Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

PC vs Mac kıyaslamaları

Bone

Öne çıkan mesajlar

Final Cut Pro 6
Soundtrack Pro 2
Motion 3
DVD Studio Pro
Compressor
Color
Logic Express 7.2.3 (ve Audio Unitler, Logic Studio'ya da sonbaharda geçeceğim en geç.)

kullanan biri olarak bir sorun yaşamadım. Bunları Mac Pro'da Tiger 10.4.11 de çalıştırıyorum. Hepsi uyumlu olarak sorun çıkarmadan çalışıyor.

Yeni programlar kurulduğunda disk izinlerini onarıyorum.

Font sorunlarıyla ilgili Font Türkçeleştirme makaleleri var Mac ağırlıklı forumlarda, ama kullanan varsa bakabilir.

Oyunların az olmasının sebebini OpenGL-Direct X olarak kısaltabilirim. OpenGL yapılmış oyunlar port edilince gayet güzel çalışıyor. Hatta Ati kartı olanların ek programla FSAA, AF ve Vsync açma imkanları var (desteklemeyen oyunlarda)

Virüs, trojan vb dertlerim yok. Windows için bu konuda uzun uzun konuşulabilir. Tabi bu konuyu sonsuza dek konuşma niyetinde değilim.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:

bunu da duydum ya...

İkiside Unix taban lı değil mi? interface leri farklı olabilir ama Bone un dediği boyutta kıyaslamalar yapılırken interface e değil taban özelliklere bakılır.
O yüzden linux vs windows yapılır, o açıdan bakınca linux mac in bedava hali, ikiside open source ikiside unix tabanlı. Biri daha kullanıcı dostu o yüzden paralı.

Mrmarvelous said:
3000 euro vericem şık dursun diye, 6 sonra ekran kartı yetersiz gelince upgrade yapamadığım için yeni mac alıcam...

siz de bunu savunuyorsunuz daha

masaüstüne mac alınmaz zaten, masaüstü dediğin canavar gibi pc olur, bağlarsın 2+1 i, alırsın bide 17 wide monitor canavar gibi oyun oynarsın.

Cüce said:
hö?

mac vs pc tartışma yanı apple vs geri kalan bütün donanımlar (-ibm cunki sux!!!) bu tartışa hep böle oldu bunu biz değil kendini cok muhteşem aşırı elitlere üstün insanlara layik göstermek istiyen apple yaptı, biz geri kalan herkezden farklıyız dediler.

mac donanımdır os olduğu kadar.

pahalı, cok az veya hiç upgrade şansı olmıyan, pclerin %1'i kadar kullanıcıya acık olmıyan tırt bi donanımdır

Cücecim biraz geri kalmışsın sanırım.
Evet apple bunu yaptı, zaten Steve Job's denen şahsıyet yalancının önde gideni, karşı tarafı kötüleyerek kendini tanımlayama çalıştı.
Ama bu eskidendi, apple artık - en zından laptoplarında - donanım yapmıyor.
Bak, işlemcim intel, hard diskim fujitsu apple değil IBM hiç değil.

Mac artık sadece yazılım. Pahalı değil, aynı donanımda herhangi bir laptopla aynı fiyata ki kesinlikle açık ara daha üst kalite.
- şarj süresinden, klavyesinin rahatlığına, touchpadinden jak giriş yerlerine kadar - Hatta bu boyuta - bu fiyatı zor bulursun solim. Ha tek eksiği ekran kartıdır, bende ekran kartı yok düzgün oyun oynayacaksan sorun tabi.
- tabiki unutmamak lazım, aynı donanımlı bir hp wow oynarken kalabalık bir ortamda daha iyi grafik kartı ( haliyle daha guzel grafıkler) olmasına rağmen benden daha fazla kasıyor. Toshiba'da aynı şekilde -

Ben hala iddia ediyorum, laptop denince macbooktan iyisi fıs. Yeni vaioları kullandım 5-6 gün, bi onlar süper tek sorun klavye tuşları çok içe giriyor alışamadım :( ama tabi 9 saat gibi bi şarj süresiyle benimkini dövüyor meret =).

Ayrıca font sorunları falan, Word kurduğunuzda meydana geliyor ki 10 dakikada çözebiliyorsunuz. Ve şimdilik trojan virüs sorunumuz yok tabi yaygınlaşana kadar =)
Sosyal ağlarda paylaş

4 yıldır mac kullanıyorum ve şuan iş yerinde g5 kullanırken evde pc kullanıyorum. bütün günüm psp - illustrator gibi adobe temelli programlar ile geçiyor mac pc den iidir sudur budur diyenler bi hava alsın diyorum iyi gelir şişen cache si , ram yetmezse otomatikman psp-illustrato kombosundan birini çökertmesi , terminalinin kullanışsızlığı klavye kısayollarının güdüklüğü (halen bir delete tuşu koymadılar...) mac os interface inin "boktanlığı" firefoxu bile tam olarak destekleyememesi piyasanın dominant gücü pclerde olduğu için hep 2.planda olması
"also work on mac" sorunsalı, ve daha bilimum saçmalıkları ile sinir yaratıo.
Sosyal ağlarda paylaş

scorch said:
ram yetmezse otomatikman psp-illustrato kombosundan birini çökertmesi ,

aha ne ironik ya . Dediğin doğru İllustrator ve Photoshop CS3 ü yüklemek istedim geçende . Ram'ını 1 gb yap öyle gel dedi. Mecbur almak zorunda kaldım sonra holey illustrator ne güzel sorunsuz hızlı çalışıyor dedim. Ama pc'de öyle birşey yok 512 ram'ın varsa ondada açar ama sonra bok atarsın bu ne bicim pc 2 saattir illustrator'ı acamıyor :)
Sosyal ağlarda paylaş

evet
1 ve 1gb altı ramlerde büyük dosyaları açmaya kalktığında psp - illustrator cöküyor mac ile ikisini aynı anda açarsan 100% göçüyor bi işlem yaparken (kayıt ederken birini dieri kapanıo fln)

ki adobe un en büyük silahıdır psp-illustrator un birbirileri ile dinamik bağlantılı çalışması freehand e göre. bu güzelliğini kullanamıyorken ne anladım ben o işten.
Sosyal ağlarda paylaş

Coen kardeşler de hava atmak için kullanıyor desene o zaman. David Fincher da keza. King Kong filmini de hava olsun diye Shake'de birleştirdiler (compositing) Aja firması da boşuna link kartları çıkarıyor mac için.

Tamam taraflısınız da suyunu çıkarmayın olayın.
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:
ciddi ciddi cevap vereyim mi yoksa sorunun farkinda olmakla beraber tukurdugunu yalamamak icin yazdigini kabul edecek misin?

Banaysa eğer bu yazdığın anlayamadım?
Tükürdüğümü nerde yalamışım?

scorch said:
4 yıldır mac kullanıyorum ve şuan iş yerinde g5 kullanırken evde pc kullanıyorum. bütün günüm psp - illustrator gibi adobe temelli programlar ile geçiyor mac pc den iidir sudur budur diyenler bi hava alsın diyorum iyi gelir şişen cache si , ram yetmezse otomatikman psp-illustrato kombosundan birini çökertmesi , terminalinin kullanışsızlığı klavye kısayollarının güdüklüğü (halen bir delete tuşu koymadılar...) mac os interface inin "boktanlığı" firefoxu bile tam olarak destekleyememesi piyasanın dominant gücü pclerde olduğu için hep 2.planda olması
"also work on mac" sorunsalı, ve daha bilimum saçmalıkları ile sinir yaratıo.

13 yıldır windows kullanıyorum ( 95 ten itibaren ondan once dos kullanıyordum ) Okulda,evde seyahatte Mac os X tiger yüklü laptop - bildiğin laptop şuna MAC demeyin allah aşkına - kullanıyorum. Eve online oynamak için bazen Wow da grafik gormek için bazen yeni çıkan oyunları denemek için, bazen de kendi laptopumu yanıma almayı unuttuğum için Windows os Vista yüklü Toshiba laptop veya Windows os XP yüklü masaüstü bir bilsayar kullanıyorum - iki oda arkadaşından faydalanıyorum =) -. Bütün günüm, müzik dinlemek, bişeyler izlemek, Eclipse ve matlab kullanmak, nette browse etmek ve chat le geçiyor. Arada resimlerimden filmler falan yapıyorum ama profesyönel bir çalışmam yok. Windows os Mac os dan iyidir diyenler bir hava alsın diyorum. Vista için konuşmak gerekirse, sürekli çıkan uyarılar mac os panther taklidi ama doğru dürüst işleyemeyen arama motoru, en az 2 gb ram istemesi, klavye kısayollarının güdüklüğü, vista interface inin kullanışsızlığı - vistası olup xp teması kullanan okadar çok insan var ki - , gene tigerdan çalma expose çakması artık vista ona ne diyorsa ekrandaki kocaman sağdaki kısa yolları, Ağ bağlantısı yaparken bir tarafınızdan kan gelmesi, laptop kapağını kapatıp açınca ağı tanımaması ve restart gerektirmesi, sizden izinsiz siz oyundayken fleet battle ın ortasındayken update yapıp restart atması, hala Winamp tan kötü olan media playerı, ie nin firefoxtan bezdirir derecede kötü olması, piyasanın dominant gücü olduğu için sürekli virus-trojan tehditi altında olması, komut verdiğinde onu yapmaması, sürekli kitlenmesi ve daha bilimum saçmalıklarıyla sinir yaratıo.
( xp yi yazamıcam ellerim acıdı )

Arkadaşlar bana lütfen, şu şu şu kötü çalışıp diye 2 program gösterip bu windowstan kötüdür demeyin.
Mac Os X iyi bir işletim sistemi değildir ki biz onu
macdunyasi 'nda yerden yere vuruyoruz ( hiç bir işletim sistemi ödediğimiz parayı hak etmiyor zaten )
ama kalkıpta beterin beteri, insanı katil eden bir işletim sistemi için Mac os X tiger dan iyidir demeyin.

Ayrıca firefox çatır çatır çalışıyor, sadece firefox 3 betada şu an, betadaki tabiki sorunlu.
Ki ben ilk zamanlar firefox kullanıyordum ammavelakin bende mi bir acaiplik var bilmiyorum safari gayet daha hızlı yüklüyor sayfaları. En azından firefox 3 ten önceki modelleriyle kıyaslanınca.
Sosyal ağlarda paylaş

Tukurdugunu yalamamissin iste... Ben de sana fazla uzatmadan bu "linux, unix'in bedava olani" teorinden geri adim atman icin zaman taniyorum ama sanirim anlatma konusunda zorluk cekiyorum bu aralar. Bu nedenle fazla lafa girmeden, seni soyle alalim...
http://www.levenez.com/unix/history.html#00
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:
Tukurdugunu yalamamissin iste... Ben de sana fazla uzatmadan bu "linux, unix'in bedava olani" teorinden geri adim atman icin zaman taniyorum ama sanirim anlatma konusunda zorluk cekiyorum bu aralar. Bu nedenle fazla lafa girmeden, seni soyle alalim...
http://www.levenez.com/unix/history.html#00

Ben hala ilk cümlendeki sitemin nereye gittiğini anlayamadım.

Linux mac meselesine gelince,
Bone dediki,
neden bazı alanlarda linux vs windows yapılıyorda
mac vs windows yapılmıyor.
Bende dedim ki o alanlarda linux le mac farklı değil,

Hatta sonra mirage şöyle bir açıklama getirdi söylemek istediğime

mirage said:
Mac OS X UNIX bazlı geliştirilmiş bir sistem. Dolayısıyla UNIX ve linux için yazılmış çoğu software Mac OS X'de de derlenip çalıştırılabiliyor. O yüzden o bahsettiğin open source muhabbeti Mac OS X için de geçerli.

Yani Mac OS X teknik olarak UNIX temelli, ama görünüş ve kullanım olarak Windows'a benzer yönleri UNIX'e göre daha fazla. O yüzden ben Mac OS X'i Linux ve Windows ortasında bir yerde görüyorum.

Sayfa 3-4 arası oldu bunlar. Söylediğimi düşündüğün şeyle, söylediğim şey farklı.
Sosyal ağlarda paylaş

Dedigin gibi olsun, ben dehsete dustum burda sarfettigin cumle yuzunden. Her ne kadar hala inanmasam da, gercekten anladigim sekilde ifade ettigini dusunsem de, polemige girmenin anlami yok, uzatmicam. Ote yandan soylemeden edemicem; cok hararetli tartismalarda, 2 kere dusunup 1 defa yazmak lazim. Sonra kaza kursunlari cikabiliyo
Sosyal ağlarda paylaş

Bu arada macler artık bildiğin bilgisayarlar - yazılımları hariç - demiştim ya,
Bi şirket süper bi çıkış yapmış =)

Yine bir deli, kuyuya attığı taş ve bolca akıllı! Delimiz, Psystar isimli bir firma. Taş ise OpenMac diye tanımladığı ürünü (gelişmeler üzerine “Open Computer” olarak değiştirdiler). Kuyu da, tahmin edeceğiniz gibi, Macintosh dünyası. Psystar, aşırı pahalı Apple sistemlere cazip bir alternatif getirdiğini ileri sürüyor ve örneğin 2000 dolarlık Apple yerine, kullanıcılara 400 dolarlık kendi ürününü öneriyor. OpenMac, bildiğiniz, sıradan bir toplama PC. 2.2GHz Core 2 Duo işlemci, 250GB sabit disk, 2GB bellek, paylaşımlı Intel ekran kartı, DVD yazıcı gibi standart ama genişletilebilen özelliklere sahip bir PC kasası. Olayın Mac dünyasında kıyamet koparan yanı ise, Psystar’ın bu kasayı Mac OS X Leopard uyumlu olarak tanıtması ve istendiği takdirde Leopar yüklü olarak gelmesi!

Gelişme sonrası Mac dünyasında çok lüzumsuz bir gürültü koptu. Psystar’ın yaptığı şey aslında çok da şaşırtıcı değil. Firma, herkesin aklından geçen ama açıkça konuşulamayan bir tabuyu gündeme getirdi. Aysun Kayacı gibi! OSx86 projesi sayesinde, PC’lerine Mac OS X yükleyip kullanan pek çok insan var. Hem de uzun süredir. Apple’nin Intel mimarisine geçişiyle başlayan sürecin kaçınılmaz sonucu bu. Elbette Apple’nin Son Kullanıcı Lisans Sözleşmesi’ne (EULA) aykırı ama yapılamayan bir şey değil.

Apple avukatları muhtemelen gerekeni yapacaktır ama Psystar, cahil cesaretiyle de olsa, ilgi çekici bir çıkış yaptı. Daha önce de bu tür girişimler olduysa da hepsi bireysel ve arkası gelmeyen şeylerdi. İlk kez ticari bir adım atılıyor. Ürünün tanıtımındaki ifadelerin çoğu da doğru. Evet, Apple PC’ler sıradan PC’lerden farksız olmalarına rağmen çok daha pahalılar. Göstermelik tasarımları (kaliteyle ters orantılı) dışındaki tek farkları, Apple’nin donanım ve yazılımda tekel olarak standartları ve “fiyatları” kendisinin belirliyor olması. Apple 90’ların sonunda diğer firmaların da Macintosh üretmesine izin vermişti. Fakat fiyaskoyla sonuçlanınca konu bir daha gündeme gelmemek üzere kapandı. Tekrar açılacağını da sanmıyorum.

Bence bu kadar hararetle tartışılması gereken asıl konu, toplama PC’lere yasa dışı şekilde Mac OS X kurulup kurulamaması değil, sözde Macintosh’lara “yasa içi şekilde” Windows kurulabilmesi, bunun Apple tarafından teşvik edilmesi, hattâ sözde Macintosh’ların Windows yüklü olarak satılması (bkz. Gururumuz İmece) ya da Macintosh platformunun Windows’a iç güveyisi gitmesi olmalı. Yani Macintosh’un ölmesi, ağlayanının olmaması…

Diğer deyişle; Macintosh öldü, yaşasın Apple PC…

kaynak

Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:
abo gecikmişim =)
, Çocugum gibi heryere taşıyorum mereti,otobuste ipod,okulda ders-not vs.. evde multimedya aracı. Gerçekten bir laptop, gun ıcı kullanım ıcı ne fareye ne adaptore ıhtıyacın var. Yeni vaiolar harici hangisinde var bu?

işletim sisteminde sorun çıkarsa servise verip bekliyormusun
yoksa kendin müdahale edip düzeltebiliyormusun ?

ayrıca söylediğin şeyleri 90 ların başında söyleseydin iyi reklam olurdu.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

Linux e gelince, çok meşakkatli acımı çekiyorum işimimi yapıyorum belli değil. Ben bilgisayarımın kapağını açıp - laptopun kapağı varya - çatır çatır, sorun çıkarmadan kullanıp kapatmak istiyorum. Internetten 10230239 tane program indirip, sürekli bir şeylerle uğraşıp optimize etmeye çalışıp zamanımı öldürmek istemiyorum.

sene 95 civarı falan olmalı herhalde
IRQ larla mı oynuyorsunuz biostan çakışma olmasın diye ?
aman çakışma var !

güncelleşin biraz yok bu tür olaylar artık. tabi win 95 de ısrarcı değilseniz
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

Linux e gelince, çok meşakkatli acımı çekiyorum işimimi yapıyorum belli değil. Ben bilgisayarımın kapağını açıp - laptopun kapağı varya - çatır çatır, sorun çıkarmadan kullanıp kapatmak istiyorum. Internetten 10230239 tane program indirip, sürekli bir şeylerle uğraşıp optimize etmeye çalışıp zamanımı öldürmek istemiyorum.

Linux'un en sevdiğim tarafı kurulum sonrasında işletim sisteminin kolay kolay kirlenmemesi, yavaşlamaması.

Tamam ilk kurulum bazen saç baş yoldurtuyor. Hele ilk linux kurulumlarınızdan birini yapıyorsanız işletim sistemi stabil hale gelene kadar günler harcama (hatta hiç becerememe) ihtimaliniz de yok değil. Ama temiz, kapsamlı bir kurulum yaptıktan sonra bilgisayarımın kapağını açıp - laptopun kapağı varya - çatır çatır, sorun çıkarmadan kullanabiliyorsunuz. Yıllarca.
Sosyal ağlarda paylaş

@arkansis
ben çözüyorum genelde, e elimin altında google var sonuçta =).
Başıma gelen en kötü şey hafızanın kendını kaybetmesı oldu. Meret ne olduysa kıtlendı bırden, kapattım açtım hafıza yok. Silinmiş falan değil bildiğin yok. Sonra google hemen, hafıza nasıl çıkarılıra baktım, Çıkarıp taktım yerine düzeldi bi 8-9 defa düşürdüm laptopu son düşüşte biraz kaymış yerinden sanırım =). işletim sistemiyle ilgili büyük kapsamda 1.5 senede daha sorun çıkmadı, bi office yükleyince dil uyumsuzluğu falan oluştu onuda hallediverdim google saolsun.

Bide linux konusunda, basit userım ben demeye çalıştım tabi linux yavaşlıyor anlamı çıkıyor gayet ordan. Birtek knoppix kullandım, birde ubuntu kullanan arkadaşlarla falan konuştum, ilk kurulum biraz meşakkatliymiş. Ama sanırsam, bir sonra ki laptopumda linux olacak - eğer bu jobs akıllanmaz leopardı düzeltmesse -
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...