Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Vikipedi ve denetimi


nileppezdel

Öne çıkan mesajlar

Bu ne?

Hakkaten ne yani? Takma ada bak. Brezilyalı futbolcu doğum yeri Gayseri yazıyor. Yılında yazmayı becerememişler ve kesinleşmemiş bilgi koymuşlar. Hadi orjinal Wikipedia'da da öyle bilgi veriliyor ama o takma ad falan kim yazıyor, vikipedi ciddi bir bilgi kaynağı, online ansiklopedi olmalıyken neden böyle şeylere izin veriliyor? Sinir oldum X(

Mevkiye defans yazmışlar doğumgünü de 17 Temmuz 2008 yarındoğuyor..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu gönüllü bir proje sonuçta, sitenin sahipleri karışmıyor. Ama editörler falan en.wikipedia.orgda her an editlenen şeleri takip ediyorlar sanırım ve sorun oluşmuyor.

Düzelttim şimdi "geri al"lara basarak. Sonuçta olabiliyor böyle şeyler. Vikipedi ciddi bir bilgi kaynağı olabilir ama herkes tarafından oluşturulan bir bilgi kaynağı, eğer böyle bir şeye izin verilmeseydi hala googledan bir şeyler aratıp onunla igili ciddi bir sayfa bulmayı bekliyor olacaktık.

Edit: Tam düzelmemiş :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Beğenmiyorsan Britannica kullan o zaman Wiki olayının mantığını kaçırmışsın. Adamlar diyor, bizim sitemizi siz istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz beğenirseniz Ekim'e kadar... site açık diyorlar.

Özgür demek denetimzsiz demek olmayabilir, ama denetimsiz bir şeye de özgür diyemezsin. Ayrıca sistem gayet güzel çalışıyor. Denetim söz konusu olsaydı hem bu görev paylaşımı ortadan kalkıcaktı hem de herkese büyük külfet olacaktı. Haber sitelerindeki editörler bu işten para kazanıyorlar, ama vikipedi gönüllerin oluşturduğu bir site.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

wikipedia tamamen özgür bir proje. o kadar özgür ki "özdenetim" mekanizması var içinde.. bizim yarattığımız içeriği, yine biz denetliyoruz ve kullanıyoruz. yani bizim kalıbımız kadar bilgi var orda.. bireysel olarak değil, topluluk olarak. eee demek ki bizim kalıbımız buymuş diyebiliriz..

şimdi işin güzel yanı, saçma sapan makale girenlere mi üzülüyüm?

yoksa senin bu tavrına mı nil?

çünkü o saçma makalelerde bizi bir adım ilerletmez, senin bu yaklaşımın da.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Abi tavrımın nesi yanlış sadece denetim istiyorum siteye normal birşey değil mi? Ansiklopedik tarzda bir sitede barzonun birinin bir adamdan g.toğlan diye bahsetmesi doğum yerine Gayseri yazması falan yanlıştır. Gönüllü olarak biz bakıp rahatsız oluyorsak ve değiştiriyorsanız siz de bunu daha önceden yaparak rahatsızlığa sebebiyet vermeme şansımız da var.

Ha İngilizce olanı çevirebilir gönüllüler mesela buraya g.toğlanı yazmak yerine o da var.

Adama üzülmeni anlarım ben de üzülüyorum da benim tavrıma üzülmeni anlamadım hakkaten :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

tavrında bir yanlıslık yok. wikipedia bir ansiklopedidir ve kullanım sekli de budur yani. oraya o bilgiyi ekleyen yapar denetimi. internetin diger bolgelerindeki gibi (örnek: youtube) eğitim seviyesi düşük türk kullanıcılar tarafından hucuma ugramadıgı icin faydalı bilgiler sacma sapan seylerle degistirilmiyor. degistirilenlere de ansiklopedi sevenler tarafından hemen el atılıyor oliviera konusunda oldugu gibi. zaten bu tur sacmalıklarla ugrasan insanların bir ansiklopedide isi olmayacagı icin isteyerek yanlıs bilgi girenlerin sayısı cok fazla değil :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...