Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Amerika'daki milliyetçilik ve dindarlık, Türkiye'deki milliyetçilik ve dindarlık


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Amerika'daki ve Türkiye'deki durumlar hakkında merak ettiğim bazı hususlar var.
Elbette Amerika'da yaşamadığım için birebir gözlemleme şansım olmadı, ama televizyonda ve filmlerde gördüğüm kadarıyla bazı fikirler yürüteceğim.

Amerika bizden çok daha dindar bir Devlet. Devlet Lideri çıkıp açık açık "bu savaşı Allah için yapıcağız" diyebiliyor. Redneck'lerin de katkısı vardır belki ama toplumlarında din, bizim toplumumuza göre daha egemen. Bir Rahip, bir İmamdan daha çok saygı görüyor mesela. (belki onların Rahiplerinin bizim İmamlardan daha eğitimli olmasından da kaynaklı bir disiplinin sonucu olabilir).
Hatta filmlerde gördüğüm kadarıyla sürekli duvarlarda haç asılı oluyor. (çok eskiden duyduğum bir bilgiye göre, filmlerde kullanılan dini semboller başına, Vatikan'ın para verdiğiydi, ama ne kadar doğrudur onu söyleyemem)
ABD'de Vatikan ve Papa gene önemli bir yere sahip.
Her ne kadar bizde "oruç tutmadı için öldürdüm" tarzı mahalle baskıları olsa da, geniş pencereden bakarsak, ABD'ye göre din sistemi olarak çok daha rahat ve serbest bir yapıya sahibiz.
Bütün bunlara rağmen, ABD'de ateist olduğunu söylemek çok daha kolay. Bizde neredeyse imkansız, birisi ateist olduğunu söylese anında terörist muamelesi görecek derecede tepkiyle karşılaşacaktır.
ABD'de adamlar "Tanrı Yanılgısı" gibi kitaplar yazıyor, hiç birine birşey olmuyor. Richard Dawkins halen yaşıyor sanırım.
Ama Sivas Pir Sultan Abdal şenliklerinde Aziz Nesin çıkıp islam üzerine küçük bir değerlendirme yaptığında insanlar hemen ayaklanmış ve birçok kişiyi yakarak öldürmüştü.
Yani ABD'de daha katı bir dini sistem olmasına rağmen, orda insanlar daha rahat fikir özgürlüğü serbestliğine sahip. Devlet ve hapis kastetmiyorum, direk halk açısından.

Milliyetçilik konusunda da benzer düşüncelerim var.
Avrupa Birliği diyor ki: "Milliyetçilik çağdışı bir olaydır. Vatanseverlik ve milliyetçilik artık olmaması gereken ideolojilerdendir. Avrupa bunu Demokratik düşünceleri sayesinde aşmıştır, ancak Orta Doğu'daki devletler halen bu ideolojiler üstüne kuruludur". Sabah gibi Avrupa Birliği fikirlerini savunan gazetelerdeki köşe yazarları da bunu onaylıyor. Yani "çağdaşlık", "düşünce özgürlüğü" ve "demokrasi" kavramları, milletçiliği dışlamakla mümkün olucakmış gibi düşünülüyor, bu yolda ilerleniyor.
Vatana hıyanet suçu da yok mesela.
Buna karşın ABD'de milliyetçilik tam tersi yönde ilerlemekte.
Adamlar bir çok şeyi milliyetçilik adına yaptıklarını söylemekteler. Devletlerine, vatanlarına bağlılar.
Her yerde ABD bayrağı görmemiz mümkün. Masalarında, duvarlarında, binalarında, kahramanlarında bol bol ABD bayrağı bulunmakta.
Hatta patriotism yani vatan severlik yasası da çıkarmışlardı.

Kısaca:
- ABD daha dinci bir devlet.
- ABD'de farklı inançlar için düşünce özgürlüğü daha serbest.
- ABD daha milliyetçi bir devlet.
Mesaj tarihi:
zaten abd ye diil avrupaya benzemeliyiz. abd de de ingilterede de yaşadım, abd sux :)

aramızın iyi kalması lazım o ayrı konu.

bide dawkins ingiliz. ama adam gelip evangelicalların başıyla konuşabildi rahatça. tabii kovuldular bi süre sonra ama olsun.
Mesaj tarihi:
amerika yane cogu insanin gordugu amerika bi hayal
yane 3 5 buyuk sehirden olusuyo
kucuk sehirlerde durum farkli
hatta kucuk statelerde
mesela utah denen sehir nerdeyse hepsi mormon
inaninlmaz tutucu insannarla dolu
keza guney eyaletlerinin coguda
adamların sorunu 155 tane church olması bu sebeble birlesip kafa goz milleti su gunnerde hacemat etmiyolar
ama yane seytani yasaklayan sehirlerde ame3rikada

http://archives.cnn.com/2002/US/01/29/town.satan/
http://www.sptimes.com/2002/01/25/TampaBay/ACLU_action_lands_Sat.shtml
Mesaj tarihi:
amerikan milliyetciligi irka dayali bir milliyetcilik degil ama, adamlar cok milletten insan olmasiyla gurur duyuyorlar -goruntude. Din konusunda ben orada yasadigim donemde devlet kurumunda dine ait cok birsey goremedim ama dini en son noktasina kadar yani artik bagnazlik derecesine kadar ya$anmasina izin veriliyor insanlarin, ama bu ya$am stili ulkenin kendi kanunlarinin onune kesinlikle gecemiyor. her$ey icin gecerli bu: turkiye belki daha az milliyetci ama amerikada solcu oldugundan dayak yiyn yok. belki daha dindar ama 4 karisi olan, ateist oldugu icin ta$lanan yok. en buyuk sebebi bence polisin otoritesinden emin olmasi, yani bir milliyetci gruba karsi yasa uygulamaktan cekinmemesi
Mesaj tarihi:
ben abd bilmem ama giden, gelen çok arkadaşım var. bazı yerlerde pazar günü koca marketten alkol alamadıklarını söylenler var. malum pazar günü, kutsal gün adamlarda.
Mesaj tarihi:
Hem Amerika'da hem Turkiye'de yasamis biri olarak sunlari soyleyebilirim:
Milliyetcilik:
Amerika'da herkesin icinde bir milliyetcilik duygusu vardir, bayragi her yerde gorursun ayrica. Fakat Turkiye'de milliyetcilik yaparsan ulkucusundur, fasistsindir, turancisindir. Bu yuzden milliyetcilik yapamazsin. (ben de yapamiyorum, insanlarin sagci oldugumu dusunmesini istemem yani=/)
Din:
Amerika'da egitim yuzeyi yuksek, reform gecirmis bir din hristiyanlik, bunlar bos bir kere. Her hristiyan kendi gibi olmayani kendi gibi yapmaya calisir once, eger yapamazsa ve umudu keserse acaip cirkeflesirler (ateist oldugumu duyduklarindaki laflari duymaniz lazim-tecrube ile sabittir bu soyledigim). Tabi Turkiye'de olduruyorlar insanlari bunun icin dersin, ama devlet arkasinda oluyor, polisler yakaladimi bu tip insanlari kahraman gibi agirliyor ki benim yabanci bir arkadasimi iceri aldilar Istanbul'da misyoner diye. Hristiyanlar dusuncelerini hayata gecirse Amerika'da ikinci bir Hitler olayi olur, hatta direk protestanlar yapar, katolikleri bile yokederler. Hic saygilari yok protestanlarin baska dinlere ve acaip kin tutuyorlar.
Bir de BonePART'in dedigi Utah eyaletindeki mormonlar var, onlar ayri bir dert, ergenlik cagina girmemis cocukla evlenirler, 10 tane cocukl yaparlar, kapina dayanip haneye tecavuz yaparlar sonra polis cagirmak zorunda kalirsin (o ye nayn van van dostum hehe) onlar ayri bir fanatiktir
Ama Amerika'da ben Satanistim, Ateistim, Agnostigim, Deistim, Taocuyum, Geyim vs. vs. diyebilirsin, Turkiye'de dersen kotu sonuclar dogurabilir :/
Mesaj tarihi:
Greeny said:
O filmler diziler yalan zaten. Amerika' nın hala büyük bir çoğunluğu şimdiye kadar ağzına alkol almamış tipler. Hardcore katolik herifler.


EPIC FAIL


protestan amerikalılar
katolic olanlar meksikalı italyan felan
ayrıca katolikler communion (kilisede bir ayin) gayet sarap icerler yane agızlarına degiyo alkol
Mesaj tarihi:
Greeny said:
O filmler diziler yalan zaten. Amerika' nın hala büyük bir çoğunluğu şimdiye kadar ağzına alkol almamış tipler. Hardcore katolik herifler.


Katolikler icki icer surekli, ayinlerinde bile, protestanlardir icki icmeyenler.
Mesaj tarihi:
Türkiye'de milliyetçilik ülkücü olmakla eşdeğer gözüktüğü için az görünüyor olabilir. MHP gibi ümmetçi mi milliyetçi mi ne üdüğü belirsiz bir parti yüzünden insanlar çekinir oldu milliyetçi olduğunu söylemeye. ABD de ise milliyetçilik olması cidden şaşırttı beni çünkü çok daha zor bişey ortak bir tarihi bile olmayan onlarca farklı etnik kökenden gelen insanların bizden fazla milliyetçi olması.
Mesaj tarihi:
MacLeod said:

ABD de ise milliyetçilik olması cidden şaşırttı beni çünkü çok daha zor bişey ortak bir tarihi bile olmayan onlarca farklı etnik kökenden gelen insanların bizden fazla milliyetçi olması.


Şaşırtması doğaldır çünkü Bone tanımı yanlış yapmış, amerikada milliyetçiden çok vatansever var. Patriot milliyetçi demek değil vatanseverlik demektir, ikisi arasında dağlar kadar fark vardır.

Zaten Türkiyede yaşayan insanlar bu farklı anlayabilecek olsa bugüne kadar bu kadar sorun çıkmazdı.
Mesaj tarihi:
evet vatansever kavramlari war. milliyetcilik kita avrupasina ozgu.

hatta ingilizlere kar$i 4 temmuzda cay gemilerini batirmalariyla alevlenen bir kavram bu. ama orada da yine menfaat sozkonusu. ingiltere vergi almak istemeseydi durum belki boyle olmayacakti.

ama ilginçtir ki fransiz devriminin de amerikan bagimsizlik bildirisinden cok uyuk oranda esinlenmi$ olmasi. ki milliyetcilikten daha onemli bir deger olarak varsayilan liberalizmin de temeli diyebiliriz buna.
×
×
  • Yeni Oluştur...