Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Satranç'ta

Fistan

Öne çıkan mesajlar

yer. zaten bu gibi bi sürü son var satrançta. mesela en son adamda bi vezir bi şahı kalıyor. ötekinde de tek şah var. bu durumda vezirle adamın şahı kendi şahının önüne sürersin ve şahınla tehdit edip harekete alanını sınırlayıp vezir kullanarak adamın şahını eline verirsin. ama aynı durumda vezirle şahı sıkıştırıp sonra vezir veya şahla tehdit etmeden ( şahla tehdit edemezsin zaten de ) adama tek kare bile hareket alanı bırakmazsan oyun pat olur.
Sosyal ağlarda paylaş

Lopeth said:
bi de queen i niye vezir diye çevirmişiz ki. Valide deseydik ona. Fil e de imam.

ohh

zamanında ingiltere'de kraliyet vardı. kral ve kraliçe yönetirlerdi ülkeyi.
ancak osmanlı zamanında imparatorluk vardı. sultan (şah) yönetir ve altında da vezir ikinci yöneticilik yapardı.
ordan kalan birşey bu.

ancak neden imam değil de fil demişiz onu ben de bilmiyorum.
persliler fil mi kullanıyordu?
Sosyal ağlarda paylaş

şah şah'a 1 kareden fazla yaklaşamaz diye bir kural yok. Daha doğrusu, şah kendini tehdit eden bir kareye gidemez. Şah şaha 1 kareden daha fazla yaklaşamaz olayı da burdan geliyor. Çünkü şah etrafındaki, çapraz dahil, tüm kareleri tehdit eder. Böylece bir şah diğer şaha 1 kare den fazla yaklaşmış ise tehdit altında kalmış olur. Dolayısıyla yapılamaz. Mat şudur: Yenilen kişinin şahı, tehdit altında olacak ve şahı kaçıracak yeri olmayacak(tehdit altında olmayan bi kareye gidemeyecek) veya bir başka taşını kendisini tehdit eden rakip taş arasına sokamayacak, veya kendisini tehdit eden rakip taşı yok edemeyecekse mat olur.
Sosyal ağlarda paylaş

şahı şahla yiyemiyorsun aralarında bir kare olmak zorunda zaten herkez aynı şeyi diyor.

ama altın bir kural var şahla mat ediliyor ee yemeden şahı nasıl mat ediyorsun neden pat olmuyor diyece sorarlar adama ?

Son hamlede oldugu için yemiş varzediliyor şahı bu yüzden şahla yemen mümküm ama karşındaki adamn şahına yaklaşmış olması lazım yani senilecek şahın yenmek isteyen şaha hamle yapması gerek. tabiki buda biraz saçma oldugundan PC deki versiyonları buna izin vermiyor oyun bitmesin diye.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:
oynayacak başka hamle yoksa oyun kaybedilir.

Ufak bir hata var burda. Şöyle ki, bazen şah tehlike altında değilken, oyunculardan birinin şahını tehlikeye atmadan yapacağı hamle kalmayabilir.

Örneğin şu durumda, son hamleyi siyah yaptıysa, beyazın şahı tehlike altında değildir (şah çekilmemiştir), ama oynanacak hamle de yoktur. Bu durumda oyun kaybedilmiş olunmuyor sanırım.

Sosyal ağlarda paylaş

mawiman said:
Sam said:
şah kendisini yenecek hale getiren bir hamle yapamaz, kuraldışıdır. oynayacak başka hamle yoksa oyun kaybedilir.

neden olmasın PC üzerinde çok Santaranç oynuyorsun. Kaybetmek içinde oyun oynanır her zaman kazanamak için oynamazsın.

eheh pc ile ne alaka ya? olay yenmeye, yenilmeye oynama değil, kural meselesi. madmaximus'un dediği gibi.

hmm tekrar düşündüm de net hatırlayamadım, sanırım pata kalıyor oyun asteroth. bir bakmam lazım.

evet berabere kalınıyormuş, bana satrancı öğreten insana sordum. :)
Sosyal ağlarda paylaş

Günümüz satrancında Şah'in yenmesi/öldürülmesi gibi bir durum yoktur. Şah artık kaçamayacak hale geldiğinde "mat" olmuş olur. Tehdit altındaki Şah'ın kacmak isteyeceği karelerden biri ya da birkaçı rakip Şah tarafindan tehdit altında ise, artık o karelere hareket mümkün değildir. Oyunlara ait hiçbir satranç diyagramında rakip şahları bitişik karelerde göremeyiz. Yani zaten "şah şahı öldürmeden" önce oyun mat ile noktalanmış olur.

Alıntı yaptım Googleye sorudum :P
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...