Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kalp krizi geçirdi namaz bitinceye kadar kimse müdahale etmedi

Adiemus

Öne çıkan mesajlar

DoruK said:
peki senden daha iyi bildiği halde inanmaması mümkün değil midir?

arkadaşlar ben inanıyorum veya inanmıyorum demedim.

sadece islam tarihinde çok örnekleri var dedim namaz sırasında ölen.

camide bulunan hocalarda bunu bilir ve islam tarihinde yer alan bulgulara göre hareket eder.

yani sizde hoca yanlışmı yaptı? (tabiki insanlık için yanlış - Bilgilerine ve inançlarına göre dogru yaptı)

Burda cami hocası veya camideki cemaat suçlu değil. bu yobazlık veya cehalet değil.

ve böyütülecek çok önemli bir mevzuda değil.

Arkadaşlar inanmıyor olabilirsiniz ama inanmıyorsunuz diye bunuda gössünüzü gere gere söyleyemezsiniz veya inandıgınız şeyide gössünüz gere gere söylemeye hakkınız yoktur. çünkü başkalarının inançları ile örtüşmüyo olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

mawiman said:
SeaGle said:
İnsan hayatıdır, hayat kurtarmak iyi davranış değil midir. İyi davranışta bulunmak da bi ibadettir git sor tanıdığın bildiğin hocaya

Kardeşim ben burda olan şeyi savunmuyorum
ama bilgisizce beni eleştiriyorsunuz ve kızıcam...

biraz islam tarihini araştırın ve görün kaç kişi namaz sırasında öldü veya öldürüldü.
Ve konu şudur namaz sırasında her kim olursa olsun şehit sayılır.

bunu ben demiyorum.

Eyer islam tarihinden haberin yoksa benimle sadece kendi düşüncelerinle konuşuyorsan bence. diye yazda sizleri görüşlerini anlayım ben burda kendi görüşümü yazmadım sadece bize dinle ilgili ögretilenler bunlara gebe dedim

Ben demiyorum bunları.

burada kimse namazda iken ölen merhumdan bahsetmiyor, önemli olan namazda iken ölen kişiye yardım etmeyip kendi uhrevi işleri ile ilgilenenlerin yaptığı insanlık dışı eylemdir.

kişinin eceli gelmiş, allah ölümü taktir etmiş olabilir, bu durumda hiç bir yardım onu hayatta tutamaz fakat konumuz bu değil demin bahsettiğim gibi kişi ölüme yakın olsada ölsede yanındakiler namazda dahi olsa yardım etmesi gerekir.
Sosyal ağlarda paylaş

LathspeLL said:
Eğer namaz sırasında yanında bir adam can çekişiyorsa ve sen bunu dinin gereği yardım etmiyorsan artık ben o dine ne diyeyim? Ağzıma geleni söylerim.

arkadaşım zaten sen yanındaki insanlarla veya çevrenle ilgileniyorsan. senin ibadet ettiğin söylenmez.

sen hiç namaz kılan biri görmedin Evde Tv kapatlır resimler varsa örtülür . yani ortam çevredeki her türlü şeyden arındırılmalıdır.
Sosyal ağlarda paylaş

LathspeLL said:
Ha birde "kader" denilen saçma inanış var. Nedir? "allah ölmesini istedi, bize yardım etmek düşmez". Peki aslında yardım etmenizi istiyorsa mesela o an? Oda kadere girer? Bu nasıl metafor? Ben ne diyorum? teyleyley!

Kadar imanın şartlarında bize eleştirmek değil. (kendimce)
inanmak düşer

kusura bakma inanmak veya inanmamak sana kalmış. bu konuda yardım edemem benim bilgimi aşıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

mawiman said:
LathspeLL said:
Eğer namaz sırasında yanında bir adam can çekişiyorsa ve sen bunu dinin gereği yardım etmiyorsan artık ben o dine ne diyeyim? Ağzıma geleni söylerim.

arkadaşım zaten sen yanındaki insanlarla veya çevrenle ilgileniyorsan. senin ibadet ettiğin söylenmez.

sen hiç namaz kılan biri görmedin Evde Tv kapatlır resimler varsa örtülür . yani ortam çevredeki her türlü şeyden arındırılmalıdır.

Ben namaz kılan gördüm, büyükannem. Televizyonu falanda kapamaz başka odaya gider (burdan çıkarılacak ders var). Ayrıca resimlerin üzerinin örtülmesi de inanılmaz birşeymiş.
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşlar ben hiç bir tarikat filen değilim.

Sadece bir anadolu toplulukları ve simya üzerine bir tez yazmıştım ünv. de onunla ilgili bir sürü kaynak edinmiştim ve okumuştum.

arkadaşlar siz öyle istiyorsanız olaya öyle bakın.

ama hiçbir inanış tam doğru değildir. Ve bu yüzden her inançla ilgili bir açık bulursunuz ve sizde mutlu olursunuz açık buldum buda yanlış. diye..

Bütün inançlar bir yere kadar sorgulanır. ve o sınırı geçtiginizde sizde kendinize sorarsınız ya ben neye inanıyorum diye.

o yüzde inançlar sorgulanamaz sadece yaşanmışlık örneklerine bakılarak yorum yapılır ve bunların çogu hadislerdir. (doğru mu derseniz bilmiyorum) inanmakta böyle birşey koşulsuz.

o yüzden erzurumda inanlar müslümanlıgı böyle yorumlayan insanlar. izmirdekiler farklı karadeniz daha farklı. Güneydogu da farklı. ama hiç biride tam olarak inançlarını sorgulayamıyor.

Aslında yazılacak çok uzun parağraflar ama konuyu uzatmanın bir anlamı yok aslında biraz inanmak ve inançla ilgili görüşler. değişir... buda renkler ve zevkler gibi bir konudur ki tartışmanın bir anlamı yok gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Farinal said:
İşte sonrada inanmayı bırakır özgür bir insan olursunuz. Sorgulayın...

ozaman yeni bir konu açalım Neden insanlar birşeylere inanır. veya inanma ihtiyacı duyar.
Bu insanlık iç güdüsü Anlam veremedigi biri sürü şeyler var insanlığın. Zekamız ve Aklımız bunlara yetmiyor daha..
Sosyal ağlarda paylaş

İnsanların çoğu bilmediği şeylerden korkarlar. İnanç bu yüzden doğmuştur. Bilgi edinmeyi tercih edeceklerine açıklayamadıkları şeyleri "tanrı yaptı, oldu" olgusuyla geçiştirirler. İnsan oğlu herşeyi şimdi, hemen bilmek zorunda değildir. Bilim gerekli araştırmaları yapıyor ve zaman geçtikçe cevapları veriyor. Henüz veremediği cevaplarada insanlar illaki kesin bir yanıt istiyorlar. Bilemezler ama bilememeyi kabullenemezler.

O yüzden kendilerini koruyacak, bilgilendirecek birşeye ihtiyaç duydular ve bilim bunları söyleyene kadar yerini dolduracak şeyi; tanrıyı buldular.
Sosyal ağlarda paylaş

said:

İnanç,

insana,insan olma özelliğini kazandıran temel yapı taşlarından bir tanesidir.

İnanç sadece insana özgü bir olgudur.Yeryüzünde inanca sahip tek canlı türü insandır.

Hayvanların veya diğer canlıların bir inancı yoktur.

İnanç,bazı çevrelerin dile getirdiği gibi korkularımızın ve yok olmama arzularımızın ortaya çıkardığı bir olgu değildir.Yani inanç,korku,arzu ve bilinmezliğin ortaya çıkardığı bir olgu değildir.Ancak bu unsurlar inancımızı tetikleyen unsurlardır.

Her çeşit korku inancımızı tetikler.

Yok olmama arzusu,hayatta kalma güdüsü inancımızı tetikler.

Hayatta kontrol edemediğimiz (kontrolümüz dışında gelişen) olaylar inancımızı tetikler.

İnancın belirgin bir şekilde görünebilmesindeki diğer bir etken,"fikir"dir.

İnsanlar fikir üretebilen canlılardır.Hayvanlar veya diğer canlılar fikir üretemezler.

İnsanlar çevrelerinde kendi kontrolü dışında olaylar geliştiğinde,kendi zayıflıklarının ve çaresizliklerinin farkına varırlar.

Bir çok ani değişiklik bilinçaltımızda mevcut olan inanç patlamasına neden olur.

Çocukluğumda,kalabalık bir ortamda bir deprem olayı yaşamıştım.Büyük binaların zangır zangır sallandığı bir anda,çevremde duyduğum tek kelime Allah’tı.Bu,korkunun bir ifadesiydi.

Yeryüzünde inancı ve kadercilik anlayışını tetikleyen ucu açık bir çok noktalar vardır.Depremler,doğal afetler (kuraklık,sel baskını,kasırga vs),gökyüzü hareketlerinin belli bir mantığının olmaması,dünyamız dışında (uzayda) gelişen olaylar vs.

İnanç olgusu,insanoğlunun değişmez bir gerçeğidir.Ancak inanılan şey için aynı ifadeyi kullanamayız.İnanılan şey için,yanlış,doğru veya gerçeğe yakın ifadelerini kullanırız.Zaman içerisinde inanılan şeyin hangisinin yanlış,hangisinin doğru,hangisinin gerçeğe yakın olduğu ortaya çıkar.

Günümüz dünyasında inancı tetikleyen-aynı zamanda sorgulayan-faktörlere bir yenisi daha eklenmiştir.Bu da "bilgi"dir.Ancak gelecekte yeni bir yol ayrımı bizleri bekliyor.Gerçek veya gerçeğe yakın olan bilgiye mi inanç,yoksa gerçeğe yakın olan-varlığının delilleri her yerde olan-ilahi Yaratıcı’ya mı?

Alıntı yaptım.
Sosyal ağlarda paylaş

Biraz konu inanmak-ianamamak olayına kaymış.

Ben olsaydım o anda cemaat arasında, saniye beklemez bozardım namazımı. Onlar bozmadılar. Ben inançsız bi insanmıyım? Onlar mı imanlı insanlanr. Hayır.

Ben, bi insan ölürken, insaniyet namına, ibadetimi bozmuşum, kalkıp yardım etmişim. Onlar bozmamışlar, devam etmişler.

Peki ben, ilahi katta günahkar mı olurum? Onlar ekstara sevap mı kazanırlar. Hayır.

Yardım ediyorum. İslamiyette yardımseverliğin önemini herkez bilir. Madem inanıyoruz, bütünüyle inanacağız. Yardım da edeceğiz ibadette.

Kader diyoruz. Kader sadece önceden belirlenmiş kurallar değildir. İki çeşittir kader. İnsanın kendi eliyle yaptığı kader (iyi-kötü seçimi örneğin). Birde ilahi kader vardır. Allahın belirlediği kurallar.

Burada ölüm evet ilahi kaderdir. Değişmez. İnsanlar namazı bozup yardım etseylerdi de değişmeyecekti.

Ama olay adamın ölüp-ölmemesi değil. Cemaatin "heayt ibadet ediyoruz bize ne" tavrı.

Cemaatin namazı bozması-bozmaması insanın elinde olan kadere girer.

Ve ben eminim, o namazın bozulması ilahi katta o kılınan namazdan daha hayırlı olacaktı.

İnsan, can sonuçta. İbadetini her an yapabilirsin değil mi? Yani, o namazı bozdun adama yardım ettin, oldu bitti. Kalk tekrar kıl namazını. Bozulduysa update edilirken göçen bios mu bu (örneğe gel :) ) Tekrar kaza et.

Ama adama yardım o anda ettin ettin, etmedin geri dönüşü yok.

Neyi seçersin?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Burada ölüm evet ilahi kaderdir. Değişmez. İnsanlar namazı bozup yardım etseylerdi de değişmeyecekti.

Nasıl ya? Basbayağı kurtarabilirlerdi adamı. Erken müdahale edip en azından ambulans filan çağırsalar (ki daha fazlası da beklenmez zaten) o adam kurtarılabilirdi belki de. Kesin kurtulurdu demiyorum ama en azından yaşama şansı olurdu.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...