Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Türban Düzenlemesi

Burax

Öne çıkan mesajlar

Bla bla bla...

Viktor'un ilk dedigi ve üzerinde çok durulmayan konu hakkında post atıyorum.

Anayasa mahkemesi, belki de teknik olarak yetkisini asmasa da tamamen tarafını belli etmiş oldu. Şu noktada ne yaparsa yapsın, AKP'nin bir tarafına patladıgı için kesinlikle AKP ve taraftlarları bakış açısından düşman oldular.

Karar her ne kadar "dogru" olsa da, AKP için şu anda ikiye ayırdı toplumu. Adamlar anladılar ki ne kadar hukuk sistemi içinde legal olarak kasarlarsa kassınlar bir yere gelemeyecekler. Bu, onları illegal yöntemlere yönlendirecek. Mevcut sistem içine karışarak sistemi ve kendilerini pek bir kazan için toplayıp karıştırma planları suya düştü. Artık islami ve batı konseptlerini iyice ayırmaya başlayacaklar, çünkü ikisinin bir araya gelmesini sağlacak en uygun ortam da artık onlara kapandı ve başka umutları kalmadı.

Niyetleri vardı ya da yoktu bilemeyiz ama olup olmadıgına göre ya parti içinde çatırdamalar başlayacak ya da çok organize bi şekilde başka alternatif aktivitelere yönlenecekler. Biz varmış diye kabul edelim, yoksa da tekrar başatan bakalım.

Madem yasal yollarla çözemiyoruz, madem "cumhuriyetçi" kurumlar bize karşı mücadele içindeler madem rahatça yapamıyoruz o zaman kanırta kanırta olsun diyecekler. Refahyol dönemindeki gibi dümdüz lappadanak halkı alıştırmak yerine, ya da bu dönemdeki gibi gizli kabine metodu yerine doğru zaman gelene kadar çok daha gizli çalışacaklar. Aynen İran'daki gibi, 2 ay içinde kimse ne olduğunu anlayamadan bunu yapabilecek bir ortam oluştu bile. Bu kapatma kararını duyanlar sizce ne diyecekler?

- Hadi ya olmadı mı ? :((((((

mı diyecekler, yoksa "hmm madem bunlar bize bu kadar düşmanlar, şu anda ellerinde güç var ama momentum bizde o zaman bekleyelim doğru an gelince hepsini hızla tasfiye ederiz" mi diyecekler?

AKP'nin böyle bir maceraya girmesi bile yeteri kadar korkutucu şu anda, çünkü hükümetin başında şu anda. Her ne kadar da biz yerimizde otururken "heheoeho hiçbişi yapamaz onlar" desek de isterlerse ellerinde o kadar çok manevra var ki. Yukarıdan yazılan gibi, bir gecede ekonominin batmasını sağlayıp suçu da başkasına atabilirlerse parayı kaçırıp halkı da iyice galeyana getirip ortalığı iyice karıştırabilirler. Bir kez, halkın aklında AKP'nin masum ve "diğerlerinin" suçlu olduğu düşüncesi oturdu mu ve halk harekete geçmek istedi mi isterse ordu olsun önünde hiçkimse hiçbişey yapamaz. Buradaki (umarım) hiçkimsenin istemediği şeriat düzeninin başa gelmesinin en muhtemel yolalrından birinin de bu olduğunu unutmayalım. Zira, aç olan halk ideolojiye bakmaz suçlu, linç edecek adam arar. Sakinleştikten sonra da "vah ben ne yaptım" istediği kadar diyebilir ama sonucu değiştirmez. Bu şekilde manipülasyonla başka geçenlerin bir sürü örneği var elimizde devrim tarihinde.

Daha da vahim olanı bu adamların partilerinin kapatılması durumunda demokrasiye olan inançlarını tamamen yitirecek olmaları ve başka alanlara kendilerini kanalize edecek olmaları. Yargı, yasama, yürütme hepsi için düşman olacak ve unutmayalım bu insanlar bu organizasyonların içine girecekler. Sistemi manipüle eden ama sistemin değişmesini istemeyen biri ile sistemden nefret eden ona inanmayan tamamen onu devirmek için sistemin bir parçası olan iki kişinin vereceği hasarı eşit göremeyiz. Zaten şu anda belli bir kesim toplamayı başardılar, bir de kapatılıp da "mazlum kahraman" olurlarsa çok daha vahim olur.

Diyelim ki, AKP'nin hiç böyle niyetleri yoktu temizdiler; sadece tabanlarını mutlu etmek için böyle bir yasa çıkarmak istediler. Eee şimdi ne olacak, bu kararı yiyip de üstüne "neyse, bi sonraki yasa tasarısına" mı diyecekler, yoksa ne yaparlarsa yapsınlar bu sistemin onları kirli kabul edeceğini mi düşünecekler? Herkesin kendilerine önyargılı yaklaştığını düşünecekler. Eğer bir nebze gaza da gelirlerse, onlar da karşılık verecek olay inatlaşmaya binecek. Niyetleri olmasa bile, islami kesime daha çok prim yapmaya başlayacaklar. Taraf tutacaklar; çünkü karşı taraf onları "istemiyor". Tekrar olay üstteki paragraflara gelecek.

Kısacası, siz sevinin de ben beklemiyodum hiç ama hiç güzel olmadı. Toplumdan genel olarak tepkinin gelmesi gerekiyordu, şu andaki durum tepeden aşağı gelen bir karar; alt kesimi iyi manipüle ederse AKP iyi bir momentum yakalar bu karar karşı aynen 24 Temmuz seçimlerinde olduğu gibi.

Hayır bi de ordan dersini almıştır insanlar diye düşünmüştüm, AKP'yi yıpratmak yerine bunun onu daha da güçlendireceği gerçeğini, megersem e-muhtıradan kimse dersini almamış.
Sosyal ağlarda paylaş

@ Jadelith, adam yerine koyup cevap vermistim. hata yapmisim. hayatta basarilar. (aglaksmily)...

cumhuriyetin begenseniz de begenmeseniz de bazi ilkeleri var ve kurumlari bu ilkeleri korumak icin ugrasiyor. bu ilkeler kolay gelmedi degistirmekte/yumusatmakta kolay degil.

turban ozgurluk degil cunku dogru veya yanlis siyasal islamin, seriat`in simgesi haline getirildi. baskalarin ozgurluklerine mudahahle amaci tasiyan dusuncelerin sembolleri hic bir yerde ozgurluk sayilmaz. hele bu dinimizin geregidir ozgur olsun ama baska seyler yasakli kalmaya devam etsin derseniz, tayyipten farkiniz kalmaz, ikiyuzlu sarlatan bir politikaci olursunuz.
Sosyal ağlarda paylaş

EagleEye said:
Yazının türbanın özgürlüğüyle ne ilgisi var? Değinilen nokta akp ye engel çıkartıldıkça, halkın daha çok galeyana gelip akp yi daha bi desteklemesi, özetle akp ye propaganda için koz vermesi.

Türban kısmıyla alakası olmadığını söyledim zaten, Viktor'un dediği ve katıldığım "AKP kapatılmasın" konusu hakkında yazdım; biraz daha net olabilirdim sanırım neyse.

Sadece o da değil, AKP içindeki mekaniklerin de değişeceği üzerine. Basitçe oturup yemeyecekler çünkü, daha önce de mekanikleri değiştirdiler şimdi de yapacaklar. Bana kalırsa, AKP var ya da yok belki sadece 3üncü partiydi (onu parti kimliği olarak ayrı tutalım), bu türban meselesinden sonra daha agresif ve hukuk dışı taraflara kayacak islami hareket. Tam tersi de olabilir, kendi çabalarıyla hükümet desteği olmaksızın ve yargı/asker hareketine karşı bir sosyal karşı-devrim de planlayabilirler bunun için yasal yollardan da kasabilirler (bkz. giderek büyüyen yeşil sermaye, ekonomik savaş, hedef kurumlarda kadrolaşma vs).

Bilmiyorum belki daha alternatif ve yaratıcı çözümler de bulabilirler, hatta yüksek ihtimalle bir B ve C planları da mevcuttur onu mu uygularlar artık neyse, yukarda kendi beklentilerimi yazdım sadece.

Şunu da unutmayalım, islami tayfanın hayalleri hayal olmaktan çıkıp da bir fikir kabuğuna girmek üzere; eğer başarılı olurlarsa ve halka kendi ideallerini yayabilirlerse isterse adamların kafalarını uçuralım farketmez idealleri kolay kolay öldüremezsiniz çünkü ne olursa olsun. Ancak yakın zaman içerisinde böyle bişeyin olması imkansız, zira AKPnin ve cumhuriyetçilerin gözünde iki tane "taraf" olsa da halkın gözünde böyle bişey şu anda yok; ortada iki tane taraf olduğunu belli eden fiziksel bir olay olmadığı sürece de olmayacak. Şu anda savaş sadece ideoloji savaşı, halkın gözünden elle tutulur bir kaybı/getirisi yok kimseye. Ama mesela bir tarafa bal,kaymak diğer tarafa kuru ekmek su olursa o zaman bu çok güzel malzeme olur propaganda için.

Öyle şartların oluşmamasına dikkat edilse, ve de kartlar düzgün oynanırsa sorun yok ama bana nedense hep biraz fazla "gazla" gidiliniyormuş gibi geliyor daha sakin olup düşünerek davranmak lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

valla ne kadar agresif tarafa kayarlarsa o kadar kendileri kaybeder. o yuzden cok fazla agresif bir tavir beklemiyorum ben acikcasi. ha olursa da marjinallesirler. bkz erbakan ornegi.

onemli olan akp`nin niye secildigini anlamak. akp son care idi halkin gidebilecegi. 20 yil boyu halk bu careye basvurmamak icin cok direndi. en sonunda mecbur kaldilar akp`ye oy vermeye. son secimdeki destegin nedenide islerin cesitli nedenlerle iyiye gidiyor gibi gorunmesi idi. global ekonomi rayinda gidiyordu, teror akp ile baglantili olmayan nedenlerle azalmisti filan. adamlar da akilli ciktilar guzel kullandilar bu durumu. eger akp agresif bir tavir sergilerse halk destegini kaybeder. mazlum, ezik tavri sergilemesi lazim. ancak o da bir noktaya kadar.

AKP`nin artik gercek yonunu gostermesi lazim. bir secime daha gostermelik bir sekilde ben boyle degilim vallah billah diye diye giremez. gostermesi, ikna etmesi lazim gercekte ne oldugunu veya olmadigini. bir boyle karar alalim, deneyelim bakalim olmadi ezik davraniriz daha fazla devam edilemez noktaya geliyor. iyi de oluyor. belli olsun kardesim ak got kara got.
Sosyal ağlarda paylaş

Venator said:
EagleEye said:
Yazının türbanın özgürlüğüyle ne ilgisi var? Değinilen nokta akp ye engel çıkartıldıkça, halkın daha çok galeyana gelip akp yi daha bi desteklemesi, özetle akp ye propaganda için koz vermesi.

Türban kısmıyla alakası olmadığını söyledim zaten, Viktor'un dediği ve katıldığım "AKP kapatılmasın" konusu hakkında yazdım; biraz daha net olabilirdim sanırım neyse.

yok sen yeterince açık yazmışsında benim mesajım şu mesaja hitabendi:
said:
vah vah üzüldüm bu kadar elini yorduğuna post atmak için.

biri gelicek şimdi "ama türban özgürlük deyilki" dicek çünkü.
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor`un korkusu bir ihtimal olabilir ama ben karari dogru buluyorum ve kapatilabiliyorsa AKP`nin kapatilmasini, ele gecirdikleri yerlerinde tekrar elegecirilmesi taraftariyim.

Adamlar yargiyi, universiteyi, belkide orduyu kendi adamlariyla doldurmaya calisiyor, bunu yaparlarsada vay acinacak halimize, bu yuzden durdurulmalari gerekiyor, ve bu yuzden bu karari sevincle karsiliyorum.

Bu karar kesin cozum degil eblet ama onemli olan bu kadrolasmayi, bu yozlasmayi durdurmak bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Şimdi ilk öncelikle başlayayım yine cevap atmaya. Birincisi AKP yi zerre sevmiyorum, bu ülkenin içine ettiklerini düşünüyorum.
Hatta bırak beni Viktor bile ulan AKP den nefretim ama Anayasa Mahkemesi yetki aşımı yapmış demiş. Burada bir sürü insanda bana şu ana kadar problem olmuyordu AYM nin yetki aşımı yapması demiş. Hayır, oluyordu arkadaşım hukuk doktrini basbas bağrıyırodu. Aç bir Kemal Gözler'i , aç bir Ergün Özbudun'u, aç bir Erdoğan Teziç'i(şimdi kendi lehlerine olunca bir problem yoktur demişler, daha önceki kitaplarında yürütmeyi durdurma diye birşey yoktur, AYM her birşeye atlayamaz şeklinde yazıları vardır) Anayasa Mahkemesi'nin yetki aşımlarını eleştirirler. Bunun daha önce halkı bu kadar etkileyen bir yönden olmaması yüzünden olay şu ana kadar konuşulmamış durumda.

O küçük beyinleriniz olayı sadece küçük perspektiften görüp "ehehe türban yasaklandı" diye bakmanıza yarıyor fakat Viktor'un da dediği gibi uzun vadede baktığınız zaman resim hiç hoş değil. Burada Anayasa Mahkemesi kendini açık açık bir silah ilan etmiştir. Şimdi Anayasa Mahkemesi'nde ulusalcı kesimden insanlar oturuyor, bunlar sizin işinize geliyor. Peki, bu insanların yerine sizin sevmediğiniz kişiler otursa ve onlar Anayasa nedir, ne değildir zerre takmadan karar verse ne olacak? O zamanda biz böyle olacak demiştik dediğimizde, susun liboşlar devlet elden gidiyor, yargıya karşıda savaşırız mı diyeceksiniz?
Sosyal ağlarda paylaş

Esas sorun RTE'den bile daha militan ApoGül'ün cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor olması. O koltuk Türkiye'de çok şeyi değiştirebilecek bir güce sahip.

Zaten hatırlayın Ünide Türban mevzusunun bu sene ilk nasıl ortaya çıktığını. Çoğunuz İspanya'daki meşhur "velev ki" konuşmasını hatırlayacaksınız. Halbuki esas fitili ondan bikaç gün önce daha görevi devraldığını gün yeni YÖK başkanı ateşlemişti, "ünilerde tüm yasakları kaldıracağız" diye.
O adamı oraya koyup bu sözü ona söyleten kimdi? Bizzat ApoGül'ün kendisiydi. Zaten sıkıysa söylemesindi.

Yani Türkiye'yi bugünkü kaosa sürükleyen ilk adam bizzat halk dostu(!) cumhurbaşkanımızdır.

Dregoth'un yazdıklarına katılıyorum. Bence Apogül ve AKP bu yasanın bir şekilde geri döneceğini biliyordu. Bu sayede istedikleri mazlum rolünü oynayabilecekler ve "anayasayı bi kere delmekten birşey olmaz"ları ileride kendi çıkarları için kullanacaklar. AYM'yi bu yola sürükleyerek aslında kendi önlerini açmış oldular. (Gerçi gerekçeli kararı beklemekte fayda var, belki gerçekten geçerli bir gerekçeleri vardır)

Ha yasa kabul edilseydi ne olurdu, "türban yasağını biz çözdük" diyen muzaffer liderler olarak kendileri halka bir daha cilalatırlardı.

Geçenlerde Fatih Altaylı'nın çok güzel bi lafı vardı: İsterseniz bütün akp milletvekillerini yasaklayıp Guantanamo'ya gönderin, Abdullah Gül cumhurbaşkanı olduğu sürece rejim tehlikesi bitmez.
Sosyal ağlarda paylaş

Tam takip edemedim, şu soruyu soracağım:

Bundan sonra meclis, türbanın serbest bırakılmasını sağlayabilecek yeni bir yasa çıkartamıyor mu?

Çünkü şöyle bir şey var,

1-) Anayasa mahkemesi'nin böyle bir karar verme ihtimali en başından beri çok yüksekti. Akp'nin bunu hesaplamadan yasayı çıkartmış olabileceğine inanmıyorum.

2-) Akp bu kararı köşkten uygun bir gerekçeyle veto ettirerek hem anayasa mahkemesiyle karşılaşmayabilir, hem de ileride böyle bir kararın alınma ihtimalini hala ellerinde tutabilirdi.

3-) Eğer şu anki düzenlemelere göre bir daha türban ile ilgili bir karar çıkartılamayacaksa (yukarıdaki iki madde de göz önünde bulundurularak) Akp'nin çok net bir şekilde türban yasağından daha büyük planları olduğunu söyleyebilirim. Kapatma davası nasıl onlara yarayacaksa, bu olayı da kendi lehlerine çevirmişlerdir / çevireceklerdir diye tahmin ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...