Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Öğrencilere kravat özgürlüğü

Masquerade

Öne çıkan mesajlar

said:
İstanbul’da öğrencilere kravat özgürlüğü

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yeni öğretim yılı öncesinde aldığı kararla öğrencileri ferahlattı. Öğrenciler kendileri isteyinceye kadar kravat takmayabilecek, gömlek yerine tişörtle okula gelebilecek.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, yeni öğretim yılı öncesinde yeni bir karara imza attı. İstanbul’da bu eğitim döneminden itibaren hiçbir öğrenci kravat takmadığı için disipline sevk edilmeyecek.

Kararını bir ankete dayandıran Ata Özer, öğrencilerin pek çoğunun lacivert ceket, gri pantolon, gömlek ve kravattan nefret ettiğini, kravat yüzünden disipline giden öğrencinin de okuldan soğuduğunu savundu.

Özer, kravat serbestisi kararını 39 ilçenin milli eğitim müdürüne bir toplantıyla duyurdu. Yeni uygulamada kravat takmamanın cezası olmayacak. Öğrenci hava soğuyana ve kendisi ihtiyaç duyana kadar gömlek-kravat yerine tişörtle okula gelebilecek. Kot pantolon yasağı ise yine sürecek.

Uzmanlar ise bu karara farklı açılardan yaklaşıyor. Pedagog Nazan Ürkmez, “Gençlerin kendilerini ifade edebilmeleri için serbest, özgür ve bireysel farklılıklarını ortaya koyabilicekleri kıyafetlerle okula gelebilmelerini olumlu karşılıyorum. Ancak buradaki kriter çağdaşlık olmalı. Üniforma gibi tektip giyinmenin yerine bu kez de inanç ve ideolojilere dayalı tek tip kıyafetler, gençlerin kendilerini ifade etmeleri yönünde olumsuz etki yapar” diye konuştu.

Eğitim-Sen eski genel başkanı Alaaddin Dinçer’e göre ise kravat serbestisinin önünde mevzuat engeli bulunuyor. Dinçer “Böyle bir serbestliğin getirilmesi mevcut mevzuata, yönetmeliklere aykırı. Dolayısıyla gerçekleşme olanağı yok. Ben, burada esas olarak modernleşmenin, aydınlanmanın ve batılılaşmanın cumhuriyetle birlikte sembolü haline gelen kravata dair bir karşıtlık, örgütlenme niyetini taşındığını düşünüyorum” dedi.

Kaynak
Sosyal ağlarda paylaş

Hiç alakası yok bence kılık kıyafetle yozlaşmanın, zorla okulda onları giyince dışarda gene istediğini giyiyor hiç bir farkı yok.

sakal ayrı bir olay, benim saçımdan veya altımda kot olmasının eğitimime olumsuz yansıcağını mı düşünüyor MEB? Öğrenciler istedikleri kıyafetlerle rahat rahat (sınırları olmalı elbette) ders dinlese bu onlar için pozitif bir yön değil midir?
Sosyal ağlarda paylaş

Normalde serbest olmalı aslında ama herzaman suyunu çıkaranlar olduğu için görünüm ve ortam kötü oluyor. Özellikle saçlar çok kötü oluyor. Şu an yeni nesil gençlerin şu dikilmiş saç stillerini düşününce..

Öğrencilerde kıyafet pisikolojik olarak davranış biçimini etkiliyor bence hatta tüm insanlar için geçerli öğrenci olmasına da gerek yok. Bir takım elbise giydiğinizde davranışlarınız az da olsa değişir ama bir şort , üzerine penye giydiğinizde daha bi rahat davranırsınız.
Sosyal ağlarda paylaş

Ben 85liyim benim lise dönemimde cep telefonları daha yeni yeni çıkmaya başlamıştı lise 2-3 gibi ise öğrencilerin eline düştü.

Benim okuduğum okulda saça kıyafete ayakkabıya herşeye karışıyorlardı.Çok jöle sürene bile kızıyorlardı.
Hatta abartıp bi ara müdür markalı kıyafetler giymeyin giyemeyenler var diyordu.Çok tikky bi okuldu.

Zibidi adam çok çıktı.
Ama bence bu 90sonrası tayfası üretimi hızlandırdı okullardaki bu rahatlık yozlaşmayı anlatıyor.

Üniforma disiplindir.Lisede bizde bıkbık ediyorduk.
Japonlara Çinlilere bakalım.Bu kadar disiplinli olmalarındaki sebep üniformadır.
Sosyal ağlarda paylaş

Kardeşim bir Fransız lisesine gidiyor. Orada okulun arması bulunan tişörtler giyinilebiliyor. Hem çok fazla üniformaya benzemiyor, hem de gömlek giymeyi sevmeyenlere(mesela ben) bir rahatlık getirmiş oluyor. Burada bahsedilen tişörtte büyük ihtimalle böyle birşeydir. Değilse ben de karşı çıkar arkadaşlara katılıyorum. Okullar tam sirke döner.
Sosyal ağlarda paylaş

Kravatı sevmezler zaten, imkanları olsa hiç takmazlar. Normaldir, öğrenciler rahat etsin kravat takmasın ama kı öğrenciler türban taksın, onlar rahat etmesin daha çok eziyet çeksin hatta. Dün kamuda türban, bugün kravat, yarın sakal, yavaş yavaş kılık kıyafet devrimini bitirecekler. Bir yerde dur diyecekler ama bakalım kanlı mı olacak kansız mı (hocaları derdi)..
Sosyal ağlarda paylaş

Olay kravat, gömlek veya ip don meselesi değil.

Genç adama istersen spor kıyafet giydir, başkası istiyor diye giyince rahatsız oluyor. Dikte edilerek kıyafet belirlenmesi sorun.

Yukarıda bir arkadaş güzel demiş, türban diye başı sıkboğaz eden örtüyü heryere sokarkan burada gençler rahat etsin diye yapılıyorsa bir tarafımla gülerim ben o zihniyete.

Bunların derdi laik eğitim sistemi delecek adımları yavaş yavaş atmak.
Sosyal ağlarda paylaş

okuldaki kiyafet yasasinin amaci, toplumsal sinif farkini ortadan kaldirmak.
lakin bu olaya asiri derecede kafayi takip asil islerini unutan okullar var.
ilkoğretimde 2 okul degistirdim, biri asiri sikiydi bu konularda. tokanin uzerindeki bidiya bile laf ediyolardi. ustelik sadece "laf"l kalmiyordu bu is, nobetci oğretmen kiligini begenmedigi oğrencileri hayvan gibi itip kakabiliyordu. o okuldan nefret ediyorum hala, ortaokul yillarimi yedi.

lisede ise tam tersi bi okulda okudum, kilik kiyafet asiri serbestti. ama siste oyle guzel oturmus ki, olayin bokunu cikaranlari kendi icinde eliyordu insanlar.
siyah pantolon(kot keten spor vs) uzerine koyu renk bi tshirt( tek renk olcak diye bie yoktu) sac/makyaj karisilmazdi falan.
ogretmenlerimizin cogu(1 2 manyak elbet vardi) bu kilik kiyafet olayini asmis insanlardi, egitimin SEN SACINI NEDEN ACTIN, SEN NEDEN KUPE TAKTIN dan gecmedigini farketmislerdi.

ama her okulda boyle bi sistem oturtulabilir mi bilmiyorum
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...