Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Başbakanın sözleri


Bone

Öne çıkan mesajlar

Bugün markete gittiğimde televizyonda dinledim. Bugün söylemiş bunları.

- Bunların vatanseverlikle işi yok, vatanını sevdiklerini sanmayın.
- Yabancı sermaye'ye karşı çıkıyorlar, tek dertleri bu.
- Artık hapşırınca bozulan bir ekonomimiz yok.

Her birinin sonunda tabi alkış sesleri yükseliyor.

Ya adam bunları diyor, sonra eleştirdiğimizde de "siz de hep Tayyip'i eleştiriyorsunuz canım" oluyor.

Vatanseverlikle işi yok, vatanını sevdiklerini sanmayın diyor da, kendilerinin genelde çift vatandaş olduklarını, bizim ise tek vatana ait vatandaş olduğumuzu unutuyor herhalde. "Türkiye'de de yaşıyorum, Amerika'da da yaşıyorum, nasılsa Amerika'da villam var, Türkiye batarsa Amerika'ya giderim" diyemediğimiz için, elimizdeki tek vatanın da elimizden gitmemesi için uğraşıyoruz. Aslında şehit düşenlere "Askerlik yan gelip yatma yeri değildir" diyen birisi için çok da tuhaf değil vatanseverlik üzerinden nutuklar atması.

Yabancı sermayeye karşı çıkıyoruz, evet tabii ki karşı çıkacağız. Kurtuluş Savaşı'nda "silahla çarpışarak tersanelerimizi düşman işgalinden kurtardık" diye sevinirken, bir yandan da tersanelerimizi kendi elimizle yabancı devletlere teslim etmemiz çok da mantıklı değil. Topraklarımızı, malvarlıklarımızı yabancı devletlere verip ülkemizi yabancı devletlere ait sömürge mi yapacağız? Her ne kadar "çin malları hep dandik olur" desek de, çin şu an üretimle AB pazarına rakip bir ülke oldu. Biz hala Türkiye'deki üretime ağırlık verilmesini isteyenleri "siz yabancı sermayeye karşı çıkıyorsunuz" diye azarlamakla uğraşalım.

"Artık hapşırınca bozulan bir ekonomimiz yok". Evet yok. Çok şükür artık nefes alınca bile bozulan bir ekonomimiz var. Amerika kaynaklı ekonomik kriz durumda, bir çok devlet kendi bölgesel üretim gücü sayesinde fazla dert etmedi bunu (mesela Brezilya'nın kahvesi). Biz ise "aha AKP kapandı o yüzden böyle oldu, aha yargıtay ayağa kalktı o yüzden böyle oldu, aha Ordu MGK toplantısına katıldı o yüzden böyle oldu" gibi bahanelere sığınıyoruz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hani ailede eve giren para ihtiyaca yetmez de elde avuçta para edecek ne varsa satılır ya, işte Türkiye ekonomisinin son 5 yıldaki hali bu.
5 yıldır geçindik iyi kötü Telekom-Tüpraş vs parasıyla. Başka satacak birşey var mı diye bakınıyoruz şimdi etrafa.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Jadelith said:
ekonomi kotuye gidiyo mu gercekten? turkiyede degilim haberleri takip edemiyorum da ondan soruyorum (yani gercekten merak ettigimden soruyorum)

amerikada bildigin recession var cunku :/

amerika'daki durumlar aynen türkiye'yi de etkiliyor diyim.

http://arsiv.sabah.com.tr/2007/03/09/eko101.html
Türkiye en çok dolar milyarderi olan ülkeler arasında rekora koşuyor, ama aynı zamanda halk da en fakir halklar arasında rekora koşuyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone'a yabanci sermaye konusunda katilmiyorum.
Globallesmis dunyada yabanci sermayenin girmemesi gibi birsey olamaz. Tabii ki, kapali kapilar ardinda konusulup peskes cekilsin yabanci sirketlere demiyorum. Acik seffaf bir sekilde makul derecede ozellestirmeler devam etmeli, yabancilar borsamiza,tahvillerimize, bonolarimiza girmeye devam etmeli.

Zira paranin ulkesi olmaz.
Ha tabii ki bizim de eksik yonlerimiz var. Mesela faiz oranlari falan cok yuksek. Su anki yabanci sermaye politikalarini uygun bulmuyorum. Ama mutlaka gerekli bence yabanci sermaye.

Ayrica gorusumu de bilir insanlar AKP hakkinda.
Ama bir noktada liboslugumdan odun veremem :P
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bir ülkenin yabancı sermaye politikası özelleştirme adında tüm ülkenin senede milyarlarca dolar ciro yapan devlet kuruluşlarını 1 senelik net karına arap firmalarına peşkeş çekmekten ibaret olan bu adamların, yabancı sermaye politikasını savunanlara allah akıl fikir versin. yabancı sermaye gelsin ülkemizde açsın fabrikalarını ona birşey diyen yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bizim ülkede yapılan en salakça şey, tekel halindeki kurumların satılması oldu. yurt dışında da insanlar devlete bağlı alkol vs üretim şirketlerini ya da telekomlarını satıyor evet ama onları satarken zaten o ülkede başka 4-5 tane özel telekom şirketi oluyor. bu satımların amacı da o ülkede ilgili alandaki sektörde daha fazla rekabet yaratıp gelişimi sağlamak. sen tüm ülkenin iletişimini sağlayan tek şirketin, bilimin ve teknolojinin eksponansiyel hızla arttığı bir çağda, 20 seneliğine (sanırım bu kadardı daha fazla bile olabilir) yarısını yabancılara satıyorsun bu bana saçma geliyor açıkçası.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

THY kadar kalitelisi veya deneyimlisi var mı?
THY'yi kapattıkları an, birçok ülkeye gidiş de mümkün olmaz mesela.
Bir sürü küçük firma var, İstanbul-Ankara-İzmir arasında götürüp getiriyorlar da, THY'nin yeri ayrı.

Sektörü oluşmuş olabilir, ama Sosyal Devlet'in görevi sektör oluşuncaya kadar o sektörde bulunmak değil, halkın ihtiyacı olan alanlarda hizmet vermesi.
Örneğin THY konusunda, halen diğer şirketler yeterince hizmet vermiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
telekomlarını satıyor... 20 seneliğine (sanırım bu kadardı daha fazla bile olabilir) yarısını yabancılara satıyorsun bu bana saçma geliyor açıkçası.


2026 yılına kadar. Sonra TT sahip olduğu herşeyi 1 kuruş almadan türk telekomünikasyon kurumuna devredecek. sonra bir daha satacağız tt'yi :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:
sen tüm ülkenin iletişimini sağlayan tek şirketin, bilimin ve teknolojinin eksponansiyel hızla arttığı bir çağda, 20 seneliğine (sanırım bu kadardı daha fazla bile olabilir) yarısını yabancılara satıyorsun bu bana saçma geliyor açıkçası.


Bu olay bana zamanında emperyalist ülkelerin ele geçirdikleri sömürgeleri modernleştirme hikayelerine benziyor. O zamanla bu zamanki bakış açısında bir fark yoksa bizim için çok kötü, o zamanlar hiç bir ülkenin ham madde kaynağı olarak gördüğü sömürge ülkelerin gelişmesi vs ile ilgilendiği yoktu çünkü. ama tabi artık durumlar farklı, yatırım yaptıkları ülkeden para getirebilmeleri için o ülkenin halkını memnun etmeleri lazım bunun için de hizmeti dünya stardartlarını takip edecek şekilde ayarlamaları gerekecek muhtemelen çünkü Türkiye dünyadan en azından farkındalık olarak çok da kopuk değil dandik bir hizmet ve teknoloji ile insanları mutlu etmeleri mümkün değil. Tabi biz burda sokaktaki insan olarak olaylara çok yüzeysel bakabiliyoruz, bu olayların başındaki insanlar kim bilir neler düşünüp, neler yapıyordur.

Yanlız burdaki en tehlikeli nokta, bu insanlar bahsettiğimiz hizmeti teknolojiyi satın alarak daha ucuza getirebilirler. Teknolojiyi satın almak ise, Türkiyenin cumhuriyet kurulduğundan beri yaptığı en büyük hatalardan biri. 20 senelik bir periyod için değerlendirdiğimiz zaman parasal açıdan çok daha uygun ama ülkemiz açısından düşünürsek çok tehlikeli. Yurtdışında bir çok alanda özel şirketler üniversitelere yatırım yaparak kendileri için teknoloji ve bilim ürettiriyor. Burda da aynı mentaliteye geçilmezse ve teknoloji satın alınmaya devam edilirse, yani temellerimizi atarken başka ülkelere bağımlı kalırsak bizim için iyi olacağına inanmıyorum. Aynı şey cumhuriyetin ilk yıllarında uçak mühendisliği alanında başımıza gelmişti yazık oldu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:
yabancı sermaye ve kurtuluş savaşı bağlantısı üzerinde çok mu düşündün bone? gerçekten hiç böyle düşünmemiştim, muhteşemmiş.

evet artık ben de ulusalcı olmaya karar verdim!!

Üretim olmadan güçlenmiş bir ülke var mı?
Yabancı sermayeden ibaret ekonomiyle sömürge haline gelmemiş bir ülke var mı?

Prawler said:
Bone'a yabanci sermaye konusunda katilmiyorum.
Globallesmis dunyada yabanci sermayenin girmemesi gibi birsey olamaz. Tabii ki, kapali kapilar ardinda konusulup peskes cekilsin yabanci sirketlere demiyorum. Acik seffaf bir sekilde makul derecede ozellestirmeler devam etmeli, yabancilar borsamiza,tahvillerimize, bonolarimiza girmeye devam etmeli.

Zira paranin ulkesi olmaz.
Ha tabii ki bizim de eksik yonlerimiz var. Mesela faiz oranlari falan cok yuksek. Su anki yabanci sermaye politikalarini uygun bulmuyorum. Ama mutlaka gerekli bence yabanci sermaye.


Yabancı sermayeye karşı değilim. Mcdonalds, BMW, Microsoft felan gelsin burda iş yapsın.
Ancak benim karşı olduğum şey, Türkiye topraklarının ve şirketlerinin 2 ekmek uğruna yabancı şirketlerin eline teslim edilmesi.

Türkiye'nin kilit kurumları nasıl %100 şekilde yabancıya devredilebilinir? Kurumun 1 yıllık kârına veriyorsun adama.
Şu an Akdeniz bölgemizde özellikle İngilizlerin büyük akımı var. Bu tip konularda yabancılara vergilerde vs indirim olduğundan, toprakları alıp villalar kondurdular.

Yapılan şeyler Radikal gibi gazeteler tarafından ılımlı ılımlı anlatılıyor, çok çağdaş, çok zenginleştirici, çok güzel şeylermiş gibi ifade ediliyor olsa da, bu bizi sadece Sömürge olmaya götürür.

Şu da var, Amerika hapşırınca biz de hapşırmış sayıldık (bakınız Almanya)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

o zaman yabancı ülkeler de bizim paramızı kabul etmesin, biz de orda yatırım yapmayalım, onlar da bize karşı kurtuluş savaşı versin? tabi başka ülkelerden arsa falan da almayalım, nemelazım durup dururken sömürgemiz oluverirler.

1800lerde mi yaşıyosunuz yoksa hala? ben üretim olmasın demiyorum ki, tabii ki olsun, tabii ki kalkınalım. kapitalizme, bireysel girişime daha da sıkı sarılmamız lazım şu an. ama yabancı sermaye olmadan bu ülkede hayat durur.

kaldı ki günümüz koşulları içinde bu normal bişey, amerikada ekonomik sıkıntı olunca global dengeler değişiyo ve bundan sadece biz değil, yabancı sermayeyle iş çeviren bütün ülkeler etkileniyo. kapitalist sistemde krizler olacaktır, kaçınılmazdır, sistem kendisini belli aralıklarla reset eder. önemli olan bu krizleri minimum hasarla atlatabilmektir, e sermaye birikimin gökten zembille inmeyeceğine göre, tabii ki mümkün olduğunca buyur etmen gerekir yabancı yatırımcıları.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Prawler said:
Bone'a yabanci sermaye konusunda katilmiyorum.
Globallesmis dunyada yabanci sermayenin girmemesi gibi birsey olamaz. Tabii ki, kapali kapilar ardinda konusulup peskes cekilsin yabanci sirketlere demiyorum. Acik seffaf bir sekilde makul derecede ozellestirmeler devam etmeli, yabancilar borsamiza,tahvillerimize, bonolarimiza girmeye devam etmeli.

Zira paranin ulkesi olmaz.
Ha tabii ki bizim de eksik yonlerimiz var. Mesela faiz oranlari falan cok yuksek. Su anki yabanci sermaye politikalarini uygun bulmuyorum. Ama mutlaka gerekli bence yabanci sermaye.

Ayrica gorusumu de bilir insanlar AKP hakkinda.
Ama bir noktada liboslugumdan odun veremem :P


Yabancı sermaye gelişmekte olan ülkelere (bizim gibi) şart elbet. ama nasıl kullanıldığı önemli...

merkez bankan yükseltir faizleri
yabancı para gelir
sen o yabancı parayı alır işletirsin
ne bileyim fabrika kurarsın ürün ektirirsin çiftçine falan
sonra sana yabancının verdiği 5 parayı 10 yaparsın
yabancıya parasını sene sonunda faiziyle 7 olarak verirsin
hiç yoktan 3 para cebine kalır.

bizimkiler ne yapıyor? Elde nakit olsun diye yükseltiyor faizleri, gelen parayı cebe atıyor har vurup harman savuruyor. Yabancı parasının faizini isteyince de halktan topladığı vergiyle bunu ödemeye çalışıyor. O da yetmeyince işte elindekileri yok pahasına satarak günü kurtarmaya çalışıyor...

AKP hükumeti iktidara geldiği günden beri günü kurtatacak bir ekonomik politika uyguladı... Elde satacak bişey kalmadı, şimdi vergilere abanıyorlar. O da yetmeyecek.

Onu geçtim bu olana kadar zaten yabancı "ben artık çıkayım türkiyeden" diyip çıkmaya başlayınca olacak asıl kriz. Bugüne kadar bu ülke çok kriz atlattı ancak hiç birinde bu kadar çok özelleştirme, eldeki değerlerin yabancıya satışı olmamıştı. Bu seferki krizden çok daha ağır yaralar alacak türkiye.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:
o zaman yabancı ülkeler de bizim paramızı kabul etmesin, biz de orda yatırım yapmayalım, onlar da bize karşı kurtuluş savaşı versin? tabi başka ülkelerden arsa falan da almayalım, nemelazım durup dururken sömürgemiz oluverirler.

Avrupa bizi Avrupa Birliği'ne bile almıyor.
"Onlar da mı bize karşı kurtuluş savaşı versin" şeklinde dalga geçelim onlarla da?

Hem unuttuğun birşey var, Kurtuluş Savaşı'nı epik bir destan gibi sanıyoruz da, aslında şu anki durumdan çok da uzak ve çok da farklı değil. Yarın öbür gün "Boğazlar bizimdir" deseler ona da "hay hay" deriz, sonra karşı çıkanlara da "o zaman yabancı ülkeler de bizim paramızı kabul etmesin, biz de orda yatırım yapmayalım" diye dalga geçeriz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...