Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

zamanda yolculukla alakali bi soru

Infeqted

Öne çıkan mesajlar

Diyelim bilim adamının biri zaman makinesi icat etti. Ben de bunu alıp 10 yıl geriye gidip, yanlışlıkla kendimi öldürüyorum.

10 yıl önce ölen birisi nasıl zamanda yolculuk yapıp 10 yıl önceki halini öldürebilir?
Bu durumda 10 yıl önceki halim ölemez. Ölemezse mecburen yaşar ve 10 yıl sonra, 10 yıl önce'ye gelir, kendini öldürür.
Ama 10 yıl önce ölen birisi...
Neyse anladınız :D

Hem zaten eğer zaman makinesi, diyelim ki 50 yıl sonra bulunacak olsa, akıllının biri mutlaka şimdiki zamana gelip "Merhaba ben gelecekten geliyorum, yormayın kafanızı biz yaptık siz merak etmeyin!" derdi.
Çoğu fizikçinin zamanda yolculuk üzerine teoriler attığı bir zamana bile gelecekten kimse gelmiyorsa, zaman makinesi asla yapılmayacak demektir. :)[signature][hline]

[Bu mesaj Eraq tarafından 04 Nisan 2004 18:52 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi kişisel görüşlerimi yazıyorum

Şimdi o profesör makineyi keşfettiği anda adam gelecekten geldi ve makineyi parçalayarak yok etti diyelim..

O zaman gelecektete o makine olmadığı için o adam gelemezdiki..

Yani gelecekten gelip geçmişi deiştirse geleceğide farklı olurdu ama geleceği o an farklı olmadığı için öyle bi şey olamazdı..

Kısaca zaman makinesi diye bi şey olamas ve olmayacak..
Sosyal ağlarda paylaş

Güzel bir beyin fırtınasına benziyo yazılar :)
Eğer zaman öznelse yolculuk imkansızdır bence

Alan Woods ve Ted Grant, Aklın İsyanı (Tarih Bilinci yayınları-Ocak-2001) adlı kitaplarında zamanla ilgili olarak şöyle yazıyorlar:

"Tüm karışıklık,felsefi olarak yanlış bir zaman kavrayışından çıkmaktadır. Bunun sorumlusu kısmen Einstein'dır, çünkü zamanın ölçümünü zamanın kendisiyle karıştırmakla öznel bir unsuru teoriye katmış oldu. Bir kez daha Newton'un eski mekanik fiziğine duyulan tepki aşırıya kaçtı. Sorun zamanın "göreli" ya da "mutlak" olup olmadığı değildir. Ele alınan temel mesele,zamanın nesnel mi öznel mi olduğudur,zamanın maddenin bir varoluş tarzı mı,yoksa zihinde varolan ve gözlemci tarafından belirlenen tümüyle öznel bir kavram mı olduğudur"(s:213)

"Tuhaftır ama,görelilik teorisinde zamanın ve uzayın ne olduğuna dair bir tanım aramak boşunadır."(s:172)

kaynak[signature][hline]Show No Mercy
Sosyal ağlarda paylaş

dediğim gibi, zaman tanımlanamamış bir şeydir. şey diyorum çünkü daha olgu mu, nesne mi, birim mi olduğu bile belli değildir. yani üzerine yanlış bir tanımlama bile yapılamamıştır.

zamanda geçmişe gitmekteki paradokslar çok kolay ortaya çıkıyor, geleceğe gitmekle ilgili bir kaç şey de ben söyleyeyim.

geleceğe gitmek imkansızdır çünkü diyelim ki A kişisi B zamanından C zamanına yolculuk yaptı. bu ne demektir? B zamanındaki Dünya'ya ait potansiyel enerjide bir azalma olacaktır. C zamanında ise bir artış olacaktır. Bu da bildiğimiz, evreni üzerine kurduğumuz teorileri altüst etmektedir.

hadi diyelim ki biz hesapları yanlış yaptık ve ortada bir zaman kuvveti var. aslında sabit olan potansiyel + kinetik değil potansiyel + kinetik + zaman kuvveti. yine karşımıza bir sorun çıkacak. benim zamanı hızlı geçirebiliyor olmam zamanda yolculuk yaptığım anlamına gelmez. belki 40 yıl sonrasına 1 saniyede gidebilirim. fakat bu, o 40 yılın bana etkimeyeceğini göstermez. belki de bu yolculuk esnasında ecelim gelebilir. çünkü zaman benim yolculuğumdan bağımsızdır. bunu sağlayabilmek için de zamandan sıyrılmam gerekir. bu da bizi başladığımız noktaya zaman kuvvetine getirir.

hadi yine yanlış hesaplama yapıyoruz diyelim, zamandan da sıyrıldım, peki zamandan bağımsızken zamanı nasıl kontrol edebilirim? nasıl ileriye ya da geriye gidebilirim?

daha bir çok paradoks var. en iyisi biz uzak duralım bu konudan. zaman makinesi ile ilgili çalışma yapan varsa aramızda hemen bıraksın :P[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de şöyle bir tez var: Zamanda istedğiniz kadar geleceğe gidebilirsiniz ama ancak en fazla zaman makinesinin ilk yapıldığı tarihe kadar geri gidebilirsiniz. Çünkü Zaman Makinesi sizi zamandan zamana taşıyan bir kapıdır ve o kapı inşaa edilmeden bu duvarı aşamazsınız, daha geriye sehayat edemezsiniz.[signature][hline]Şüphenin olduğu yerde özgürlük vardır.
Yalnızca cahiller kazanmak için savaşırlar, bilge olanlar savaşmadan kazanırlar.
Sosyal ağlarda paylaş

gecmiste zaman makinesi daha yapilmadigi icin gelecekten gelen birisi gecmisteki adama zaman makinesini yap diyemez...(oyle sacma bi cumle oldu ama anlayan anlar yani)[signature][hline]Azmodai, 02 December 2003 16:01 tarihinde demiş ki:
you have a very kara baht young padawan...
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Napoleon, 04 Nisan 2004 22:40 tarihinde demiş ki:
Bir de şöyle bir tez var: Zamanda istedğiniz kadar geleceğe gidebilirsiniz ama ancak en fazla zaman makinesinin ilk yapıldığı tarihe kadar geri gidebilirsiniz. Çünkü Zaman Makinesi sizi zamandan zamana taşıyan bir kapıdır ve o kapı inşaa edilmeden bu duvarı aşamazsınız, daha geriye sehayat edemezsiniz.

eğer zaman makinesi değil de zaman manipülasyonu yapıyorsak söylediğin doğru olabilir ama zaman mankinesinin yapımıyla zamanda kapı açılması pek anlamlı değil. hem ayrıca zaman makinesini yaptığın zamandan geriye gitmezsen bile zaman makinesini yaptığın günün ertesine gidip kendini öldürürsen de paradoks oluşturursun.

yani bu zaman işi bizi aşıyor.[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

İmkansızdır, tüketmeyin beyin kıvrımlarınızı..

Şimdilik teoride de olsa tek mümkün olabilecek olan, zamanda daha hızlı hareket etmektir.Evrenin geri kalanıyla etkileşimde bulunmadan misal 1 saatte, 2 saatlik zaman dilimi geride bırakılabilinir. Şuan için çok uzak olsada gerçekleşecek elbet....[signature][hline]"Suicide is just healthy self-criticism."
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdiden hiçbirşeye imkansız dememeyi düşünsemde, bu konu hakkında şüphelerim var. Eğer zamanda yolculuk olsaydı şuan çoktan gelmişlerdi heralde.

Yada şöyle uçuk bişey olabilir: Aslında geldiler. 1900 yıllarda gelip teknolojinin çok hızlı gelişmesine neden oldular, belkide bizi bişeye hazırlamak için. Ama o zamanda kendi gelecekleri mok yoluna gider.

Bu konu yıllarca tartışılsa sonuç çıkmaz :).[signature][hline]LathspeLL
Taurelilomea-tumbalemorna Tumbaletaurea Lomeanor
Sosyal ağlarda paylaş

Madem fizik kurallarına daldık bende birşey sorayım size.
Işık hızına ulaşabilen bir uçak yapıldığını varsayalım. Pilot dünyada iken saatini arkadaşının ki ile ayarlıyor. Daha sonra yolculuğuna başlıyor. Geri döndüğünde arkadaşının saati ile kendi saati arasında herhangi bir fark olur mu? Veya daha güzeli bizden 1 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegene gidiyor ve geliyor (tabiki ışık hızında). Döndüğünde dünyada ne kadar zaman geçmiş olur?[signature][hline]Kalplerdeki Kaymak Profocio Web Hosting
Sosyal ağlarda paylaş

ışık hızına çıkmanın teorik olarak ses hızına çıkmaktan farkı yoktur.

ses hızına çıktığınızda sesten daha hızı hareket edersiniz ve sesiniz sizi arkadan takip eder.

ışık hızında ise görüntünüzden önde gidersiniz ve görüntünüz sizi arkanızdan takip eder. mesela önce direğe çarparsınız ve direk yamulur, daha sonra görüntünüz gelir ve insanlar direğe çarptığınızı görürler. bu bağlamda saatinizi neye ayarlarsanız ayarlayın geldiğinizle arkadaşınızla aynı an içindesinizdir.[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

onun açıklamasının mekanikle ilgili olduğunu düşünüyorum. hatayı yapan zaman değil, saattir bence..

senin bahsettiğin "uzayda dördüncü boyut, zaman" kavramı daha kesinleşmemiş, hatta teoriden öteye gidememiştir..

detaylı araştırmak lazım tabi. ben bi kaç site geziyim şimdi :) belki işe yarar bişey buluruz.[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Absolut, 05 Nisan 2004 14:27 tarihinde demiş ki:
tabiki benim dediğim tamamen teoriden ibaret. Yani ışık hızıyla gidilen bir gemideki zamanın normal dünyadaki zamandan çok daha yavaş ilerlemesi. Birkaç filme dahi konu oldu hatta. Teori kısmını dahi bulsam yeter. :)

einstein ile ilgili baksan yeterli olur bence. izafiyet teorisinin teorisini bunlara dayandırmamış mıydı o? yoksa karıştırıyor muyum? dünya çevresinde bilmemkaç tur ve zamanda ileri gidiyordun. yoksa geri miydi.. neyse, çok karıştırdım..[signature][hline]
Sosyal ağlarda paylaş

hangi filmdi o?Birkac kisi uzaya yeni kesifler icin gonderiliyor..Bunlar uzayda oldukca eski baska bir gemi buluyorlar..seyir defterine baktiklarinda geminin bunlarin gemisinden 20 yil sonra falan firlatildigini ve amacinin bunlarin gemisinin bulunmasi oldugunu falan anliyorlar (sacmalik gerci simdi dusundum de,nerede arayacaklar gemiyi? "-abi saturnden sag yap uranus'e kadar duz ilerle.....") fena degildi yani dusunce olarak...

Gerci Hawking'in kafa patlatan teorileride var... Egiyor bukuyor birsey yapiyor bi yerden girip arkasindan cikiyor falan...[signature][hline]Azmodai, 02 December 2003 16:01 tarihinde demiş ki:
you have a very kara baht young padawan...

[Bu mesaj MeSh tarafından 05 Nisan 2004 15:09 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...