sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Not: Alıntıdır, bilimsel bi dayanağı var mıdır bilmiyorum, denemek isteyen deneyebilir. Genellikle uyku problemi çeken biri olarak uyuma üzerine bir şey okudum mu ilgimi çeker.Bunlardan sonuncusu ise burada sizle paylaşacağım bir deney yapmamı sağladı. Bernard Werber'in Karıncaların devrimi kitabında bir yerde yazar insanın uykusunun kişiden kişiye değişen fazlardan oluştuğunu, sabah dinç uyanmanın bu fazlara bağlı olduğunu söyler. Örnek vermek gerekirse sizin uyku fazınız 6 saat ise 7 saatlik uyku 6 saatlik uykudan daha dinlendirici olmıyacağı gibi daha da yorucu olacaktır. Uyku fazınızı bulmak için bir süre yatma ve uyanma saatlerinizi ve uyandığınızda uykunun yeterli mi yetersiz mi olduğunu not almanızı önerir. Bende 10 + 8 gün bunu yaptım.(Arada söylemesi ayıp tatile gittim). Sonuçta insanın ihtiyacı 8 saat lafının safsata olduğunu ve 8 saat uyuyacağım diye kendimi yorduğumu farkettim. Benim uyku fazım 6.5-7 saat arası çıktı. Bunu test etmek için son iki gündür saat te kurmuyorum ve yine 6.5-7 saat sonra kendiliğimden ve saatin uyandırdığından dinç kalkıyorum.
JD Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 tabloda ortadaki saat neyi temsil ediyo uyuma uyanma toplam süreyi anladım ama orayı çözemedim :/
BiTcH_oFBaT Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 1. si bernard werber'in karıncalar serisini okuyan birini görmek çok güzel :) çünkü kime adını söylediysem bana gülmüştü ama benim en sevdiğim seri diyebilirim :) 2. olarak bu çizelge sana ait mi yoksa gene bir çizelge mi? 3. olarak evet bennde uyku sorunu çekiyorum ve çoğu zaman sabah uyandığımda yorgun ve uykulu oluyorm. ama bu çok uyuduğumdan değil uykumu alamadığımdan :(
Mithr Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 benim 12 saat abi öküzmüyüm neyim sdfsdf
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 JD said: tabloda ortadaki saat neyi temsil ediyo uyuma uyanma toplam süreyi anladım ama orayı çözemedim :/ Saatten kastı sanırım çalar saat, o saate kuruyor, ama esas uyanma saati yan sütundaki. Yazı benim değil, deneyi ben yapmadım.
Law Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Konu ile ilgisi yok ama belki sizdede vardır yada varmıdır bilmiyorum, mesela ben şartlandığım zaman istediğim saatte uyanabiliyorum bugüne kadar asla çalar saat kullanmadım bazen önemli durumlar karşısında kuruyorum tabi (sınav zamanı felan) ama ondada hep saatden önce kalkmışımdır. Misal 8.00 da kalkmam lazım derim yarın sınav vardır ve tam 8.00 da kalkarım yada 7.35 de kalkmam lazım derim ve kalkarım. Askerde gece devriyesi içim 2.00 de kalkmam gerekiyordu hazırlanmak için ve yine zınk diye kalkardım, koğuş nöbetçisi uyandırmaya gelmezdi bile alışmışdı adam :). Hatta yine bir kere 7.00 gibi kalkmam lazım sınav için ve rüyamda bir anda saate bakıyorum a diyorum saat 7.00 olmuş sınavım vardı benim diyorum ve o an uyandım hemen saatte bakdım ve tam 7.00 dı. Tabi çoook yorgun olduğum zaman yada önceki günden uykusuz kalmışsam pek başarılı olamıyorum tabi. Daha sonra her insanda vücüt saati diye bir durumun olduğunu öğrendim, misal yıllar önce görmeyen bir vatandaş vardı bilet satıyor durakda, bir programa çıkmışdı adama saat kaç diyorlar ve tak diye söylüyor dakikasına kadar (+1/-2 oynamalar oluyor tabi). Varmı sizdede böyle bir süper güç :P.
SenariouS Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 9, 2008 şartlı uyuma bende de var. eğer önemli bir şey ise ne kadar uykulu ne akdar alkollü olsamda kendimi şartlandırmışsam rahatça kalkıyorum. Ama neden se bu aralar çok uyuyorum. Sabah kalkıyorum ama sonra gene yatıyorum. Birazda işsizlikten oluyor galiba. Okul açılınca normal huyuma dönerim umarım
ovchinnikov Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 ben öküz gibi uyuorum ya bunun bi çözümü olmalı okullarda başlıo artık tez yoldan su deneyi yapayım sonucları eklerim buraya
Pyro Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Bu bahsedilen uyku düzeni olayı zaten insanın biyolojik saati ile ilgili birşey, kişiden kişiye değişiyor söylendiği gibi. Zaten bilinen birşey bu, önemli olan sizin kendi ideal uyku sürenizi bulmanız. Açıkçası ilk defa Bernard Werber'in kitabından öğrenmişsin gibi anlatmışsın, o garip geldi bana.
EagleEye Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 biyolojik saat olayının yemek zamanlarıylada ilgisi varmış ayrıca sırf uyku diilmiş
Greeny Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 ne şimdi yanlış anlamayın da. yarım saat - 1 saat az uyuyup az yorulucam diye böyle bi deney kasar adamı. misal, herkes deliksiz uyku da uyuyamıyor. bir sivrisinek tüm gecenin içine edebilir, ya da benim gibi köpeği olanlar.
Apache Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 benim fazım bozuldu bu tabloya göre.kedinin gece ani ataklarından hep dengesiz bir fazla ilerliyorum.
forgiver Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 bence biyolojik saat yok sabah ereksiyonu var
Snefru Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 forgiver said: bence biyolojik saat yok sabah ereksiyonu var hahahahah
dasaaa Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 zor uyuyorum zor uyanıyorum.. biyolojik saatin olmadığının ayakalı göstergesi gibiyim. 4:00'da mı yattım, 8:30da da kalkabilirim 15:00'da da, belli olmaz. dahası şartlandırdım kendimi "olm yarın yola çıkıcan, öbür tarafta adamlar bekliyor olacaklar saat 6:00'de kalkmalısın en geç 7:00de karşıda olmalısın ki ancak istanbul trafiğinden kurtulasın" vs vs ne güzel di mi? değil! bu durumu pekiştirmek için bir ZIRRRR diye çalan, tik tak diye ilerleyen ve benim o tik tak seslerini duyduğumda uykum kaçtığı için evin öbür köşesinde 05:45'e kurulmuş saat. bir adet radyolu alarmlı saat 05:53'e kurulmuş. bir adet cep telefonu saati 05:56 alarmı ile aktive edilmiş 05:50'de açılacak bir de tv.. 6:10 gibi yataktan çıkabiliyorum ancak.. evde dev bir ses bombası patlamış gibi bir düzen. artık sesler, snooze alarmlar rahatsız edici boyuta gelmiş.. geçen gün hedefli saat şeklinde anlatabileceğim bir şeyin resimlerini gördüm nette. Çok yüksek sesle alarm çalıyor ve mini bir tabanca ile belli bir mesafeden hedefi vurmanı istiyor. ancak öyle bişi beni uyandırabilir. bir de sessiz ama titreşimli bileklikler var. saatin yan tarafından alıyorsun takıyorsun bileklikleri yatmadan önce. saati gelince bilekliklerin hareketiyle uyanıyorsun. bi çift alıcaksın bi koluna bi ayak bileğine.. belki o uyandırır.. hava bugün ne kötü lan!
scorch Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 saat 8.00 da iş başı yapıyorum ben bu dio 9.30 da kalk hadi lan :P
Mum_Chamber Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 "lan bunun bir bilimi var, millet bu konu uzerine kitaplar yaziyor ama ben on gunluk deneyle tum bulgulari altust edicem" yaklasimi biraz komik geldi bana. sonucta deneyi yapan arkadas bu konudaki 22457457234 tane deneyden bihaber sekilde kendince birseyler yapmis ve 20-30 yil onceki bir bulguyu yalanlamis. oyle yapacagina acip iki tane bilimsel makale okusaymis uyku duzenini bozmasina gerek kalmazmis.
Red Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 düzelni bi hayat lzm.ne zaman yattıgım belli olmuyor.sabah işim de olsa 2 den önce yatmıyorum. bzn 12 saat bzn 4 bzn 7 saat uyudugum için bunye dengesiz :)
Mr_Hand Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 forgiver said: bence biyolojik saat yok sabah ereksiyonu var güneş saati nasıl bulundu sanıyosun? biyolojik saat denen şeyin orijini budur.
Jos Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Benim biyolojik saatim Swarovski kaplı.
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Konuyu açan Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 scorch said: saat 8.00 da iş başı yapıyorum ben bu dio 9.30 da kalk hadi lan :P İyi de bu adam o saatte kalkın dememiş ki, "ben bi deney yaptım, şu saatte yattım, saatimi şu saate kurdum, ama şu saatte kalktım, toplamda şu saat uyudum" diye tablo yapmış. Ayrıca bu deney benim değil, alıntıdır diye yazmışım kabak gibi. "Okuduğumuzu anladık mı" dersi alması lazım bazı arkadaşların :P
progamer Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 dasaaa said: zor uyuyorum zor uyanıyorum.. biyolojik saatin olmadığının ayakalı göstergesi gibiyim. 4:00'da mı yattım, 8:30da da kalkabilirim 15:00'da da, belli olmaz. dahası şartlandırdım kendimi "olm yarın yola çıkıcan, öbür tarafta adamlar bekliyor olacaklar saat 6:00'de kalkmalısın en geç 7:00de karşıda olmalısın ki ancak istanbul trafiğinden kurtulasın" vs vs ne güzel di mi? değil! bu durumu pekiştirmek için bir ZIRRRR diye çalan, tik tak diye ilerleyen ve benim o tik tak seslerini duyduğumda uykum kaçtığı için evin öbür köşesinde 05:45'e kurulmuş saat. bir adet radyolu alarmlı saat 05:53'e kurulmuş. bir adet cep telefonu saati 05:56 alarmı ile aktive edilmiş 05:50'de açılacak bir de tv.. 6:10 gibi yataktan çıkabiliyorum ancak.. evde dev bir ses bombası patlamış gibi bir düzen. artık sesler, snooze alarmlar rahatsız edici boyuta gelmiş.. geçen gün hedefli saat şeklinde anlatabileceğim bir şeyin resimlerini gördüm nette. Çok yüksek sesle alarm çalıyor ve mini bir tabanca ile belli bir mesafeden hedefi vurmanı istiyor. ancak öyle bişi beni uyandırabilir. bir de sessiz ama titreşimli bileklikler var. saatin yan tarafından alıyorsun takıyorsun bileklikleri yatmadan önce. saati gelince bilekliklerin hareketiyle uyanıyorsun. bi çift alıcaksın bi koluna bi ayak bileğine.. belki o uyandırır.. hava bugün ne kötü lan! aynı durumdayım. Ne uyuyabiliyorum ne uyanabiliyorum. Telefonun alarmına uyanıyorum ama yataktan kalkamıyorum tekrar uyuyorum. Televizyon felanda açılıo arada anca öyle. Bizim gibilere bundan lazım http://www.thinkgeek.com/homeoffice/lights/8f1a/:) 113 desibelle kadar çıkabilen alarmlı saat üstelik bide yatağı sallıyor.
MrMarvelous Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 10, 2008 Benimkisi 10 saat. 10 saat uyudum mu dinç kalkıyorum. 9 saat uyuduğumda gözlerimden uyku akıyo. 8-7-6 yı zorda kalmadıkça denemiyorum. Gerçi 6-7 saat uyyuunca da dinç kalkıyorum ama ertesi günü 14 saat uyuyarak ortalamayı gene aynı tutuyorum :D 5 saat 4 saat uykuyla ayakta kalmak nedir bilmem hiç denemedim ölürüm falan diye
SenariouS Mesaj tarihi: Eylül 11, 2008 Mesaj tarihi: Eylül 11, 2008 benim 4+2 şeklinde. AKşam uykusunu 4 saat uyuduktan sonra gidip paşalar gibi akşam saaat 18 gibi bi 2 saat çakınca çok şukela oluyorum.
Öne çıkan mesajlar