fightersfight Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 ginaly said: fightersfight said: ginaly said: ziynet yeri olarak tam belirleme varmıdır kuranda? cidden bilmiorum da soruorum. yani saç ziynet yeridir diye yazıyor mu? ayrıca "kesin hadis var" diyorsan, sen inancına bir referans noktası daha ekliyorsun demektir. zaten bu "kesin" yargıları artmaya başladıkça din dogmalar bütünü haline geliyor. kesin hadisler var, kesin olaylar var, şu tarikatın şu şeyhi şunu diyor kesin doğru, şu din alimi şöle demiş kesin haklı... bunlar birike birike ortada sorgulanacak bir şey kalmadığı gibi dinin özü de zarar görüyor bence. hayır zıynetin ne oldugunu yazmıyor.bu yüzden yoruma açık ve bu yüzden türban takan ve takmayan kadınlar var.bir kadın saçını süsten de sayabilir,saymayabilir. +kesin hadis var evet.din zaten dogmatiktir ginaly,bunu sosyal bilimler 1. sınıf dersinde görürsün,hatta onu bırak lise sonda felsefe dersinde bile görebilirsin. ayrıca benim inancım da bunlar yok.senin inancın vs vs gibi yorumlar yapma.ben burda kendi inancımı savunmuyorum. asıl konu budur.entellektüel gelişmiş insanlar dini kendine göre yorumlayıp dogmalıktan kurtulup aydınlanabilir, fakat aydınlanmayanada "zorla aydınlanacaksın" denmez. din dogmatik değildir mi dedik? belli bi dogmaya göre yorum yapıyorum zaten: kuranın doğruluğu. benim kastettiğim bu dogmaların birikmesi. hadislerin, şeyhlerin, tarikatların biriktirdiği dogmalar. ayrıca devamındaki 'lise3te bile öğretirler' tarzı çok çirkin. bunu da belirteyim. aydınlanmayana "zorla aydınlanacaksın" deme işine gelirsek, entellektüel gelişmiş insanlar aydınlanabilir diyorsun fakat bu entellektüelliğe erişemeyen insanlar ne olacak? senin benim birikimimimiz buna müsait fakat bu birikime sahip olmayan insanlar ne olacak? toplumdaki her bireyin eşit eğitim düzeyi, eşit mahalle baskısı yok. biz burada kendimiz dini yorumlayabilirken, doğudaki insanlar şeyhlerinin dediklerini doğru kabul ediyor. ki zaten bu da az önce bahsettiğim yanlış referans noktalarından biri. o yüzden "bırakınız yahu aydınlanmayan aydınlanmasın" dersek, dini silah olarak kullanabilecek bir takım "şeyhler", önlerindeki bu bilinçsiz topluluğu öyle bir evirir çevirir ki adam gider pentagona da saldırır, madımakı da ateşe verir. insanların aydınlanıp aydınlanmaması sadece dini değil aynı zamanda toplumsal da bir meseledir. bana " .... din dogmalar bütünü haline gelir." dedin. bende dinin zaten dogmalar bütünü oldugunu söyledim. "bırakınız yahu,aydınlanmayan aydınlanmasın" demedik. tabi çalışacaksın aydınlatmaya,fikirlerini söylüceksin açıklayacaksın. daha baştan aydınlanma mekanı üniversiteye almıyorsun sen bunu nasıl aydınlanacak? belki cahillikten kurtulup,ana baba baskısından kurtulunca,kendi parasını kazanınca çıkarıcak türbanını? türbanı yasaklamak bırak aydınlatmayı,tam tersi kapatıyor. sen türbana yassah hemşerim dedigin sürece, o kadın türbanı çıkarıcagı varsa çıkarmaz. sen egitimini ver,hatta beynini yıka,hukukun çerçevesinde ne yapabiliyorsan yap onun başını açmak için, ama yasakçılık faşizmdir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 iyi de ben üniversitede türban serbest olmasın demedim ki (: olsun zaten, dediğin gibi girsin aydınlansın. yani aslında "aydınlanmazsa aydınlanmasın" demene rağmen, girip aydınlansın diyosun. e güzel zaten (: Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 "Yasakçılık faşizmdir" demişken hükümetin spor lokallerindeki içki yasağını nasıl karşılıyorsun faytonis? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Cuce Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 bağırmadan konuşsak? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LathspeLL Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 1. Bir insan dinin dayattığı şeylerden kurtulmadan bilim yolunda ilerleyemez. kuran'da kendince açıklamalar vardır bazı konularla ilgili, eğer dine inanıyorsan zaten kitaptakileri kabul etmiş oluyorsun. Kabul ettikten sonra bilim için neyi araştıracaksın? Tamamen objektif olman gerek bilimle uğraşıyorsan. 2. Fighterfight a.k.a newdonis, niye geri dönüyorsun kovulduğun yere? Kaç defa ünvanlarını tekrarlamamız gerekiyor? :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Earenwen Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 ziynet yeri sanırım herkezin takıldığı kilit noktası. türkçedeki yeri "ziynet" in süsdür, arapca kökenlidir. amma arapçadaki tüm anlamlarıyla geçmemiştir türkçeye. arapça bilmiyorum ben, o yüzden ziynetin mecaz anlamları dahi tüm anlamlarını sayamayacağım. yine de hatırladığım kadarıyla arapçada ziynet, kadınla erkeğin birbirinden farklı organları için de kullanılıyor, ki kuranın sade bir dille yazılmadığını bildiğimize göre, ziynetin de ilk akla gelen anlamında kullanıldığına saplanmak pek de hayırlı olmayacaktır. dip not: bahsettiğim 3 diyanetci de hayır demiştir olayı, bir tartışma programıydı izlediğim ama hatırlayamıyorum tam olarak hangi kanaldı, diyanetçiler kimdi neydi, kaynak gösterip kesin bir bilgi sunamadığım için kusura bakmayın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
malik Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 ginaly said: bu yüzden referans olarak yapılacak en doğru hareket bence kuranı referans almaktır, diğer yorumların doğruluğu bilinemeyeceği için. zaten kuranı referans alırlar. sünnetullahı kabul ederler ardından . neyin hurafe olup neyin bidat olmadığı da sahih olması ya da olmaması , ya da ayete zıtlığıyla ölçülür .ayete zıtsa zaten din de yeri yoktur yalnız farklı yorumlara ayetle çelişmediği , peygamberin niyetiyle çakışmadığı sürece değerlendirmeye tabi olunur , tüm bunlar zaten bahsedilen din adamları tarafından belirtilir ayrıntılarıyla . başörtüsüyle ilgili bir tek ciddi islam alimi yok ama hani bu dinde yok diyen , bağlanış şekilleriyle ilgili ihtilafa düşenler var , onlara zaten lafım yok . Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Mino Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Serdar Akinan, yazılarında türban gündem değiştirmek için atılmış bir olta demiş. Bence Şubat Mart gibi ekonomi yan basacak Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Frenbalatasý Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 sg-1 said: "Yasakçılık faşizmdir" demişken hükümetin spor lokallerindeki içki yasağını nasıl karşılıyorsun faytonis? İçkiyle türbanı nası bir tutarsın haşa başımıza taş yağacak.Yok yasakları kaldıralım önümüzü açalım diyen zihniyeti görüyoruz.Uğur Dündarın devlet hastanesinde çalişan türbanlı doktoru gizli kamerayla orta çıkardığı için rtük tarafından ceza yedi kliplerdeki içki sahneleri bile abuk subuk sansürleniyor ama yasakları kaldıracaz yapcaz edcez bla bla. Herkes kendisine özgürlükçü görüyoruz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Bleda Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 bu newdonis mitozlamı çoğalıyor? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fightersfight Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 sg-1 said: "Yasakçılık faşizmdir" demişken hükümetin spor lokallerindeki içki yasağını nasıl karşılıyorsun? hmm incelenmesi gereken bir konu.spor lokallerinde acaba sporcu gençlerimizi küçük yaşta alkolle tanıştırılıyorsa dogru bulurum,fakat spor lokallerini bilmedim gitmedim duymuyorum, eger yetişkinlere hizmet veren lokallerse bu yasagı yanlış bulurum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
çikilop Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Sporcu lokali diye bişey yok hepsi kumarhane. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 çikilop said: Sporcu lokali diye bişey yok hepsi kumarhane. sizler lokal denince aklınıza kahvehanemi geliyor. "örnek verelim. Fenerbahçe ye Realmadrid den biri geldi ziyaretçi ve Fenerbahçe bu adama bizde icki yasagı var size içki veremiyoruz demek zorunda kalır." (Kanal D haberden sanırım alıntı) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
çikilop Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Kim içerse içer canım ben ne karışırım,yanlıştır içki yasağı içmek isteyen içer kimse karışamaz. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
çikilop Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Sporcu adam içki içmez böylede bir ironi var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mawiman Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 çikilop said: Sporcu adam içki içmez böylede bir ironi var. ama kulüp yöneticileri icebilir demi ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
çikilop Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 İçer tabi elalemin içkisine kim karışır yahu! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pante Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 ibadet hani saklı yapılan bişeydi türban ne oluyo ? bu durumda takmayan or.spu takan hanımefendi oluyo. Kendi kendini ele veren bi bakış açısı var. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 fightersfight said: sg-1 said: "Yasakçılık faşizmdir" demişken hükümetin spor lokallerindeki içki yasağını nasıl karşılıyorsun? hmm incelenmesi gereken bir konu.spor lokallerinde acaba sporcu gençlerimizi küçük yaşta alkolle tanıştırılıyorsa dogru bulurum,fakat spor lokallerini bilmedim gitmedim duymuyorum, eger yetişkinlere hizmet veren lokallerse bu yasagı yanlış bulurum. Lokallere 18 yaşından küçükler alınmaz. Ayrıc sporcu da olsa içmek isterse içer, biz karışmayız, özgürlükçü değil miydik biz hem? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
çikilop Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 pante said: ibadet hani saklı yapılan bişeydi türban ne oluyo ? bu durumda takmayan or.spu takan hanımefendi oluyo. Kendi kendini ele veren bi bakış açısı var. Ya tamam herkesin düşüncesi var saygı duyulur fakat şurda konuşanların yüzde 95 i din ile ilgili hiçbir bilgi bilmiyor.bilmeden konuşuyor olmuyor yanlış konuşuyor. Birisi çıksın şu şöyledir bak bunu bende okudum orda yazan budur sen yanlış anlamışsın desin anlatsın tama ama lütfen bilmeden konuşmayın şurda. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fightersfight Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 sg-1 said: fightersfight said: sg-1 said: "Yasakçılık faşizmdir" demişken hükümetin spor lokallerindeki içki yasağını nasıl karşılıyorsun? hmm incelenmesi gereken bir konu.spor lokallerinde acaba sporcu gençlerimizi küçük yaşta alkolle tanıştırılıyorsa dogru bulurum,fakat spor lokallerini bilmedim gitmedim duymuyorum, eger yetişkinlere hizmet veren lokallerse bu yasagı yanlış bulurum. Lokallere 18 yaşından küçükler alınmaz. Ayrıc sporcu da olsa içmek isterse içer, biz karışmayız, özgürlükçü değil miydik biz hem? içki içmenin fazlası zarardır.içki içen biriyim ama alkolik lik diye bir hastalık var,bilimum organalra zarar veriyor biliyorsun.uyuşturucu,içki bagımlılık yapan şeyler,sporcuların bu tür şeylere başlamaması lazım. sporcu içmek istese içer tabi,içilcek bir sürü yer var, +18 her zaman serbest olmalı tabi ,ayrıca okullarda da içki içmek serbest olsun lisede falan. ama lokallerde içki serbest olabilir benim için bir sorun yok +18 alınıyorsa ama tercih meselesidir yani,içki içilebilecek bir sürü mekan var yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Drall Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 ya biliyorum onyüzbinmilyon tane tepki alıcam ama yinede sorucam çünkü hala anlayamadım. türban/başörtüsü/eşarp yada herneyse, o neden takılıyor? saçı görünce "ah aman tanrım saç! engel olamıyorum kendime hüeaaaaa GARIGARIGARIGARIGARI" diye saldıran insan mı var? yada saç görünce hafif tahrikler yaşayan? nedir yani saçın açık olması/kapalı olması? "bu din kardeşim! eleştirmeden kabul ediceksin" diyen dogmatiklerden cevap beklemiyorum, yazmasanızda olur yani. tek merakım niye takılır bu türban. nedir yani bunun amacı, saçı görünce tahrik olan erkeklerden korunmakmı? edit: siyasi simge olması amacıyla takılması dışında sdgsdf Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
MacLeod Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 çikilop vahiy mi geliyo her akşam sadece sen biliyosun dinini? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 fightersfight said: Lokallere 18 yaşından küçükler alınmaz. Ayrıc sporcu da olsa içmek isterse içer, biz karışmayız, özgürlükçü değil miydik biz hem? içki içmenin fazlası zarardır.içki içen biriyim ama alkolik lik diye bir hastalık var,bilimum organalra zarar veriyor biliyorsun.uyuşturucu,içki bagımlılık yapan şeyler,sporcuların bu tür şeylere başlamaması lazım. sporcu içmek istese içer tabi,içilcek bir sürü yer var, +18 her zaman serbest olmalı tabi ,ayrıca okullarda da içki içmek serbest olsun lisede falan. ama lokallerdeiçki serbest olabilir benim için bir sorun yok +18 alınıyorsa ama tercih meselesidir yani,içki içilebilecek bir sürü mekan var yani. Hükümetin bu yasağını faşistlik olarak değerlendiriyor musun, değerlendirmiyor musun? Öyle içki faydalıdır-zararlıdır diye geyik yapmadan, kıvırmadan, biz de biliyoruz içkinin zararlı olduğunu, aynı zamanda günah da olduğunu. Faşistlik mi, değil mi? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2008 içki yasağı faşizmdir dersem, türban yasağı da faşizmdir dicek misin? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar