sg-1 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Yılmaz Özdil, Bugün said: Sawyer... LOST’un Sawyer’ı geldi. Canım çok sıkkın. Adamın yüzünden, aralarında benim de bulunduğum Türk erkeklerinin yüzde 98’inin eciş bücüş tipler olduğu ortaya çıktı. * Kızlar bir Sawyer’a bakıyor. Bir de bize. Kınıyorum Algida’yı! * Şaka bir yana, "kıyas" iyi bir şey aslında... Gerçeğin kabak gibi ortaya çıkması için, "onu" ve "bunu" yan yana koymak gerekiyor... Mesela, tarım! * Sene 2001... Mersin Limanı’ndan 800 bin ton tahıl "ihraç" ederken, 200 bin ton tahıl "ithal" ediyormuşuz. Yani, 4’te 1. Sene 2007... Aynı Mersin Limanı’ndan 200 bin ton tahıl "ihraç" ederken, 600 bin ton tahıl "ithal" etmişiz. Yani, 3 katı. * Gelen, inanılmaz şekilde artmış. Giden, dramatik şekilde azalmış. * Sene 2001... Mersin Limanı’ndan 70 bin ton pamuk "ihraç" ederken, 210 bin ton pamuk "ithal" ediyormuşuz.3 katı. Sene 2007... Aynı Mersin Limanı’ndan 70 bin ton pamuk "ihraç" ederken, 700 bin ton pamuk "ithal" etmişiz. 10 katı. * Böyle bu işler çünkü. * Memleket de insan gibi... Bakacaksın. Dikkat edeceksin. Özeneceksin. Çekidüzen vereceksin. Bakarsan kendine, "yakışıklı yakışıklı" dolaşırsın dünyanın her yerinde... Bakmazsan, getirirler Sawyer’ı, parayı da o alır, kızları da... Sana mısırın koçanı kalır. Konu hakkında ayrıntılı haberler için: Erdoğan: Spekülatörleri ihbar edin Baykal: Hükümet ekonomiyle ilgilenmiyor. Ali Ekber Yıldırım (Tarım Uzmanı): Önce sat sonra ağla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bone Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Yok be bizim ekonomi süper süper. Bugün yine Mustafa Balbay-Emin Çölaşan konuşacak ama inanmayın siz onlara. Ne bilirler canım, bırakın TÜSİAD karar versin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 bizde her şey süper. gerisi sizin karamsarlığınız. =( Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
SturmVogel Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 bunlar dış güçlerin safsataları, durmak yok yola devam ileriye koşuyoruz! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 ya ekonomi super diyen yok da. pamuk ve tahil. yani 2006 senesinde ihracat rekoru kirdik 2-3 kere. neden? pamuk ve tahil yerine otomotiv/beyaz esya/televizyon gibi para kazandiran seyleri ithal ediyoruz. yani ekonomi mukemmel demiyorum tekrarliyorum, ve de ekonominin iyi olmadiginin gostergeleri vardir kesin (ben bilmiyorum turkiyede degilim), ama bu komik sadece. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
byzasz Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 bazı lokal şeyler geneli etkilemz ama bunların da dışında senin çiftçinin 1 ton buğdayı 1 ton pamuğu kaça mal ediyor oona bakmak lazım, sen b 1ton buğdayı 250 dolara üretiyorsan eğer rusya sna 110 dolara satıyorsa aynı ürünü, çiftçiyi sürekli desteklemenin e pek bi anlamı yok, hayvancılıkta var bu adamın 50 baş hayvanı var bi kilo eti atıyorum 10 ytl e mal ediyor, amerikada bazı çiftliklerdeki hayvanların sayısı türkiyedekinin toplamından çok.. Üretim diye ağlamanın da anlamı pek yok.. karlı üretim diye ağlamak daha mantıklı.. bir fabrika ziaretinden admların yıllık 30 bin ton olan ihracatı iç piyasadan daha ucuza satıyoruz diye bıraktığını ve kapasiterlinin yarısı kadar üretim yaptıklarını işitmiştim.. olur böle şeyler yanii.. Yarın dolar gene fırlasın 3 ytl ye bak ozaman rakamlara 5 katına çıkıyormu ihracatımız.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 tarımda verim çok düşük. adam konyadan küçük yerde türkiyenin toplamından fazla yüksek kalitede tahıl elde ederken senin tahılın berbat çıkıyorsa, süne problemini aşamamışsan alırsın paşa paşa dışarıdan. gavur içi dolu esmer ekmek yer, biz içi boş ve gereksiz beyaz ekmek. e çünkü sen elindeki ile nah yaparsın öyle kaliteli ekmeği. bas katkıyı, ye boş ekmeği.. oh afiyet olsun.. çifçi de çok sakat. dondurucu kışta tarla sular sonra ağlar.. sonra ekmeğe zam geldiğinde halk ağlar. e bu kafayla daha çook ağlarız Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
byzasz Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 bknz israil.. adamlar nano teknoloji kullnarak su moleküllerini yapısına katarak daha sonra uzun bir süreçte yavaş yavaş salarak toprağın sulanmadan nemli kalmasını başararak çölü yeşertiler, adamlar dünyadaki 1 numaralı tohum üreticisi, artı ürettikleri toplam trunçgil miktarı türkiyeden fazla avuç içi kadar yerde... Ülkenin tarım poltikası olur, sanayi poltikası olur, teknoloji politikası olur.. hiç biri yok.. aratırılır ve çiftiçe sen bu sene bu arazide bunu üretceksin sen bunu üretceksin denir mecburi olur, koparatifler kurlur adam gibi işleyen, her çiftçinin bi tane traktörü var olurmu öle şey.. tarımda hatta hayvacılıkta cumhireyetin ilk yıllarındaki ağalık düzeninin biraz değişiği uygulanmalı, yada tamamen devlet tekelinde olmalı ( bence) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 katma değeri düşük tarım ürünlerinin ihracatına gerek yok. bi kamyon buğday satmaktansa bir tane otomobil satmak daha iyidir. buna sanayileşme derler, gazeteciler anlamaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 akıllı olan tarımı da yapar, sanayide de ilerler. ama akıllı olan.. bi de değil ihracat bazı ürünlerinde sen ülke pazarını doyuramıyorsun, kendine yetemiyorsun. matematik kolaydır, matematik ile anlatalım adam 10m2 ekiyor 10ton ürün alıyor sen 40m2 ekiyorsun 8ton ürün alıyorsun. hah boku yedin.. hem yer gitti, hem çok adam çalıştı ve zararlı çıktı. hem de dışarıdan mal aldın. türkiyenin tarım politikası biraz böyle. atmasyon işler yaparlar sonra el elde, baş başta kalırlar. az olan malın da fiyatı şişirilir. sonra "ekmek neden 500 oldu? neden 750 oldu?" e olacak o kadar.. yok toprak da bereketli.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Hayır, benim anlamadığım sanayileşicez diye tarımı terk mi etmemiz gerekiyor? Hem otomobil'i hem de buğdayı satsak olmaz mı? Duyan da dünyaya bi mercedes bmw çıkartıp koymuşuz sanacak, anca monte edelim. Hiç olmazsa övündüğümüz birşey vardı, ziraatte kendi kendimize yetiyorduk, artık yok öyle birşey. Şimdi çiftçilik yapmayan çiftçileri çalıştırıp karnını doyuracak sanayiyi kurun da görelim. Durmak yok, yola devam. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
dasaaa Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 dışarıdan müdahalelerle, dışa bağımlı hale getirdiler bile bile.. çağdaşlaştık! başımız göğe erdi. karnımız aç kaldı. monteci sanayi rullaz! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
byzasz Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 tarımda dışa bağımlı hale gelemzsin, en fazla bir hasat dönemi gelirsin, b öteki sezon ekersin biçersin.. yıllar alan bir süreç değil. Ama dünyada montaj yapıyorsan, yada olayın buysa gene sorun değil, montaja oyna sen bu işin yapıldığı en önemli merkz ol, yani bir konuda söz sahibi ol.. Vestel bu gün yaptığı ihracatın ne kadarını kendi adıyla yapıyor.. adamların teknolojisin almış üretimini yapıyor.. birçok markanın üretimini yapıp üstüne ismini yazıp sattırıyor.. ne old adamlar ne nasıl yapılır öğrendi ilerleyen süreçte belki kendi adına marka olacak . Sen montaj yap, montaj yaparken adam nasıl üretiyor gör sonraki senelerde senden üretecek alt yapıyı oluşrurusun belki.. Japonyada dünyanın en kötü taklit mallarını üreterek bu hale geldi, çininde ilerde geleceği gibi.. adamların stratejisi vardı.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MrMarvelous Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Jadelith said: ya ekonomi super diyen yok da. pamuk ve tahil. yani 2006 senesinde ihracat rekoru kirdik 2-3 kere. neden? pamuk ve tahil yerine otomotiv/beyaz esya/televizyon gibi para kazandiran seyleri ithal ediyoruz. yani ekonomi mukemmel demiyorum tekrarliyorum, ve de ekonominin iyi olmadiginin gostergeleri vardir kesin (ben bilmiyorum turkiyede degilim), ama bu komik sadece. iyide otomotiv ihracatıyla tahıl ihracatı aynı şey değil ki... fransız markası geliyo burda fabrika kuruyo, parçasını elektroniğini kendisi getiriyo, burda monte edilip dışarı satılınca paranın büyük bi kısmını fransız alıyo... tahıl öyle değil ki.. tamamı ülkeye kalan bir üretim malı... hele ki şu yiyecek kıtlığı dönemlerinde türkiye kartlarını güzel oynayıp tarımını kısmasaydı neler olurdu bugün... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Genel Yönetici orc_lord Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Genel Yönetici Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 rakamlar gerçekten korkutucu.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Yok ya korkacak bişi olsa maliye bakanımız açıklardı bizlere sonuçta %47 hıyar değil seçerken bildikleri bişi vardı bu adamları. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 ilk olarak yilmaz ozdil allahin demagogudur. colasan degildi bak, okurdum onun yazdiklarini (goruslerine katilmasam da adamin iyi bilgi kaynaklari vardi), ama yilmaz ozdilin yazilarini okudugunuz zamana yazik. ikinci olarak tahil ve pamugun niye ithalatinin azaldigini bilen var mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 neden hem ithal, hem ihrac ediyoruz? ihrac etmeden ithalati azaltsak olma mi? yoksa cok aptal bisey mi soyledim. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 byzasz said: bazı lokal şeyler geneli etkilemz ama bunların da dışında senin çiftçinin 1 ton buğdayı 1 ton pamuğu kaça mal ediyor oona bakmak lazım, sen b 1ton buğdayı 250 dolara üretiyorsan eğer rusya sna 110 dolara satıyorsa aynı ürünü, çiftçiyi sürekli desteklemenin e pek bi anlamı yok... Bence yanlış.Şuan aynı mantık yüzünden bir uçak fabrikamız yok. Yerli tarım/sanayi/hizmet fark etmez,yerli ise desteklemek şarttır.250 değilde 130 a mal edersin,kendin kullanırsın adam 110'a satsa bile.Bu sayede adam sana yarın gelipte "ben 110'a satıyordum ama bu 200 oldu." diyemez.Senin ekonominde adamın satış fiyatına bağlanmaz. Ki kaldıki bu topraklardaki iklim çeşitliliğini düşünürsek,tarımda -en azından bütün temel tüketim maddelerinde- ithala ihtiyacın olmaması lazım.Ancak durum malum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 aquila said: neden hem ithal, hem ihrac ediyoruz? ihrac etmeden ithalati azaltsak olma mi? yoksa cok aptal bisey mi soyledim. insanları komünizme alıştırabilsek, interneti, telefonu, yurtdışı ile bağlantımızı kesersek ithalatı azaltır hatta sıfıra indirebiliriz. elin oğlu iPhone kullanırken biz içeride raks cep telefonu kullanırız. kimsenin iPhone'dan haberi olmazsa herkes raksın hastası olur. ya da ekmek arası patates yeriz paso. artık 3-4 tane ilacımız olur, her hastalık için kullanırız aynı ilaçları. eheh negzel olurdu. cehalet mutluluk hakkaten. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
aquila Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 sadece pamuk filan icin demistim ben ama, senin icinde komunistlik var demek ki =P. yani demek istedigim elimizdekini sonuna kadar kullanalim, sonra gerekeni alalim, neden eldekini satip, bi de ustune aliyoruz, cunku buyuk ihtimalle ucuza satip pahaliya aliyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Fortuna Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 aquila dediğin mantıksız değil fakat, ihracat daha çok kazandırdığı için üreticiler "ihrac ediceğinize içerde satın" önerisine yanaşmayacaklardır.Yani halk için iyi olurdu, doğru.Ama üreticiler için olmaz.Bundan dolayı gerçekleşmez o dediğin.Ancak ihracat daha az kâr getirirse mümkün. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 atıyorum mısıra 100 liradan satıp nijeryadan 90 liraya alıyoruz belki. böyle yapınca pamuğumuzu ihraç edip nijeryadan ithal etmek mantıklı değil mi? ayrıca çok pamuk ithal etmenin ne tarafının kötü olduğunu lütfen biri açıklasın bana? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mani Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 hehe gevurların yıllarca bize dayattıgı düsünce nasılda yeşermiş büyümüş ve serpiliyor yeni nesilin üstüne. sen üretme bak ver bana sen hammaddeyi ben yaparım sana. yok sen üretme uçak araba tank falan. neyine gerek senin. sen ver ordan bana madenleri du hatta ben işleteyim ben emeyim senin madenleri ben sana yapar veririm. bak şimdi sen kendin yaparsan daha pahalıya patlar bu benden ucuza alırsın. hep bu mantıkla zaten dışa bağımlı hale geldi memleket. biri çıkıpta arkadaş madem üretmek malca bi hareket sen neden üretiyorsun aptalmısın diye sormuyor. neden ben üretmiyorum. neden bende olan şeylerin ürünlerini dışardan satın alıyorum diye düşünmüyor. Çok basit örnekler vereyim sizlere ozaman anlarsınız durumun nasıl vahim olduğunu. Istanbul boğazında hani muhteşem manzaraya karşı balık ekmek yiyorsunuz ya bi sorun bakalım o yediğiniz balıklar nerden geliyor. Norveç ten geliyor tabiki. bi haritayı açın bi norvec e bakın bir turkiye ye. yüzolcumu nufusuna bakın. balıkçılık yapılabilecek 4 denizimiz var ama boğazda balık ekmeği norveçten dondurulmus olarak yiyoruz. marketlere bi gidin bakın. süt , yoğurt hatta su. üstlerindeki markalara bakın bide. fransız size süt ve süt ürünlerini satıyor. İyi hoş satsında arkadaşım bu basit besin maddelerini sen artık ülkende üretemiyorsan ve başkası gelip senin piyasanı ele geçiriyorsa sen daha ne yapacaksın bana bunu bi izah et. sanayi ülkesi olamazsınız dediler mal gibi kabul ettik. ama bunun dısında ne tarım ülkesi olduk nede başka bişi. hazır tüketen kendi kaynaklarını başkalarına peşkeş çeken bir memleket haline geldik. iste ondan dolayı yıllarca aynı yerde saydıkta pamuk ta ıvırda zıvırda aynı seviyede kaldı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Jadelith Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Nisan 20, 2008 haklisin abi. bide ustaya soylesene cay koysun, okey caysiz oynanir mi hic? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar