Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Özelleştirmeleri Para İçin Yapmadık."

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Ormanları da özelleştirelim

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ormanların devlet elinde iyi işletilemediğini öne sürerek, ormanların da özel sektöre açılması gerektiğini söyledi.

Ülke genelinde özel sektör tarafından yürütülen 61 adet hidroelektrik santralin (HES) temel atma töreni Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nde yapıldı. Beş temel atma noktasından canlı bağlantı yapılan törene Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş katıldı.

Törende konuşan Maliye Bakanı Unakıtan, 61 adet barajın temelinin atılmasının Türkiye’nin kalkınması anlamına geldiğini belirterek, “Enerjisi olmayan bir ülke, çek kuyruğunu gitsin, işe yaramaz” dedi. Hükümetin kalkınmanın temeline özel sektörü koyduğunu belirten Unakıtan, şöyle konuştu:

“Özelleştirmeleri neden yapıyoruz, para bulmak için yapmıyoruz sadece. Bu özelleştirmeler bir reform, yapısal reform. Yani tam rekabeti sağlayabilmek için, kalkınmayı sağlayabilmek için bütün iktisadi kuruluşlar özel sektöre devredilmelidir. Bunu yapmadıktan sonra zaten o ülkede kalkınma olması mümkün değil. Koskoca demir perde gerisi ülkelerini düşünün. Amerika’dan bile önce uzaya çıktı bu adamlar. Ama birdenbire çöktüler, dünya haritasından o komünist sistem silindi gitti. Ne yoktu bu adamlarda da böyle oldu? Rekabet yoktu orda. Rekabetin olmadığı yerde ne gelişme olur, ne kalite olur, ne kalkınma olur. Hiçbir şey olmaz.”

ÜRETİMİ DE ÖZELLEŞTİRECEĞİZ

Rekabeti sağlamak için söz konusu alanın özel sektöre verilmesi gerektiğini ifade eden Unakıtan, “Devletin ekonomik faaliyetlerden elini süratle çekmesi lazım. Bunlardan bir tanesi elektrik piyasası. Elektrik piyasasını tam rekabete açana kadar bu işe devam edeceğiz. Özelleştirmeler devam edecek. Genel Kurul’da kanun var, ondan sonra üretim tesislerini özelleştireceğiz, hiç başka bunun yolu yok. Bunları yapacağız. Elektrik piyasasının özel sektörde olmadığı, tam rekabete açılmadığı bir piyasa eksik bir piyasadır. Rekabetin serbest piyasa rejiminin tam oturduğu piyasa değildir? Enerji piyasası bunun için kurulmadı mı, kuruldu. O zaman her şey yerli yerine otursun diye düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

YERLİ-YABANCI FARKETMEZ

Türkiye’nin enerji ithalatının faturasının 34 milyar dolar olarak belirtilmesine karşın, bu yıl bu rakamın 52 milyar dolara çıkacağını kaydeden Unakıtan, “Bizim kendi imkanlarımızı harekete geçirme mecburiyetimiz var. Bütün dünya bu enerji krizine karşı nasıl çare bulalım diye harıl harıl çalışıyor” dedi. Yatırımları devletin değil özel sektörün yapması gerektiğini ifade eden Unakıtan, şunları söyledi:

“Özel sektörün önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Bürokrasinin de artık tamamen mantık değiştirerek bu şekilde bakması lazım. Özel sektörün önündeki engelleri kaldıracağız. Özel sektör derken, önemli olan bizim kaynaklarımızın harekete geçirilmesidir. Yerli olmuş yabancı olmuş. İlla yerli yatırım yapsın, olur gelsin yapsın ama yoksa da başkası gelsin yapsın. Arada fark yok. Neden fark yok, kendi kaynağımızı harekete geçireceğiz biz. Dışarıya para ödemekten kurtulacağız. Cari açık var. 52 milyar doları siz yerli kaynaklarla karşılasanız cari açık olmaz. Neden petrolü olan ülkeler cari fazla veriyorlar. Enerji fevkalade önemli.”

ORMANI İYİ İŞLETEMİYORSUNUZ

Özel sektörün yapacağı HES’lerin dayandığı Su Kullanım Hakkı Anlaşmalarını geliştirmeyi öneren Unakıtan, “Şimdi bakın ormanlara, devretmişik milyonlarca hektar orman, nasıl işletiliyor. ‘Siz çok iyi işletiyorsunuz.’ Bana görev hiç iyi işletilmiyor. Özel sektörü sokun oraya. Gidin bakalım kuzey ülkelerinde özelleştirilmiş ormanlara bir bakın yani nasıl yapmış adamlar. Kanada’ya bakın nasıl yapıyor adamlar” dedi. Çevre Bakanı Eroğlu’nun madenlerin özel sektöre açıldığını anımsatması üzerine Unakıtan, “Madenleri verin kardeşim işletilsin. Madenleri veriyorsun ama madeni çıkardığı gibi dışarı satıyor. Şunu bir işletip satın. (Eroğlu’na seslenerek) Ben gittim senin memleketine Afyon’a sayın bakanım. Çıkarıyor haydi Çin’e. Ya işlet niye gönderiyorsun Çin’e? Bizim derdimiz var; neymiş derdin gelin konuşalım? Al şunu bi işlet. İşlet de bir değer katalım? İşletelim satalım günah? Elin Çinlisi. Elin diğer memleketleri işletiyor da bunlar gökten zembille mi indi?” diye konuştu.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/9396266.asp
Mesaj tarihi:
Orman alanında rekabet iyiymiş. Çocuk kandırıyorlar sanki, evet avrupada devlet kuruluşları özelleştiriliyor ama bu ancak o kuruluşlara alternatif özel kuruluşlar zaten varsa yapılıyor, bir ülkede tekel olan bir devlet kuruluşunun satıldığını ben avrupa içersinde Türkiyede duydum ilk. Sadece diyemeyeceğim çünkü o kadar avrupa bilgim yok açıkçası ama bana bir ülkede tekel olan bir kurumun özelleştirilmesi ve özellikle de yabancılara özelleştirilmesi kısa vadede para uzun vadede sçş gibi geliyor. Sen bu kurumu yabancı adama sattığın zaman acaba o adam teknoloji dışardan (kendi ülkesinden vs) mi getirecek, yoksa ülkedeki başka kuruluşlarla o teknolojiyi üretmesi için anlaşıp ülkenin kalkınmasına gerçekten yardımcı mı olacak?
Mesaj tarihi:
ormanlari da ozelleştirin sonra "aa niye kuraklik yasiyoruz" diye aglaşin.

madenden gelecek gelir ugruna ormanlarin talanina izin veren bir zihniyet bu.
Mesaj tarihi:
yalniz bu orman isine bu kadar set vurmayin

orman ozellestirmesi demek isletme hakkinin verilmesi, kanadada falan bayag verimli, adam gibi isletilirse he bir yandan ormanlar bakimli oluyor hemde bir yandan para kazandiriyor
Mesaj tarihi:
Asıl soru nasıl bir işletme ve ormanları korumak için yeterli bir biçimde tanımlanmış yasalarımız var mı? Hükümetin ormanlara karşı olan tavrı yüzünden insanların bunu orman alanlarını legal bir şekilde ortadan kaldırıp yerine otel/sanayi için kapı olarak görmesi normal.
Mesaj tarihi:
Doğal ormandan yapay ormana geçiş olucak. Orman işletmesini alan kişi nasıl bakımını sağlayacak peki bu yapay ormanların? Geliri ne olacak ki bu ormanalara bakacak?
Bir bölümün kesme hakkını ele almış olacak ki Turkiyede bu kesme bölümü gayet basarılı yapılırken kestigi orman yerine yenisini dikme veya bakımını yapma kısmı BENCE ne kontrol edilebilir ne de uygulanabilir. Her sene yandı bu kısım tam yeni ekmiştik hede hede diyecek birinin oğlu dünürü kızı biz ormanlarımızdan olmuş olacağız.
Mesaj tarihi:
Biri çıkıp sormuş mu acaba özelleştirilen ormanların bakımı ve korunumunu denetlemek için yeni yasalar veya uygulamalar getirilecek mi diye? Ben bu hükümette DP havası seziyorum açıkçası "biz özelleştirip bırakalım gerisi gelir zaten". Bunu dedikleri an zaten özel sektördeki bazı para açı hanzo insanların o ormanları zerre önemsemeyeceğini görmek çok da zor değil.
Mesaj tarihi:
absolut almanyaya gittiysen orada ormanlarin ne kadar duzenli oldugunu gorursun, yapay mi bilmem ama resmen cizilmis gibi. Kanadada bildigim kestikleri her agac yerine fazlasiyla yenisi dikiliyor ama orman isletmeciligi boyle 2 senelik is degil 20 sene 30 senelik is omur boyu suruyor, tavuk yetistirmiyorsun

yasalar konusunda haklisiniz zaten ilk yazimdada soyledim.
Mesaj tarihi:
polis ve asker hariç herşeyi parçalayıp ayrı şirketlere satsınlar. yasaları da yapsınlar.

dünyada bile çevreyi korumak için kamu malı olmaktan çıkarılsın mı düşünceleri tartışılıyor. devlet arazisine çöp atınca kimse oralı olmuyor ama başkasının arazisine atınca yer misin yemez misin. o hesap.
Mesaj tarihi:
güneydoğuyu satsınlar ıraka, karadenizi ruslar alır, marmaya yeter türkiyeye şimdilik işletmesi bizde olsun, akdenizi ispanyollara veririz, egeyi de yunanlılara sattık mıtamamdır babalar özelleştirme tamam. Çok ta iyi bakımı yapılır falan di mi?
Mesaj tarihi:
Madem ki market ekonomisi uyguluyorsun tabii ki özelleştireceksin. Devletin bu tekelleri kurmasındaki amaç ülkede sermaye oluşana, eğitimli insanlar(orman mühendisleri mesela) yetiştirilene kadar bu ürünlerin eksikliğinin çekilmemesi.
Her ne kadar üslubunu dayanılmaz bulsam da, Unakıtan oldukça doğru bir şey söylemiş. Rekabetin olmadığı yerde iyi bir şey üretilemez, rekabeti kurmanın en iyi yolu da özelleştirme.
Paranın dini imanı olmadığı için, işadamı her yerde aynı olduğu için ha yabancı sermaye ha Türk sermayesi,ben de çok fazla bir fark göremiyorum doğrusu.

Birisi burada önemli bir noktaya parmak basmış, demiş ki, devlet tekelinin satılması görülmemiştir. Zaten özelleştirmelerin amacı da bu, bakın 60 küsür tane yeni santral açılmış(özel sermaye tarafından), bunların hepsini tek firma açamayacağına göre, zaten tekelleşme ortadan kalkacak.
Dikkat ederseniz Unakıtan'da bunu diyor, bundan sonraki adım bulunan santrallerin de özelleştirilmesi. Yani sektörde rekabet sağlandıktan sonra satacağız diyor.

Ormanların özelleştirilmesi konusuna gelince, eğer yeni kanunlar çıkar, denetim yapılırsa, neden olmasın?
Sonuç olarak o orman senin ormanın olursa ve sen o orman ne kadar iyi kalitedeyse o kadar para kazanırsan, o ormana gözün gibi bakarsın. Fakat burada Kanada gibi bakım ve denetim yapma sözü ve güvencesini devletin vermesi şart. Yeni kanunlar, yeni bir müfettişlik kurmak gibi(herkesi ikna edecek kadar iyi olmalı bunlar).

Bu arada AKP ile bunun pek bir alakası yok, denildiği gibi bu farklı bir bakış açısı, market ekonomisinin gereklerine daha uygun bir duruş. DP'de yapmıştı bunu(muhafazakardı DP ama Milli Görüş'çüler gibi şeriatçı değildi).
Zaten 60 küsür yeni barajı yapan şirketlerin hepsi AKP'li olamazlar, bunlar yurdumuzun sermayesi.
Her ne kadar AKP'yi sertçe eleştirsek te iyi bir duruş sergiledikleri zaman tebrik etmemizin gerektiğini düşünüyorum.
Mesaj tarihi:
Söylemiyim söylemiyim diyorum ama, yarın öbürgün g.tnüze amerikan bayrağı dikecekler, o zamanda "abi globalized world kanunları ben bakamıyordum kendi g.tüme gelsin ameirka baksın hem parada kazanırız" mı diceksiniz? oturun kendi ormanınıza bakın be, önüne gelen her şeyi özelleştirmek nedemek ya. Saçma sapan konuları global dünyaya mal etmekte üsütnüze yok. Yıl 2008 tabiki satıcaz, madenleri de vericez, denizleride satıcaz, havayı bile verebiliriz biz nasıl olsa karbondioksitle idare eder millet olduk.
Mesaj tarihi:
Global dünyadan bahseden kim yahu? Ben sanki herkese satalım, gel Corc al sana 5000000 dönüm orman dedim.
Yazımda ABD veya global dünya ile ilgili bir yer gösterir misin?
Dediğim şu: Ülkemizde beğenin ya da beğenmeyin market ekonomisi (kapitalist ekonomi) var(Cumhuriyetin kurulmasından beri var).

Dünya üzerindeki ekonomistlerin çok büyük bir çoğunluğu(anket vardı yapılmış bulabilirsem koyarım %90'ın üstü) market ekonomisinde devletin elinden geldiğince her alanda özelleştirme yapmasını savunuyor.
Eğer elinize giriş düzeyi bir ekonomi kitabı alırsanız bunun neden olduğunu oldukça akla ve mantığa yatkın bir biçimde açıklandığını görürsünüz.
Temel sebep bahsettiğim gibi: Rekabet ürünün kalitesini artırır ve toplumu iyiye götürür(ekonomik olarak). Bir pazarda ne kadar çok rekabet varsa, ürünleri o kadar ucuza ve kaliteli bir biçimde alırsın.
Eskiden elektrik üretip satacak, orman ürünlerini işleyecek bir sermaye olmadığı için ülkemizde bu devlet tekelleri kurulmuş, dediğim gibi bunların sebebi sermaye oluşana kadar insanların elektriksiz, yakıtsız kalmasını engellemek.Başka bir şey değil.
Şu anda Türkiye'de yerel ve yabancı bu tarz sermaye var mı? Var.
Bir sürü iş makinesi, deneyimli işçi, mühendisimiz ve paramız var. Dolayısıyla bu tarz işletmeleri(sektörde rekabeti sağladıktan sonra) özelleştirmemek için bir sebep göremiyorum?

Burada özellikle(demin ki yazımda da belirttiğim gibi) dikkat etmemiz gereken, devletin tekeli özele teslim etmemesi, yani özel sektörde alternatifleri oluşturduktan sonra satmasıdır. Bu yüzden ben Türk Telekom'un satılmasını çok acele ve üstünde düşünülmemiş, hatta aptalca bir hareket olarak görüyorum.
Ama bu kadar özel sermaye enerji alanında, baraj kuruyorsa, bu barajlar bittikten sonra devletin elinde diğer barajları tutması için bir rasyonel sebep yok. Zaten siz de anladığım kadarıyla duygusal, manevi sebeplerden buna karşı çıkıyorsunuz.

edit: Güzel bir örnek: Turkcell ilk kurulduğu zamanda tarifeler nasıldı, şimdi sektörde rekabet olduğu zaman nasıl?
Türk Telekom bile nasıl tutuştu ve cep telefonlarıyla rekabet için kampanya üstüne kampanya yapıyor. Rekabet iyidir.
Mesaj tarihi:
Prawler said:
Bana kizdi o =]
Hafif ironi yapayim dedim de, sanirim ters tepti =[

harbiden ironi idiyse bende özür dilerim ama matama falan da yazdıya ilk sayfada, susayım susayım dıyorum dayanamıyorum abi kusura bakma :)
Mesaj tarihi:
sağolsunlar bone ve praw kendilerini ulusalcı sosyalist çarpraz ateşin önüne atıyor ironileriyle de biraz rahatlıyoruz. (:P)

atatürk'ün kendi konuşması var fabrika açılışında "bugün biz kuruyoruz ama yarın bunları özel teşebbüs kuracaktır" diye, hala gomnis mantığa devam 2008'de.
  • Yeni Oluştur...