Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

1995 Oscar Ödül Törenleri


Natanyal

Öne çıkan mesajlar

Aslında bayağıdır aklımda,internette çok tartışılan bir konudur bu.O sene en önemli ödüllerde iki film yarışıyordu;Forrest Gump ve Shawshank Redemption.Gerçi Pulp Fiction'da vardı adaylar arasında ama Akademi'nin Tarantino'ya bakış açısı Tim Burton'la aynı neredeyse.

Filmlerin adaylıkları neredeyse aynıydı.En İyi Film,En İyi Erkek Oyuncu,En İyi Kurgu,En İyi Müzik,En İyi Senaryo vs.

Törenler başlar,en iyi film için adaylar güçlüdür fakat herşey iki film üzerine yoğunlaşmıştır,akademi ikiye bölünmüştür.

Gece sonunda ödüller açıklanmış ve bu savaşı 13 Dalda Aday Gösterilip 6 Ödül alan Forrest Gump kazanmıştır.7 Dalda Aday gösterilen Shawshank Redemption ise hiçbir ödül alamamıştır.

İşte tartışılan nokta budur.İki filmde birbirinden güzel olmasına rağmen Shawnshank görmezden gelinmiştir.Hayranları Akademi'ye mektuplar yollamış,protesto etmişlerdir.Günümüzde halen tartışmaları sürmektedir.Genel düşünce ise Shawshank Redemption'un hakkının yenildiğinidir.

O gece ikilinin birlikte aday olduğu ödüllere ve kimlerin aldıklarına bakalım,
-En İyi Film,Forrest Gump.
-En İyi Erkek Oyuncu,Tom Hanks.Shawnshank adına Morgan Freeman aday gösterilmişti.
-En İyi Senaryo,Forrest Gump
-En İyi Sinematografi ödülünde ikisi de aday olmasına rağmen Legends of the Fall,
-En İyi Ses'te iki filminde aday olmasına rağmen Speed,
-En İyi Kurgu'da Forrest Gump,
-En Orjinal Müzik Ödülü'nde de ikisi aday olmasına rağmen Lion King ödülü almıştır.

Shawshank Redemption aday olduğu tüm dallarda Forrest Gump ile karşılaşmış ve hepsinde kaybetmiştir.Bunun üstüne Forrest Gump,En İyi Özel Efekt Ödülü ve En İyi Yönetmen ödülünü kazanmıştır.Ayrıca En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nde Gary Sinise'in,En İyi Makyaj ve En İyi Ses Efektleri Ödüllerinde de adaylıkları vardı.

Dediğim gibi günümüzde bile tartışılan bir konudur bu aslında,Shawshank Redemption'un sonradan değer kazanmış bir film olduğu tartışılmaz ama fanları Forrest Gump'in o günlerde bile Shawshank Redemption'dan kötü olduğunu savunuyor.

Kendi açımdan baktığımda ise Forrest Gump'i daha önce izlemiştim,sanırım 1997'de,ve gerçekten etkilenmiştim.Shawshank Redemption'u ise 2000'li yıllarda izleme fırsatı yakalamıştım.İkisini karşılaştırmam söz konusu olduğunda bende Shawshank Redemption'u gösteririm hep fakat bir taraftan da Forrest Gump'a saygısızlık ettiğimi düşünürüm.

Oyunculara baktığımızda bir tarafta Tom Hanks ve Gary Sinise,diğer tarafta Tim Robbins ve Morgan Freeman gibi sanatçılar söz konusu.İki filmde de gerçekten bir emek söz konusu fakat senaryo olarak Shawshank Redemption gerçekten daha üstün duruyor.Forrest Gump'in senaryosu kötü demiyorum,hatta gerçekten harika ama denge söz konusu değil.

Diğer taraftan o günün şartları göz önüne alındığında Forrest Gump'ta kullanılan bilgisayar efektleri,deneyimli yönetmeni Robert Zemeckis olsun daha üstün duruyor.

Şurası kesindir ki iki filmde birbirinden harika.Ayrım yapmakta zorluk yaşıyoruz.

Peki siz olsanız hangi filme verirdiniz bu ödülü ? Takıldığım tüm sinema forumlarında tartışıldı,bazılarında hala tartışılıyor.Pati'nin olaya bakış açısını merak ettim.Gerçi diğer konuda da burtonesk demişti,Oscar ticari ödüllerdir diye.Bu olay aslında Oscar'i alamadı,ağlayalım olayı değil.Tamemen iki filmin savaşı haline geldi.Oscar ise sadece savaşı başlatan etken :)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bu arada, canım sıkıldı uyku tutmadı biraz daha yorum yapiim.

mesela oscar konusunda, Forrest Gump'ın Shawshank Redemption'dan daha çok oscar almasını şuna da bağlayabiliriz.

Forrest Gump: 23 Haziran 1994'te gösterime girmiştir.
oysaki
Shawshank Redemption: 23 Eylül 1994'te gösterime girdi.

ve Forrest Gump'ın insanın içine işleyen bir film olduğunu da hesaba katarsak, bu fazladan 3 ay içinde daha çok kitleye yayılıp, daha fazla izlenip, daha çok hakkında konuşulup, fazladan bir üne sahip olmasında büyük bir etkendir. eğer iki film de aynı tarihte gösterime girseydi, eminimki, en az 3-4 oscarı da Shawshank Redemption alırdı.

Bir de şu var, Shawshank Redemption'ı izlerken, insan hayret, şaşkınlık ve kafa karışıklığı ile izleyip, filmin sonunda OHAAAAAAAAAAAAAAAAAA oluyor ve büyük bir patlama yaşıyor. Ama Forrest Gump'ta film içinde defalarca patlama yaşıyorsunuz. bu patlama, filmde gösterilen ve insana hissetirilen o ulaşılmazı zor gibi görünen umdudun, başarının ve mutluluğun patlaması. Bu özelliği ile Forrest Gump çok daha kalıcı bir etki bırakmakta. Ha bir de, filmin bıraktığı etki, özellikle o filmi izleyen insanların neye hasret olduğu ile de alakalıdır.

Mesela bana sorsanız, ufak bir sahil kasabasında, kumsalda küçük bir kulübede herşeyden, tüm dertlerden uzak vakit geçirmek isterim derim. Shawshank Redemption bunu gösteriyo ya, off tamam, o filmin sonu aslında benim sonum derim. Benim gibi düşünen, en azından istekleri ve arzuları buna yakın olan, basitçe huzura muhtac olan insanlar bu filmin sonunu unutamaz.

Ama şu da var, Forrest Gump'ta ise, çok ciddi bir başarı öyküsü, azim, aşk herşey var.. Ayrıca filmde savaş da, çatışma da var, spor da var.. Amerikanın siyasi öğeleri de var.. Şimdi olayı bize göre değil de amerikan halıına göre değerlendirelim:

Bir kere Forrest Gump'ı daha çok kişi daha fazla izledi.

Aynı zamanda
"Monday 17, January 1994
A magnitude 6.7 earthquake occurs in Northridge, California see"
1994'te amerikada ne oldu
1994' ocağında kaliforniya sahil kıyısında meyadana gelen deperem, insanları deniz, sahil, kumsal vs ye karşı ürküttü. Bu olay Shawshank Redemption filminin sonuç kısmının etkisini insanlar üstüne azaltacak birşey.



Friday 04,March 1994

Four terrorists are convicted for their roles in the World Trade Center bombing which killed six and injured more than a thousand.

+

Sunday 14,July 1994

Ilich Ramírez Sánchez, the terrorist known as "Carlos the Jackal", is captured.
amerikan siyasetinde terör, silahlar ve savaş tam anlamıyla gündemdeydi. (Forrest Gump için artı puan)

Yani, dönemin filmlerinin aldığı oscarları, şu film daha güzeldi bu film daha güzeldi diye tartışmak yerine, o dönemde insanlar ne yaşamış, insanlar bu filmleri nasıl bir psikoloji ve bakış açısı ile izlemiş, filmler ne kadar insana nasıl ulaşmış, bunları bir araştırırsak, zaten hangi filmin neden oscar aldığını çok da rahat anlarız.

Ama ben isterdimki tüm oscarlar Shawshank Redemption'a, En İyi Erkek Oyuncu ise sadece Tom Hanks'e gitseydi :> Hiç değil, 3-3 paylaştırsalardı hehe..
Saygılar..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

alakası yok dragonmax, halkın ne çok sevdiğine göre değil akademi üyelerinin onaylarına göre veriliyor oylar. box office'e göre verilse şimdiye kadar bir sürü alakasız film ödül almıştı zaten. akademi üyeleri de "halk izledi ve çok beğendi bence bunu seçelim" diye karar vermiyorlar.

ps: the shawshank redemption'ı hala izlemediğim için fazla yorum yapamayacağım o forrest gump ile karşılaştırma olayında.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ya insan ama demek istediğim şu ki, forrest gump'ı kaç aydır izlediler diğerini kaç aydır izlediler olayı yok onların. gayet de filmler hakkında teferruatlı araştırmayı aynı dönemde yapıp kararları aynı dönemde alan kişiler. demek istediğim buydu. yani yaşanılan toplumsal hezeyanların onların seçimlerinde etkili olduğunu sanmıyorum. sonuçta üyeler halktan değil; sinema camiasından kabul görmüş, belli kariyeri olan kişiler.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

forrest gump son saniyesine kadar her oscari hakeden bir film, shawshank redemptionda cok basarili fakat forrest gumpin karsisinda bence o kadar guclu degil. gonul isterki ikisine de verselermis, ya da oscar olayi ne sacma bisey bize ne arkadasim akademi ne verirse versin, sevdigim filmi izlerim ben, odul almasina gerek yok.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
1994' ocağında kaliforniya sahil kıyısında meyadana gelen deperem, insanları deniz, sahil, kumsal vs ye karşı ürküttü. Bu olay Shawshank Redemption filminin sonuç kısmının etkisini insanlar üstüne azaltacak birşey.



Yuh. Osuruktan nem mi kapıyor insanlar bu ne? Yuh.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

the shawshank redemption ı çok severim favorim filmlerimden biridir bi o kadar Forest Gump da öyle

fakat aquilaın dediği gibi Forest Gump bambaşka.Açıkcası topice ilk girdiğimde the shawshank redemptionı yakın bi zamanda izlediğim için kesinlikle bu almalıydı dedim fakat
Forest gump ı tekrar hatırlayınca ödüle hak verdim.En iyi film en iyi aktör doğru yere gitmiş.
Forest gump kesinlikle ve kesinlikle daha zor bir film the shawshank redemptiona göre ayrıca Tom Hanksin rolü Morgan freeman a göre daha zor bunu başarıyla yapmış.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bu soru cok zor olmus fd.

Forrest gump ve Shawshank redemption filminden cok ayri tatlar aldim.
Oyle kiyas yapmaya kiyamadigim filmler yani.

Simdi filmler kurgu anlaminda kusursuza yakin. Oyunculuklara bisey diyemeyiz zaten.

Ama insan en nihayetinde, kendini gordugu derece etkilenir filmlerde, veya bende oyle.

Oscar hic umrumda olmadi, o konuda bisey diyemem^^
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Morgan Freeman in o filmdeki yuz mimikleri ve ifadeyi aktarma gucu ve yasarmiscasina cektigi cile ifadesi, oyle boyle bir yetenek degil zaten. Ayrica Tim Robbins de efsane bir sekilde oynuyor filmde.

Keza forrest Tom Hanks'in asmisligi da...

20 kere izledim ve 20 kere daha izlesem etkilenirim bu oyunculugundan.

Bunun kiyasini yapmak kotu be.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

objektif olarak hangisi daha güzel diye bir kıyaslama yapmak çok zor, şu güzel yazıp göndereyim diye giriyorum topice öbürü de güzel, hayır o güzel deyip vazgeçip çıkıyorum
şimdi aklıma bişey geldi
şavşank redemption çok güzel bir "film"
ama Forrest Gump'ta bir "film"den çok daha fazlası var, o açıdan esaretin bedelini 10a katlar
bu açıdan biraz ters gibi durcak yukarda yazdıklarıma ama en iyi film ve seneryo Shawshank Redemption'a verilsin isterdim
bir filmden çok daha fazlasını yaşatan Tom Hanks'e de en iyi erkek oyuncudan daha iyi bir ödül varsa onu.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Tim Robbins'in, Morgan Freeman yerine en iyi erkek oyunculuğa aday gösterilmesi daha iyi olmaz mıydı
yardımcı erkek oyunculuk söz konusu deil ama morgan freeman o kategoride yer verilseydi ayrıca dış ses olarak filmin tamamını domine etse de ben Tim diyorum.(filmin türkçe dublajında hikayeyi anlatan ses gerçekten mükemmel)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

burtonesk said:

ps: the shawshank redemption'ı hala izlemediğim için fazla yorum yapamayacağım o forrest gump ile karşılaştırma olayında.


dünya'da 2 tür insan vardır;
shawshank redemption'ı izleyenler ve shawshank redemption'ı beğenmeyenler(2. türün sözde soykırıma uğradığı iddia ediliyor)
~ Ermeni Diasporası
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...