sir Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 valla bilim 1900lerin başından beri olağanüstü bi hızla ilerliyo ama insanlar hala dinden vazgeçmiş değil? belki din, insanlara bilimin sağlayamadığı bişeyler sağlıyodur? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drigeolf Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 1900'lerin başındaki inançlı insan sayısı ile şimdiki inançlı insan sayısı arasında inanılmaz farklar var(tabii bilimin ve teknolojinin geliştiği, bilindiği ülkelerde, Avrupa, Amerika, Japonya...gibi). Şu an İsveç'te ateist nüfus %85'lere varmış durumda, Avrupa'nın genelinde %50'yi zorluyor. 100 sene önce bu rakamların yanına bile yaklaşmazdı. Ayrıca bir sürü araştırmaya göre(burada bir sürüsünü görebilirsiniz-asıl kaynaklara dikkat, sitenin ismine aldanmayın!) dindarlık ile eğitim arasında ters bir orantı mevcuttur. Kısacası ne kadar fazla insan, kaliteli eğitime ulaşırsa o kadar az dindar kalacağını söylemek mümkündür(buradan eğitimli insan dindar değildir sonucunu çıkarmayın, lütfen, bir daha okuyun, istatistik bu, bir trendin olması demek herkesin ona uyacağı manasına gelmez). Bunu koymazsam çatlardım bu arada, bir bakın, yorum yapmıyorum. (Bu arada richarddawkins.net'ten google bir sürü derlenmiş kaynak vermişti ama ne hikmetse siteye erişim engellenmiş! Ateizm suçmuş yani anlayacağınız, devletimize göre) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Zlaneth Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Drigeolf said: 1900'lerin başındaki inançlı insan sayısı ile şimdiki inançlı insan sayısı arasında inanılmaz farklar var(tabii bilimin ve teknolojinin geliştiği, bilindiği ülkelerde, Avrupa, Amerika, Japonya...gibi). Şu an İsveç'te ateist nüfus %85'lere varmış durumda, Avrupa'nın genelinde %50'yi zorluyor. 100 sene önce bu rakamların yanına bile yaklaşmazdı. 100 sene önceki dünya nüfusunu da versek mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 kitlesel bir hareket, toplu bi dinden vazgeçiş göremiyorum dünyada doğrusu. ateistlerin sayısının arttığı doğrudur, ama "ruhaniyet" terkedilmiş değil henüz, böyle bir "trend" yok yani dünyada. dinler de form değiştiriyo, yöntem değiştiriyo tabii bazen, hatta bazı ülkelerde toplumsal hayatta eskisi kadar ağırlıklı bir rol da oynamıyo..ama din insanlar arasındaki popülerliğini koruyo bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drigeolf Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 @Zlaneth Abi oran-orantı konusuna bir daha bak istersen, ne dersin? Sayı derken, örneklerle belirttiğim gibi nüfusa oranından bahsediyorum çünkü, %50 filan demişim ya hani... @sir Klasik manada dinin değişip yeni formlar aldığı doğru(spiritüellik), ama çok ciddi ateizm/agnostisizm hareketlerinin olduğu da yadsınamaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Aket-Atum said: din kadar başka insanın kendi kendine yaratıp bağımlısı olduğu birşey var mı ki? Millet. Irk. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Norak Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 teknolojimizin bittiği yer: run or die uzaya gideriz ama en basit element olan suyu durduramıyoruz dimi :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drigeolf Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Teknolojide gelişmiş olmamız dünyaya oranla karıncadan küçük olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Hatta şöyle bir metafor vardı, dünya bir elma ise bizim yaşadığımız kısmı(en derin madenden, Everest'in tepesine kadar :)) sadece elmanın kabuğu kadar. Bu arada su bir element değildir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Aket-Atum Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Norak said: uzaya gideriz ama en basit element olan suyu durduramıyoruz dimi :) ahah:D geçen günde bi arkadaşım "acaba 5. elementi bulacaklar mı?" dedi "Nasıl yani?" dedim "ya hani 4 element var ya; hava, su, toprak, ateş" dedi...:D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 5. element bulundu zaten, Aether (Quintessence) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 sir said: valla bilim 1900lerin başından beri olağanüstü bi hızla ilerliyo ama insanlar hala dinden vazgeçmiş değil? belki din, insanlara bilimin sağlayamadığı bişeyler sağlıyodur? herşey bir anda olmaz paşam süreç işi bu. ağır ağır azalıyor. ne gibi bir şey sağlıyor? dogmatik zırvalar¿ faşistik bir tanrı? sabahtan akşama aç aç gezindirme? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
asinanyavuz Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Bu inanmayan birinin bakışı. İnanan biri için huzur, güven, mutluluk sağlıyor olabilir tabii. Ayrıca dünya olduğu sürece inanç ve din de olacak. İstediği kadar zaman geçsin. Çoğu insan için inanmak açık bir ihtiyaç çünkü. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 olur mu canım, inananlar için bile zulümden başka bişey değil din, bi gitse dünya barışı sağlanıcak =) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Dine inanis azalmiyor. Ateist orani artiyor ama dunya nufusuda artiyor. Birde 1950'lerde baslayan degisim ve uyanis durdu ve dinci politikalarla adeta geriledi. Bir yerde yazmistim, eskiden insanlar mutlak gercek ile sahteyi ayirabiliyorlardi, simdi cahil kesim, beyni yikanan kesim o kadar artti ki, bilim kanit sunup dogru bu dese, dini kurumda o degil bu dese insanlar dini kuruma inanip, bilimi tehdit ediyor. Cehalet inanilmaz buyuyor. Ayrica Din bilimin dolduramadigi boslugu doldurmuyor. Sorun sudur: Insan oglu bilinmeyenden hep korkmustur. Fakat bilmek icin cabalamaktan cok, hazir sunulmus sallamasyon cevabi kabullenmistir. Ve o cevapta zaten tatmin edici bir cevap degildir, bilinmeyeni baska bir bilinmeyenle doldurmaya calisir ve korkuyu azaltmaz. Akilcilik, sahte kavramlarla swap edilir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Rahan said: ne gibi bir şey sağlıyor? dogmatik zırvalar¿ faşistik bir tanrı? sabahtan akşama aç aç gezindirme? Dogmatik düşüncenin zırva olmadığına inanan, yaratıcıyı faşist olarak görmeyen ve orucu sabahtan akşama aç gezicem diye tutmayan bir insanım. Gayet memnunum hayatımdan. Fayda görmek cennete gitmek vs. için değil mantıklı geldiği için inanıyorum. Bide bilim ilerledikçe din niye yok olsun onu anlamıyorum? Hayır bi kere absürd değil ki o öğretiler gayet mantıklı. Tamamen bakış açısına bağlı bi olay. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
loserz Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 kendileri inanmadıgı için ve bu konuda büyük eksiklikleri oldugundan kendi tercihlerini rasyonalleştirmeye çalışıyor din düşmanları. bir nevi zombi gibiler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drigeolf Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Kimse bilim ilerlediğinde dinin tamamen yokolacağına inanmıyordur herhalde. Ama araştırmalar gösteriyor ki, bilim ve eğitim düzeyi gelişmiş ülkelerdeki inançsız insanların sayısı artış gösteriyor(Kimse bana 1900'lerin Avrupasının %50'sinin ateist olduğunu iddia etmesin lütfen). Üstelik eğitim düzeyi arttıkça inançsızlık da artıyor. Yani dünyada ateizm/agnostisizm gibi inançsızlıkların eğitim ve bilimin gelişmesiyle artacağını söylemek çok yanlış sayılmaz, üstelik dinin getirilerinden birinin bazı felsefi sorulara cevap vermek olduğunu düşünecek olursak(Nereden geldik gibi). Bilim bu sorulara cevap verdikçe inanç azalıyor(ya da sir'ün dediği gibi şekil değiştiriyor, soyutlaşıyor). Yani bir zamanlar yıldırımlar tanrısı Zeus'a taparken, artık elektrik hakkında bir sürü şey bildiğimiz için bu tür inanışları bıraktık. Tanrı ve inanılan varlıklar bilimin ilerlemesiyle giderek soyutlaştılar ve en sonunda en soyut şu andaki hale geldi(görünemeyen, her yerde olan ve her şeyi hisseden, soyut, tamamiyle metafizik dünyada ama bu dünyayı da etkileyebilen, bilimsel olarak varlığı veya yokluğu doğrudan kanıtlanamayacak bir varlık). Açıkcası günümüzün Tanrı anlayışı soyut olduğu ve bu inancın yanlışlanabilir bir tarafının olmadığı göz önünde bulundurulursa, bilimin bu Tanrı'nın varlığını veya yokluğunu kanıtlayamayacağını düşünüyorum. O yüzden inançlı insanlar hep olacaktır(İslam olmaz ama spiritüellik olur), ama fanatikliği bırakıp şunu da kabul etmek gerekir ki eğitim ve bilim seviyesi arttıkça inançta azalacaktır(ki şu an dahi azalıyor, Afganistan'da ateist nüfus neredeyse yok iken İsveç'te %85). edit: @Lathspell Bakın, oran iki niceliğin birbirine bölünmesi demektir. Bu yüzden de miktara göre değil, dağılımın niteliğine göre değişir. Yani 100 kişi varsa homojen bir grupta, 50'si Türk'se ben o grubun %50'si Türk'tür derim. Homojen grubumuzu 1000 kişi yaparsak ve 500 kişi Türk ise oran halen %50'dir, Türk sayısının artmış olmasına rağmen! Ateist miktarı artmıştır, ama belirttiğiniz gibi nüfusta artmıştır, biz de o yüzden dağılımın niteliğini belirten oranları kullanıyoruz. 1900'lerin Avrupasında bugüne göre daha az ateist vardır, bugün ateist sayısı artmıştır, ama asıl önemli olan ateistlerin genel nüfusa oranının artmasıdır. Çünkü belirttiğiniz gibi ateist sayısının artması tek başına bir şey ifade etmez. Günümüz Avrupa'sında ateistlerin genel nüfusa oranı %50'ler civarındadır, ki bu 1900'lerdeki orandan çok daha yüksektir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Ekmek Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 loserz said: kendileri inanmadıgı için ve bu konuda büyük eksiklikleri oldugundan kendi tercihlerini rasyonalleştirmeye çalışıyor din düşmanları. bir nevi zombi gibiler. Bi de böyle aile zoruyla oruç tutup kıskançlıktan dini olarak özgür olanlara saldıran ibişler var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Vongspawn Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 LathspeLL said: Ateist orani artiyor ama dunya nufusuda artiyor. Fail. Oran, miktar kavramları karışmamalı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 sir said: olur mu canım, inananlar için bile zulümden başka bişey değil din, bi gitse dünya barışı sağlanıcak =) cık abartma söylediklerimi. inanan için zulüm olduğunu iddia etmedim. eğer din giderse dünya barışına katkı sağlar tabi. çıkar çatışmalarının savaşla çözülmesi için uğraşanlar, din aracını kullanamadıklarında daha zor olur askeri çatışma ihtimali. bush bile ırak savaşından önce isa benimle konuştu diye zırvalamıştı. ama asla bitmez tabi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Gerçekten bu dediğine inanıyor musun? Tamam din önemli bi güdüleyici ama insanları ötekileştirmek için din olmasa bile kullanılabilecek daha çok yöntem var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 13, 2008 o araçlardan bir tanesi -ve muhtemelen en güçlüsü- eksilse yine kar. bahsettiğin diğer ötekileştirme araçlarından hiç birisi iktidarını tanrısallıkla, sorgulanamazlıkla, cennetlik/cehennemlik gibi keskin kavramlarla korumuyor. ayrıca diğer yöntemler hiç bir şekilde din kadar etkili olmuyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sexdrugsrocknroll Mesaj tarihi: Eylül 14, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 14, 2008 ShadowFury said: münferit? her zaman ki gibi.. güzel.. alâ.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Eylül 14, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 14, 2008 Tabi ki din disinda etkenler var savaslar icin. Ama dini kullananlar en buyuk mikrop ve inananlarin %80 bu mikroplardan olustugu icin temizlenmesi hem dunya nufusunun azalmasi, cevre temizligi, dogayi koruma ve buyuk sorunlarin baslicalarini yoketme gibi guzel seylere yol acar ehiehi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
axedice Mesaj tarihi: Eylül 14, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 14, 2008 Evet abi dünyanın dört bir yanında varoşlardaki falan pis insanlar ölsün zaten onlar herşeye kanıyor aptallar. Bitek zenginler yaşasın, genetiği sağlam olan insanlarla yeni bi dünya düzeni kuralım. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar