sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Dikkat! Menüde domuz eti olabilir İstanbul'daki Kitchenette Restoranı'nda hiçbir uyarı yapılmadan domuz eti içeren pizza satılması büyük tepkiyle karşılandı. Bir müşteri sipariş verirken 'proscuitto' isimli pizzanın içeriğini garsona sorunca İtalyanca 'domuz' olduğunu öğrenmişti. Tüm Restoranlar Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, gıda maddelerin içeriğinin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi açıkça yazılmasını istiyor. Bingöl, "Restoranların menülerinde yemeklerin adı ve fiyatı kadar içeriğine dair bilgilerin de bulunması gerekiyor. Domuz eti kullanılıyor, et şaraba yatırılıyor ya da tatlılarda likör kullanılıyor. Fakat hiçbir açıklama yapılmıyor." diyerek müşteriye bilgi verilmemesine tepki gösteriyor. Yiyecek İçecek Yöneticileri Derneği Başkanı Aydın Özdemir de menülerde bu tür açıklamaların zorunlu hale getirilmesini istiyor. Özdemir, "Yemek hazırlanırken ne yapılmış, et alkole mi yatırılmış, kuzu mu domuz mu kullanılmış yazılmalı. Bu konuda tüketici dernekleri ve sivil toplum örgütleri devlete öncülük etmeli." diyor. Menüde kullanılan etin gramajına kadar her türlü açıklamanın yazılması gerektiğini kaydeden Özdemir, şunları söylüyor: "Özellikle bizim gibi Müslüman ülkelerde domuz eti yemeyen insanlar var. Vejetaryenler için sebze yemeğinde et suyu bile kullanılmışsa yazılmalı. Eski Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, tüketicinin satın aldığı mal ve hizmete dair bilgi sahibi olma hakkına dikkat çekerek, menülerde gerekli bilgilerin yer almasını savunuyor. Bu konuda zorlayıcı bir hukuki düzenleme olmadığını belirten Deniz, üreticilerin hukuki zorunluluğa gerek kalmadan açıklamalı menü hazırlamasını istiyor. Amerika'da baharatlar bile yazılıyor Kitchenette Restoranları Genel Koordinatörü Reha Arslan ise şimdiye kadar bu şekilde bir şikâyet almadıklarını iddia ediyor. Arslan, daha önce şikâyet almaları halinde bunları değerlendireceklerini savunarak şunları söylüyor: "Çünkü bu ulusal bir sorun. Evet, alkol kullanılıyorsa menüde yazılmalıdır. Fakat daha önce böyle bir talep gelmedi. Müşterilerimizin bu yönde bir talebi olursa tabii ki değerlendireceğiz." Gelişmiş ülkelerde restoranlar menülerinde yemeğin içeriğine dair bilgilere yer vererek tüketiciyi mağdur etmiyor. Amerika'da, domuz eti tüketmeyen Yahudi müşterileri için restoranlar menülerde yemeğin içeriğine dair ayrıntılı bilgilere yer veriyor. Yemekte kullanılan baharatlar, katkı maddeleri, kullanılan sebzeler bile yazılıyor. Zaman Prosciutto için tanım vakti: http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=prosciutto Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sintisyzer Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 menude yazmıyosa hata Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 haklılar yalnız.. kimseye tercih etmediği şeyi yedirme hakkına sahip değiller. diğer yandan böyle bi uygulama küçük esnafı zora sokacaktır. -döner alayım ben.. ne kadar +eee 2ytl.. -hmm içinde ne var bunun +öhö.. %35ateti%25martıeti%28tavuketi%2tavukkemiği%10kaçakkesilmişinek Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Estel_Anorien Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 bu hususta haklılar açıkçası... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Masakari Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 davar ıslamı usullere gore mı kesılmıs kesen kasap cunup mu abdestlı mı??bunlar yazmalı bencede olmaz yoksa Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Ehehe ben haksızlar demedim ki, sadece prosciutto nedir bilmeden (ben de bilmiyordum, yeni öğrendim, olayı komple domuz etinden yapılmasıymış) "ben bi orta boy prosciutto pizza alayım" diyen yurdum insanının ondan sonra "aaa domuz eti varmış bundaaa" tribine girmesi komiğime gitti. Bilmiyosan bildiğini iste, sucuklu mantarlı biberli, prosciutto ne yav :) Bilmediğin aş ya karın ağrıtır ya baş ;) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 e abi hiçbirini bilemezsinki o mantıkla. gidiyon rasgele istiyon işte, yannda kız olduğunu düşün yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Khelben Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 hakkaten bilmeden aa ben bi asfdhgdafya alıyım lütfen diyip içinden çıkana laf edemessin. zaten onu alıcaksan önce garsona sorman lazım bu tek akıllının yaptığı gibi.. bencede yazmalı bu arada içerikleri yemeklerin ana hatlarıyla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 elesso said: e abi hiçbirini bilemezsinki o mantıkla. gidiyon rasgele istiyon işte, yannda kız olduğunu düşün yani. O mantıkla gidersen dışarıda yemek yiyemezsin. Her yediğinin şeceresini soracak olursan yemek yerine sopa yemen daha olası. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 lol yabancı yemeği yiyorsan ve domuz yemeyecek kadar dinciysen (veya bir sebepten domuzdan iğreniyorsan) soracaksın bu ne diye. eminim ki garson da saklamaz içinde domuz olduğunu. veya alkol içeren bir sos içinde olduğunu. ama yurtdışında yazıyor içinde ne olduğu. zorunlu mu değil mi bilmiyorum ama hep oluyor diye hatırlıyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
slickers Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 eee domuz yemişiz sonra Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
elesso Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 yok yav kitchenette baya kibar garsonlar vs... anasına küfret müşteri haklıdır der. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Jadelith said: yabancı yemeği yiyorsan ve domuz yemeyecek kadar dinciysen (veya bir sebepten domuzdan iğreniyorsan) soracaksın bu ne diye. eminim ki garson da saklamaz içinde domuz olduğunu. veya alkol içeren bir sos içinde olduğunu. ama yurtdışında yazıyor içinde ne olduğu. zorunlu mu değil mi bilmiyorum ama hep oluyor diye hatırlıyorum. Bu işte yav, bu işin usülü açık açık yazılmasıdır diye biliyorum, ama alkole domuz etine takmışsan ve ne sipariş verdiğini/söylediğini bilmiyorsan en azından garsona sorarsın, ki haberdeki restoranın görevlileri de saklamamış, söylemiş. Neyse, bundan sonra yazılır diye tahmin ediyorum, yazmazlarsa da bilmediğiniz aşı yemeyin :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cons Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 e yazmaları lazım bencede. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Prosciutto Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 yesinler bişey olmaz :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Red Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 domuz yesen nolur yemesen nolur.domuz yiyince cehenneme mi gidiceksin.hayvan la işte.onuda allah yaratmadı mı?.ne kadar saçma ya.ha domuzun tadını sevmezsin tamam ama dini sebeplerden dolayı domuz yeme olayını anlayamadım gitti. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cons Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 noluyo lan Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cons Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 abi sahibi geldi abi domuz geldi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrLevie Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 yalnız şöyle bir durum var. benim bildiğim Türkiye'de yemek yapmak amacıyla domuz yetiştirmek yasak. Domuz yetiştirmek yasaksa bu insanlar domuz etini nereden nasıl buluyorlar? hadi onu geçtim. bulsalar bile ne kadar tazedir? sen yediğin şeyi anlamayacak kadar öküzmüsün kardeşim? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Red said: domuz yesen nolur yemesen nolur.domuz yiyince cehenneme mi gidiceksin.hayvan la işte.onuda allah yaratmadı mı?.ne kadar saçma ya.ha domuzun tadını sevmezsin tamam ama dini sebeplerden dolayı domuz yeme olayını anlayamadım gitti. eh anlayacak olsan zaten bunu demezdin.. adama dilemediği şeyi üçkağıtçılıkla yediremezsin. ben de yemek istemem. kendi tercihimdir. paşa paşa da saygı göstermek zorundalar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cons Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 ithaldirde, ne saçma salakmış o domuz yetiştirmenin yasak olması. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 yasak olmaması lazım ama net bilmiyorum.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fly Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 adamın hay allah domuz mu yedim şimdi demesi saçma. önüne bir kase su gelecek belki, sormalıydı. ama restoran da içinde biber hede hödö vardır diye belirtmediyse onların da hatası. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ShadowFury Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 dasaaa said: haklılar yalnız.. kimseye tercih etmediği şeyi yedirme hakkına sahip değiller. diğer yandan böyle bi uygulama küçük esnafı zora sokacaktır. -döner alayım ben.. ne kadar +eee 2ytl.. -hmm içinde ne var bunun +öhö.. %35ateti%25martıeti%28tavuketi%2tavukkemiği%10kaçakkesilmişinek hahahahah cidden bütün köşebaşı kebapçıları iflas eder böyle bişey gelirse^^ Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sam Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Eylül 2, 2008 e yazmaları lazım elbette ki, yahudiler aynı lavaboda bile yıkamıyordu beraber yenmesini kabul etmedikleri malzemeleri. içeriğinin ne olduğunu yazmak zor da değil nihayetinde. domuz kısmını geçtim, çin'e gitsem orada da köpek eti mi, akrep mi var isteyeceğim yemeğin içinde bilmek isterim. herkes yazsın ne nedir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar