk bu ülkenin her santimini bilerek ölçerek binlerce can vererek aldı, hastayken hala Hatay'ı soruyordu. Telekom satıldı iyi oldu hizmet kalitesi yükseldi oh ne güzel diyemezsin, ha yok dersen Atatürk'e sahip çıkamazsın. Hem Atatürk'çüyüm hem tayyipçiyim, bazen baykalcıyım, bi gıdım muhsinciyim, ağarıda severim doğununda şusunu severim. Senin yaptığını Ahmet Hakan çok güzel yapıyor, onun gibi olursun, sonra ben şöyle düşünemez miyim aaa diyemezsin. Ya Atatürkçüsündür ya da değilsindir. Ben tayyipin doğrusunu savunuyorum ama adamlarından biri "ne mutlu Türk'üm diyene ne demek, ne mutlu müslümanım yazsanıza" lafını kabul etmiyorum diyemezsin. Atatürk ekonomi adamı değildi.Yaptığı ekonomik reformlarda başarılı olamadı.Şimdi Atatürkçü olmak için bizimde ekonomide Atatürk'ün daha önce yolunu tuttuğu politikaları mı savunmalıyız? Yanlış anlamasın kimse akp özelleştirerek iyi halt ediyor demiyorum.Özelleştirme karşıtı değilim ama yanlış şekilde yapılan özelleştirmelere bende karşıyım.Ancak liberal ekonomik sistemin daha iyi olduğunu düşünüyorsam atatürkçü olamayacak mıyım? Ayrıca gerçektende herkesin yanlış yönleri vardır.Bunları elbette eleştireceğiz ve elbette sevmediğin kişinin yaptığı doğrularıda tebrik etmeyi bileceğiz.He bu senin kafana uymuyorsa devam et atatürkçünün daniskası ol en iyisi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Giovanni Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Rock said: Ya paşalardan yanasındır yada akp'den. Bu forumda ikisinin arası yok. Tarafını açık açık göstermezsen birileri yakında senin yerine o tarafı belirler. Böyle gidersen de büyük ihtimalle yakında akp'li olursun :)-D ,AHahahahaha +12 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zlaneth Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 sir said: eheh senin yaptığının bi insanı peygamber yerine koyup her yaptığını doğru varsaymaktan farkı nedir zlaneth? herkes hata yapar, herkes yanlış yöntemler izler..Atatürk herşeyi çok güzel hesapladıysa bugün niye avrupanın en fakir ülkesiyiz, niye chp hiçbi seçimi kazanamıyo, niye demokrasi yerleşmedi ülkeye? ama yok Atatürkçüler 100% doğru şeyi yaptılar her zaman ve her yerde, suçlu diğerleri. Bu AKP'ci postcularının her mesajlarında bir "ehehe huhuhu hahah" demesi ve ya gülücükler dil çıkaran smiley ler kullanması nedir babalar? Bir gelenek mi bu? Anlamı ne? Atatürk'ü peygamberleştirmiyoruz biz, sizin düşüncenizin aksine, belki hamurunda öyle bir ucundan değmiştir ama 1500 yıl sonra sakalına değelim, ayakizine bakalım, hırkasına dua edelim durumumuz yok. Bir mezarı var Ankara'da, saygı duyarız kendisine bugün bu topraklarda yaşayabildiğimiz için, bize sahip çıkılacak bir vatan bıraktığı için. Yıl 2008, toplumlar değişmiş, savaşlar insan üstüne kurulu, teknoloji almış başını gitmiş, şimdiki aklınla çıkıp Atatürk madem doğru şimdi neden biz fakiriz diyorsun, bunu kalkda başbakanına sor, milletten bağış diye topladıklarıyla nasıl parti kurdu anlatsın sana. Neden fakirsin ben bilemiyeceğim, feto amcana sor o bilir belki. Sığ düşünce yapısıyla olaylara ve zamana bakarsan böyle sorular sorman normal, 2 sayfalık demogoji yazılarınla bilgi birikim tecrübe örneği verme çabalarınla, konuşsun ya adam dolu valla biliyor izlenimi vermişsin alt kadrona normal, çünkü tayyip ve benzerleride aynı şekilde bir politika izliyorlar. 2 saat nutuk, toplasan 3 dakika düzgün laf yok. Nutuk'u okusan, belki 1 yılını falan alır anlaman, tüm okuduğun zaman bir şeyler anlayacaksın. Biz Atatürk peygamber demiyoruz, kutsal kitabı da nutuk demiyoruz, ama siz kendi fikirleriniz ve amaçlarınız için müslümanlığı gerçekliğinden çıkarıp eğip büktünüz ki, bunu da öyle yapabileceğinizi sandınız ama olmadı. O nedendendir ki bunca Atatürk düşmanlığınız. O da zamanında sizin dedelerinizle mücadele etti, biz de ediyoruz. Tarih tekerrüden ibarettir demiş, geleceği bilmişte söylemiş, tekrar deneyeceğinizi yılmayacağınızı bilmişte Ey Türk Gençliği demiş. Bodrack said: Atatürk ekonomi adamı değildi.Yaptığı ekonomik reformlarda başarılı olamadı.Şimdi Atatürkçü olmak için bizimde ekonomide Atatürk'ün daha önce yolunu tuttuğu politikaları mı savunmalıyız? Yanlış anlamasın kimse akp özelleştirerek iyi halt ediyor demiyorum.Özelleştirme karşıtı değilim ama yanlış şekilde yapılan özelleştirmelere bende karşıyım.Ancak liberal ekonomik sistemin daha iyi olduğunu düşünüyorsam atatürkçü olamayacak mıyım? Ayrıca gerçektende herkesin yanlış yönleri vardır.Bunları elbette eleştireceğiz ve elbette sevmediğin kişinin yaptığı doğrularıda tebrik etmeyi bileceğiz.He bu senin kafana uymuyorsa devam et atatürkçünün daniskası ol en iyisi Atatürk her şeyin adamıydı, bir ülke kurdu, sen bilgisayarda oyun oynarken 2 stratejiyi geliştirip bilgisayarı yenemezken O adam kalktı tüm avrupaya ders verdi. Şimdi Venezuella'da adam ABD konsolosunu kovunca oha ne hareket be falan diyorsunuz ya siz bilmezsiniz tüm avrupa bizim ayağımıza gelmişti zamanında, siz amerika bayraklarını yakarken burda, O adam önüne serili yunan bayrağını kaldırttı, basmadı, bayrak bir milletin onurudur dedi ki o millete karşı bu toprakları savunuyordu. Başarılı olamayan Atatürk'ün ekonomik programı değil ölümünün hemen arkasından, ölümünü ellerini kavuşturarak bekleyenlerdi. Hala da torunları dengirleri fıratları menderesin evlatları Türk ekonomisinde ellerini kavuşturarak ceplerini dolduruyor. Sevmediğim kişinin doğrusu olsun ben tebrik ederim, merkez bankasının görme engelli vatandaşlar için yaptığı şeyi de ben yazdım buraya başkası değil, ama bu ülkenin toprağını satarken, yoksulunu daha da yoksullaştırırken, deve hamuduyla götürüp bir iftar çadırı kurarken ve bunun karşılığında oy beklerken elim alkışa gitmiyor kusura bakmayın. Gerçektende insanların iyi ve kötü yönleri vardır, yanlışları da vardır ama 1920'ler Avrupası ile 2008 Avrupasını ve hatta dünyasını karşılaştırırken biraz geniş düşünün. Hatta 8 ülke sizin topraklarınızı paylaştıkları haritalarla işgale gelmişler, peşinizde hükümet arama çıkartmış, ayağında ayakkabısı olmayan insanlara savaşmalarını söylerken, o baskılar içinde bir ülke kurarken oturun o zaman düşünün O adamın yanlışlarını olur mu. Şimdi rahat ve sıcak koltuğunuzda, monitör başında, elinde kola Atatürk'ün şu yanlışları var demek biraz acizlik kokuyor kusura bakmayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquatik Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 calimero said: 12 eylül de zilyon tane adamın vebali var bu tip adamların boynunda. ergenekon da kesinlikle boş olamaz. ha gösterildiği kadar dolu da olmayabilir belki ama kesinlikle bu herifler suçlu. yani telefon kayıtları hedesi hödösü geçti ele. biliyorum bir insanın başına kötü bir şey gelmesi insanı üzmesi gerek fakat gram üzülmedim dersem yalan olmaz... Zlaneth said: Yok üzülmemene inanırım, bakalım insanların yorumları ne olacak... +1 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 @Zlaneth Yine kendini aşmaya başladın. Burada kimsenin Atatürk'e hakaret ettiği yok. Ama sen sanki biz "Atatük beceriksiz adamın tekiydi, o yüden buralara geldik" demişiz gibi yorum yapıyorsun. Atatürk kendi zamanında savaş döneminin koşullarına göre doğru davranıp Türkiye'yi düze çıakrdı. Savaş bittikten sonra verdiği ekonomik ve siyasi kararlar doğru muydu bilemem. Bunun kararını ancak tarihi bizden istediğin gibi geniş düşünerek inceleyerek kararverebiliriz. Yukarda yaptığın gibi resmi tarihi ezbere okumak geniş düşünmek olmuyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zlaneth Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Rock said: @Zlaneth Yine kendini aşmaya başladın. Burada kimsenin Atatürk'e hakaret ettiği yok. Ama sen sanki biz "Atatük beceriksiz adamın tekiydi, o yüden buralara geldik" demişiz gibi yorum yapıyorsun. sir said: ...Atatürk herşeyi çok güzel hesapladıysa bugün niye avrupanın en fakir ülkesiyiz, niye chp hiçbi seçimi kazanamıyo, niye demokrasi yerleşmedi ülkeye? ama yok Atatürkçüler 100% doğru şeyi yaptılar her zaman ve her yerde, suçlu diğerleri. Haklısın uydurdum ve yorum yaptım.. Kimse öyle bir şey dememiş... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masquerade Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Giovanni said: Rock said: Ya paşalardan yanasındır yada akp'den. Bu forumda ikisinin arası yok. Tarafını açık açık göstermezsen birileri yakında senin yerine o tarafı belirler. Böyle gidersen de büyük ihtimalle yakında akp'li olursun :)-D ,AHahahahaha +12 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 17, 2008 aradaki hakaretamiz lafları ve "Atatürk düşmanııı" falan palavralarını es geçiyorum, bu "nutuk'u oku görürsün" lafı kabak tadı verdi doğrusu..nutuk'u okuyalı bikaç yıl oldu, hatta sonra tekrar bile okudum. ve onun orada söyledikleriyle sizin burada söyledikleriniz uyuşmuyor, üzgünüm. tıpkı lozanda "anadilde eğitim" hakkıyla ilgili maddenin günümüzde uygulanmıyo olması gibi. hani lozanda "rüştümüzü ispatlamış, diğer ülkelere varlığımızı kabul ettirmiş"tik? tarihi hep kendinize yontmakla bugünün sorunlarını çözmeniz mümkün değil. öncelikle, Atatürk bize kemalizmi bırakmadı, kemalizmi ondan sonra gelenler icat etti. Atatürk bize şunu dedi; akıllı olun, uyanık olun, mantıklı davranın. bugünse Atatürkçülük adına yapılanlar akıldan, mantıktan çok uzak. Atatürk, bir çok şeyi öngörmüş olsa bile, onun yolunda ilerlediklerini söyleyenlerin bu kadar "gaflet ve dalalet" içinde olacağını muhtemelen öngörememiştir. Atatürk'ün nutukta anlattığı, muhaliflerinin neden yanlış kendisinin de neden haklı olduğudur. Dolayısıyla taraflıdır, yani tarihi bir belge olmaktan çok ideolojik bir yapıttır, ve böyle olması da normaldir. İdeolojik bir yapıt olmasına rağmen, dogmatik değildir, neyi nasıl ve neden yaptığını belgeleriyle anlatır. şuna da eminim ki Atatürk Nutuk'u okurken "off nassı muhteşem koymuş lafı, ubaa ayarı vermiş diğer devletlere" falan dememizi istemiyordu. soğukkanlılıkla, neden-sonuç ilişkilerini iyi kavramamızı isteyerek yazıyordu herşeyi. Şimdi bu kitapta anlatılan ideolojinin benimsediğimiz yönleri olacağı gibi, benimsemediğimiz, günümüze uymayan kısımları da olabilir, tercih edilen yanlış yöntemler olabilir ve bunları eleştirebilir, tartışabiliriz, bundan daha normal, daha "akılcı" bişey olamaz. sonuçta, bugün içinde bulunduğumuz siyasi ortamın da, anayasaların temeli de, bu ülkede 80 yıldır verilen kavgaların da kökleri bu kitapta anlatılanlardır. İstiklal mahkemelerine verilen olağanüstü yetkilerden, takrir-i sükun kanununa, tek partili rejimin çok uzun süre devam etmesinden, halkın yoğun ilgi gösterdiği diğer partilerin kapatılmasına kadar o dönemle ilgili birçok şey tartışılabilir. zaten onlar tartışılmadan bugünün parti kapatmalarını anlamamız da çok zor. o günün şartlarında getirilen sınırlamalar, sınıflandırmalar, dışlamalar ve baskılar, bugün de sürmekte olduğu için siyasette büyük sorunlar yaşıyoruz. gelelim neden fakir olduğumuza..bütün dünya 2. dünya savaşından sonra çatır çatır serbest piyasaya geçerken, biz "milli sermaye, milli burjuva" masalıyla devletçilikte direttik. üstelik milli burjuvayı yaratabilmek için öyle alın teri falan kasmadık, azınlıkların, gayrimüslimlerin varlıklarını yağmaladık (6-7 eylül olsun, varlık vergisi, vakıflar kanunu olsun). bu ülkede ticaretten anlayan kim varsa kovduk, kaçırdık. ve, evet bunun nedeni Atatürk'ten sonra iyice radikalleşen kemalizmdir ve bununla bağlantılı olarak yabancı düşmanlığıdır. tektipleştirme politikası, bu ülkenin başına gelen en büyük felakettir. vatandaşlık tanımının "vatan-millet-sakarya" düsturu üzerinden yapılması, çok kimlikli bir toplumun üzerine bir "türk" üstkimliğinin zorla getirilmesi, farklı kültür ve yaşayışların asimilasyonuna uğraşılması ve nihayet 80den sonra türk-islam sentezi bu ülkeye telafisi zor hasarlar vermiştir. edit: bu tektipleştirme politikası belki de en başta gerekliydi. ancak 2. dünya savaşından sonra da terk edilmesi zaruriydi. Atatürk, kendi ortamı içinde doğru olanı seçti. çünkü pragmatistti. çok kültürlü bir imparatorluğun dağılmasının ardından tek kimlikli bir cumhuriyet kurmak, ancak otoriterlikle ve ulus-devletçilikle mümkündü. zaten diğer avrupa ülkeleri de böyle yapıyordu. yoksa bizim anayamızla mussolini italyasında veya hitler almanyasındaki anayasalar arasındaki benzerlikleri nasıl açıklayabiliriz? ancak Atatürk'ün yanlış hesapladığı, bu politikanın "ilelebet" süreceğini düşünmesiydi. bu politikalar devam ede ede 2. dünya savaşı geldi, ve sonrasında bu politikalar yumuşamaya başladı. ulus-devletler çözülüyordu, azınlıklar tanınmaya başlıyordu, ve otoriterlik yerini demokratlığa bırakıyordu. Atatürk, bu geçişi öngörmedi, zaten görmesi de mümkün değildi. Ancak Atatürk'Ün ardından gelenler de bu geçişi görmeyince ve Atatürk'ün tuttuğu yolda bu denli ısrar edince, biz 80 yıl öncesinin ideolojisinde kalakaldık. tabi bu politikaların devamlılığını sağlayan da yine kemalizm adına yapılan darbelerdir. bu darbeler öyle "son çare" olarak falan yapılmadı, gayet planlı, programlıydı ve askerin ülke yönetiminde sahip olduğu söz hakkının korunması esastı. ama siz olayları böyle değerlendirmekten, neden-sonuç ilişkileri kurmaktan, mantıklı çıkarımlar yapmaktan çok uzaksınız. bana chpnin neden tek bir seçim bile kazanamadığını anlatabilir misin? acaba birazcık özeleştiri yapabilir misin? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar