Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Maddenin 4 hali

Bone

Öne çıkan mesajlar

Okullarda hep Maddenin 3 hali olduğu öğretilir.
Katı-Sıvı-Gaz. Ancak azıcık araştıranlar, Plasma, yani maddenin 4. hali olduğunu da görür.

Bu Plazma nedir hep merak etmişimdir. Okulda öğretmediler, üniversitede de fizik okumadığım için cahil kaldım. Kabaca gazın daha fazla ısınmasıyla ortaya plasma çıkıyor. Peki bu durumda güneş gibi çok yüksek sıcaklıklarda olan bir yıldız, plasma mıdır?
Birşeyin plasma olabilmesi için ne tip koşullar gereklidir? Oda sıcaklığı 20-25 derece arasında hem katı, hem sıvı, hem de gaz maddedeler bulunabiliyorken, plasma formunda olan bir madde var mıdır?

Krem, krema, bal, şurup gibi maddeler sıvı mıdır katı mıdır? Çokokrem katı, bal sıvı mıdır? Sıvı olmasını sağlıyan tek şey şeffaf olması mıdır?

Ateş nedir? Bir madde midir? Maddeyse katı mıdır, sıvı mıdır, gaz mıdır, plasma mıdır?

Madde neye denir? Lazer ışığı, güneş ışığı, elektrik akımı, radyo dalgası bunlar madde sayılır mı? Peki madde olmayan şeylere ne ad verilir? Anti-madde nedir?

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz lazer silahları, plazma silahları, ışın silahları vs teorik olarak üretilebilinir mi, pratik olarak üretilmiş midir?

İon nedir? Pozitif ion'un insanı iyileştirdiği söyleniyor. Mouse'lara bile pozitif ion sistemi konulduğunu gördüm. Bunlar gerçekten kullanılması gereken cihazlar mıdır? Peki ion silahı nedir, negatif ion ateşleyen silahlara mı denir?
Sosyal ağlarda paylaş

plasma formu şey gibim düşün lav gibi birşey böyle bizim hoca yumurta akı gibi derdi sıvı gibim ama katı sıvı tam karar verememiş gibi bişi diye hatırlıyorum

çokokrem den emin değilim ama bal sıvı değil çok yoğun olduğundan dolayı sıvı diyemiyoruz demişlerdi, çokokrem için benim yorumuum sıvı çünkü katı maddenin belirli bir şekli olur ama çokokrem bulunduğu kabın şeklini alıyor ondan sıvıdır sıvı.

ateşte gördüğün şey gaz çıkışı ondan maddedir neden madde olmasın :)

madde: boşlukta yer kaplayan (hacim), kütlesi, eylemsizliği olan tanecikli yapılara denir.

lazer silahı üretilebilir, hatta lazer gelişmiş fabrikalarda metallerin kesiminde fln kullanılıyor hatasız kesim yapıyorlar discovery de belgeseller var fabrikalarla ilgili orada gösteriyor, silah olarak da kullanabilirsin kanımca

benim bildiğim bu kadar yanlış hatırlıyor da olabilirim
Sosyal ağlarda paylaş

Plasmayı merak ediyorsan:

Bi tane sarı üzüm kopar salkımdan. Sonra bunu ortadan ikiye kes. Salkımdan kopardığın ucun olduğu yarım parçayı at. Diğer yarım parçayı kestiğin kısım yukarı bakacak şekilde dik konuma getir ve gene ortadan ikiye kes ama parçaları birbirinden ayırma. Böyle ikiye bölünmüş olsun ama üzümün derisi o parçaları bi arada tutsun...

Sonra bunu mikrodalgaya koy. Üstüne de bir bardak kapat. Sağlam bişey olsun ama. Sonra mikrodalgayı en yüksek güce getir ve çalıştır..

Çıkan gaz plasmadır =)

Youtube açık olsa video koyardım ama olmuyor. Youtube a girebiliyorsan Grape Plasma microwave falan yaz çıkanları izle işte...
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
Okullarda hep Maddenin 3 hali olduğu öğretilir.
Katı-Sıvı-Gaz. Ancak azıcık araştıranlar, Plasma, yani maddenin 4. hali olduğunu da görür.

Bu Plazma nedir hep merak etmişimdir. Okulda öğretmediler, üniversitede de fizik okumadığım için cahil kaldım. Kabaca gazın daha fazla ısınmasıyla ortaya plasma çıkıyor. Peki bu durumda güneş gibi çok yüksek sıcaklıklarda olan bir yıldız, plasma mıdır?
Birşeyin plasma olabilmesi için ne tip koşullar gereklidir? Oda sıcaklığı 20-25 derece arasında hem katı, hem sıvı, hem de gaz maddedeler bulunabiliyorken, plasma formunda olan bir madde var mıdır?

plasma guneste felan war cooooook cooooooook sicak olmasi gerekiyor arti olarak 20 derece her addeniz her hali yok
said:

Krem, krema, bal, şurup gibi maddeler sıvı mıdır katı mıdır? Çokokrem katı, bal sıvı mıdır? Sıvı olmasını sağlıyan tek şey şeffaf olması mıdır?

recel surup sividir akiskandir
hatta camda sividir
sivi olmasi konuldugu kabin seklini almasi akiskan olmasi gibi bi cok ozellikle anatilir onu gectim seffaflik ne alaka
said:

Ateş nedir? Bir madde midir? Maddeyse katı mıdır, sıvı mıdır, gaz mıdır, plasma mıdır?

Madde neye denir? Lazer ışığı, güneş ışığı, elektrik akımı, radyo dalgası bunlar madde sayılır mı? Peki madde olmayan şeylere ne ad verilir? Anti-madde nedir?

isigin ne oldugu tam olarak kesin deil bir dalgada deniryo maddede iki durma gorede davraniyo beirli sartlarda
made olmayan seylere mesela enerji denebilir
dalga denebilir
anti madde uzayda ozellikle karadeliklerin cevresinde oldugu dusunulen maddenin parcaciklarinin teorik olarak zittindan olusan maddeyle kontaga gectiginde deli enerji ureicegi tahmin edilen bir hededir
teoriktir simdilik
said:

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz lazer silahları, plazma silahları, ışın silahları vs teorik olarak üretilebilinir mi, pratik olarak üretilmiş midir?

lazer silahi yokda lazer tezgahi var metal kesiyo ameliyatlarda kullaniliyo
teorik olarak mumkunde bi lazer tegahi kamyon boyunda oldugundan pek ise yarar bisi deil su anda

said:

İon nedir? Pozitif ion'un insanı iyileştirdiği söyleniyor. Mouse'lara bile pozitif ion sistemi konulduğunu gördüm. Bunlar gerçekten kullanılması gereken cihazlar mıdır? Peki ion silahı nedir, negatif ion ateşleyen silahlara mı denir?

ion bi maddenin elektrik yukunun farkli oldugu hallerdir mesela atiyorum
oksijen +2
oksijen molekulunun 2 elektronu calisirsa olacagi haldir
meta fizik sorulara cevap veremiyorum
Sosyal ağlarda paylaş

Katı bir cisimde cismi oluşturan moleküllerin hareketi cok azdır, moleküllerin ortalama kinetik enerjisi herhangi bir yöntemle (örneğin ısıtarak) arttırıldığında cisim ilk önce sıvıya sonra da gaza dönüşür ki gaz fazında elektronlar gayet hızlı hareket ederler. Eğer gaz halinden sonrada ısı verilmeye devam edilirse iyonlaşma başlayabilir, bir elektron çekirdek çekiminden kurtulur ve serbest bir elektron uzayı meydana getirerek maddeye yeni bir form kazandırır. Atomun bir elektronu eksik olacak ve net bir pozitif yüke sahip olacaktır. Yeterince ısıtılmış gaz içinde iyonlaşma defalarca tekrarlanır ve serbest elektron ve iyon bulutları oluşmaya başlar. Fakat bazı atomlar nötr kalmaya devam eder. Oluşan bu iyon, elektron ve nötr atom karışımı, plazma olarak adlandırılır.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
eet.plazmayı kısaca elektron ve cekirdeklerden olusan bir corba olarak hayal edebiliriz.Cok yuksek sıcaklıklarda elektronların kinetik enerjisi o kadar yuksek olur ki cekirdekle elektron arasindaki elektriksel cekim kuvveti ikisini birarada tutmaya yetmez ve elektron yorungesinden ayrılıp maddede serbestce dolasmaya baslar.Madde soguyunca ise tekrar bu baglar kurulur
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...